Fakty i opinie

Rusza weekend kulinarny w Gdyni

Najnowszy artukuł na ten temat

Dary morza, lasu i czekolada, czyli Weekend Kulinarny w Gdyni

Specjalne ceny posiłków w 20 restauracjach, okazjonalne menu, konkursy, gotowanie na żywo, pokazy filmów, a nawet warsztaty przygotowujące do zdrowego odżywiania - rusza szósty gdyński Weekend Kulinarny.



Wybierasz się na Weekend Kulinarny?

nie, to nie dla mnie 33%
być może do jakiejś restauracji, ale raczej nie do kilku 31%
tak, to świetna zabawa 36%
zakończona Łącznie głosów: 407
To już kolejna odsłona święta łasuchów. Od piątku do niedzieli weźmie w niej udział 20 restauracji, skupionych w gdyńskim Szlaku Kulinarnym. Dzięki temu będzie można skosztować kuchni z niemal wszystkich stron świata i nie zrujnować sobie budżetu. W restauracjach w określonych porach (szczegóły w ramce poniżej) będą bowiem dostępne niewielkie potrawy w cenie 5 zł.

- To doskonały pomysł na zwiedzenie miasta od strony smaku i zapachu. Porcje nie będą duże, więc z pewnością uda się spróbować kilku kuchni z różnych stron świata - zachęca Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która koordynuje tę akcję.

Wśród restauracji biorących udział w Weekendzie Kulinarnym są serwujące kuchnię indyjską, włoską, francuską, amerykańską, kuchnię fusion oraz oczywiście autorskie polskie dania. Będzie też tradycyjny rajd po restauracjach. Wystarczy zebrać trzy naklejki z różnych restauracji, by wziąć udział w losowaniu nagród.

W piątek o godz. 11 w Hali Targowej zobacz na mapie Gdyni rozpocznie się natomiast spacer kulinarny, który zakończy się pokazem gotowania na żywo - oczywiście wyłącznie z produktów kupionych w hali. Gotowanie na żywo będzie też można obejrzeć w niedzielę o godz. 13 w Restauracji Coco zobacz na mapie Gdyni. Janusz Arrasz poprowadzi też warsztaty, dotyczące zdrowego żywienia, pokazując jak przygotować zdrowe, ale też smaczne posiłki.

W Infoboksie zobacz na mapie Gdyni odbędą się natomiast darmowe pokazy filmów o tematyce kulinarnej. Wśród nich m.in. film dokumentalny "Kucharze historii" o wojskowych kucharzach, komedię "Faceci od kuchni" z pejzażami Paryża w tle oraz "Julie i Julia" z Meryl StreepAmy Adams w rolach głównych.

Zobacz ubiegłoroczny Weekend Kulinarny w Gdyni.

Opinie (58) 1 zablokowana

  • to właśnie teraz powinna być zamknieta dla ruchu Swietojańska (6)

    • 74 9

    • I właśnie to jest pomysł na dziś!

      • 7 1

    • gruby kucharz ze zlotopolskich nie doczekał... (1)

      komendarek. pewnie by był.

      • 4 1

      • szkoda chłopaka :(

        • 2 0

    • Gdzie ta ramka? szukam i szukam

      nie ma ramki w urządzeniach mobilnych! na zwykłej i lajt wersji... tak samo nie działa przechodzenie na inne strony z wersji lajt, wywala stronkę o przejściu, kosztach i nic... nie ma gdzie nacisnąć!
      papraki

      • 15 1

    • zamknięta dla ruchu Świętojańska (1)

      żeby kilka tam osób mogło wejść do byle knajpy i zjeść pieroga czy łyżkę sałatki za 5zł? Puknij się w łeb!

      • 2 8

      • tak, i zeby toja tłusta pupa nie dojechała blaszakiem pod mój nos.

        • 1 0

  • Trójmiejskie restauracje, w porównaniu do krakowskich, wrocławskich, czy poznańskich, to pełen dramat. Taka prawda. (4)

    • 38 24

    • a czegóż (1)

      Ci w nich brakuje?
      Podpowiedz, może coś zmienią specjalnie 4 u

      • 14 1

      • Twój żywot bez tych restauracji też jest dramatyczny.

        • 2 4

    • a ja dodam (1)

      jeszcze Toruńskie a na pytanie co mi brakuje jedzcie do torunia 150 km przejdzcie sie starówka kolo 22-23 zobaczcie co się tam dzieje idzcie o 15 podziwiajcie po pierwsze ceny po drugie jakość po trzecie klimat po czwarte ludzie tam przebywający w Gd zaczyna się robić lepiej ale daleka droga przed nami a w sumie przed właścicelami ze zatrudnić kucharza za 1200 i coś tam wyda to nie wszystko lepiej dać 2500-3000 i wiedzieć ze za 5 lat bedzie ten sam kucharz ci sami goście ze swoimi znajomymi i ich zanjomymi zostawią wpadną raz w tyg. zost. 50-100 za 2osoby to daje od 200 do 400 za pare w miesiącu mając 50 takich par można spokojnie zarabiać serwować dobre dania z dobrej jakości produktów ale i restauratorzy i klienci muszą do tego dojrzeć

      • 6 0

      • ...

        Ceny czynszu za restauracje w dobrych miejscach są często bardzo wysokie, znam lokale w 3 mieście i nie tylko, za które właściciele płacą miesięcznie od 20 tyś za sam wynajem. A media i koszty prowadzenia działalności, produkty, pensje dla innych pracowników? To pewnie kolejne kilkanaście tysięcy. Tych "par" powinno przyjść 10 razy tyle co piszesz żeby w ogóle się opłacało.

        • 2 0

  • (2)

    oby pogoda dopisała

    • 12 4

    • (1)

      Po co? Pewnie i tak ściągasz przepisy z neta i smazysz w domu kotlety dusigroszu

      • 1 10

      • co za pacan to pisał

        • 4 0

  • impreza ciekawa (2)

    ale szkoda że tak rzadko...
    i mało restauracji bierze w tym udział...

    • 21 3

    • Mało bierze żeby się polaki nie przyzwyczaić nie mogli

      • 2 0

    • a co pewnie MAKA Ci brakuje na tej liscie?

      • 1 0

  • No i fajnie ale... (1)

    Kiedy będzie Festival Food Truck ? Moje auto czeka

    • 14 5

    • zlot FOOD TRUCKÓW odbędzie się 18-19 października w CH MATARNIA w Gdańsku

      • 0 0

  • (2)

    "W piątek o godz. 11 w Hali Targowej rozpocznie się natomiast spacer kulinarny, który zakończy się pokazem gotowania na żywo"

    wspaniale, bezrobotni i emeryci na pewno przyjdą.

    • 44 3

    • Jesli bedzie cos za friko (1)

      to o ktorej i gdzie.

      • 1 2

      • Błękitna Ostryga o 20.00

        • 11 0

  • Jak widzę obsługę

    tych knajp, która od zaplecza jara szlugi nad jakim śmietnikiem, to naprawdę odechciewa się świąt kulinarnych.

    • 38 7

  • super (2)

    tylko w tej akcji biorą udział restauracje nie mające opinii najlepszych - gdzie jest np. Sztuczka, Pueblo, Malika i wiele innych? Odpowiedź jest prosta żadna szanująca się restauracja nie będzie obniżać swoich cen i serwowac mini porcji po 5 złotych bowiem kto z tych wielkich znawców kuchni odwiedzi ją gdy będzie musiał zapłacić np. 100 zł? NIKT. Dobra kuchnia obroni się sama bez pana Witolda Okuna powielającego pomysły promocyjne z przed 20 lat.

    • 22 18

    • weekend dla ludzi

      których nie stać żeby pójść do restauracji za publiczne pieniądze wydawane przez Agencję Rozwoju - Upadku Gdyni -

      • 4 1

    • PANIE TECHNIKU !!!!!!!!!!!!!

      Mały człowieczku, po pierwsze musisz nauczyć się pisać bez błędów ortograficznych, po drugie musisz nauczyć się czytać ponieważ restauracja Malika znajduje się na szlaku kulinarnym, po trzecie to kompletnie nie rozumiesz o co w tym chodzi; i po czwarte : nie trzeba być psychologiem żeby stwierdzić, że nie lubisz wszystkiego i wszystkich, którzy mają jakieś pomysły i potrafią je realizować. TY nie masz pomysłów i cierpisz.

      • 5 2

  • czym się tu epatować to tylko śmieciowe jedzenie

    • 9 6

  • bład (1)

    Nie w piątek a w sobote od 11ej warsztaty zdrowego stylu

    • 4 3

    • gotowanie na żywo

      i w piątek i w sobotę, nie siej zamętu

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.