- 1 Jak zniszczono Rady Dzielnic w Gdyni (119 opinii)
- 2 Lądowanie w Poznaniu przez nocny Duathlon (155 opinii)
- 3 Pozostałości baterii mającej bronić portu (67 opinii)
- 4 PKP chce oddać Gdyni tunel. Szansa na zmiany w centrum (120 opinii)
- 5 Wybudują chodnik w miejscu prowizorki (50 opinii)
- 6 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (136 opinii)
Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim
Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.
Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.
Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.
Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.
Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
Opinie (81) ponad 10 zablokowanych
-
2010-05-05 09:03
FAJNY POKAZ
Interesujący,fajny pkaz,tylko miejsca było mało
Pozdrawiamy organizatorów!- 7 0
-
2010-05-04 22:37
POZDRAWIAMY !!! (2)
Sami znawcy i specjaliści kuchni molekularnej się wypowiadaja.Ludzie to z zawiści buty by zjedli,a co nowe to odrazu krytyka.
Chłopaki maja fajny zawód i zarabiają pewnie fajną kaske,i bardzo dobrze!!!
Pozdrawiamy!!!- 8 2
-
2010-05-04 22:51
Bardzo fajną-byliście kiedykolwiek w kuchni-widzieliście co ci kucharze robią z jedzeniem? (1)
Nie zjedlibyście ani grama z tego-na szczęście nie wiecie :)
- 1 8
-
2010-05-04 23:11
Gdzie ty bywałeś?
Może jadasz w dziwnych barach czy fastfoodach, dlatego masz takie doświadczenia. Nie każdy kucharz jest paprakiem tak jak nie każdy ksiądz jest bez grzechu! W każdym środowisku znajdziesz jakąś czarną owcę!!! Ale uogólniać i sprowadzać to do wszystkich to naprawdę nie uczciwe!!!
- 7 0
-
2010-05-03 17:22
skoro robią reklamy to ja zrobie anty-reklame (4)
prawie 400 zł za pokój 2osobowy POZA sezonem... faktycznie jak na ten tętniący życiem Gdańsk atrakcyjne miejsce z tego Hotelu Królewskiego
- 59 18
-
2010-05-04 14:21
Za 1400 mozna skoczyc do egiptu na tydzien ... zarcia .. picia po tad ... pogoda (1)
pewna ... w d... mam taki hotel
- 3 5
-
2010-05-04 17:49
Tyle że w Egipcie to chyba już każdy nasz rodak był, a w Gdańsku nie koniecznie...
- 5 0
-
2010-05-03 20:19
(1)
eee, to i tak malo, poszukaj cen z heweliusza, radissona, hiltona, sheratona itd. Srednia krajowa w niektorych mzoe nie wystarczyc na noc, a w zamian dostajesz lozko i prysznic.
- 11 3
-
2010-05-04 09:43
Jeśli są chętni to w czym problem?
- 7 1
-
2010-05-03 18:58
Kuchnia 'molekularna' króluje niestety w gdańskich restauracjach (2)
Jedna molekuła mięska, jedna molekuła starej sałatki, dwie molekuły ziemniaczków z mikrofali i wszystko na nowoczesnym kwadratowym, designerskim talerzu polane strumieniami sosu tworzącymi kształt 'kraty', przystrojone starym listkiem bazylii. Oczywiście w restauracji 'Mon Francois Le Seler' lub 'Hotelu Cesarskim'...
- 40 8
-
2010-05-03 19:26
(1)
a czego sie spodziewales? ciesz sie chwila w pieknie urzadzonym wnetrzu, nastrojowa muzyka i klimatem jaki zaserwuja ci w restauracji a zdrowo to sobie jedz w domu...
czytam coraz wiecej waszych komentarzy i widze ze pisza to male dzieci ktore dopiero co odkrywaja swiat, lub te ktore nigdy go nie odkryja i tylko ze zlosci pozostaje szczekanie.........- 8 11
-
2010-05-04 16:34
Wlasnie odkrywam, zreszta jak co dzien, jak pod plaszczykiem obycia drzemie tu i tam palikot.
- 2 0
-
2010-05-03 18:18
a kto (1)
kuchnie posprząta ?
- 8 2
-
2010-05-04 16:32
Spece od katastrof ekologicznych
- 0 0
-
2010-05-03 17:50
Czy to znaczy ,że w tym hotelu mogą zaserwować szczura o smaku kurczaka ? (2)
Albo kiszonkę z liści buraka o smaku bigosu staropolskiego?
- 38 11
-
2010-05-04 00:52
baran! (1)
Jednak Polacy to poje..ny naród (przynajmiej duża część), nie mają pojęcia ale swoje zdanie muszą mieć
- 8 9
-
2010-05-04 15:08
Mundry się znalazł :)
- 2 6
-
2010-05-04 12:17
POZDRAWIAMY WOJTEK
Wojtek super pokaz.Pozdrawiamy z Edinburgha.
- 10 2
-
2010-05-04 09:47
Tak, molekuły glutaminianu sodu + chili to drugie życie "antrykotu" - drobiowego po trójmiejsku
Rowniez frutti di mare...
Przy dobrej morskiej aurze nawet bez ciekłego azotu garnier z talerza nad morzem przeżyje trzy podania.
To sie nazywa ekologia i recycling.
Papier toaletowy ma tez dwie strony....- 3 11
-
2010-05-04 09:19
ale czy oprocz pokazu, w Trojmiescie ktos tym sie zajmuje?
- 1 1
-
2010-05-03 17:20
... (2)
Świetna sprawa takie gotowanie , tylko skąd ciekły azot wziąć , bo w sklepach nie sprzedają ;)
"smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków" - achh ta nauka , ale chyba jednak nie chciałabym tego spróbować...
Kuchnia jak kuchnia jest ich wiele ,ale nie ma jak to nasza polska kuchnia :)- 17 36
-
2010-05-04 08:58
Masz rację. Jak zwykle nowinki dla lanserów.
Nie wiem jak to smakuje, ale wygląda paskudnie. Przypomina mi się teki czeski serial z lat 80-tych o kosmitach żywiących się jakimiś paskudnymi galaretkami - amorele czy jakoś tak :-) Niedługo zaczną robić show z użycie HCl lub H2SO4. Też znajdą się ciekawscy "smakosze" :-) Trochę dymu, trochę hałasu, trochę koloru i gawiedź popuszcza z wrażenia po nogach. Gusła i jasełka zawsze w cenie.
- 3 6
-
2010-05-04 08:48
dam kontakt
napisz do romualdc@gmail.com
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.