Fakty i opinie

stat

Kolejne bloki w Gdyni malowane na biało

Odnowiona część elewacji budynku przy ul. Kołłataja 10 na Grabówku.
Odnowiona część elewacji budynku przy ul. Kołłataja 10 na Grabówku. mat. prasowe

Po bloku przy ul. Lelewela 7-9 zobacz na mapie Gdyni, dzięki działaniom stowarzyszenie Traffic Design, bielą pokryła się część elewacji budynku przy ul. Kołłątaja 10 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Kolejne bloki przy ulicy mają zyskiwać nowy wygląd w najbliższych miesiącach.



Czy podobają ci się projekty zmian szyldów i elewacji w Gdyni?

bardzo, czekam na więcej 76%
są miejsca, w których to pasuje, ale nie powinno się z tym przesadzać 17%
nie, to niepotrzebna fanaberia 7%
zakończona Łącznie głosów: 1677
Ogromne wrażenie na mieszkańcach Gdyni zrobiła nowa, nawiązująca do modernistycznych tradycji Gdyni elewacja bloku przy ul. Lelewela 7-9 na Grabówku. Pomalowanie elewacji budynku na biało było pomysłem stowarzyszenie Traffic Design - pół roku temu wcielono go w życie.

Czytaj też: Gdynia: pomalowali blok na biało, mieszkańcy zachwyceni

Białe bloki na Grabówku



W ostatnich dniach bielą pokryła się część elewacji kolejnego bloku w dzielnicy, tym razem zlokalizowanego przy ul. Kołłątaja 10.

- Realizacja obejmowała przygotowanie projektu wraz z kolorystyką dla trzech bloków przy ul. Kołłątaja. Obecnie ze względów technicznych i kosztowych odmalowano jedną ścianę szczytową oraz część elewacji od strony podwórka. Projekt uwzględnia też takie detale jak kolorystyka garaży czy kolor barierek znajdujących się na tarasie, aby całość stanowiła spójny koncept - mówi Monika Domańska ze Stowarzyszenia Traffic Design.
Nowy wizerunek zyskają również bloki przy ul. Kołłątaja 12 i 14. Problemem są pieniądze, więc kolejne realizacje na Grabówku przewidziane są na jesień. Jeszcze wiosną może zmienić się za to budynek przy ul. Bema 8 zobacz na mapie Gdyni. Prace wstrzymuje jedynie brak decyzji administracyjnej.

Bar mleczny Słoneczny: metamorfoza latem



Z inicjatywy stowarzyszenia odnawiany będzie też szyld popularnego w mieście baru mlecznego Słoneczny, położonego na skrzyżowaniu ulic Władysława IV i Żwirki i Wigury zobacz na mapie Gdyni.

Nowy wygląd zyska on za sprawą warszawskiej pracowni Syfon Studio. Metamorfoza zaplanowana jest w ramach tegorocznego Biennale Traffic Design.

Projekt modernizacji wizualnej znajdującego się w centrum Gdyni od 1959 roku baru obejmie szyld, oznaczenia i witrynę. Efekt poznamy latem. Może być podobny do tego, jaki można oglądać przechodząc obok sklepu Bławatek, gdzie stowarzyszenie również współpracowało z warszawską pracownią.

Opinie (177) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.