• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia trzeci raz kusi smakiem

Michał Sielski
8 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najlepsze dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również oczy. Najlepsze dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również oczy.

Wcale niemałe dania po 5 zł, gotowanie na żywo w wykonaniu mistrzów kuchni i wyłonienie kulinarnej wizytówki miasta - to tylko niektóre atrakcje III Weekendu Kulinarnego w Gdyni. Uwaga łasuchy! Startujemy w piątek już o godz. 12.



Jak często jesz w restauracjach?

Przez cały weekend w 25 gdyńskich restauracjach pomiędzy godz. 12 a 20 będą "szczęśliwe godziny" (szczegółowa rozpiska poniżej), podczas których wybrane dania będzie można kupić po 5 zł.

- To oferta dla osób, które chcą spróbować wielu rodzajów kuchni. Dla najbardziej aktywnych mamy nagrody. W każdej restauracji będzie bowiem można otrzymać naklejkę, a tego, kto zbierze ich najwięcej, czeka miła niespodzianka - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje III Weekend Kulinarny w Gdyni.

Oprócz mini-dań, restauratorzy zapowiadają też inne promocje. Niektórzy dodają gratis lampkę wina do kolacji, inni obniżają ceny. W sobotę i niedzielę od godz. 12 w centrum Gemini będzie można zobaczyć mistrzów kuchni w akcji. Mistrz świata cukierników Tomasz Deker (w sobotę), a także spece od kuchni kaszubskiej, francuskiej, japońskiej czy greckiej będą na żywo pokazywać jak stworzyć dania, które oczarują podniebienie.

Jeśli ktoś uzna, że może dorównać mistrzom, tuż obok będzie mógł zaopatrzyć się w oryginalne produkty. W Gemini będzie też bowiem trwał Mini Jarmark Smaków ze specjałami z całego świata. Nie zabraknie oczywiście i zabaw dla dzieci. Imprezę w Gemini w niedzielę o godz. 17 zakończy rozstrzygnięcie konkursów na Gdyński Przysmak oraz Rajdu po Gdyńskich Restauracjach.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (83) ponad 10 zablokowanych

  • jeac jesc jesc jesc (1)

    po to czlowiek zyje

    • 10 10

    • nieprawda! je po to żeby żyć

      a nie zyje by jeść

      • 1 0

  • Długo czekałem na jakąś informację, co dzisiaj działo się na Trasie Kwiatkowskiego w Gdyni, (2)

    ale nie doczekałem. Wszystkie jazdy z Trasy Kwiatkowskiego były zablokowane, od 7.30 przynajmniej do 10.00, czyli w godzinach dojazdu do szkoły, czy pracy.

    • 4 0

    • a wystarczyło włączyć radio Gdańsk i już byś wiedział

      żaden problem

      • 0 0

    • Tajemnica

      państwowa , wybory blisko !!

      • 1 0

  • A Sopot kusi występem meksykańskich indian

    o 18 przed olo w sobotę, 10.09.

    • 2 0

  • E tam , byłem , słabizna jakich mało

    • 0 3

  • O boszzz... (2)

    Co to jest za zdjęcie? Ziemniaki, makaron, marchewka, śledzie i rogal? Zgroza...

    • 9 0

    • To danie nazywa się.... (1)

      ...."apoteoza polskości". Jest całe tłuste, niezdrowe i w odcieniach brązu :) Kiedy wchodzę do bufetu wegetariańskiego na zachodzie, to witają mnie góry kolorowych, chrupiących, smacznych potraw. W Polsce (że już nie wymienię z nazwy tej nieszczęsnej sieci gdzie tak robią) - tylko brązowe, rozgotowane gnioty bez smaku. Martyrologia kulinarna....

      • 3 0

      • Idź do Kipi Kaszy

        Kipi Kasza dobrze gotuje wege dania

        • 0 0

  • T.Deker mistrz swiata?? (3)

    Pierwsze słyszę aby Pan Deker był mistrzem świata, chyba że coś przeoczyłem.Na pewno to świetny cukiernik ale chyba mistrzostwa świata nie przyznaje się za sam udział w nich.

    • 8 1

    • w takim razie zdaje sie ze cos przeoczyłeś

      • 1 1

    • Bez

      przesady , jaki on jest mistrz świata , przestancie okłamywać ludzi !!!

      • 1 2

    • Ambicja

      go przerosła , takich mistrzów świata to na pęczki w Gdyni !!

      • 1 2

  • (2)

    Ogladałem - przypadkiem program p.Gessler o restaracji Dominikańskiej w Gdańsku. Obraz warunków pracy stanu sanitarnego, kwalifikacji pracowników skutecznie mnie odstraszył. Oczywiście w końcowej częsci tego programu pokazano zmiany jakie zaproponowała Pani Magada Gesler.- wszystko pięknie i ładnie.Wole własną kuchnię domowąA jak to wygląda u iinnych restauratorów.

    • 10 2

    • Gesler (1)

      to totalna porażka , na sam jej widok mozna sie zwymiotowac !!!!!!!!!

      • 5 1

      • Akurat to prawda :)

        Jej "występy" by mogli sprzedawać na DVD jako niezawodny sposób na odchudzanie. Oglądanie naszych "restauracji" od kuchni to jedno, ale jeszcze ten babsztyl.... ochota na posiłek przechodzi jak ręką odjął.

        • 6 0

  • Super mini dania za 5 zł (8)

    Trzeba zjeść co najmniej 10 dań żeby poczuć że coś się smacznie przekąsiło. Ważne że interes się kręci

    • 21 16

    • Oj pasibrzuchu... (1)

      Idź na kebaba i dopchaj się gofrem.

      • 3 2

      • Całe kurczaki!

        Wprost z rożna nie czyszczonego od ostatniego zlodowacenia! Mniam! I dwa portery!

        • 2 0

    • (1)

      To żeby się smacznie przekąsiło, czy nażarło jak gruba świnia? Jedno z drugim się nie łączy!

      • 2 4

      • A w każdym razie.....

        ...połączenie takie nie jest obowiązkowe. Ale u nas w kraju WSZYSTKO CO PRAKTYKUJE TŁUSZCZA JEST OBOWIĄZKOWE! Każdy kto się wyłamuje, musi zostać ukarany! Vox chłoporobotników, vox dei!

        • 2 2

    • Restauracja dla Paliaczków! (3)

      Gigantyczny kotlet z połowy świni, kopiasta patelnia frytek, trzy łyżeczki kapusty. I jeszcze ponarzeka, że PORCJE ZA MAŁE. Polak do "restauracji" (barów, w istocie) idzie NAŻREĆ SIĘ DO WYPĘKU, nie zaś cieszyć podniebienie kulinarnym kunsztem. Cóż, jak wszystko w tym kraju, niestety.

      • 11 17

      • (2)

        Jak idę do restauracji to chyba po to żeby się najeść. Będę chciał się napatrzeć to sobie pójdę nad morze, albo do galerii sztuki. Nie będę płacił 50zł za jakieś miniaturowe coś, za które nie wiadomo jak się zabrać.

        • 14 3

        • No to nie będziesz :) (1)

          Ale czemu wszyscy tak samo muszą? Bo co - plemienna jedność? Smacznego schaboszczaka pozostaje życzyć :)

          • 1 10

          • no właśnie wszyscy nie muszą i nie czepiaj się człowieka, że sie chce najeść.

            • 9 0

  • taaa (1)

    zamiast stare i zepsute wyrzucić, zawsze można obchnąć za 5złotych. Super pomysł.

    • 26 13

    • Po

      to się to robi , jestem kukiem , wiem jak to się kreci .

      • 1 2

  • (5)

    Zapewne będzie jak w Gdańsku, gdzie dzikie tłumy oblegały restaurację, a czas oczekiwania na danie wynosił ok 30 min.

    • 5 20

    • Ale oczywiście wiesz, .... (3)

      ...że w restauracji, w przeciwieństwie do BARU (nazywanego w naszym kraju niesłusznie w większości przypadków restauracją właśnie) - NORMALNIE czeka się 30 minut na potrawę? Bo nie odgrzewają jej tam w mikrofali, a PRZYGOTOWUJĄ?

      • 14 1

      • (2)

        naleśnika przygotowujesz 30 min ?

        • 1 4

        • (1)

          przygotowanie sushi w restauracji trwa do 10 min max

          • 0 4

          • Jeśli zamówisz.....

            ....dwa kawałeczki, to tak, nawet minut pięć. A jeśli zamówisz chleb i wodę - to JESZCZE szybciej, wow! Zresztą, najlepiej przynieść jedzenie ze sobą skitrane w dresy - wtedy możesz spożyć je jeszcze przed wejściem do restauracji - i po krzyku. Dobra nasza, byle nie zapomnieć tyskacza!

            • 8 1

    • Nigdy tak nie było na szlaku, ponieważ restauracje mają wyznaczone godziny i przygotowane dania, z resztą jak nie chcesz czekać to idź do Mc donalda - a pupa rośnie!

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane