• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: restauracja na hipodromie, kuchnia tajska, nowe lodziarnie

Łukasz Stafiej
11 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W Thao Thai zjemy dania orientalnej kuchni fusion. W Thao Thai zjemy dania orientalnej kuchni fusion.

Wysypu lodziarni naturalnych ciąg dalszy, restauracje z kuchnią tajską oraz śródziemnomorską i lokal w odrestaurowanej trybunie na terenie hipodromu - odwiedziliśmy kolejne nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta.



Thao Thai
Choć nazwa Thao Thai przy ul. Szerokiej 84-85 zobacz na mapie Gdańska (obok salonu masażu tajskiego o takiej samej nazwie) sugeruje spotkanie z kuchnią tajską, tak naprawdę jest to restauracja, gdzie zjemy orientalne dania w stylu fusion. Kartę układało trzech doświadczonych, tajskich szefów kuchni: prowadzący w USA i Kanadzie program kulinarny i wydający magazyn kulinarny Chatchai Noppakhun, praktykujący przez wiele lat w Japonii jako sushi master Preecha Khemtharaksa oraz odpowiedzialny za sekcje owoców morza Khakamphon Chidee, który wieloletnie doświadczenie zdobył w restauracjach pięciogwiazdkowych hoteli w Tajlandii. Kulinarni puryści wiarygodności smaków i receptur nie powinni się więc obawiać. W menu dominują owoce morza i ryby. Zjemy m.in. mule, kraby, langusty, homary oraz kalmary i ośmiornice, a także rzadko dostępne w Trójmieście małże brzytwy, vongole, rybę mahi mahi oraz żabnicę. Właściciele zapewniają, że w Thao Thai owoce morza zawsze są świeże - dostawy przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Na miłośników potraw mięsnych czekają orientalne polędwiczki wołowe, dania z kaczki i gęsi, a sezonowo - jagnięcina i baranina. Restauracja celuje w klienta z grubszym portfelem - za danie obiadowe trzeba zapłacić około 50 zł. Wnętrze stylizowane jest na ekskluzywne - dominuje surowy beton, naturalne drewno i elegancki minimalizm. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-23.

  • Wystrój Thao Thai to elegancki minimalizm.
  •  Thao Thai Fusion Restaurant


Secretariat
Secretariat wyróżnia się świetną lokalizacją. Resturacja znajduje się bowiem na terenie zacisznego sopockiego hipodromu zobacz na mapie Sopotu w pięknie odrestaurowanym budynku tzw. Czarnej Trybuny. Wnętrze spodoba się miłośnikom nowoczesnych, modnych aranżacji z odrobiną rustykalnych elementów. Spodoba się również tym, którzy szukają lokalu na na romantyczne spotkanie we dwoje - oprócz stolików na głównej sali mieszczącej około sześćdziesięciu osób, można również zarezerwować dwuosobowe loże w wieżyczkach trybuny, do których przygotowano osobne wejścia. To może być restauracyjny hit. W kuchni szefuje znany z kilku - nie tylko trójmiejskich -restauracji Łukasz Fulara, który przygotował krótką, autorską kartę inspirowaną nowoczesną polską i międzynarodową kuchnią. Na przystawkę zamówimy m.in. matiasa z burakami (17 zł), tatar z pudrem truflowym (32 zł) albo ozorki wieprzowe z piklami (15 zł). Wśród zup znajdziemy zarówno krem z bałtyckich ryb (15 zł), jak i krupnik na żeberkach (14 zł) oraz zupę z ogonów wołowych z amarantusem (16 zł). Dania obiadowe to m.in. halibut z szafranowym ristotto (36 zł), sałata z wątróbką, zielonym jabłkiem i sosem cytrusowym (22 zł) czy kacze udo z czerwoną kapustą i konfiturą mango (42 zł) i polędwiczka wieprzowa z chrupiącym serem pleśniowy i groszkiem cukrowym (38 zł). Menu będzie zmieniane sezonowo. Secretariat (nazwa pochodzi od imienia jednego z najlepszych na świecie koni wyścigowych) czynny jest codziennie w godz. 12-22.

  • Secretariat znajduje się w pięknie odrestaurowanej Czarnej Trybunie na sopockim hipodromie.
  •  Secretariat
  •  Secretariat
  •  Secretariat
  •  Secretariat
  •  Secretariat


Bazaar
Bazaar przy ul. Świętojańskiej 49 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to restauracja z kuchnią śródziemnomorską, w której karcie dominują dania włoskie. Zjemy tutaj m.in. pizze, makarony, ryby czy owoce morza. Menu jest krótkie i dość klasyczne - zamówić można m.in. dorsza zapiekanego z serem mozarella i suszonymi pomidorami (32 zł), krewetki w białym winie (36 zł), konfitowane kacze udko (30 zł) czy ravioli z ricottą i orzechami (26 zł). Właścicielom zależy na stworzeniu miejsca otwartego na wszystkich, nie celują w bardzo wyrafinowane podniebienia. Wystrój jest minimalistyczny i nowoczesny, mimo włoskich klimatów na talerzu, zrezygnowano z aranżacji lokalu w typowym dla tego rodzaju miejsc, rustykalnym stylu. Bazaar czynny jest codziennie w godz. 12-22.

  • Bazaar to restauracja z kuchnią śródziemnomorską, w której menu dominują włoskie smaki.
  •  Bazaar
  •  Bazaar
  •  Bazaar
  •  Bazaar


Lodziarnie: Słony Karmel, Paulo Gelateria, Znane Smaki, Kwaśniak
O lodach naturalnych sporo pisaliśmy w poprzednim przeglądzie nowych lokali. Nie ma obecnie chyba prężniej rozwijającego się trendu gastronomicznego w Trójmieście - w ostatnich tygodniach punktów z lodami wytwarzanymi bez ulepszaczy i tzw. chemii otwarto kilka. Do ich grona warto dołączyć Słony Karmel w Gdyni. Niewielki punkt przy ul. 10 Lutego 6 zobacz na mapie Gdyni serwuje lody z okienka, ale można usiąść również przy kilku stolikach w środku. Wśród smaków - oprócz tytułowego - znajdziemy takie ciekawostki, jak baklawa, Raffaello czy czekolada z pomarańczą. Porcja nakładana szpatułką kosztuje 4,50 zł. Czynne w godz. 11-21, a w weekendy od godz. 10.

  • Flagowy smak w Słonym Karmelu to właśnie słony karmel.
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel


Tyle samo zapłacimy za porcję w Paulo Gelateria przy ul. Podwale Staromiejskie 96/97 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. To połączenie lodziarni z dość przestronną kawiarnią wyposażoną nawet w kącik dla dzieci. Lody kręci tutaj utytułowany mistrz Polski w tym fachu, Paweł Petrykowski. Oprócz klasyki, zjemy m.in. takie smaki jak bazylia z limonką, chałwa z pistacjami czy kiwi i banan. Jak w większości takich miejsc, lody podawane są albo w kubeczkach, albo w wafelkach. W ofercie lokalu znajdują się desery wykonywane na bazie lodów. Czynne od 10 do 21.

  • Paulo Gelateria to lodziarnia naturalna oraz kawiarnia.
  •  Paulo Gelateria   lodziarnia
  •  Paulo Gelateria   lodziarnia
  •  Paulo Gelateria   lodziarnia
  •  Paulo Gelateria   lodziarnia


Lody naturalne, ale w dawnym, pamiętającym poprzednie dekady stylu podaje lodziarnia Znane Smaki przy ul. Tartacznej 5 zobacz na mapie Gdańska w centrum Gdańska. Nazwa nie jest bez znaczenia - dostępne tutaj lody tworzone są na podstawie znanych i lubianych przez całe pokolenia gdańszczan receptur z legendarnej lodziarni Miś. Zresztą lokal prowadzi dawna załoga tamtej lodziarni. Eksperymentów smakowych tutaj nie znajdziemy, tylko twardą klasykę: wanilia, truskawka, karmel, cytryna, malaga, deser angielski, ajerkoniak, malina, kakao. Gałka kosztuje 2 zł, a doświadczone panie ekspedientki potrafią nałożyć na jeden wafelek nawet ich dziesięć. Czynne codziennie w godz. 10-19.

  • Znane Smaki korzystają z receptur na lody z popularnego Misia. Klimat starej lodziarni również został odtworzony.
  •  Lodziarnia Znane Smaki
  •  Lodziarnia Znane Smaki
  •  Lodziarnia Znane Smaki
  •  Lodziarnia Znane Smaki


Dawną tradycję kontynuuje lodziarnia Kwaśniak przy ul. Wajdeloty 1/2 zobacz na mapie Gdańska. To gdański oddział legendarnej gdyńskiej lodziarni rodziny Kwaśniaków, działającej na Grabówku od połowy ubiegłego wieku. Prowadzące wrzeszczański lokal dzieci pana Franciszka Kwaśniaka wiernie trzymają się oryginalnych, autorskich receptur ojca, który dopracowywał je przez dekady działalności. Oferta zmienia się codziennie, a zjemy m.in. mango z żurawiną, malagę, jagodę, kakao, karmel z solą czy flagowy smak Kwaśniaka - nazwany jego młodzieńczym przezwiskiem - Lanco, czyli lody z kawałkami migdałów. Gałka kosztuje 2,60 zł. W ofercie niewielkiej kawiarni znajdują się również kawy i ciasta. Czynne w godz. 12-19.

  • Gdański oddział lodziarni Kwaśniak prowadzą dzieci Franciszka Kwaśniaka, który od dekad prowadzi legendarną lodziarnię w Gdyni.
  •  Lody Tradycyjne Kwaśniak
  •  Lody Tradycyjne Kwaśniak
  •  Lody Tradycyjne Kwaśniak
  • Kwaśniak

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • Komentarze zazdrośników pracujących za 1900, że wszystkie lokale upadną za 3,2,1... (4)

    • 5 18

    • ale brutto czy netto (1)

      bo ja mam netto.

      • 4 0

      • Tez kiedyś zarabialem 6tys

        Stare dobre czasy, kiedy miałem 20 lat i żyło się dobrze za takie pieniądze, dobrze że już jestem starszy i więcej zarabiam

        • 0 0

    • A Ty co, zaklinasz rzeczywistość?
      Taka jest prawda. Dlaczego nowych knajp nie otwierają na jesieni. przecież można konkurować spokojnie jakością i ceną usług a w sezon letni wejść z wyrobioną marką.
      Już Ci odpowiadam, bo janusz biznesu MUSI nachapać się już, teraz, natychmiast.
      Większość tych biznesów to bylejakość z wysokimi cenami.

      • 8 1

    • Tylko złodziej, albo debil pracuje za 6000zł.

      • 10 3

  • po tajsku

    ja dorzucę do listy nowe miejsce, Ton Rak Thai street food, świetnie można zjeść w biegu albo po pracy. jeśli ktoś właśnie orientalne smaki preferuje albo chciałby spróbować to mega się opłaca, bo solidna porcja i w dodatku niedrogo :)

    • 0 1

  • kuchnia the best

    naturalne lody świetne, ale thao thai fusion to dla mnie po prostu rewelacja!

    • 0 0

  • Paulo galateteria

    Byłam tam niedługo po otwarciu, lody są genialne w smaku, czuć że na konkretnych składnikach i nie rozwodnione jak w większości lodziarniach. Mega nietypowe smaki oprócz tych tradycyjnych. Pycha

    • 1 0

  • Dobre jedzenie na wagę złota :) (1)

    Chętnie spróbuję tajską kuchnię bo bardzo lubię :)
    Ja uwielbiam płoć kaszubską w Szafarni 10. :)

    • 1 1

    • Płoć kaszubska to wytwór wyobraźni prowadzących lokal.
      Zatem twój umysł nie ogarnia rzeczy zwykłych i jest zmanipulowany do krzty.

      P.S. Pewnie jesteś po studiach!!!

      • 0 0

  • Macie za darmoszkę (2)

    PRZEPIS NA GOŁĄBKI
    700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
    100 g ryżu
    2 średnie cebule
    biała kapusta średniej wielkości
    1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
    600 g DOMOWEGO PRZECIERU POMIDOROWEGO lub gotowej passaty pomidorowej z butelki lub 400 g sosu pomidorowego (przecieru) z kartonika
    1 łyżka mąki
    sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, świeży tymianek
    Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18%

    Do podania: pieczywo lub ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny
    DODAJ NOTATKĘ
    PRZYGOTOWANIE

    Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
    Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
    Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
    Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
    Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

    • 7 2

    • mniam,mniam

      Pychota i na samą myśl ślinka cieknie ......a ja czasami robię inny sos na bazie suszonych grzybów i wtedy zamiast ryżu daję kaszę gryczaną.
      Ale ten przepis też jest pyszny

      • 0 0

    • HAHAHAHAH

      Dobre :D

      • 0 0

  • Lody w Paulo

    Przepyszne gęste i kremowe lody! Pycha smak. Już pokochałam to miejsce :)

    • 1 1

  • paulo

    Chodzę z koleżankami na kawę i rewelacyjne desery czekoladowe....mega smak!! super wystrój :))) bardzo lubie to miejsce

    • 1 1

  • Żadne lody (3)

    ani wenty, ani kwaśniaka, choć są dobre, nie równają się z lodami u Jankowskich... No ale to w Pasłęku ;)

    • 6 2

    • won słoiku

      • 0 0

    • Jezuu proszę może jeszcze coś o Maldtytach???!!

      • 0 1

    • Prawda! :)

      • 2 0

  • Szpilek (2)

    Facet ma manię dokonywania wpisów nie na temat. Forum bez udziału szpilka to ewenement. Może kiedyś napisze coś co ma sens.

    • 7 3

    • Bo to jeden z redaktorów portalu, ma napedzać dyskusję i tyle

      • 0 0

    • wyluzuj januszu

      • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane