- 1 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (127 opinii)
- 2 Pod prąd uciekał przed policją (227 opinii)
- 3 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (54 opinie)
- 4 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (662 opinie)
- 5 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (71 opinii)
- 6 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (93 opinie)
Znani szefowie kuchni ocenili dania uczniów
Już wiemy, kto został laureatem I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Literacka Kuchnia". O zwycięstwie nie zdecydowali jednak sami szefowie kuchni, którzy oceniali dania przygotowane przez młodych pasjonatów gotowania, ale również jurorzy literaccy, podkreślający istotę umiejętności opowiadania o potrawach.
- Danie pochodzi z literatury faktu, sensacyjnej, czy poezji i w większości przypadków nie znajdziemy w nich dokładnych przepisów. Rola uczniów polega właśnie na stworzeniu własnych receptur - mówi Michał Turek, członek jury literackiego.
Pracę uczniów oraz efekt końcowy oceniły trzy grupy jurorów - jury techniczne w składzie: Rafał Wałęsa, szef kuchni restauracji Sztuczka, Grzegorz Nakrajnik, szef kuchni Ristorante La Cucina, Krzysztof Gradziewicz, szef kuchni w Hotelu Promenada Ostróda, Wojciech Dembowski, szef kuchni Banglob oraz wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Krzysztof Marciniak, szef kuchni Akademii Kulinarnej Farutex, Marcin Paździor, mistrz cukiernictwa i właściciel firmy szkoleniowej Smak Czekolady; jury degustacyjne, w którym zasiedli: Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i doradca kulinarny, Adam Woźniak, szef kuchni Hotelu Hilton Gdańsk, Tomasz Deker, właściciel firmy T. Deker, Krystian Szidel, szef kuchni w hotelu Sheraton Sopot, Mariusz Gachiewicz, szef kuchni "Zamku Gniew", Paweł Mieszała, mistrz polski cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia oraz Michał Doroszewicz, doradca technologiczny i wykładowca Akademii Zeelandia oraz jury literackie w składzie: Monika Jankowska, redaktor Dziennika Bałtyckiego, Michał Turek, redaktor Radia Plus, Tomasz Szturo, wykładowca kulturoznawstwa z Uniwersytetu Gdańskiego.
- Każdy sędzia zwraca uwagę na takie kwestie, jak prezentacja ekipy, przygotowanie stanowiska, czystość i higiena oraz organizacja miejsca i czasu pracy. Uczestnicy muszą również maksymalnie wykorzystać wszystkie produkty, nie może być za dużo odpadów. Przy ocenie końcowej liczy się też wykorzystanie różnych technik w trakcie przygotowywania dań - komentuje Rafał Wałęsa.
- Poziom konkursu jest bardzo wyrównany. Jestem surowym jurorem i przyznam, że poziom nie jest tak wysoki, jakbym sobie życzył. Dzięki takim konkursom widzimy, jak dużo, jako profesjonaliści, musimy pracować ze szkołami, aby tych młodych adeptów edukować. Na talerzyku z deserem widać wszystko, w etapie końcowym widać niemal każdy błąd techniczny popełniony podczas jego przygotowania. W Polsce potrzebujemy dużej współpracy między pedagogami i szkołami, aby poziom cukiernictwa był jak najwyższy - skomentował Michał Doroszkiewicz.
Inaczej sprawa ma się z jury literackim, które oceniało zupełnie inne kompetencje uczestników.
- Jury literackie nie ocenia samej potrawy, składników, przygotowania, ani też zgodności opisu dania książkowego z tym, co wylądowało na talerzu. Oceniamy kulturę wypowiedzi, sprawdzamy, jak oni mówią. Powinni w kilku zdaniach opowiedzieć o książce, o daniu. Pytamy, czemu wybrali akurat tę książkę czy to danie. Wielu uczniów wybrało literaturę Jana Brzechwy. Z innymi jurorami sprawdzamy też, czy generalnie uczestnicy, poza gotowaniem, sięgają do literatury - powiedział Michał Turek.
Podczas zmagań czuć było ogromne emocje uczestników, którzy z niemałym zaangażowaniem przygotowywali autorskie dania. Przed poddaniem się ocenie jury degustacyjnego, na szkolnych korytarzach panowała napięta atmosfera.
- Najtrudniejsze było wyczucie temperatury mięsa piersi kaczki, jest ono bardzo trudne do przygotowania i potrzebuje specjalnej temperatury, aby nie zrobiło się gumowe i smakowało wyśmienicie. Przygotowaliśmy pierś z kaczki na pure z dyni, z brukselką gotowaną oraz sosem miodowo-winnym. Na deser podaliśmy ciastko brzoskwiniowe na kruchym ciasteczku z bezą, musem malinowym i nitkami z karmelu. Jurorzy byli bardzo pomocni i szczerze mówili o tym, co robimy źle, bez zbędnych złośliwości - powiedział 19-letni Dariusz Wierzchowski, jeden z uczestników konkursu.
Podczas zmagań można również było wziąć udział w różnych pokazach kulinarnych - m.in. Tomasz Deker przygotowywał pralinki, a Piotr Sawczenko, szef kuchni w restauracji Szafrania 10, zaprezentował pokaz live cooking. - Przygotowujemy risotto z borowikami, tagliatelle z krewetkami, dynią pieczoną i kostkami surowej dyni oraz przystawkę w postaci carpaccio z łososia świeżego podane na rukoli z owocami granatu. Podczas pokazu przedstawiamy cały proces technologiczny, więc każdy może nauczyć się przygotowania tych dań we własnym zakresie, albo przynajmniej ich spróbować - zdradził Sawczenko.
Co młodym ludziom daje start w tego typu konkursach?
- Start w konkursach umożliwia przecieranie pewnych szlaków i walkę z własnymi słabościami. Skończyły się czasy, w których kucharz pracuje tylko na zapleczu. Teraz coraz więcej restauracji ma kuchnie otwarte, które umożliwiają gościom podglądanie pracy szefa kuchni i zespołu. Kucharz musi zatem być nie tylko pracowity i uzdolniony, ale również śmiały i świadomy tego, co robi i tego, na jakich produktach pracuje. Dlatego start w konkursach dla młodzieży pozwala na zdobycie nowych umiejętności, takich jak praca pod presją czasu, pewność siebie, bez względu na okoliczności oraz zachowanie pokory podczas wydawania oceny innych - skomentował Krzysztof Szulborski. - Młodzież ma możliwość szlifowania zdolności organizacyjnych, które niekoniecznie zostały wyuczone w szkole, a które są podstawą pracy w kuchni - dodał.
Grand Prix
Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Bożena Demytruk
1. Beata Kustosz
2. Tomasz Grota
1. Sum w puree z groszku z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem
2. Czekoladowa niespodzianka
I miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II w Tczewie, opiekun: Justyna Deja
1. Patryk Lachman
2. Daniel Czablewski
1. Kaczka z aromatycznym sosem śliwkowym i warzywami
2. Sufletki z czekoladową lawą i gruszką
II miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku, opiekun: Elżbieta Soroka
1. Kamil Siatkowski
2. Krzysztof Garczyński
1. Stek z halibuta atlantyckiego z szafranowym risotto z chorizo, marynowany imbir i sos z zielonego groszku
2. Sernik z chałwą podany z konfiturą z wiśni i daktylowo-bananowym biszkoptem
III miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie, opiekun: Bogumiła Naczk
1. Magdalena Wylot
2. Kamil Jarząbek
1. Pokusa czekoladowo - bananowa na migdałowym spodzie
2. Comber jagnięcy z sosem balsamicznym
I miejsce Deser
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kwidzynie, opiekun: Bożenna Ossowska
Dorota Brochocka
1. Aleksandra Mikuła
2. Katarzyna Czajka
1. Wątróbka w żubrówce z gruszkami i karmelizowaną czerwoną cebulą z puree selerowo-ziemniaczanym
2. Ptysiowa piramidka
II miejsce Deser
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, opiekun: Barbara Bukowska
Marzena Szczech
1. Edyta Wituk
2. Przemysław Zwański
1. Kaczka - Dziwaczka a'la Kleks
2. Czekoladowa pokusa pana Wonki
III miejsce Deser
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, opiekun: Eugenia Kościk
1. Katarzyna Wojcieska
2. Sylwia Olejko
1. Przepiórki w płatkach róż
2. Tort czekoladowy z likierem orzechowym
I miejsce Literackość
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, opiekun: Genowefa Augustyniak
1. Katarzyna Niska
2. Adam Cendal
1. Jeleń w jałowcu
2. Torcik pralinowy z czekoladowo - truflową duszą śliwkową
II miejsce Literackość
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich w Słupsku, opiekun:
Agnieszka Barchanowska
1. Magdalena Paszkiewicz
2. Dariusz Wierzchowski
1. "Pieczona pierś z gęsi na puree z dyni, jabłka i ziemniaka w towarzystwie brukselki, muśnięta nutą miodowo - winną"
2. "Galaretka brzoskwiniowa w bezowej czapeczce otulona koronką z nitek karmelu "
III miejsce Literackość
Powiatowe Centrum Edukacyjne - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku, opiekun: Bożena Zanewycz
1. Patrycja Potraca
2. Agata Mierzwa
1. Duszona wołowina po toskańsku.
2. Ciasteczko jabłkowe z sosem malinowym.
Wyróżnienie od pani Katarzyny Dobrzynieckiej z Polskiej Akademii Kulinarnej dla zespołu Gran Prix - wyjazd na finał TOP CHEF do Warszawy:
Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni
Bożena Demytruk
1. Beata Kustosz
2. Tomasz Grota
1. Sum w puree z groszku z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem
2. Czekoladowa niespodzianka
Wyróżnienie od firmy Nestor za osobowość konkursu:
Zespół Szkół nr 3 im. Hugona Kołłątaja w Szamotułach
Ludmiła Hartwich
1. Beata Miśkiewicz
1. Przepiórka confit na kremowej kaszy jaglanej z pudrem różanym, warzywami sous vide i karmelizowanymi kasztanami
2. Tartaletka z budyniem cytrynowym i bezą
Wyróżnienie od firmy ILLY za zaangażowania w przygotowanie kawy:
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Barbara Bukowska
Marzena Szczech
1. Edyta Wituk
2. Przemysław Zwański
1. Kaczka - Dziwaczka a'la Kleks
2. Czekoladowa pokusa pana Wonki
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (8) 2 zablokowane
-
2014-10-30 14:24
To zdjęcie pieczonej piersi z gęsi - niepowiększone
wygląda, na pierwszy rzut oka, jak palce (bez kciuka) obtarte tarką haha
- 10 2
-
2014-10-30 15:09
Smacznie i Zdrowo ;)
Dobrze poczytać ! - Krzysztof, gratuluje!
- 8 2
-
2014-10-30 15:21
wg mnie najlepiej gotuje szef kuchni hiltona, mimo że jest po rozwodzie (2)
ale gratulacje dla wszystkich uczestników :-)
- 8 4
-
2014-10-30 23:50
(1)
Jezu kobieto a co ma do tego rozwód?
- 7 0
-
2014-10-31 07:46
dla niektórych stan małżeński to największe osiągnięcie w życiu
szczególnie dla kobiet
- 10 1
-
2014-10-30 16:40
ble
Uczycie ich robic pianki sr*nki a potem nie potrafią normalnie zupy ugotować.
- 10 4
-
2014-10-30 16:43
Zdecydowaną faworytką
przyszłych konkursów jest Magda. Uczennica tejże Szkoły :) Ma potencjał, stosowną wiedzę a przede wszystkim gotowanie to jej powołanie. Trzymam kciuki!
- 18 2
-
2014-10-30 17:36
Ja tam wszystkim gratuluje !
Gotowanie to nie łatwe przedsięwzięcie
Oprócz tego ze musi być smaczne to jeszcze pikne
Życzę hartu ducha i cierpliwości w dochodzeniu do profesjonalizmu.
Pamiętajcie ze dobry fachowiec zawsze znajdzie prace i to nie nie za grosze.- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.