• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki

Patryk Szczerba
7 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gastronomia wraca na skwer Kościuszki
  • Lekka zabudowa modułowa ma różnić się od tego, co można było do tej pory oglądać przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni.
  • Przestrzeń poza nimi nie ma być zajęta. Na skwer wróci też plac zabaw.
  • Budynki będą drewniane i modułowe. Staną w trzech miejscach wokół fontanny.

Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.



Czy podoba ci się koncepcja budynków gastronomicznych przy fontannie w Gdyni?

Gastronomia przy fontannie na skwerze Kościuszki po raz pierwszy zagościła podczas Euro 2012, a później pojawiła się ponownie w 2014 roku. Wtedy teren został przez Gdynię oddany w dzierżawę firmie AmRest, właścicielowi m.in. marek KFC i Starbucks, których produkty można było kupować w sezonie przez trzy lata. Obok dwóch pawilonów pojawiły się krzesła, a po drugiej stronie zbudowano plac zabaw dla dzieci.

Dwóch chętnych w przetargu

Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.

Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.

Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.

Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.

Pasta, makarony i alkohol

Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.

Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.

Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.

- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa

Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.

- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.

Miejsca

Opinie (147) 6 zablokowanych

  • (3)

    Wiecie jak sie robi frankfurtery,hamburgery do McDonaldsa i podobne fast foody?Kolega,ktory pracowal w produkujacym je zakladzie mowil mi,ze mieli sie wszystkie scinki,odpady z tluszczem z miesa,kosci,a nawet,,jak zdarzylo sie,ze szczur wpadl,to tez go przemielili. Pozniej taka miesna mase faszeruje sie mieszanka przypraw,ktore maja zneutralizowac niezbyt przyjemny smak tej masy,dodaje sie chemie czyli stabilizatory,emulsje, sztuczne koloranty, i dodatki smakowe oraz srodki konserwujace.Pozniej sie to wszystko laduje do maszyny,ktora zaparza,formuje owa mase na zadany ksztalt,czy wymiar.Smacznego!

    • 19 2

    • A ludzie to jedzą...takie miejsca w ogóle nie powinny istnieć, to "trucicielnia" Najsmutniejsze jest to, że tam.zawsze największe kolejki, a rodzice karmią tym syfem swoje dzieci. Ale czego się spodziewać jak matka potrafi kilku miesięczne dziecko parówkami karmić, za chwilę zabierze je do Maca

      • 1 0

    • ale ty glupi jestes

      • 1 3

    • Jak będzie dobrze przyprawiony

      To czemu nie spróbować takiego Szczuroburgera? Może nawet mógłby się stać potrawą promującą Gdynię?

      • 6 2

  • 77

    Ta polska zakompleksiona nacja psuje co popadnie i wspiera co popadnie wszystko aby nie polskie

    • 2 1

  • PRL

    z całym szacunkiem ale z drobnymi wyjątkami cały ten skwer to ciężki PRL, od niepamiętnych lat wygląda tragicznie, obdrapane budynki, namioty i budy rodem z odmętów przeszłości, mamy 21 wiek, skwer to powinna być piękna i nowoczesna wizytówka Gdyni a to jakaś tragiczna podróż do smętnej przeszłości

    • 9 0

  • Konrad Wilandt (1)

    ten z Wilbo i wszystko jasne. Drewniane budy będą super pasowały do otoczenia

    • 41 4

    • Może

      Może oscypki dorzucą ..

      • 3 0

  • (2)

    jak w Bangladeszu skwer zasyfiony obskurnymi kramami z chińskimi pamiątkami i marnym żarciem wstyd Szczur co ty zrobiłeś z tak ładnego miejsca wygląda jak na odpuście w zabitej gwoździami wiosce

    • 26 2

    • (1)

      na skwerze latem nie czuć zapachu morza tylko stary spalony tłuszcz wieczorem alkohol od tłumu nawalonych ludzi ja dziękuję za takie atrakcje

      • 8 0

      • a o północy mocz od zaszczanych scian i bud

        • 2 0

  • Do kolegi Srumcajsa

    1.Po pierwsze ,wydaje mi sie,ze w jakis sposob jest kolega zwiazany emocjonalnie (i nie tylko) ze sprawa owego lokalu"srodziemnomorskiego".
    2.Po drugie,stanowisko prezydenta miasta naklada obowiazki,tak jak kazdego pracownika, im wyzsze stanowisko mam tym wieksza pensje mam ale i wieksza odpowiedzialnosc.Soltys,wojt,prezydent miasta,wojewoda, minister itd.maja swoje prawa i obowiazki ,z ktorych powinni sie rozliczyc przed wyborcami.Prezydent nie musi wiedziec wszystkiego ale musi miec dobrych doradcow,,specjalistow od roznych dziedzin.,takze architekta miasta,,Gdynia zamiast stac sie miastem otwartym na morze i zyjacym z morza,zamknela sie w sobie,nie jest juz miastem otwartym na swiat,.Wydaje sie,ze panu prezydentowi Szczurkowi po tylu latach administrowania miastem wypalily sie wszystkie idea,pomysly,wizje i teraz rzeczywiscie Skwer Kosciuszki jedynie odzwierciedla smutna,bezbarwna,malomiasteczkowa gdynska rzeczywistosc.
    I na koncu panie Srumcajs,za to co robie,za moja prace za dobre czy zle spelnianie moich obowiazkow biore odpowiedzialnosc i winie jedynie i tylko siebie jesli cos sie nie uda,jesli popelnie blad,,na nikogo i na nic nie zrzucam winy,no ale ja jestem tylko wlascicielem malego warsztatu a nie prezydentem miasta.
    Wszystkiego dobrego panie Srumcajs!

    • 2 1

  • Buuu kiedy będzie otwarte KFC w batorym? (1)

    • 3 1

    • a niby dlaczego miałoby byc otwarte?

      • 0 0

  • zapadnie sie jak Wilbo

    p Domnika powiazana z panem z Wilbo znow szemrane interesiki

    • 8 0

  • Buda przy budzie

    Buda przy budzie i trochę krzaków. A toalety w "WATERFRONT"?

    • 6 0

  • akurat kfc było super

    bo szybko i tanio i zatruć się nie można - a w małym fastfoodzie owszem. Zawsze tam zaglądałem jak wracałem z knajp przy plaży żeby co nie co przekąsić

    wolę to od sródziemnomorskiego g które w ogóle do bałtyku nie pasuje

    • 0 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane