- 1 Jeden z pierwszych w Polsce "bliźniaków" (51 opinii)
- 2 Zapomniany minister i jego gdyńska historia (20 opinii)
- 3 Chcemy żyć w miastach 15-minutowych? (507 opinii)
- 4 Z dworca na Jasień 80 zł (501 opinii)
- 5 Upiorne syreny i największe pożary w Sopocie (19 opinii)
- 6 Auto wjechało w pieszych i w budynek (295 opinii)
Słodki luksus, czyli tort w cenie samochodu
Historia tortów zaczyna się we Włoszech, a ich polska nazwa pochodzi od włoskiego słowa "torta", co oznacza placek. Współczesne torty nie przypominają już swoich prostych i praktycznych poprzedników z przeszłości. Coraz częściej formą bliżej im do dzieł sztuki, a ceną czasem do... luksusowych samochodów czy nawet posiadłości. Sprawdziliśmy, ile kosztowały te najdroższe na świecie.
- Bardzo wzrosła świadomość klientów, co można z tortami zrobić. A zrobić można naprawdę wiele. Oczekują od nas coraz więcej i są gotowi coraz więcej za to zapłacić. Stosujemy wiele technik i produktów, np. jadalne koronki, diamenty, malowanie aerografem i ręczne, ale najbardziej jesteśmy dumni z modelowanych na podobieństwo konkretnych osób figurek - mówi Krzysztof Knitter z Pracowni Tortów Róg Wojskiego.
Knitter zapytany o tę najdroższą i najbardziej ekstrawagancką realizację nie potrafi wybrać jednej. Były zamówienia na m.in. luksusowe torebki, a nawet antyczne popiersie, które pewna żona zamówiła na urodziny swojego męża.
Cukiernicy z firmy T. Deker Patissier & Chocolatier wśród tych najbardziej ekstrawaganckich wspominają tort Bolid Formuły 1. Każdy detal, a było ich bardzo dużo, odwzorowywał oryginał. Tort osiągnął imponujące rozmiary, jego waga przekroczyła 50 kg, a cena wyniosła około 12 tys. zł.
Tort ślubny księżnej Diany - 40 tys. dolarów
Ślub Diany Frances Spencer i księcia Karola w 1981 roku był wielkim wydarzeniem, które w telewizji oglądały miliony. Tego dnia wszystko było wyjątkowe, zaczynając od sukni ślubnej z 8-metrowym trenem, kończąc oczywiście na torcie wartym 40 tys. dolarów. Chociaż od ślubu minęło prawie 35 lat, do dziś zachowało się kilka kawałków tortu, które zostały wystawione na aukcji za 2 tys. dolarów każdy.
Reklama platyny - 130 tys. dolarów
W jaki sposób zareklamować biżuterię, aby reklama była skuteczna? Ozdobić nią kilkumetrowy tort! Na taki pomysł wpadł japoński cukiernik Nobue Ikara. Zaprojektował i stworzył kilkumetrowy tort, który ostatecznie ozdobił naszyjnikami i zawieszkami z platyny.
Diamentowy i mocno czekoladowy - 850 tys. dolarów
Jaki jest idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia? Zdaniem japońskiego cukiernika Masami Miyamoto - tort czekoladowy pobłyskujący diamentami. Niestety wszystko ma swoją cenę, więc jeżeli chcemy podczas świątecznego obiadu podzielić się diamentowym tortem, musimy przeznaczyć na tę przyjemność 850 tys. dolarów. Szczęśliwy nabywca nie znalazł się do tej pory, więc póki co, tort świeci w japońskiej witrynie sklepowej.
Lśniąca polewa owocowa - 1,3 mln dolarów
To jedyny tort na liście, który nie jest przeznaczony do spożycia. Można go jednak podziwiać, wyobrażając sobie owocowy smak, warty ponad milion dolarów. Został stworzony z myślą o targach ślubnych w Dallas w 2010 roku. Część zewnętrza tortu została pokryta błyszczącą warstwą z biżuterii wartej 1,3 mln dolarów.
Diamentowa Afryka - 5 mln dolarów
Marzenia o czekoladowo-diamentowej Afryce narodziły się w Tokio. Pomysłodawcą tortu w kształcie drugiego pod względem wielkości kontynentu na świecie jest jeden z właścicieli tamtejszych sklepów z biżuterią. Tort, chociaż jednokolorowy, wydaje się całkiem smaczny. Nie wzbudzałby jednak tak wielu emocji, gdyby nie jego dolna partia, na wysokości Republiki Południowej Afryki, wysadzana ponad 2 tys. diamentów.
Luksusowe targi ślubne - 20 mln dolarów
W Beverly Hills odbywają się targi ślubne, które z roku na rok stają się coraz bardziej ekstrawaganckie. W 2006 roku organizatorzy postanowili zaimponować gościom luksusowym tortem. To śmietankowe, ociekające pieniędzmi dzieło sztuki zostało obsypane diamentami oraz płatkami złota.
Szaleństwa redaktor naczelnej - 30 mln dolarów
Devorah Rose, redaktor naczelna magazynu "Social Life" to prawdziwa miłośniczka przepychu. Z okazji swojej Diamentowej Gali, postanowiła nawiązać współpracę z twórcą amerykańskiego programu reality show "Mistrzowie Tortów", proponując im stworzenie dzieła wartego, bagatela, 30 milionów dolarów. Tort wysadzany klejnotami był urzeczywistnieniem jej najskrytszych marzeń. Wart swojej ceny?
Fantazja pirata - 35 mln dolarów
Ten tort to jadalna kopia pirackiego statku, która zawiera w sobie niejadalne łupy pod postacią szlachetnych kamieni oraz biżuterii. Stworzył go w 2012 roku indyjski szef kuchni Dimuth Kumarasinghe. Tart składał się z kilku warstw o różnych smakach - czekoladowej, dyniowej oraz cytrynowej.
Urodziny z przepychem - 75 mln dolarów
I oto on - najdroższy na świecie. Powstał na zamówienie arabskiego miliardera, który wyprawiał urodziny dla swojej córki. Wykonawcą tortu była Debbie Wingham, która najpierw go upiekła, później udekorowała, a na końcu ozdobiła 4 tys. diamentów, m.in. 6,4-karatowym żółtym oraz 5,2-karatowym różowym. Wykonanie prawie 2-metrowego tortu, imitującego pokaz mody zajęło cukierniczce prawie 1100 godzin, co po zsumowaniu daje około 45 dni nieprzerwanej pracy.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2015-11-23 16:44
Smutne
Ponury artykuł o prózności ludzkiej....Skończy sie to jak rzym, rewolucja frnacuska itp...
- 0 0
-
2015-10-24 13:25
tort deckera (1)
Tort bezowy z deckera po tygodniu dalej kruchy i bez pleśni.Sprawdzone z ciekawości.Mój bezowy jest świeży góra 2dni.Co oni tam dają ?
- 15 2
-
2015-11-14 19:37
Domestos
- 1 0
-
2015-10-23 13:27
Jak świeży jest tort po 45 dniach? (6)
"Wykonanie prawie 2-metrowego tortu, imitującego pokaz mody zajęło cukierniczce prawie 1100 godzin, co po zsumowaniu daje około 45 dni nieprzerwanej pracy."
- 66 0
-
2015-10-23 15:54
(1)
Zajęło to tyle godzin jej i asystentom a tych pewnie miała wielu bo doświadczona dekoratorka nie będzie robić sama wszystkiego aby nie tracić czasu na pierdoły. Poza tym na zachodzie torty robi się na twardych keksowych biszkoptach przekładanych czekoladą i to z miesiąc się nie zepsuje. Zapomnieli już jak babcia keksa z kandyzowanymi owocami robiła na święta i jeszcze długo po nowym roku stał ?
- 11 5
-
2015-11-14 17:56
...
nie zapomnieli co babcia robiła,tylko nie są takimi głupkami żeby keksa nazywać tortem i bulić jak za diamenty
- 1 0
-
2015-10-24 21:46
zleży jak leży :)
Do konsumpcji świeży nie jest, dla "misczów tortownictwa" świeżość mierzy się od momentu zakończenia "mistczowskiego dzieła".
- 2 0
-
2015-10-23 16:09
tort mógł by przełożony 2 dni wcześniej,3 dni wcześniej upieczony a 45 dni wcześniej* dekoratorka zaczęła pracę nas figurkami ,które tutaj były najbardziej czaso i pracochłonne
- 7 1
-
2015-10-23 15:35
Odpowiedz jest prosta
Nie jest, ma wyglądać i ma być drogi...bardzo drogi
- 20 1
-
2015-10-23 13:41
Mendelejew w służbie cukiernictwa ...
- 47 0
-
2015-10-28 20:59
jakiś porąbany jest ten świat
tak mi się wydaje
- 3 0
-
2015-10-26 14:39
Dla mnie to jest poprostu demoralizujące i obrzydliwe...
- 9 1
-
2015-10-26 14:04
A jak to jeść z takimi ozdobami???
Nie kumam tego. Gdzie jest sens. Tort jest do jedzenia. Czy gość dostaje tort z kawałkami biżuterii? A swoją drogą z czego robi się tort, którego wytworzenie trwa kilkadziesiąt dni? Jak ze świeżością?
- 6 0
-
2015-10-26 13:25
Domowe najlepsze
Zamówiłam w cukierni tort na urodziny syna. Sam lukier. Po zjedzeniu 1/4 porcji każdy był już przesłodzony.
Od tamtej pory sama robię i wychodzą może nie najpiękniejsze, ale smaczne.- 3 0
-
2015-10-24 00:33
Deker (2)
Właściciel to cyrk ...
- 32 0
-
2015-10-26 10:51
nie dobre to
słodkie ze sie zjesc nie da.
- 5 0
-
2015-10-24 13:26
czemu?
Czemu
- 1 2
-
2015-10-23 11:15
(2)
Wyścig snobizmu. Torty po kilka tysięcy to przesada gruba a co dobiero tort za kilkanaście tysięcy??
- 57 3
-
2015-10-24 14:28
Płaciłem za tort 140zł i płakałem (1)
- 7 0
-
2015-10-26 10:49
kiedy płakałeś ?
bo to wazne. Gdy za niego płaciłeś, gdy go miałes zjesc czy gdy juz go zjadłeś ?
- 1 0
-
2015-10-23 12:04
Szkoda tylko że te torty stylizowane na przedmioty mają nieciekawy smak (6)
Najlepiej smakują torty na śmietanie z pewnej Gdańskiej cukierni w wersji w 100% tradycyjnej bez lukrowej skóry i innych plastycznych dodatków.
Wiele osób się przekonało że te modele cukiernicze tylko dobrze wyglądają a chyba nie o to chodzi.
A cenę tortu ustala głównie jego waga. nawet wymyślne kształty obecnie można po prostu wydrukować nawet w wypadku tortów więc niewiele wspólnego to ma z mistrzostwem rzemieślniczym. Ale co kto lubi.
12 000 zł za tort który waży ponad 100kg to nie jest wygórowana cena. popytajcie ludzi z korporacji zamawiających takie torty.
Deluxe nie jest to szczególnie w zakresie smaku najczęściej i każdy kto próbował zapoewnić świerzość choćby 10kg bryle masła doskonale o tym wie.- 42 3
-
2015-10-25 14:27
Tort z bitej śmietany to nie tort.
- 1 4
-
2015-10-23 14:35
(2)
Jaka to cukiernia? ;>
- 3 0
-
2015-10-23 22:06
(1)
WZ-ka na ul. Słodowników (boczna od Ogarnej)
- 16 0
-
2015-10-23 22:28
O, tez lubie :)
- 4 0
-
2015-10-23 12:16
(1)
Zawsze kupuję tort w tej pewnej gdańskiej cukierni - tort na śmietanie, bardzo miłe panie obsługujące (jedna w szczególności), rewelacyjny smak, bardzo przyzwoita cena, no i napis można sobie strzelić ... A w lecie to co w każdej prawdziwej cukierni kiedyś było - osy :-)
- 16 0
-
2015-10-23 15:39
Ja też zawsze kupuje w sprawdzonej cukierni tort na bitej śmietanie z owocami po prostu rewelacja a jeśli dziecko chce zdjęcie swojej ulubionej bajki również tam dostanie,ceny bardzo przystępne.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.