• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bez konserwantów nie znaczy zdrowo. Kuchnia sprzed wieków

Magdalena Iskrzycka
8 lutego 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Dawne jedzenie, choć nie miało konserwantów, nie zawsze było zdrowe.


Dziś gotowanie jest modne, a jak było kiedyś? O sekretach dawnej kuchni wiele dowiedzieć się możemy z książki "Historia naturalna jedzenia", która ukazała się pod redakcją prof. Beaty Możejko. Tematyka jest bardzo szeroka i obejmuje okres od starożytności po XIX wiek.



Historia jedzenia



Odżywiasz się zdrowo?

Wydawać by się mogło, że żywność bez konserwantów i nawozów sztucznych była dużo zdrowsza od tej dzisiejszej, produkowanej na przemysłową skalę. Okazuje się, że to nieprawda.

- Sama żywność może i była zdrowsza, ale dużym problemem było jej przechowywanie. Bez lodówki szybko się psuła, co nie sprzyjało zdrowiu - wyjaśnia prof. Beata Możejko z Uniwersytetu Gdańskiego. - W kamienicach często unosił się zapach nadpsutego mięsa, przyprawiano je obficie i jedzono, mimo że było nieświeże. Żywność szkodziła, również dlatego, że jedzono zbyt dużo soli, a dieta była uboga w warzywa i owoce.

Niecodzienne połączenia przypraw i smaków sprzed wieków potrafią wprawić w osłupienie nawet zawodowego kucharza.

- Podjąłem się przygotowania pasztetu rybnego według przepisu z książki "Historia naturalna jedzenia" - mówi Jacek Lubawski, kucharz z gdańskiej restauracji Metamorfoza. - Wystarczy spojrzeć na recepturę tej potrawy, żeby zauważyć, że kuchnia krzyżacka i współczesna różnią się diametralnie. Widać, że wręcz nadużywano przypraw, zwłaszcza tych korzennych. W przepisach dominuje imbir, cynamon, szafran, sporo jest też miodu. Dla współczesnego człowieka takie jedzenie może wydać się co najmniej dziwne, ale to oczywiście kwestia gustu.

Nic dziwnego, że takie zestawienia smaków są obce współczesnym podniebieniom. Niegdyś sól stanowiła naturalny konserwant, zatem dodawano ją praktycznie do wszystkiego, nawet do masła. Żeby z tak zakonserwowanych składników wyprodukować coś smacznego, próbowano równoważyć smaki, dodając słodkiego miodu.

- Cukru praktycznie nie stosowano, był bardzo drogi i obecny bardziej w farmaceutykach, niż w jedzeniu - wyjawia nam prof. Możejko. - Używano go na przykład przy produkcji tabletek na zęby, co współczesnych stomatologów pewnie przyprawi o zawrót głowy.

Co jedzono w średniowieczu w Polsce?



W kuchni sprzed wieków dominuje mięso, owoców i warzyw jest jak na lekarstwo, a wśród przepisów nie znajdziemy dań, które kojarzą nam się z kuchnią naszych mam i babć.

- Przepisu na pomidorową w książce nie ma - śmieje się prof. Możejko. - Choć pomidory przywędrowały na stary kontynent z Kolumbem, to początkowo traktowano je jak rośliny ozdobne i sadzono w ogrodzie nie dla owoców, ale ze względów estetycznych.

Książka zawiera nie tylko oryginalne przepisy, które przetrwały w księgach kucharskich, ale także opis etykiety związanej ze spożywaniem posiłków. Podczas lektury dowiemy się między innymi jak nakrywano do stołu i jak karmiono króla.

- Sztućce to dość współczesny wymysł - opowiada prof. Możejko. - Na dworach królewskich jadano palcami, a do posiłku podawano miseczkę z wodą różaną do obmycia rąk. Sam ceremoniał podania jedzenia królowi był bardzo skomplikowany i wymagał od dworzan także spróbowania potrawy zanim sięgnie po nią monarcha.

W wydawnictwie znajdziemy także kilkadziesiąt przepisów krzyżackich. Mogą one wydać się ciekawe nie tylko fanom kulinarnych eksperymentów, ale i tym, którzy interesują się nieco historią naszego regionu.

Miejsca

Opinie (123) 10 zablokowanych

  • a mialo byc tak pieknie

    Srutu tutu kawal drutu

    • 3 0

  • A ja to bym wrąbał jakąś kaczkę! z grzybkami....no rydzykami i Kartoflem! (2)

    .....i koniecznie z Burakami.Myśle ze to nie jest niezdowe zarełko z przeszlosci!

    • 7 4

    • Chociaz jestem hetero - to ja nawet zjadlbym kaczora byle tylko nie kwakal wiecej!

      Bo od kwakania dostaje sie s****zki a jak wiadomo s****zki maja wszystkie kaczki!!!!!!!!!!

      • 2 4

    • a na deser budyń

      • 8 1

  • A może by tak Pani Magdaleno..... (2)

    coś mogłoby zaiskrzyć między nami ????

    • 6 7

    • Moze i by cos moglo miedzy wami chlopakami zaiskrzyc.

      ale to nie kacik samotnych serc...Odwagi tajemniczy zakochany swiat sie zmienia .Istnieje tez wieksza otwartosc na takie zwiazki.

      • 10 2

    • Raczej zaiskŻyć ;-P

      sądząc po babolach w ankiecie :-)

      • 8 2

  • co maja krzyzacy do Gdanska

    Dodatkowo dobra kuchnia przetrwała na wsi i zmieniała sie z wiekiem lat. Ogólnie można powiedzieć staropolska kuchnia to bardzo ciekawa i bogata ilość potraw, nie mylić tego z zakonem krzyzackim który byl postny

    • 5 8

  • W wydawnictwie sa przepisy? Myslalem ze ksiazki.

    • 2 1

  • Za kilkaset lat będzie podobnie

    Wówczas ludzie będą się dziwili, jak można jeść to co je się teraz ze smakiem.

    • 7 0

  • czipsy plus piwo

    dieta idealna

    • 5 0

  • zdaRZać (ankieta)

    Wy dziennikaŻe od siemiÓ boleści. No nie mogę...

    • 28 2

  • Ciekawe czy paradowali z kartonowym kubkiem po kawie ze Stabucksa

    przez całą Długą i z powrotem.

    • 58 6

  • Znakomite jedzenie

    Prawda ,że Gdańsk słynął z świetnego jedzenia !
    Kocham Karysie

    • 14 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane