- 1 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (444 opinie)
- 2 Pod prąd uciekał przed policją (139 opinii)
- 3 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (52 opinie)
- 4 Zakaz wstępu do lasów w Gdyni przez ASF (500 opinii)
- 5 Dulkiewicz niechętna do wymiany zastępców (281 opinii)
- 6 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (304 opinie)
Restauracja Nowy Browar we Wrzeszczu
- Jesteśmy restauracją dla wszystkich, z luźną atmosferą. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza doskonałym, warzonym na miejscu piwem, ponad 35 telewizorami nadającymi najważniejsze wydarzenia sportowe, mamy bardzo szerokie menu. Nasz koncept jest skierowany nie tylko do fanów piwa i sportu, ale i całych rodzin, które mogą się u nas spotkać na niedzielnym obiedzie. Codziennie od 8 rano podajemy także świetne śniadania z kawą lub herbatą za 1 grosz - zaprasza Rafał Kaczmarek, właściciel niedawno otwartej na terenie dawnego browaru we Wrzeszczu restauracji Nowy Browar Gdański.
Wielu ma tak wiele, ale my mamy wszystko
Od godziny 8 do 12 w Nowym Browarze Gdańskim zjeść można śniadanie. Biesiadować w tygodniu do północy, w weekend do 2. Kuchnia codziennie czynna jest do godziny 23.- Ze względu na skalę naszej restauracji, w której znajduje się ponad 450 miejsc siedzących, udało nam się stworzyć ofertę dla bardzo szerokiej grupy klientów. Jesteśmy lokalem rodzinnym, biesiadnym, z luźną atmosferą. Wieczorami przy uwarzonym przez nas piwie, w niewymuszonej atmosferze, można spotkać się ze znajomymi, także po to by pooglądać wydarzenia sportowe. W ciągu dnia natomiast zapraszamy na obiady. Nasze menu jest tak skonstruowane, że danie dla siebie znajdzie każdy członek rodziny: ojciec i dziadek zjedzą golonkę albo żeberka, ich małżonki zapewne wybiorą coś lżejszego - sałatkę, zupę lub rybę, a dzieci zazwyczaj pizzę z naszego opalanego drewnem pieca - opowiada Rafał Kaczmarek, właściciel Nowego Browaru Gdańskiego.
Lokal jest otwarty codziennie od 8, a to oznacza, że w drodze do pracy można wstąpić na kawę i śniadanie, którego ceny zaczynają się już od 10,90 zł.
Przestrzeń jest tak zaaranżowana, by możliwa była rezerwacja stołu na kameralne wydarzenia prywatne czy też inne, np. firmowe, spotkania w większej grupie. Rezerwacja dla 20 - 80 osób nie jest tu niczym nadzwyczajnym i nie ogranicza normalnego funkcjonowania lokalu. Znaczna część stołów to stoły biesiadne 8-10 osobowe, które sprzyjają socjalizacji, poznawaniu nowych osób i wspólnemu biesiadowaniu.
Nowy Browar Gdański. Sprawdź pełne menu i śledź wydarzenia
Pomysł na tak prowadzony lokal doskonale się sprawdził - od 6 lat właściciele Nowego Browaru Gdańskiego prowadzą podobny obiekt w Szczecinie. Stworzona tam atmosfera, trafiające w szerokie gusta menu i konkurencyjne ceny piwa przyniosły doświadczenie, na którym opierano się tworząc Nowy Browar Gdański. Pierwotną inspiracją dla tego konceptu są jednak bawarskie hale piwne. Nie zabraknie tu oczywiście wyśmienitych drinków dla osób, które od piwa wolą inne trunki.
- Dodatkowym atutem naszego lokalu jest jego historyczny charakter. Znajduje się on w dawnym budynku warzelni browaru wrzeszczańskiego, który został wybudowany w połowie XIX wieku i pieczołowicie odrestaurowany staraniem Przedsiębiorstwa Budowlanego Górski. We wnętrzach znajdziemy oryginalne elementy pochodzące z tych budynków - podkreśla Rafał Kaczmarek. - Jesteśmy bardzo dumni, że po kilkunastu latach przerwy tradycje piwowarskie wróciły na teren Dolnego Wrzeszcza.
Największy browar restauracyjny w Polsce
Głównym piwowarem w Nowym Browarze Gdańskim jest Tomasz Biegański - dyplomowany piwowar, multimedalista w piwowarstwie rzemieślniczym, ekspert konsultujący otwarcia browarów w całej Europie. Doświadczenie zdobywał także w trójmiejskich mikrobrowarach - bywalcy takich miejsc mieli już okazję próbować piw spod jego ręki.
- Bardzo dobrze czuję się w klasycznych stylach niemieckich. Właśnie takie piwa mamy w ofercie już od samego otwarcia - lager, pils, piwo pszeniczne. Już zapraszamy na piwo uwarzone w stylu American Pale Ale, bardziej treściwe IPA zostanie dołączone do piwnego portfolio już niebawem. Na chłodniejsze jesienne i zimowe dni leżakuje dla naszych gości Koźlak Gdański - zdradza piwowar Tomasz Biegański.
Za barem znajduje się także 20 kranów, gdzie miłośnicy piwa znajdą najlepsze marki piw rzemieślniczych z całej Polski.
W tygodniu półlitrowe uwarzone na miejscu piwo kosztuje w Nowym Browarze Gdańskim 10-11 zł (lager, ciemny lager, pils i pszenica).Piwo w Nowym Browarze Gdańskim powstaje w nowoczesnej aparaturze Kaspara Schulza, jednego z najlepszych producentów linii produkcyjnych dla browarów. Stosowane są najwyższej jakości niemieckie słody, a główny piwowar doskonale wie, po które surowce na rynku warto sięgać.
Nowy Browar Gdański z docelową wydajnością na poziomie 12 tys. hektolitrów jest w tej chwili największym browarem restauracyjnym w Polsce. Niebawem produkty browaru znajdziemy na półkach w lokalnych sklepach.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł