• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?

Marzena Klimowicz-Sikorska
14 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat

Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku

Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.


Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.



Pijasz piwo?

Dla miłośników piwa to, co działo się w niedzielę w Browarze Piwna przy ul. Piwnej w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, było ucztą. W towarzystwie kufla bursztynowego napoju, jak najbardziej współczesnego, warzono piwo jopejskie, którym gdańszczanie raczyli się od końca XV wieku.

Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków

Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.

- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.

W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.

- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.

W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.

Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Materiał archiwalny

O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 3 zablokowane

  • po co w piwie alkohol?

    bez tego piwo jest o niebo lepsze

    • 1 6

  • Prawdziwy Polak

    Soli wszystko, a zaleca się 5 g do spożycia dziennego, ma okrągłą twarz, cienkie włosy, kobieta na stopę 39 i duże dłonie ....i inne takie tam... a dziecku da imię...jak słychać w piaskownicy po kilka razy i wszystko jest "na".

    • 0 6

  • Tekst Rewińskiego

    wspaniały ....
    ale i tak piwa nie lubię , głównie za jego zapach ...

    • 1 5

  • Wypijesz jedno, drugie, trzecie piwo

    Może pójdziesz deko krzywo.
    A po gorzale nie pójdziesz wcale.
    Więc zapamiętaj to mały cymbale.

    Jak swego prawił klasyk gatunku.
    Pamięta ktoś?

    • 2 1

  • Dobre piwo nigdy nie jest złe (1)

    A wóda nie zawsze czyni cuda.

    • 18 2

    • Ale czasem czyni

      • 1 1

  • weźcie się za promowanie cydrów a nie piw smakowych (3)

    Przede wszystkim znieście akcyzę.
    Pomyślcie o uczulonych na gluten i wielu innych, których piwo najzwyczajniej muli.

    Piwo i cydr mogą iść w parze i wcale nie muszą być dla siebie konkurencją. Starczy miejsca dla każdego.

    • 28 5

    • . (2)

      Starczy ?

      • 2 3

      • Starczy to może być dyd.

        • 0 1

      • Stachura:

        "Dla wszystkich starczy miejsca/pod wielkim dachem nieba"

        • 4 2

  • A co z przepisami? (8)

    Co z akcyzą na alkohol?

    • 17 10

    • konfident! (2)

      • 7 0

      • -dentka (1)

        • 1 0

        • dętka

          się pisze :)

          • 1 1

    • je...ać akcyzę !!! (1)

      j.w.

      • 9 1

      • pluje na kler i prawo

        bo kocham wolnosc a ptaki sa symbolem wolnosci

        • 2 2

    • pewną ilość możesz samemu zrobić na własny użytek (1)

      tak przy najmniej mi się ubzdurało.

      • 5 1

      • dowolną ilość o ile nie sprzedajesz

        • 7 1

    • Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Kwota zwolnienia od akcyzy do pierwszych 20 tys. hl piwa wynosi 30,00 zł/hl. Zazwyczaj robi się 20l piwa 12°Plato. Policz sobie ile trzeba zapłacić. Dobra, żartowałem - zajrzyj sobie
      Dz. U. Nr 29, poz. 257, z późn. zm. art. art. 23 ust. 2.

      • 9 1

  • piwo to moje paliwo. (2)

    Dziekuję Państwu za uwagę. :)

    • 10 8

    • bigiel to taki pies (1)

      • 1 0

      • bravo! ;)

        • 0 1

  • W większości

    alkohol dostępny ( czyli cenowo) dla większości jest podłej jakości...zwykłe mózgo...by.
    Dobry jakościowo trunek jest pp drogi ...a często i cena nie gwarantuje jakości.

    • 1 1

  • Alkohol nie jest lekarstwem na smutek (2)

    a jeśli jest ...pomocy trzeba szukać u specjalisty.

    • 6 6

    • Nikt tu nie mówi o zalewaniu smutków.

      Zresztą mleko też nie jest lekarstwem na smutek

      • 2 3

    • co ty wiesz ?

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane