• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie

Agnieszka Haponiuk
5 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pierogarnię Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła IIMapka. Poprzednio byliśmy w Browarze Vrest we Wrzeszczu, gdzie było smaczne jedzenie i dobre piwo.



Pierogarnie w Trójmieście


Pierożek to jedna z pierwszych pierogarni w Gdyni i od początku istnienia cieszy się dużą popularnością. Lokal, który recenzuję, mieści się przy al. Jana Pawła II 11A, naprzeciwko Okrętu Błyskawica i w bliskim sąsiedztwie mariny. Wybieram się tu po bardzo długiej nieobecności w towarzystwie serdecznego kolegi, aby sprawdzić, czy pierogi wciąż tak dobrze smakują jak kiedyś.

Do lokalu wchodzi się po schodkach i od razu trafia na pierwsze pomieszczenie, w którym umiejscowiony jest duży bar (tu też musimy złożyć zamówienie). Sala główna jest przestronna, a więc nie ma problemu z zachowaniem przepisowych odstępów oraz bardzo jasna dzięki wielkim oknom, z których możemy spoglądać na okolicę. Pierożek dysponuje także sporej wielkości ogródkiem, a więc miejsca jest tu sporo.

Wnętrze urządzone jest kolorowo z przewagą ostrej zieleni. Tu i ówdzie znajdziemy kuchenne gadżety, takie jak garnki, deski, drewniane łyżki czy wałki. Każdy stolik jest inny, krzesła też są różne. Nie zabrakło również drewnianego siedziska z poduchami wzdłuż ściany oraz dużego lustra. Panuje tu mały miszmasz i chętnie bym tę przestrzeń aranżacyjnie uporządkowała i wizualnie uspokoiła.

  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
W karcie, oprócz klasycznych pierogów gotowanych, znajdziemy wersje na słodko, prosto z pieca, zapiekane z mozzarellą i z różnymi sosami. Oprócz pierogów możemy zamówić sałatki albo zupy. Wszystkie pierogi są lepione na miejscu. Na porcję wchodzi od 8 do 10 sztuk, a do tego możemy wybrać jeden z kilku sosów na zimno.

Zamówiliśmy:

- pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym (21 zł);
- pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym (21 zł);
- pierogi gotowane (10 szt.): z rybą (pstrąg) i sosem koperkowym (22 zł);
- pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym (23 zł);
- pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką (15 zł).


Naszą ucztę zaczynamy od gotowanych pierogów z pstrągiem. Porcja i wielkość były naprawdę imponujące. To danie uwiodło mnie od pierwszego kęsa, naprawdę dawno nie jadłam tak smacznych pierogów z rybą. Ciasto dobrze zrobione, zwarte, nie rozpadało się. Nie było za grube i nie przeważało nad farszem. A farsz świetny - delikatny pstrąg doprawiony świeżym koperkiem. Składniki wyważone, bo przyprawy nie zabiły smaku ryby. Dla mnie minimalnie za słone, ale i tak mi smakowały jak żadne inne.

Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym
Moim numerem dwa zostały pierogi z pieca po meksykańsku. To pierożki z ciasta kruchego, dobrze nadziane wyrazistym i przyjemnie pikantnym farszem mięsnym z dodatkiem fasoli i kukurydzy. Duże słowa uznania za arcydelikatne, chrupiące kruche ciasto.

Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym. Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym.
Mojego kolegę natomiast uwiodły pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem, które w mojej rodzinie nazywa się lubelskimi. Nie przepadam za kaszą gryczaną, mam z nią problem już od dziecka, ale te pierogi mnie do niej przekonały. Miały wyczuwalny, dość intensywny smak kaszy, ale złagodzony nieco twarogiem i subtelnie wyczuwalnym wędzonym boczkiem, bez zbędnej dominacji jednego nad drugim. Całości dopełniał lekki, śmietankowy sos pieczarkowy.

Czytaj też: Pierogi z dowozem do domu: gdzie zamówić?


Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym. Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym.
Ruskie pierogi zapiekane z mozzarellą w sosie serowo-brokułowym były dla nas miłym zaskoczeniem, ponieważ nie sądziłam, że ten delikatny sos będzie dobrze komponował się z ziemniaczano-twarogowym farszem, a tymczasem okazały się być całkiem udanym połączeniem. Przyczepię się nieco do nadzienia pierogów, które było za mało doprawione, z przewagą ziemniaka i słabo wyczuwalną cebulką. Za to łagodny sos serowo-brokułowy w punkt.

Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym. Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym.
Pierożki na słodko to klasyka gatunku i choć w smaku były przyjemne i w zasadzie bez zarzutu, to jednak nadzianie ich serkiem homogenizowanym nie było najlepszym pomysłem, bo farsz wypływał z ciasta na zewnątrz.

Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką. Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką.
Podsumowanie: w Pierożku można zjeść smacznie ze świetnym stosunkiem jakości do ceny. Uczciwe porcje, przemiła obsługa i świetna lokalizacja. Wielbiciele pierogów nie będą rozczarowani, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Pierożek otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą w kategorii "smaczne jedzenie w uczciwej cenie".

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (119) ponad 10 zablokowanych

  • Cena

    Za 23 zł można zjeść już kawał mięsa. Cena zdecydowanie za wysoka.

    • 7 1

  • za drogo

    • 3 1

  • Może i OK ale za wysokie ceny

    • 5 3

  • (1)

    Byłem tam kilka razy zaraz po otwarciu, kilka lat temu. Pamiętam tłok, długie czekanie na zamówienie i suche pierogi z pieca.

    • 16 14

    • To prawda

      Pierogi z pieca trochę suche, pomimo sosu. Te gotowane albo zapiekane w sosie dużo lepsze.

      • 1 0

  • (5)

    Kurcze. Nie piszcie na J.P II, tylko na skwerze Kościuszki. 90 % mieszkańców tak bardziej skojarzy.

    • 72 6

    • Drugi ich punkt

      Na Skwerze Kościuszki jest drugi pierożek

      • 0 0

    • No własnie nie znam aż tak Gdyni i nie wiedzialam gdzie to jest. Dzieki za info.

      • 3 2

    • (1)

      Jeżeli na wysokości Błyskawicy,to już nie jest Skwer Kościuszki.Warto zapamietac-to Molo Południowe.

      • 11 1

      • I co z tego

        Nikt nie używa tej nazwy. Idzie się na skwer.

        • 11 2

    • Wprowadzasz ludzi w błąd

      Są dwie siedziby Pierożka: jedna na al. Jana Pawła II, blisko klubu Pokład, druga na Skwerze Kościuszki 15 :)

      • 11 3

  • Pierogi lubelskie (4)

    Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem były smaczne, naprawdę? Jako, że zrobienie samemu pierogów to dla mnie nie problem zrobiłem takie z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem. Nikomu z mojej rodziny te pierogi nie smakowały. Wierzcie, po dwóch kęsach ma się dość tych pierogów. Dlatego prawie żaden lokal ich nie serwuje.

    • 6 17

    • Pycha. To, ze Tobie nie smakuja nie znaczy, ze innym tez.

      • 2 2

    • Na Lubelszczyźnie "pierogi" to takie bułeczki z nadzieniem. Są z kapustą, bywają z kaszą gryczaną, ale moje ulubione są z soczewicą (zwaną tam "sakówką").

      • 3 1

    • (1)

      a ja takie pierogi bardzo lubię!

      • 6 1

      • Ja również, to naprawdę świetny farsz.

        • 2 1

  • (2)

    W Mandu jest też pysznie i super atmosfera!

    • 3 15

    • Autoreklama

      Czy to miała być autoreklama? Jeśli tak to wyszło słabo...

      • 4 0

    • Haha

      Żart! Okropne jedzenie

      • 6 0

  • Dajcie już spokój z pierogarniami.... (5)

    ...niedługo na każdym rogu ulicy będzie 50 pierogarni ..

    • 22 72

    • Polskie, tradycyjne. Czym więcej tym lepiej.

      • 7 2

    • (1)

      Jak w Rosji

      • 4 4

      • albo na Ukrainie

        • 3 3

    • To już wolę pierogarnie niż kebaby i pizzerie. (1)

      • 40 7

      • .. albo hamburgerownie

        • 14 2

  • We dwoje pochłonęli 48 pierogów (2)

    A na deser miętowy opłatek.

    • 26 0

    • No i kubeł. Oczywiście.

      • 1 0

    • I to jest też odpowiedź na jakieś wcześniejsze pytanie, jakie są porcje.

      • 3 2

  • Opinia wyróżniona

    Pierogi to jest życie! :) (2)

    Wspaniałe danie, które można przygotować na wiele sposobów. Uwielbiam na wytrwanie i słodko. Za dobrego "ruskiego" dałabym się pokroić :) O tych z jagodami, konkretnie polanych śmietaną marzę cały rok, gdy w końcu są na rynku świeże jagody. Szkoda tylko, że to dość pracochłonne danie, ale wciąż ukochane :)

    • 70 12

    • (1)

      Dawno nie jadłem dobrych ruskich. Zwykle sam mdły twaróg odnajduję w środku. A to powinien być pikantny farsz z twarogu z ziemniakami, doprawiony suto pieprzem i oczywiście drobno posiekaną podsmażoną cebulą.

      • 17 1

      • Stary Młyn w Gdańsku - najlepsze ruskie i pierogi

        • 0 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane