• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • FAJNY POKAZ

    Interesujący,fajny pkaz,tylko miejsca było mało
    Pozdrawiamy organizatorów!

    • 7 0

  • POZDRAWIAMY !!! (2)

    Sami znawcy i specjaliści kuchni molekularnej się wypowiadaja.Ludzie to z zawiści buty by zjedli,a co nowe to odrazu krytyka.
    Chłopaki maja fajny zawód i zarabiają pewnie fajną kaske,i bardzo dobrze!!!
    Pozdrawiamy!!!

    • 8 2

    • Bardzo fajną-byliście kiedykolwiek w kuchni-widzieliście co ci kucharze robią z jedzeniem? (1)

      Nie zjedlibyście ani grama z tego-na szczęście nie wiecie :)

      • 1 8

      • Gdzie ty bywałeś?

        Może jadasz w dziwnych barach czy fastfoodach, dlatego masz takie doświadczenia. Nie każdy kucharz jest paprakiem tak jak nie każdy ksiądz jest bez grzechu! W każdym środowisku znajdziesz jakąś czarną owcę!!! Ale uogólniać i sprowadzać to do wszystkich to naprawdę nie uczciwe!!!

        • 7 0

  • skoro robią reklamy to ja zrobie anty-reklame (4)

    prawie 400 zł za pokój 2osobowy POZA sezonem... faktycznie jak na ten tętniący życiem Gdańsk atrakcyjne miejsce z tego Hotelu Królewskiego

    • 59 18

    • Za 1400 mozna skoczyc do egiptu na tydzien ... zarcia .. picia po tad ... pogoda (1)

      pewna ... w d... mam taki hotel

      • 3 5

      • Tyle że w Egipcie to chyba już każdy nasz rodak był, a w Gdańsku nie koniecznie...

        • 5 0

    • (1)

      eee, to i tak malo, poszukaj cen z heweliusza, radissona, hiltona, sheratona itd. Srednia krajowa w niektorych mzoe nie wystarczyc na noc, a w zamian dostajesz lozko i prysznic.

      • 11 3

      • Jeśli są chętni to w czym problem?

        • 7 1

  • Kuchnia 'molekularna' króluje niestety w gdańskich restauracjach (2)

    Jedna molekuła mięska, jedna molekuła starej sałatki, dwie molekuły ziemniaczków z mikrofali i wszystko na nowoczesnym kwadratowym, designerskim talerzu polane strumieniami sosu tworzącymi kształt 'kraty', przystrojone starym listkiem bazylii. Oczywiście w restauracji 'Mon Francois Le Seler' lub 'Hotelu Cesarskim'...

    • 40 8

    • (1)

      a czego sie spodziewales? ciesz sie chwila w pieknie urzadzonym wnetrzu, nastrojowa muzyka i klimatem jaki zaserwuja ci w restauracji a zdrowo to sobie jedz w domu...
      czytam coraz wiecej waszych komentarzy i widze ze pisza to male dzieci ktore dopiero co odkrywaja swiat, lub te ktore nigdy go nie odkryja i tylko ze zlosci pozostaje szczekanie.........

      • 8 11

      • Wlasnie odkrywam, zreszta jak co dzien, jak pod plaszczykiem obycia drzemie tu i tam palikot.

        • 2 0

  • a kto (1)

    kuchnie posprząta ?

    • 8 2

    • Spece od katastrof ekologicznych

      • 0 0

  • Czy to znaczy ,że w tym hotelu mogą zaserwować szczura o smaku kurczaka ? (2)

    Albo kiszonkę z liści buraka o smaku bigosu staropolskiego?

    • 38 11

    • baran! (1)

      Jednak Polacy to poje..ny naród (przynajmiej duża część), nie mają pojęcia ale swoje zdanie muszą mieć

      • 8 9

      • Mundry się znalazł :)

        • 2 6

  • POZDRAWIAMY WOJTEK

    Wojtek super pokaz.Pozdrawiamy z Edinburgha.

    • 10 2

  • Tak, molekuły glutaminianu sodu + chili to drugie życie "antrykotu" - drobiowego po trójmiejsku

    Rowniez frutti di mare...
    Przy dobrej morskiej aurze nawet bez ciekłego azotu garnier z talerza nad morzem przeżyje trzy podania.
    To sie nazywa ekologia i recycling.
    Papier toaletowy ma tez dwie strony....

    • 3 11

  • ale czy oprocz pokazu, w Trojmiescie ktos tym sie zajmuje?

    • 1 1

  • ... (2)

    Świetna sprawa takie gotowanie , tylko skąd ciekły azot wziąć , bo w sklepach nie sprzedają ;)
    "smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków" - achh ta nauka , ale chyba jednak nie chciałabym tego spróbować...
    Kuchnia jak kuchnia jest ich wiele ,ale nie ma jak to nasza polska kuchnia :)

    • 17 36

    • Masz rację. Jak zwykle nowinki dla lanserów.

      Nie wiem jak to smakuje, ale wygląda paskudnie. Przypomina mi się teki czeski serial z lat 80-tych o kosmitach żywiących się jakimiś paskudnymi galaretkami - amorele czy jakoś tak :-) Niedługo zaczną robić show z użycie HCl lub H2SO4. Też znajdą się ciekawscy "smakosze" :-) Trochę dymu, trochę hałasu, trochę koloru i gawiedź popuszcza z wrażenia po nogach. Gusła i jasełka zawsze w cenie.

      • 3 6

    • dam kontakt

      napisz do romualdc@gmail.com

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane