• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • ... (2)

    Świetna sprawa takie gotowanie , tylko skąd ciekły azot wziąć , bo w sklepach nie sprzedają ;)
    "smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków" - achh ta nauka , ale chyba jednak nie chciałabym tego spróbować...
    Kuchnia jak kuchnia jest ich wiele ,ale nie ma jak to nasza polska kuchnia :)

    • 17 36

    • dam kontakt

      napisz do romualdc@gmail.com

      • 0 1

    • Masz rację. Jak zwykle nowinki dla lanserów.

      Nie wiem jak to smakuje, ale wygląda paskudnie. Przypomina mi się teki czeski serial z lat 80-tych o kosmitach żywiących się jakimiś paskudnymi galaretkami - amorele czy jakoś tak :-) Niedługo zaczną robić show z użycie HCl lub H2SO4. Też znajdą się ciekawscy "smakosze" :-) Trochę dymu, trochę hałasu, trochę koloru i gawiedź popuszcza z wrażenia po nogach. Gusła i jasełka zawsze w cenie.

      • 3 6

  • skoro robią reklamy to ja zrobie anty-reklame (4)

    prawie 400 zł za pokój 2osobowy POZA sezonem... faktycznie jak na ten tętniący życiem Gdańsk atrakcyjne miejsce z tego Hotelu Królewskiego

    • 59 18

    • (1)

      eee, to i tak malo, poszukaj cen z heweliusza, radissona, hiltona, sheratona itd. Srednia krajowa w niektorych mzoe nie wystarczyc na noc, a w zamian dostajesz lozko i prysznic.

      • 11 3

      • Jeśli są chętni to w czym problem?

        • 7 1

    • Za 1400 mozna skoczyc do egiptu na tydzien ... zarcia .. picia po tad ... pogoda (1)

      pewna ... w d... mam taki hotel

      • 3 5

      • Tyle że w Egipcie to chyba już każdy nasz rodak był, a w Gdańsku nie koniecznie...

        • 5 0

  • Tak po prawdzie.. Konkretnie to jestem ciekawy. (3)

    O czym w ogole jest ten artykul? Przeczytalem caly i nie wiem co ma na celu? Bo poza wzmianka na poczatku nie byl w ogole opisany tytulowy pokaz, na czym polega kuchnia molekularna tez tylko lakonicznie napomkniete, w srodku cos o restauracji w Hiszpanii, itd. W ogole sie to wszystko kupy nie trzyma i podejrzewam, ze to kolejny napisany na kolanie artykul-zapchajdziura jakie czesto znalesc mozna na tym portalu.

    • 47 14

    • przecież jest FILMIK u góry

      wszystko można zobaczyć, wystarczy kliknac, a nie sie czepiać...

      • 10 6

    • PK - pewnie najpierw chciałbyś przeczytać

      a potem to samo obejrzeć żeby zrozumieć...

      • 5 0

    • plastikowa kuchnia

      o tym jest właśnie kuchnia molekularna

      • 1 6

  • Czy to znaczy ,że w tym hotelu mogą zaserwować szczura o smaku kurczaka ? (2)

    Albo kiszonkę z liści buraka o smaku bigosu staropolskiego?

    • 38 11

    • baran! (1)

      Jednak Polacy to poje..ny naród (przynajmiej duża część), nie mają pojęcia ale swoje zdanie muszą mieć

      • 8 9

      • Mundry się znalazł :)

        • 2 6

  • ale ameryki to oni nie odkryli
    na dworcach PKP w barach (WARS) można było już w latach 70-tych ubiegłego wieku zjeść bigos gotowany przez dwa tygodnie....
    były też kilkudniowe galarety

    • 32 10

  • a kto (1)

    kuchnie posprząta ?

    • 8 2

    • Spece od katastrof ekologicznych

      • 0 0

  • taaaaa (1)

    O czym jest ten artykul? Co wlasciwie pokazuje zalaczony film? Moze chodzi po prostu o przezycie natury estetycznej... Taaaa, pieknie bylo - i o niczym. Chociaz... Chyba powoli dojrzewam do zamontowania sobie w kuchni wytwornicy cieklego azotu!

    • 5 6

    • czego nie zrozumiałeś?

      wytłumaczę

      • 2 0

  • schabowy z zasmażaną kapustą

    i co tu wymyślać , ale na tym nie można wziąć ceny z czapki .

    • 6 7

  • Kuchnia 'molekularna' króluje niestety w gdańskich restauracjach (2)

    Jedna molekuła mięska, jedna molekuła starej sałatki, dwie molekuły ziemniaczków z mikrofali i wszystko na nowoczesnym kwadratowym, designerskim talerzu polane strumieniami sosu tworzącymi kształt 'kraty', przystrojone starym listkiem bazylii. Oczywiście w restauracji 'Mon Francois Le Seler' lub 'Hotelu Cesarskim'...

    • 40 8

    • (1)

      a czego sie spodziewales? ciesz sie chwila w pieknie urzadzonym wnetrzu, nastrojowa muzyka i klimatem jaki zaserwuja ci w restauracji a zdrowo to sobie jedz w domu...
      czytam coraz wiecej waszych komentarzy i widze ze pisza to male dzieci ktore dopiero co odkrywaja swiat, lub te ktore nigdy go nie odkryja i tylko ze zlosci pozostaje szczekanie.........

      • 8 11

      • Wlasnie odkrywam, zreszta jak co dzien, jak pod plaszczykiem obycia drzemie tu i tam palikot.

        • 2 0

  • a czy serwują tam może zimnego lecha? (1)

    • 14 18

    • Fopa i passe.

      • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane