- 1 Oślepiał śmigłowiec podczas derbów (181 opinii)
- 2 Coraz więcej domów pływających na wodzie (43 opinie)
- 3 Kradli klocki LEGO. Hurtowo (18 opinii)
- 4 Tylko w 7 dzielnicach Gdyni wybrano radnych (52 opinie)
- 5 Prawie 50 miejsc parkingowych przy Parku Oruńskim (34 opinie)
- 6 Po karach na 1 mln zł twórcy Fali zabrali głos (237 opinii)
Bar z korzyścią nie tylko dla klientów
Bar Centrala, w którym pracują wchodzący w dorosłość wychowankowie domów dziecka, ruszył właśnie w podziemiach gdańskiego magistratu.
Stary bar zamknięto dwa lata temu, a przez ostatnie miesiące miejsce po nim przechodziło kapitalny remont, który pochłonął ok. 980 tys. zł. Obecny bar Centrala ma już nowoczesną wentylację, do tego ciekawie urządzone wnętrze i to, co to miejsce wyróżnia - pracują w nim m.in. wychowankowie domów dziecka wchodzący w dorosłość.
Uruchomienie baru to inicjatywa Gdańskiej Fundacji Innowacji Społecznej, która prowadzi także So Stay Hotel przy ul. Kartuskiej i kawiarnię "Kuźnia" na Oruni.
- Dzieci, które mieszkają w domach, dorastają szybko i muszą wejść w dorosłe życie przygotowane do tego. Niestety, z badań wynika, że 70 proc. byłych wychowanków domu dziecka nie odnajduje się na rynku pracy. Dlatego postanowiliśmy poprowadzić firmę, w której będą mogli się przetrzeć, zdobyć doświadczenie, z którym będzie im łatwiej znaleźć coś na stałe - wyjaśnia Piotr Wróblewski z zarządu GFIS.
Czytaj też: Kuchenne zmiany w trójmiejskich urzędach
W barze "Centrala" będzie pracować około 10 osób. Na otwarcie sprowadzono obsługę z hotelu, trzech kucharzy i trzy osoby wydające posiłki. Wkrótce zacznie się rekrutacja kolejnych osób. Fundacja gwarantuje im na starcie minimalną krajową stawkę 13 zł brutto za godzinę.
- Bar będzie miejscem pierwszej pracy, staży i praktyk zawodowych dla wychowanków placówek wychowawczych, ale jest też miejscem, w którym zjeść można zdrowo, świeżo i pysznie - podkreśla Marianna Sitek-Wróblewska z GFiS. - Ważne jest dla nas to, aby każdy z naszych podopiecznych doświadczył, czym jest praca przed podjęciem swojej pracy zawodowej. W ten sposób budujemy wartości i postawy, które wysoko cenione są przez pracodawców. Na równi stawiamy dbałość o wysoką jakość oferowanych usług.
Lokal w magistracie miasto przekazało fundacji bezpłatnie na 10 lat. GFIS będzie natomiast ponosić opłaty za media i koszty prowadzeniem baru. Miasto wyłożyło na remont 788 tys. zł, do tego doszły koszty wyposażenia i aranżacji w kwocie 186 tys. zł pozyskane przez fundację. Poza nowoczesną wentylacją, najbardziej kosztowne były prace związane z montażem platform dla wózków inwalidzkich.
Miejsca
Opinie (198) ponad 10 zablokowanych
-
2017-02-20 14:13
So Stay So Eat (5)
W So Stay a w zasadzie to chyba w So Eat można bardzo smacznie zjeść. Nie są to może jakieś wydziwiane dania pod pianą z buraka, ale widać że tam ster w rękach młodych. Koncepcja fajna, ale ten pan Budyń...po co psuje zdjęcie...
- 49 28
-
2017-02-20 15:31
(3)
Na zdjęciu "grube ryby" pełowskie pozują w barze.
1 mln zł z naszych podatków + 10 lat lokal zupełnie za friko !!!!
Proszę CBA o sprawdzenie tego geszeftu.- 9 17
-
2017-02-20 16:20
eeee (1)
wszystko gra,tylko na tablicy z menu....czy frankfurterki nie powinny być czasem napisane przez "u" otwarte?:)
- 9 1
-
2017-02-20 21:50
za dużo wymagasz, zresztą napisali frankporterki - licho wie co to
- 2 0
-
2017-02-20 20:04
sprawdz
geszeft Szyszki
- 7 2
-
2017-02-20 16:52
Tjaaa...
Lepszy widok to żrąca jak prosię Krystyna na obradach sejmu....
- 16 2
-
2017-02-20 20:56
(3)
kto pokrył kwote 980 tys zł remontu, ja sie pytam? autorka reportarzu wie?
- 10 7
-
2017-02-20 21:16
(1)
to juz wyremontowac niczego w budynkach publicznych nie mozna czy o co pani chodzi? wyglad naszych urzedow tez chyba swiadczy troche o spoleczenstwie co?
nie rozumiem tego jadu w ludziach- 8 2
-
2017-02-20 21:44
remontuje ten kto prowadzi interes
- 5 1
-
2017-02-20 21:15
Jak to kto ?
Ty, ty i ty i wy.
Forum Radunia ? - Nie.- 3 3
-
2017-02-20 21:44
Tyle kasy na remont!!???!!
980tys. na remont!?!!!?? Za te pieniądze to można kilkanaście lokali wyremontować! Jak i nowe wybudować
- 13 6
-
2017-02-20 21:42
W barze "Centrala" będzie pracować około 10 osób. Na otwarcie sprowadzono obsługę z hotelu, trzech kucharzy i trzy osoby wydające posiłki.
t5o coś słabo działa , nie chcą z darmo pracować w ramach stażu- 7 4
-
2017-02-20 21:30
Ciekawe biznesy
Pierwszy powstał hotel teraz stołówka w UM i ci sami Państwo to prowadzą ...ciekawe ciekawe no i te kwoty prawie milion zł robi się aż gorąco nie wiem czemu ale coś mi tu nie pasuje
- 13 6
-
2017-02-20 17:17
Jadałem tam już w latach 60 ub.wieku, (3)
I mam nadzieję, że będzie tam m.in fajny garmaż, sałatka warzywna w majonezie o i jajka w majonezie, i nóżki w galarecie itp i i ryby zwłaszcza w sezonie! Kto z Polski do mnie nie przyjedzie to ledwo wejdzie a już chce na rybę iść !
W Gazowni był super bufet, ale dyrektor miał focha i zmienił dzierżawcę, dzisiejszy nie jest zły, ale...
Powodzenia!
Mam nadzieję, że pobliska Forum Radunia nie zaszkodzi bufetowi w U.M tam pewnie będzie full barów różnych Fast Foodoow , ale i biura, może i z biur Forum Radunia będą przychodzić na MittagPause ? Przecież to tylko jedna ulica rozdziela...- 9 2
-
2017-02-20 20:28
(2)
W Urzędzie Skarbowym przy ul. Na Stoku też był niezły bufet, czy jeszcze istnieje ?
- 6 0
-
2017-02-20 21:17
Nie, już nie istnieje... (1)
Też tam jadałem.
a niemal nad nim, w kiosku, kupowałem miękkie Marlboro po 28 zł i gazetę, by zobaczyć co napisali o Lechistach na wyjeździe i jak tabela wygląda.:p- 7 0
-
2017-02-20 21:20
A obok mieszkał Ringo i handlował starymi Ładami razem z Jankiem i Gagulą...
- 1 0
-
2017-02-20 20:41
Brawo!!!
Przyjdę.
- 7 3
-
2017-02-20 16:35
Budyn-co tam jesz ty super uczciwy czlowieku ? (1)
Osmiorniczki ?
- 19 10
-
2017-02-20 20:12
teraz to sie je
salatki
- 8 0
-
2017-02-20 19:47
gdansk to wies za czasow adamowicza plebsy dla sloikow
- 7 8
-
2017-02-20 19:38
Milion złotych
Za remont. No to tylko za nasze podatników pieniądze możliwe. Jak można pisać że to dobra inicjatywa. Złodzieje
- 20 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.