- 1 Napad na bank czy głupi żart? (39 opinii)
- 2 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (82 opinie)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (575 opinii)
- 4 Były wiceprezydent Gdańska skazany (162 opinie)
- 5 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (180 opinii)
- 6 Remontują, zamiast wyburzyć. Dlaczego? (93 opinie)
Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?
Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku
Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.
Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.
Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków
Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.
- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.
W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.
- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.
W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.
Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne
Materiał archiwalny
O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 3 zablokowane
-
2013-10-14 13:17
po co w piwie alkohol?
bez tego piwo jest o niebo lepsze
- 1 6
-
2013-10-14 13:11
Prawdziwy Polak
Soli wszystko, a zaleca się 5 g do spożycia dziennego, ma okrągłą twarz, cienkie włosy, kobieta na stopę 39 i duże dłonie ....i inne takie tam... a dziecku da imię...jak słychać w piaskownicy po kilka razy i wszystko jest "na".
- 0 6
-
2013-10-14 12:56
Tekst Rewińskiego
wspaniały ....
ale i tak piwa nie lubię , głównie za jego zapach ...- 1 5
-
2013-10-14 12:48
Wypijesz jedno, drugie, trzecie piwo
Może pójdziesz deko krzywo.
A po gorzale nie pójdziesz wcale.
Więc zapamiętaj to mały cymbale.
Jak swego prawił klasyk gatunku.
Pamięta ktoś?- 2 1
-
2013-10-14 07:16
Dobre piwo nigdy nie jest złe (1)
A wóda nie zawsze czyni cuda.
- 18 2
-
2013-10-14 12:23
Ale czasem czyni
- 1 1
-
2013-10-14 07:32
weźcie się za promowanie cydrów a nie piw smakowych (3)
Przede wszystkim znieście akcyzę.
Pomyślcie o uczulonych na gluten i wielu innych, których piwo najzwyczajniej muli.
Piwo i cydr mogą iść w parze i wcale nie muszą być dla siebie konkurencją. Starczy miejsca dla każdego.- 28 5
-
2013-10-14 07:55
. (2)
Starczy ?
- 2 3
-
2013-10-14 12:16
Starczy to może być dyd.
- 0 1
-
2013-10-14 08:53
Stachura:
"Dla wszystkich starczy miejsca/pod wielkim dachem nieba"
- 4 2
-
2013-10-14 07:08
A co z przepisami? (8)
Co z akcyzą na alkohol?
- 17 10
-
2013-10-14 07:10
konfident! (2)
- 7 0
-
2013-10-14 09:38
-dentka (1)
- 1 0
-
2013-10-14 11:46
dętka
się pisze :)
- 1 1
-
2013-10-14 07:48
je...ać akcyzę !!! (1)
j.w.
- 9 1
-
2013-10-14 09:39
pluje na kler i prawo
bo kocham wolnosc a ptaki sa symbolem wolnosci
- 2 2
-
2013-10-14 07:10
pewną ilość możesz samemu zrobić na własny użytek (1)
tak przy najmniej mi się ubzdurało.
- 5 1
-
2013-10-14 09:08
dowolną ilość o ile nie sprzedajesz
- 7 1
-
2013-10-14 08:14
Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Kwota zwolnienia od akcyzy do pierwszych 20 tys. hl piwa wynosi 30,00 zł/hl. Zazwyczaj robi się 20l piwa 12°Plato. Policz sobie ile trzeba zapłacić. Dobra, żartowałem - zajrzyj sobie
Dz. U. Nr 29, poz. 257, z późn. zm. art. art. 23 ust. 2.- 9 1
-
2013-10-14 07:10
piwo to moje paliwo. (2)
Dziekuję Państwu za uwagę. :)
- 10 8
-
2013-10-14 09:42
bigiel to taki pies (1)
- 1 0
-
2013-10-14 11:13
bravo! ;)
- 0 1
-
2013-10-14 11:03
W większości
alkohol dostępny ( czyli cenowo) dla większości jest podłej jakości...zwykłe mózgo...by.
Dobry jakościowo trunek jest pp drogi ...a często i cena nie gwarantuje jakości.- 1 1
-
2013-10-14 08:31
Alkohol nie jest lekarstwem na smutek (2)
a jeśli jest ...pomocy trzeba szukać u specjalisty.
- 6 6
-
2013-10-14 10:38
Nikt tu nie mówi o zalewaniu smutków.
Zresztą mleko też nie jest lekarstwem na smutek
- 2 3
-
2013-10-14 09:36
co ty wiesz ?
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.