• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lokalne jedzenie też może być atrakcją

Justyna Potorska
17 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Na Pomorzu jest 40 miejsc opatrzonych znakiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do końca sierpnia można zgłaszać kolejne.



Po okresie zachwytu tanimi sieciówkami serwującymi "szybkie" jedzenie, oraz fascynacji kuchnią innych kultur gastronomicznych, przyszedł czas na refleksję. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na to, co je. Powracają do tego, co regionalne, lokalne, jeszcze niedawno uważane za proste i nudne.

- Z roku na rok rośnie liczba klientów poszukujących tradycyjnego, kaszubskiego jedzenia - przyznaje Kazimiera Zajączkowska, właścicielka Tawerny Mestwin w Gdańsku. - Zaglądają do nas osoby z całej Polski, spragnione lokalnych dań.

O tradycyjnych pomorskich specjałach przeczytasz
w naszym cyklu Tradycyjne smaki Pomorza

Mestwin jest jednym z obiektów, którym udało się uzyskać znak "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie", dołączając w ten sposób do europejskiej listy miejsc, w których stawia się na tradycję i lokalność składników.

Pomysł na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrodził się w 1995 r. w Szwecji. Założeniem było promowanie produktów i potraw regionalnych. Województwo pomorskie przystąpiło do programu w 2008 roku, jako drugie w Polsce.

Czy wiesz że: w Trójmieście jest ponad 100 restauracji i jadłodajni, które deklarują, że serwują kuchnię polską.

Certyfikaty przyznaje marszałek województwa pomorskiego. Do tej pory znak "Dziedzictwo Kulinarne" uzyskały 40 podmioty, co daje dobry wynik, porównywalny z jednymi z liderów: województwami świętokrzyskim i wielkopolskim.

Jakie potrawy najbardziej lubisz?

- Żeby otrzymać certyfikat, trzeba wykazać ścisły związek wyrobu z regionem. Musi pochodzić z półproduktów wytwarzanych lokalnie, na Pomorzu - wyjaśnia Ludmiła Jezierska z Urzędu Marszałkowskiego. - Na listę mogą zostać wpisane restauracje, punkty gastronomiczne i hotelarskie, gospodarstwa agroturystyczne, rolnicze, firmy produkujące żywność i zajmujące się jej sprzedażą. Każdy podmiot otrzymuje specjalne nalepki, które można umieścić w widocznych miejscach: witrynie sklepu, na wejściu do restauracji. Co jakiś czas przeprowadzane są kontrole jakości.

Największą grupę firm z certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego stanowią gospodarstwa agroturystyczne, nie brakuje też obiektów gastronomicznych, w tym dwóch trójmiejskich: wspomnianej wcześniej Tawerny Mestwin i Restauracji Gdańskiej.

- W Polsce logo certyfikatu nie jest jeszcze do końca rozpoznawalne przez konsumentów. W pozostałych europejskich państwach jest inaczej, o czym świadczy fakt, że nasi zagraniczni goście zwracają uwagę na charakterystyczny znaczek na szybie - przyznaje Radosław Szmalc, menedżer Restauracji Gdańskiej - Podczas Euro odwiedziło nas wielu klientów z Hiszpanii, Francji, Niemiec. Bardzo chętnie próbują tradycyjnych potraw z naszej specjalnej "Folkowej karty".

Na liście znalazła się też jedna z tradycyjnych, trójmiejskich piekarni - "Graczyk".

- Staram się kontynuować tradycję po ojcu, dlatego produkuję chleb bez żadnych dodatków. Spożywamy na co dzień tyle chemii w żywności, że nie ma sensu jej dokładać jeszcze w pieczywie - tłumaczy Grażyna Graczyk, właścicielka piekarni. - Niedowiarkom pokazuję certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego, który przyznawany jest obiektom stawiającym na naturalne produkty.

O uzyskanie certyfikatu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" można się starać w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego. Wypełniony wniosek składa się osobiście w kancelarii ogólnej przy ul. Okopowej 21/27 lub wysyła listownie na adres: Departament Środowiska i Rolnictwa/ Referat Rolnictwa, Ochrony Gruntów i Przyrody, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk, dopisując na kopercie "Sieć Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie".

Termin zgłoszeń: do końca sierpnia 2012. Wnioski nadesłane później będą rozpatrywane w przyszłym roku.

Więcej informacji i formularze wniosków: na stronie Urzędu Marszałkowskiego.

Aktualną listę obiektów z certyfikatem "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie" można znaleźć pod tym adresem.

Miejsca

Opinie (108) 5 zablokowanych

  • FAJNE JAJCA SĄ W ROZMOWACH ZE SPRZEDAWCAMI :))))))))

    Pytam sie ''' Jaki panstwo maja ryż ?? ,,,,, patrzy sprzedawca na polke i mowi ,,, " Mamy tylko Polski ryż bo u nas sa typowo Polskie produkty '' :))) ,,, Ryż Polski z pod wołomina :)) i Polskie kakao z Krakowa :)) i tradycyjna kuchnia Polska w kfc :). Czy jest napoj pomaranczowy ? nie ! ale mamy orange :)))))) i do tego typowa Polska wysmienita vodka parkowa :))0 ,, a to wszystko przeciez z tradycyjne Polskiej biedroneczki ,,, a moze z Portugalskiego żuka :))).

    • 10 1

  • A gdzie lista?

    a gdzie można sprawdzić tą liste żeby wiedzieć gdzie się wybrac?

    • 1 0

  • w lubelskim 30 dzieciaków wylądowało w szpitalu, regionalna kuchnia.

    • 2 0

  • ...rybka we Władku

    Szkoda, że nad morzem regionalna kuchnia ogranicza się do smażonej w niezdrowej fryturze ryby.
    Gdzie można dobrze zjeść?? regionalnie ?? może coś kaszubskiego ???

    • 1 1

  • Dzisiaj był program o zapleczu

    punktów gastronomicznych, rybki itp. Cuda sie dzieją. Spleśniały ser w hamburgery, stare sałatki polewane wszej maści sosami do zabicia smaku sprzed dwóch dni. Dłuuuuga lista smakowitych widoków. I jak tu gaworzyc o lokalnym jadle?

    • 10 0

  • Ja mam propozycję kuchni lokalnej ...chleb z woda i cukrem,chleb za smalcem i solą przemysłowa.

    Chleb stary ,znaleziony,z przeceny, stawiamy pionowo pod kran i moczymy nastepnie posypujemy cukrem.Będę jak trawę i cegły aby Polacy nie rządzili moim krajem.

    • 1 8

  • NA POLSKICH TRADYCYJNYCH POTRAWACH TO PSL SIE ZNA NAJLEPIEJ !! oni dbaja o nasza kulture !

    Od wczoraj sa na portalach artykuly jak w kotle mieszają rozne potrawy . Jeden nawet z kolek rolniczych sobie nagral przepis na typowo Polskie potrawy kuchni tradycyjnej . Podobno oni daja do potraw sporo sałaty i ''szmalcu ze skwarkami'' bo to tradycja Polska :))) oni to sie znaja :)

    • 6 0

  • Polecam przeczytać ten artykuł zanim przekroczycie próg knajpy:

    "Mięso zalatuje? Trochę więcej przypraw i... do klienta. W gastronomii nic nie może się zmarnować"
    smacznego

    • 8 0

  • często takie jedzenie

    kończy sie wieczorną s****zką .....

    • 8 0

  • jak wspaniale ten artykuł kontrastuje (1)

    z artykułami na tym samym portalu w stylu "gdzie w Trójmieście zjeść dobrego kebaba".
    W sumie to dobrze, dla każdego coś miłego.
    I po raz kolejny postuluję: więcej śledzi! Zróbcie wycieczkę po bałtyckich smażalniach: śledzia ze święcą szukać. Ile można jeść flądry i dorsza!

    • 17 4

    • Tym bardziej, że wszędzie ryby są podowane w jednej formie, smażone na starym tłuszczu

      A co z marynowanymi w occie? Co z panierowanymi śledzikami? Co z wędzonymi? Zupy rybne? A może duszony dorszyk z warzywami? Albo dorsz w cieście? Nic z tych rzeczy, wszędzie ten sam syf, sam unikam takich miejsc, ale niestety turyści pozostają przekonani, że ten syf to lokalna specjalność.

      • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane