Odnowiona fasada spichlerza dawnych zakładów mięsnych to dopiero początek zmian. W najbliższym czasie odrestaurowane zostaną kolejne ściany, następnie we wnętrzu powstanie hotel.
fot. Łukasz Unterschuetz/trojmiasto.pl
Ożywa jeden z zabytków na terenie dawnych zakładów mięsnych w Gdańsku. Inwestor liczy, że jesienią będzie mógł rozpocząć tam budowę hotelu. Czterogwiazdkowy obiekt ma być gotowy na początku 2018 roku, kilka miesięcy po otwarciu kładki na Ołowiankę, która ułatwi dotarcie do zapomnianej części miasta.
O tym, że w ruinach po dawnym spichlerzu przy ul. Na Stępce 2A ma powstać hotel pisaliśmy już w maju zeszłego roku. Jednak dopiero teraz widać pierwsze efekty działalności nowego inwestora - firmy Domus Amica UAB z Kłajpedy. Właśnie zakończyły się prace restauracyjne frontowej ściany, która odzyskała dawny blask. Teraz po kolei odnawiane i wzmacniane będą następne części murów obwodowych znajdujące się pod nadzorem konserwatora zabytków.
- Na tę część prac uzyskaliśmy osobne pozwolenie, bowiem ściany są niezależne od pozostałej konstrukcji budynku, której nie byłyby w stanie udźwignąć - wyjaśnia Dariusz Marzecki ze Studia Projektowego WM, przedstawiciel inwestora. - Obecnie kończymy prace projektowe hotelu i po wakacjach chcemy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę.
Założenia pozostają bez zmian. W czterogwiazdkowym obiekcie o powierzchni ok. 8 tys. m kw. znajdzie się ponad 100 pokoi i kilka apartamentów, dwa baseny oraz klinika medyczna i kosmetyczna, gdzie mają być wykonywane m.in. operacje plastyczne.
Dodatkową atrakcją będzie przystań żeglugowa, która powstanie vis-a-vis hotelu. W ramach pobytu goście będą mogli zarezerwować sobie łódkę.
- Zakładamy, że jeszcze jesienią uzyskamy pozwolenie na budowę i będziemy mogli rozpocząć prace - mówi Marzecki. - Hotel przyjmie pierwszych gości na początku 2018 roku.
W tym czasie od kilku miesięcy działać już będzie kładka na Ołowiankę, która pozwoli szybciej przedostać się ze ścisłego centrum Gdańska na samą wyspę

Obszar, gdzie funkcjonowały kiedyś zakłady mięsne, wkrótce może odżyć jeszcze bardziej. Wszystko za sprawą kolejnych inwestorów pojawiających się w okolicy. Szczególnie prężnie działa tam firma Vastint, która w krótkim odstępie czasu kupiła kilka dużych działek. Jedna z nich zajmuje sporą część dawnych zakładów mięsnych


W ruinach dawnych zakładów mięsnych powstanie hotel
Film z października 2015 roku