- 1 Jeden z pierwszych w Polsce "bliźniaków" (51 opinii)
- 2 Zapomniany minister i jego gdyńska historia (20 opinii)
- 3 Chcemy żyć w miastach 15-minutowych? (506 opinii)
- 4 Z dworca na Jasień 80 zł (501 opinii)
- 5 Upiorne syreny i największe pożary w Sopocie (19 opinii)
- 6 Auto wjechało w pieszych i w budynek (295 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 14:30
Szczerze mówiąc nie lubię ich piwa, chodź byłem pozytywnie nastawiony. Perełka jednak najlepsza na śmierć i życie ;)
- 1 16
-
2017-07-23 13:17
co
co zlodzieje od balerowicza zrobili z browarem Heweliusz w gdansku Wrzeszczu?
- 24 5
-
2017-07-23 12:59
Proponuję artykuł o historii browaru
we Wrzeszczu. Bardziej o jego upadku.
- 26 1
-
2017-07-23 12:17
Butelki bezzwrotne (3)
Wszystko fajnie, piwo pyszne, ale butelki powinny być wszystkie zwrotne!
- 111 7
-
2017-07-23 12:58
Wręcz przeciwnie
Butelki bezzwrotne to same zalety. Dopóki nie będę mógł oddać butelek w dowolnym sklepie bez paragonu i otrzymać za nie gotówkę, wybieram tylko bezzwrotne.
- 27 5
-
2017-07-23 12:26
także plastykowe
ale to już w gestii Ministerstwa Niszczenia Środowiska
- 14 4
-
2017-07-23 12:18
Po co jak bycie eko nie jest już cool...
- 4 10
-
2017-07-23 12:54
no fajnie ale moglibyście się trochę wysilić i albo w fimie albo w artykule mieć inny tekst
a nie to samo co orzed chwilą czytał lektor teraz czytam jeszcze raz (te malutkie wstawki na końcu są pomijalne)
- 5 1
-
2017-07-23 12:11
Mała poprawka do mteriału.
W butelkowni piwa się nie produkuje tylko butelkuje. Poza tym materiał fajny, można by następnym nakręcić o rodzajach piwa(i różnicach między nimi) warzonych w browarze Amber.
- 46 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.