- 1 Lądowanie w Poznaniu przez nocny Duathlon (177 opinii)
- 2 Jak zniszczono Rady Dzielnic w Gdyni (122 opinie)
- 3 Wybudują chodnik w miejscu prowizorki (52 opinie)
- 4 Pozostałości baterii mającej bronić portu (69 opinii)
- 5 PKP chce oddać Gdyni tunel. Szansa na zmiany w centrum (121 opinii)
- 6 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (136 opinii)
Nowe lokale: kuchnia polska i orientalna
Modne bistro z nowoczesną kuchnią polską, elegancka restauracja z potrawami tajskimi oraz bar ze zdrową żywnością - to kilka lokali wśród nowości na gastronomicznej mapie Trójmiasta.
Rodzinna, a nawet biesiadna atmosfera panuje w Karczmie Ujeścisko przy ul. Łódzkiej 26 . Wystrój nie zachwyca - pomalowane na zielono ściany kontrastują z prostymi drewnianymi ławami i stołami. Jest za to przytulnie - szczególnie, gdy właściciel napali w kominku. Serwowane tutaj jedzenie jest odzwierciedleniem typowego menu restauracyjnego: pierogi na kilka sposobów, schabowy, mielony, zrazy, placki ziemniaczane, naleśniki i tym podobne potrawy kuchni polskiej.
Kuchni z drugiego końca świata spróbujemy w dwóch nowych lokalach serwujących potrawy azjatyckie - lokalach, które różnią się od siebie niemal wszystkim. Wokbar w malutkim lokaliku przy ul. Grunwaldzkiej 76/78 to orientalny fast-food. Za kilkanaście złotych dostaniemy tutaj danie z ryżu lub makaronu z dodatkiem warzyw, sosów i mięsa. Do wyboru kilka kombinacji. Wszystkie robione w woku.
Z kolei Lao Thai przy Targu Rybnym 11 to restauracja tajsko-laotańska serwująca dania azjatyckie z najwyższej półki. Lokal szczyci się swoim szefem kuchni - Pongthepem Aroonsangiem, Tajem, który prowadził kuchnie w 5-gwiazdkowych hotelach m.in. w Nowym Jorku i Bangkoku. Menu to raj dla osób, które uwielbiają smak pasty curry, mleczka kokosowego, trawy cytrynowej czy kolendry. To elegancka restauracja, która świetnie sprawdzi się m.in. jako miejsce biznesowego spotkania.
W miejscu dawnej pierogarni przy ul. Bohaterów Monte Cassino 7 w Sopocie otwarte zostało bistro Forma na talerzu. Menu lokalu układał dietetyk i trener fitness, którego celem było przygotowanie przede wszystkich zdrowych i pożywnych potraw. Na śniadanie zjemy m.in. płatki owsiane z jajecznicą czy omlet z kiełkami i ziarnami słonecznika. Na lunch zamówimy kanapkę, falafela, potrawy z ryżu, makarony lub zupę z groszku lub szczawiu. Właściciele dbają o to, żeby serwowane potrawy były przygotowane z dobrych jakościowo składników i komponowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
Kalorii lepiej nie liczyć natomiast podczas wizyty w Pink Sweets Shop, nowej pracowni cukierniczej przy ul. Traugutta 86 . Właścicielka specjalizuje się w pieczeniu tortów na zamówienie - możemy mieć pewność, że przygotuje nam tort o niemal każdym kształcie i smaku, z ozdobami, jakie tylko sobie wymarzymy. Oprócz tego możemy zamówić tutaj słodkie muffiny udekorowane według naszego pomysłu. Lokal został urządzony w pastelowych, bajkowych kolorach - na miejscu można skosztować niektórych słodkości.
Metamorfozę przeszedł bar Fenix przy ul. Szczecińskiej 23 . Wnętrze zostało odnowione ze smakiem, atmosfera stała się przyjemniejsza. Zmianie nie uległa natomiast kuchnia - wciąż specjalnością zakładu są grillowane mięsa. W menu znajdziemy również pizzę na kilkadziesiąt sposobów, ryby, makarony, pierogi, sałatki i inne dania obiadowe. Bardzo podobne, typowo obiadowe menu serwuje lokal Kurort smaków - Sopotek przy al. Niepodległości 685 . Za niewielką cenę zjemy tutaj nie tylko dania mięsne, ale również pizzę, makarony czy kebab. Sopocka knajpka specjalizuje się w jedzeniu na wynos, ale można również zjeść na miejscu. Niewielką przestrzeń i raptem kilka stolików ma do zaoferowania Best Burger przy ul. Grunwaldzkiej 142 we Wrzeszczu - kolejny bar, który poddał się gastronomicznej modzie na hamburgery w różnych kompozycjach smakowych.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2013-12-16 21:54
trojmiasto lubi wycinać komenty (1)
Kiedy będzie Geslerowa w garkowych rewolucjach? z checią rzygnę na jej widok.....
- 5 2
-
2013-12-17 08:34
zaproś ją do siebie do domu, tylko uważaj żeby to ona nie rzygnęła...
- 2 2
-
2013-12-15 09:54
pretensjonalne nazwy i nic poza tym:/ Gwiazdek Michelina nie dostaną, nie ten poziom gotowania (14)
Przerost kulinarnej formy nad treścią. Po co dorabiać jakąś cklwią bajkę o "pasji do gotowania", skoro chodzi o zarobienia kasy na naiwnych konsumentach. Jadam często w mieście i uwierzcie mi, że lokali które faktycznie uczciwie nakarmią człowieka jest niewiele.
- 60 14
-
2013-12-17 02:34
Mi się zwłaszcza "podoba" Pink Sweets Shop. Jak widzę angielską nazwę sklepu czy restauracji to od razu odechciewa mi się tam jeść. Świadczy to tylko o właścicielach, którzy są na tyle prymitywni, że nie są w stanie wymyślić fajnej polskiej nazwy i uważają, że jak coś nazwą w obcym języku to się samo utrzyma.
- 5 0
-
2013-12-15 14:01
(8)
Reklamować "karczmę ujeścisko" to przegięcie!Portal 3-miasto niech zapozna się z sytuacją i problemami mieszkańców z fałszywym zarządem!!!!!!Do tej karczmy nigdy nie pójdę.
- 5 5
-
2013-12-15 18:30
??? (4)
A co ma Karczma Ujeścisko do fałszywego zarządu???
- 3 6
-
2013-12-15 20:01
(3)
Ma i to bardzo dużo!G.H. zrobił sobie prywatny folwark na terenie s-ni!Wiem dużo - karczma to jest też ?????
- 4 2
-
2013-12-16 15:48
nic wspólnego (2)
Nie wiem jak to było jak były tu poprzednie lokale . My otworzyliśmy lokal w październiku tego roku, nie mamy nic wspólnego z poprzednikami. Fakt, wynajmujemy lokal od SM Ujeścisko i tylko tyle nas z nimi łączy. Kompletnie nie znałem problemu spółdzielni i jej zarządu i dopiero jak o tym poczytałem to się tym zaniepokoiłem. Słyszałem o tym o czym Pan/Pani pisze, ale my nie znamy Pana GH osobiście, nie jesteśmy jego rodziną. Niesprawiedliwe jest wrzucanie przez Pana/Panią wszystkich do jednego worka i sugerowanie, że mamy z tym Panem jakiekolwiek powiązania.
- 1 2
-
2013-12-16 17:19
(1)
Jeżeli nie macie powiązań z g.H. To długo się nie utrzymacie!Chyba,że spóldzielnia się ucywilizuje!Teraz sa wybory do rady nadzorczej i przedstawicieli członków!Jezeli wybory zarządu w drodze konkursu wyłonią mądrych ludzi i zapanuje normalność i uczciwość.Pieniądze z dzierżawy lokalu będą właściwie wydatkowane wtedy będzie okey!Może wtedy ten lokal się sprawdzi!!!!Będzie pan zoobligowany do podpisania umowy/prawnie obowiazujacej.Ten zarząd jest nielegalny-prosze sprawdzić krs 0000092051.Powodzenia
- 1 0
-
2013-12-16 18:13
cd.
Proszę mi wierzyć , że również jesteśmy zaniepokojeni całą sytuacją i czekamy na normalizację. mamy umowę dzierżawy taką jaką mamy, nie mieliśmy na to wpływu. My jako dzierżawcy nie robimy nic złego, chcemy po prostu stworzyć fajne miejsce z dobrym, niedrogim jedzonkiem, żeby okoliczni mieszkańcy mieli miejsce, w którym mogą się spotkać, obejrzeć mecz czy zorganizować imprezę okolicznościową. Ewentualnie proszę o kontakt na e-mail, karczmaujescisko@wp.pl chętnie porozmawiam poza forum. Pozdrawiam i mimo wszystko zapraszam do nas!!!!
- 1 2
-
2013-12-15 16:09
ale o so chodzi?? (2)
- 4 3
-
2013-12-15 17:50
o kasę, a o co innego? autor chce byc w zarządzie a nie jest^^ (1)
- 4 5
-
2013-12-15 20:02
G....o prawda!
- 2 3
-
2013-12-15 13:28
(1)
Jakieś przykłady ? Ja na przykład lubię placek cygański z baru Jacobsen na Tokarskiej obok hotelu Hanza. Duży, smaczny i niedrogi.
- 1 4
-
2013-12-15 13:54
Sole Sycylia, Tesoro, A-Dong, Anchor i pare innych
- 4 3
-
2013-12-15 10:34
Gwizdek Michała, co najwyżej (1)
- 12 5
-
2013-12-15 12:05
dobre:))))
- 3 5
-
2013-12-15 09:28
Co to jest zdrowa żywność ? (9)
Te określenie wyjątkowo mnie irytuje. Jeśli jakaś żywność jest niezdrowa, to dlaczego jest dopuszczona do sprzedaży ? lub przynajmniej dlaczego na opakowaniach czy na karacie dań nie ma informacji o tym, że jest niezdrowa ? Jako konsument chciałbym aby na artykułach "niezdrowych" pojawiały się oznaczenia podobne do tych jakie znajdują się na wyrobach tytoniowych czy alkoholach - tzn. że są szkodliwe czy niezdrowe.
- 91 9
-
2013-12-15 11:11
(8)
Zdrowe odżywianie to dieta dostosowana do konkretnego człowieka. Wszelkie otręby, pestki dyni czy oliwy z oliwek to tylko produkty z których można skomponować zdrową dietę, ale ich stosowanie nie gwarantuje zdrowej diety. Są ludzie którzy myślą że oliwa z oliwek nadaje się nawet do smażenia i wydaje im się że to jest zdrowe odżywianie.
- 8 2
-
2013-12-15 11:24
Powtarzasz brednie, które co jakiś czas są aktualizowane i odwracane o 180 stopni (7)
- 2 7
-
2013-12-15 11:29
(6)
Oliwa z oliwek podobnie jak inne zdrowe oleje mają niską temperaturę dymienia co dyskwalifikuje je do obróbki w wysokiej temperaturze
- 11 3
-
2013-12-15 11:31
(5)
Człowieku przeczytaj co napisałeś wyżej i potem niżej.
Najpierw że nie wolno smażyć, potem że wolno ale w niższej temperaturze.
To jest właśnie bredzenie, powtarzanie czegoś za kimś. Doświadczyłeś smażenia na oliwie w wysokiej i niskiej temperaturze? i smakowałeś potem? czy ględzisz bo tak napisali?- 1 11
-
2013-12-15 11:46
(4)
Ty nawet nie rozumiesz tego co napisałem. Oliwa z oliwek nie nadaje się w ogóle do smażenia bo temperatura panująca na patelni niszczy jej strukturę. Nie pisałem nic o smażeniu w niskiej temperaturze.
- 12 2
-
2013-12-17 02:29
Nie masz racji. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach ale zaleca się jej używanie do krótkiego smażenia.
- 0 0
-
2013-12-15 12:21
(2)
A ja smażę na oliwie z oliwek, ale właśnie staram się, żeby temperatura na patelni nie przekroczyła jakiś 20-25'C. Pyszności.
Nigdy jednak nie byłem wielkim zwolennikiem oliwy, wolę smażyć na wrzeszczu.- 8 6
-
2013-12-15 12:42
(1)
Chcesz mi powiedzieć że temperatura powietrza latem jest wyższa niż na patelni na której smażysz jajka? Ciekawe jak tego dokonujesz jeżeli białko zaczyna się ścinać w temperaturze powyżej 42 stopni
- 10 2
-
2013-12-15 14:18
Chyba jednak coś z deklem nie ten teges ?
- 3 4
-
2013-12-16 21:48
Najlepsze zielone curry jest w AzjaHunk w Galerii Bałtyckiej. Może klimat sklepu nie sprzyja ale żarcie super. Fajne i dużo jest też w syfbudzie w Gdyni przy pomniku Harcerzy.
- 1 3
-
2013-12-16 14:08
Karczma wygląda wstrętinie
- 2 2
-
2013-12-15 11:17
Pobite Gary są świetne (2)
Jedzonko mniam, mniam. Czysto. Miła obsługa. Polecam :-)
- 8 20
-
2013-12-15 16:11
tylko czemu taka pretensjonalna nazwa (1)
- 5 5
-
2013-12-16 13:38
dlaczego pretensjonalna?
pretensjonalny
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
pretensjonalnie pretensjonalność
nawiązanie do zabawy w chowanego jest pretensjonalne?- 1 2
-
2013-12-15 09:34
Pizza i tak bije wszystko (5)
Wszyscy pokłońcie się przed potęgą tej neapolitańskiej potrawy.
- 44 39
-
2013-12-15 09:45
(4)
Pizzy od Ciebie to ja nie chce,widzialem jak ja robisz stefan... :/
- 5 1
-
2013-12-15 10:05
Prawda w oczy kole (3)
Możecie schować sobie swoje schabowe i mielone.
- 6 11
-
2013-12-15 10:34
Schabowy (2)
Ziemniaczki, buraczki i ogóreczek kiszony.
Lubię pizzę ale powyższy zestaw jest najlepszy.- 16 5
-
2013-12-16 10:41
to prawda (1)
Ale tak jak wiem gdzie zjesc dobrą pizze, to nie mam pojęcia gdzie zjeść dobrego schabowego z ziemniakami, kapustą, ogórkiem kiszonym... tylko się mówi, ze to polskie takie jest. Ale znajomego z zagranicy nie wiem gdzie miałbym zabrać.
- 0 1
-
2013-12-16 12:47
swoiski smak na heveliusza i paradoksalnie Zielony smok na początku szerokiej
- 4 2
-
2013-12-15 10:58
Ta Karczma Ujeścisko (7)
ma straszliwie tandetny wygląd. Życzę im sukcesu, ale chyba bym dostał niestrawności siedząc/jedząć w takim wnętrzu.
- 54 8
-
2013-12-15 14:45
mi sie podoba i jest dobre jedzenie (1)
mi sie podoba i jest dobre jedzenie
- 10 6
-
2013-12-16 12:19
Ohydna karczma!!!
- 2 2
-
2013-12-15 21:46
Dobrze i do syta
Karczma w dosyć kiepskim miejscu. Na Ujeścisku bieda zaczyna ludziom do portfeli zaglądać. Poza tym mało reprezentatywne osiedle (raczej typowa, brudna i podupadajaca sypialnia). Jednak gotują tam w tej karczmie dobrze, duże porcje, sympatyczny klimat, kilka razy, wracając z pracy wstąpiłem. Dużo lepiej od poprzednich właścicieli. Zdecydowanie polecam i życzę jak najdłużej!
- 6 5
-
2013-12-15 20:57
i do tego ohydna szmata nad wejściem.
Oby smakowało lepiej niż wygląda.
- 7 3
-
2013-12-15 14:03
(2)
A ja życzę im wielkiej klapy!!!!!
- 3 17
-
2013-12-15 16:08
pewnie jestes z konkurencji,ze taki msciwy (1)
pewnie jestes z konkurencji,ze taki msciwy.
Pamietaj,ze zle zyczenia wracaja do jego wlasciciela ze zdwojona siła....- 11 8
-
2013-12-15 20:21
Żerowanie na majątku spółdzielców!Sprawdzi nowa RN -kto tak naprawdę zarabia na wynajmie lokalu ?
- 3 2
-
2013-12-15 21:14
Forma na talerzu ! (1)
Smacznie , tanio , każdy coś znajdzie , uwielbiam panujący tam klimat , miła obsługa , rewelacyjni kucharze , i ciepło pomieszczenia które nadają ludzie tam pracujący. Polecam !:)
- 5 6
-
2013-12-16 11:29
forma
dwa krzesła pod ścianą, brak miejsca, brak informacji na budynku, tylko stoi tablica promująca pierogi - z mięsem, ruskie... - mało dietetyczne, a na froncie stoi obleśny nieogolony kucharz, na widok którego ludzie się wycofują... Mało apetyczne...
- 4 1
-
2013-12-15 10:48
średni czas życia lokalu (2)
to jakieś półtora roku, potem plajta
- 34 4
-
2013-12-16 10:19
Zgadzam się, niestety w Polsce lokale i niewielkie sklepy plajtują po dwóch latach działalności
- 3 0
-
2013-12-16 07:57
to weź zapłać ten czynsz z księżyca wzięty
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.