- 1 Powstanie kilometrowy tor do jazdy rowerem (86 opinii)
- 2 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (87 opinii)
- 3 Piękne werandy odtworzone w kamienicy (21 opinii)
- 4 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (260 opinii)
- 5 Od soboty spore utrudnienia na A1 (67 opinii)
- 6 Masz interes? Zostaw kartkę (143 opinie)
Orange Lips, Blue Blazer? Sylwestrowe propozycje sopockich barmanów
Witanie Nowego Roku standardowo kojarzy nam się ze strzelaniem korków od szampana i toastami wznoszonymi lampką musującego trunku z północno-wschodniej Francji. I, choć szampanem świętuje się rozmaite okazje, a pijąc go bez okazji - za Marleną Dietrich - "każdy dzień wydaje się być niedzielą", my pytamy: co zaserwować swoim gościom lub zamówić przy barze po północy? Przepisy na sylwestrowe drinki podsunęli nam barmani znani z sopockich klubów.
Drugą propozycją Kacpra jest oryginalna wersja słynnego Blue Blazer. Klasyczna odmiana drinka powstała w drugiej połowie XIX w. w San Francisco. Sporządził go po raz pierwszy sławny bartender Jerry Thomas, który zasłynął ze zręcznego zabawiania swoich gości. Podczas jednego z tych szczególnych wieczorów, kiedy odpowiednio duża widownia zebrała się przed barem, do dwóch srebrnych kubków wlał po 2 uncje szkockiej whisky, dolał tę samą ilość gorącej wody, powierzchnię płynu podpalił i zaczął żonglować płomieniem przelewając drink z jednego kubka do drugiego. Użyty przez Kacpra Four Roses to jeden z najsłynniejszych burbonów na świecie, destylowany zgodnie z tradycjami na terenie USA w stanie Kentucky od 1888 roku. Wyróżnia go bardzo łagodny, delikatnie owocowy smak, upijali się nim między innymi bohaterowie polskiego filmu "Sztos".
ROSE SENSATION
40 ml likieru z płatków róży i owoców domowej roboty
150 ml szampana G.H. Mumm
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlewamy bezpośrednio do kieliszka.
Po zamieszaniu serwować z płatkami róż.
KIR ROYAL
150 ml szampana G.H Mumm
20 ml Creme de Cassis
ORANGE LIPS
100 ml szampana G.H Mumm
100 ml świeżego soku z pomarańczy i 1 łyżka barmańska grenadiny
FLEXION BLUE BLAZER
80 ml Four Roses
80 ml gorącej wody
15 ml miodu płynnego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Do dwóch srebrnych kubków wlewamy Four Roses, dolewamy w tej samej ilości gorącą wodę i powierzchnię płynu zapalamy, po czym podnosimy wysoko oba płonące jak znicze kubki i po żonglersku przelewamy długim strumieniem zawartość naczyń z jednego do drugiego. Po przelaniu min. 3 razy gasimy niebieskie płomienie. Następnie do gorącego jeszcze płynu dodajemy miód, kawałek skórki pomarańczowej, gałkę muszkatołową i cynamon. Serwujemy najlepiej w glinianych kubkach z uchem.
Młody, bo zaledwie 23-letni Krzysztof Rathnau z Dream Clubu za barem pracuje już od 6 lat. Umiejętności zdobył szkoląc się sam, a od 2 lat aktywnie startuje w konkursach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zwycięstwo w międzynarodowym Finladnia Vodka Cup 2012, który odbył się w Helsinkach. Na sylwestrową noc przygotował również dwie propozycje. Pierwsza to Full Moon. Drink przygotowany na Bacardi Legacy Competition zapewnił mu miejsce w finale.
FULL MOON
Rum
Muddlowany Jałowiec
1 łyżka miodu
Sok z połowy limonki
Likier Rabarbarowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać w barmańskim shakerze. Ilość rumu zależy od preferencji smakowych.
Drugi proponowany drink to Old Fashioned w nowej odsłonie. Cocktail ten to absolutny klasyk, który powstał pod koniec XIX wieku. Teraz przechodzi swój renesans i podaje go się z oparami dymu z drewna jabłoni. W tej wersji można go będzie spróbować podczas sylwestrowej nocy w Dream Clubie. Do sporządzenia drinka używa się Angostury. To najsławniejszy klasyczny bitter na świecie. Wielu ludzi myśli, że nazwa Angostura pochodzi od drzewa angostura. W rzeczywistości kora tego drzewa nie wchodzi w skład bitteru, a nazwa trunku pochodzi od miasta założonego w 1746 roku nad rzeką Orinoko w Wenezueli. Bitter zawiera za to korę chinową, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe. Całościowa receptura jest jednak zastrzeżona.
OLD FASHIONED
Skórka z pomarańczy
Brązowy cukier
kilka kropel Angostury
40 ml Burbon
Sposób przygotowania:
Do szerokiej szklanki na whisky wsypać cukier i zalać go Angosturą, wrzucić kostkę lodu i bardzo powoli wlewać bourbon. Wymieszać całość. Kiedy cukier się rozpuści - dodać pozostałe kostki lodu, wlać pozostałą część bourbonu, aż do końca, cały czas mieszając.
Kacper Kaźmierski, od dwóch lat head barman w sopockiej Galerii 63 Restaurant & Club eksperymentuje łącząc różne gatunki alkoholi w jedną całość. Jednym z powstałych w ten sposób drinków jest znana gościom Galerii 63 Gramofonomanka, która łączy w sobie smak żurawiny, jabłek i pomarańczy. Na sylwestra Kacper zaproponował "dwatysiącetrzynaście" z infuzowanym szafranem ginem i malinami.
DWATYSIĄCETRZYNAŚCIE
40 ml Bacardi Lime
20 ml Gin Bombay infuzowany szafranem
Mrożone maliny
Świeża mięta
Syrop cukrowy
Moet & Chandon Imperial Brut
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza szampanem umieszczamy w shakerze i miksujemy. Przez drobne sitko przelewamy do kieliszka i dopełniamy Moet & Chandon Imperial Brut. Dekorujemy świeżą miętą.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (59) 8 zablokowanych
-
2012-12-30 19:10
cała prawda o drinkach w sopocie (2)
drinki w sopocie..zawsze oszukane.
- 16 2
-
2012-12-31 02:01
jasne...
zwłaszcza, ze w wiekszosci knajp leją wszystko na twoich oczach...
- 3 2
-
2012-12-31 11:09
szczególnie w 63. zamiast finlandi wyborowa
jw
- 3 0
-
2012-12-30 20:10
przestac pic to jest wyzwanie
- 11 0
-
2012-12-30 22:44
Ludzie świństwa pijecie (2)
A można przecież inaczej - wystarczy wziąć dwa kilo cukru, cztery kilo gruszek bergamutek... ale co tam, wam młodym nie przetłumaczysz.
- 8 0
-
2012-12-30 22:59
(1)
a nie śmierdzi to czasem ? :)
- 2 1
-
2012-12-30 23:36
Ani trochę, dobrodzieju
no tylko woda musi być przegotowana
- 2 0
-
2012-12-31 00:31
ładny bo polski
jednak Polacy to gęsi i swojego języka nie znają
- 2 1
-
2012-12-31 01:38
Haha (3)
Powodzenia w 'mixowaniu' w shakerze mrożonych malin!
- 6 0
-
2012-12-31 12:51
? (1)
Polecam wpaść do Kacpra do Galerii lub jakiegokolwiek innego dobrego baru i na pewno barmani Wam pokażą jak to się robi:)
- 1 3
-
2013-01-01 22:45
:)
jak juz to pewnie chodzilo o 'blender', chyba trudno 'zmixowac' w shakerze maliny, czy nie, panie znawco?
- 0 0
-
2013-01-05 19:01
da rade
trzeba się tylko do tego zabrać z głową
- 0 0
-
2012-12-31 07:43
Zapijacie sokami, a potem tyjecie
Wódkę pije się na czysto i zagryza (najlepiej) śledziem, a jak już zapijać, to to niegazowaną wodą mineralną.
- 7 0
-
2012-12-31 08:57
Trzeba dac w gałę
taki szybki drink
- 2 1
-
2012-12-31 11:24
"Wolski Kafar" - Drink autorstwa Romana Kurskiego
Do literatki wlać czystą wódkę (ok 250ml)
Dodać ziarnko pieprzu- 3 2
-
2012-12-31 11:50
Denaturka z piwkem
na Nowy rok może być Porter lub wino Biały generał do tego ogóreczek . I jest walc do rana a nawet do późnego południa.
- 0 2
-
2012-12-31 11:53
Jeśli drink...
...to tylko wódka ze szklanką
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.