• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zamknięto piekarnię działającą od ponad 40 lat

Dariusz Łazarski/KFP
9 czerwca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • W sobotę 30 maja po raz ostatni można było kupić pieczywo w piekarni Graczyk na Przymorzu.
  • Właścicielka rodzinnej firmy Grażyna Graczyk (z prawej) ze sprzedawczynią panią Dorotą.
  • Okoliczni mieszkańcy doceniali wypieki bez tzw. ulepszaczy.

W sobotę 30 maja gdańszczanie mogli po raz ostatni kupić prawdziwy chleb z Piekarni - Cukierni Graczyk przy ul. Kołobrzeskiej. Okna wystawowe przesłoniły duże arkusze papieru, na drzwiach pojawiła się kartka pożegnalna: "Sklep został zamknięty z powodu likwidacji piekarni. Dziękujemy za dokonywane zakupy od 1974 r.".



Gdzie najczęściej kupujesz pieczywo?

Piekarnia na Przymorzu to jedna z kilku ostatnich w Gdańsku, dla których tradycja wypieku naturalnego chleba na prawdziwym zakwasie pozostała świętością. Niestety piekarnia i sklep przy ul. Kołobrzeskiej 16 A zobacz na mapie Gdańska przeszły już do historii.

- Jestem przerażona. Nie wiem, gdzie będziemy kupować chleb. I co teraz będzie? Dookoła tylko wielkie centra handlowe i mrożone pieczywo przywożone z Chin - mówi sąsiadka z domu stojącego naprzeciwko "Graczyka".

- Jak to co będzie? Bank będzie. Po sąsiedzku są już trzy czy cztery, wszystkie mają eleganckie siedziby. Stoją na miejscu budynków, które zostały zburzone przed kilkoma laty. Sklep i piekarnia są pewnie następne na liście rozbiórkowej - ironicznie dodaje mieszkaniec wieżowca na ul. Kołobrzeskiej 11/13.

O słuszności teorii bankowej za wcześnie dziś mówić, przekonuje nas Grażyna Graczyk-Müller, córka Jana Graczyka, założyciela jednej z dwóch pierwszych po wojnie wzniesionych od podstaw gdańskich piekarni. - Tak tak, właśnie tej na Kołobrzeskiej - podkreśla kontynuatorka rodzinnych tradycji rzemieślniczych zapoczątkowanych w latach 50.

Pierwsze bochenki chleba pan Jan wypiekał w Oliwie - u zbiegu ulic Stary Rynek Oliwski i Cystersów, następnie przez 20 lat związany był z Nowym Portem, by w 1972 r. wybudować piekarnię na Przymorzu. Po śmierci zasłużonego rzemieślnika, w 2000 r. rodzinny biznes przejęła córka. Przez kilka lat wspierała ją wnuczka pana Jana, Barbara.

- Córka ułożyła sobie życie w Krakowie. Jestem już na emeryturze, następców nie mam - wyjawia pani Grażyna, wprowadzając nas w kulisy życiowej decyzji. Zwija interes, niczego jednak jeszcze nie sprzedała. - A może wynajmę to komuś? - wciąż się waha.

Względy rodzinne nie były najważniejsze. Piekarnię wytwarzającą wyroby bez polepszaczy i konserwantów, naturalnie droższe od mrożonej chińszczyzny, zjadły makroekonomia i biurokracja.

- Polityka państwa nie sprzyja rozwijaniu drobnej przedsiębiorczości. Małe firmy padają pod naporem hołubionej u nas kultury wielkich marketów. Nie wszyscy chcą jeść pieczywo, w którym mieści się cała tablica Mendelejewa i które kusi sztucznym zapachem, jednak grono świadomych konsumentów jest wciąż zbyt małe, by ekspansja zdrowych, naturalnych wyrobów była możliwa. One muszą kosztować odrobinę więcej, a co za tym idzie, skazane są na nierówną walkę o utrzymanie na rynku. Niezliczona liczba kontroli i papierologia również dały się nam mocno we znaki. Jedna osoba już tutaj nie wystarczy, a w takiej małej firmie jak nasza o większym biurze mowy być nie może - podkreśla Grażyna Graczyk.
Dariusz Łazarski/KFP

Opinie (288) ponad 20 zablokowanych

  • Warto zobaczyć i się zastanowic

    http://vod.tvp.pl/audycje/publicystyka/polska-non-stop/wideo/23012014/13526958

    • 0 0

  • Szydłowski piekarz...... (3)

    Chleb i bułki poniżej trójmiejskiej przeciętnej.
    Ale na swoich wypiekach we Wrzeszczu hotel zbudował.
    A ja u niego już nie kupuję. Wolę HEED z Wrzeszcza Dolnego.
    To super pieczywo i....ciasta.

    • 1 4

    • jest trzech Szydlowskich! (1)

      moim zdaniem kazdy z nich piecze inaczej, a Andrzej nie ma sobie rownych!

      • 0 1

      • Chleb oliwski lepszy ma Jan Szydłowski :)

        • 0 0

    • Pani Grażynko!

      Dziękuję za pyszne pieczywko i inne wyroby z piekarni.Proszę nie przejmować się tymi wrednymi opiniami, bo jeszcze się taki ktoś nie urodził, żeby wszystkim dogodził.Pozdrawiam i życzę miłego odpoczynku na zasłużonej emeryturze.

      • 0 1

  • 40 lat i co ?

    Jak widać przez 40 lat kiepsko sie rozwineliscie, cos w stylu PKP ,najczeszcza przyczyna to chciwosc, chciwosc i niekompetentność. I nie ma co zwalac na duze markety bo patrzac na zdjecie widac ze brak dzisiejszych standardow.

    • 4 2

  • Nie jem pieczywa i żyję...O co ten rwetes?

    • 0 1

  • Najlepszy chlebek premium to oliwski u Pellowskiego (1)

    • 1 10

    • Przed laty w chlebie od Pellowskiego zardzewiała śruba w nim o mało mi domowej krajalnicy nie zepsuła. Zaniosłam ją do piekarni, pokazałam żonie właściciela pani Katarzynie. Nie kupuję ich chleba, bo uważam, że przypalają.

      • 0 0

  • Ejj (26)

    Zróbcie żałobę narodową, matko, jaki ten kraj jest smutny. W Afryce codziennie umiera dziecko a oni robią aferę z piekarni. Jezu miej ich w opiece.

    • 111 1173

    • (1)

      " żłobę.." powiadasz....widać, że nikt z twoich bliskich, znajomych nie chorował na raka

      • 6 3

      • Co za polot i opinia.... bosze...

        • 0 0

    • (5)

      "- Jestem przerażona. Nie wiem, gdzie będziemy kupować chleb. I co teraz będzie? Dookoła tylko wielkie centra handlowe i mrożone pieczywo przywożone z Chin - mówi sąsiadka z domu stojącego naprzeciwko "Graczyka"."

      bedziesz babo kupowala chleb w innej tradycyjnej piekarni. ten portal zszedl juz ponizej poziomu FAKTu.

      • 47 54

      • (3)

        Mrożone pieczywo z Chin, dobreeeeee ;)

        • 32 13

        • TAK, MROŻONKI (2)

          Wszystkie "świeże i chrupiące" bułeczki, bagietki itp., które serwują dyskonty i markety to właśnie MROŻONKI masowo produkowane i sprowadzane już nawet z Chin, ale póki co prym w produkcji widzie Rumunia. A terminy ważności tych mrożonek są liczone w latach.
          Proszę poszperać w internecie po artykułach konsumenckich, to nie jest żadna tajemnica ani wymysły o kosmitach.

          • 59 5

          • Bzdury

            mój kolega robi bułki mrożone dla pewnej sieci. Jakość zapewniona. Takich firm w Polsce jest kilka.

            • 4 3

          • Taaak, internet prawdę ci powie!

            • 5 5

      • pierwsza linijka to relacja z wojny

        żenujące

        • 3 5

    • (1)

      Zero szacunku do zamykanej piekarni. Nie chcesz to nie musisz, będziemy żałować jej bez Ciebie.

      • 112 23

      • Jakość, szacunek do klienta oraz odpowiedzialność Polaków za własny kraj.

        Nie słyszałem o pieczywie z Chin, pamiętam jednak, że wiele lat temu kupowałem dwa razy chleb w tej piekarni. Niestety nie był świeży. Trzeci raz już nie poszedłem. Jeśli ktoś chce kupić dobry chleb na Przymorzu to nie będzie miał z tym problemu. Odwołuję żałobę narodową.

        • 9 5

    • Tutaj tez umieraja dzieci miedzy innymi z powodu jedzenia jakim ska karmione ! Wiec jest o co robic afere!!!!!

      • 3 0

    • Ue

      Ciesz sie z rzadow i Unijnych nakazow de...u!

      • 1 0

    • coś zrobił!

      Żeby dzieci mogły umierać najpierw trzeba je zrobić. Chyba nie my odpowiadamy za te powstające w Afryce?
      Żeby zamknąć piekarnię, najpierw trzeba ją prowadzić i używać. Za to akurat my odpowiadamy korzystając z niej i z jej okoliczności w jakich występuje.
      Obudź się człowieku i napracuj przygotowując pieczywo, abyś mógł zjeść chleb.

      • 4 0

    • piekarnia

      koleś widocznie ty nie masz pojęcia jak smakuje świeży chleb prosto z piekarni z pieca za mojego dzieciństwa wstać z rańca i iść do piekarni po chleb to była sama przyjemność sam zapach zwalał z nóg a co dopiero smak świeżego chleba nigdy nie doniosłem do domu całego bochenka chleba a miałem do piekarni mniej niż 200 m teraz ten chleb ani nie pachnie za chlebem ani nawet nie smakuje. jakieś chińskie
      g*wno sprowadzają oby ŻÓŁTKI się wypchały tym g*wnem co produkują

      • 10 1

    • A mnie bardzo bardzo (1)

      cieszy jak zdycha afrykañskie dziecko. A piekarni mi szkoda fanie fanko biedronki.

      • 15 10

      • Nie lubię murzynów, nie przeszkadzają mi jak są u siebie

        Ale jak ciebie cieszy że, jak piszesz zdychają, to u mnie w hierarchii jesteś niżej od murzyna i cygana.

        • 8 3

    • duren!co ma piernik do wiatraka

      • 5 2

    • kogo obchodzą dzieci w Afryce

      W d*pie mam kur.a dzieci w Afryce , u nas mało jest glodujacych dzieci kretynie?

      • 24 5

    • lecz sie

      idz sie leczyć pokolenie świeżej drożdzówki wypiekanej miesiąc temu i zapakowanej w folie 7 deys jak to g*wno można jeść chemiczne pokolenie

      • 17 1

    • (1)

      (...) Załóż firmę w Polsce i przekonaj się na własnej skórze, jak to jest prowadzić własną działalność.

      • 99 6

      • hm

        Polaki, trza to wynająć, pod piekarnie chleb z marketu brać i sprzedawać w cenie, jak by to był chleb na naturalnym zakwasie, zanim się polaki połapią dorobimy się i interes po 2-óch miesiącach zwiniemy, marudząc że nas Państwo Polskie pogrążyło. Powiemy ludziska, że może ponownie otworzymy w listopadzie jak PiS dojdzie do władzy, bo ma być wtedy lepiej.

        • 20 14

    • rąbac afryke, patrz co sie w polsce dzieje ! inne kraje nie powinny nas interesowac

      • 19 2

    • i dlatego mamy klepac biede w POlsce bo w afryce tez mają!!Leming ty sie gumowym młotkiem walnij

      • 21 4

    • Ejj - to jakis bezmozgowy cyborg

      • 12 4

    • A ty koleś

      czasami nie jesteś uczniem Urbana? On też, żeby odwrócić uwagę od nędzy PRL-u mówił -"a w Ameryce biją murzynów". Zgłoś się koleś na rzecznika rządu, masz predyspozycje!!!

      • 32 2

    • co mnie obchodzą nieroby z afryki mnie obchodzą ludzie z mojego kraju i miasta

      • 129 24

  • Niestety, biurokracja jest wszędzie. (5)

    A nie można było zainteresować innych prowadzeniem piekarni?
    Szkoda, ale niestety pewnie będzie kolejny bank.

    • 193 11

    • (4)

      Szkoda , że nie ma normalnego chlebka - tylko z syfiastymi dodatkami co powodują raka.
      Zwolenników taniego jedzenia hipermarketowo bidaronkowego zapraszam na wydział onkologi. Puki co w odwiedziny a docelowo ... zarezerwujcie terminy na badania bo pakiet onkologiczny to bajka made in PO.

      • 11 10

      • Puki co (2)

        Póki co to ty się naucz po polsku pisać.

        polecam się zapoznać z literką "ó"

        • 7 1

        • błąd stylistyczny (1)

          ..."naucz się pisać po polsku."

          • 1 1

          • jest taka

            figura stylistyczna

            • 0 0

      • Ty się lepiej martw 1/3 Polaków - palaczy nałogowych.

        • 8 2

  • Niestety prowadzenie własnej działalności w Polsce jest nie na rękę rządzącym. (6)

    No bo jak to obywatel ma mieć coś swojego, jeszcze stanie się samowystarczalny. Wszystkich na etat do marketu albo na słuchawkę, jak roboty. Nie produkujmy, tylko kupujmy z zagranicy. Wtedy UE da nam mannę z nieba.

    • 271 22

    • (4)

      Prowadzenie własnej działalności (czy to rolniczej czy pozarolniczej no może plus wolne zawody) jest jedyną formą wolności osobistej człowieka, a wolność=ryzyko. Każde inne zatrudnienie (np. etat) jest de facto niewolnictwem.
      Dlatego władza jest zainteresowana tym, że utrudniać prowadzenie samodzielnej działalności. Niewolnikami się łatwiej rządzi.

      • 41 7

      • (2)

        Jakie, kuźwa, niewolnictwo? Niewolnik nie dostawał płacy, nie mógł pracy rzucić, nie miał wyboru. Co za klockiem trzeba być, żeby pracę równać z "niewolą".

        • 8 11

        • A na co ci ta kasa starczy? Połowe zabieraja od razu podatki

          - zdajecie sobie z tego sprawe?

          Opłacasz swoje życie jak
          -mieszkanie
          -rachunki (prąd,woda,gaz)
          -czynsz?
          -raty kredytów
          -jedzenie
          I CO CI ZOSTAJE?
          NIC?
          Znając życie jeszcze Ci brakuje! Kolejny kredyt czy druga praca?
          PEWNIE I JEDNO I DRUGIE!
          TO JEST WLANIE NIEWOLNICTWO XXI WIEKU

          • 0 0

        • Racja z tym niewolnictwem

          Ty jesteś klockiem który wyszedł z niewłaściwej dziury.

          • 11 5

      • bardzo trafny wpis

        :)

        • 16 4

    • Mam nadzieje,ze kiedys tego chleba zabraknie Rudemu...

      • 13 4

  • Bzdura ! nie był to chleb naturalny (1)

    Razowy który tam kupiłam nie był razowym pszenny zabarwiany karmelem , !

    • 21 6

    • chleb

      To jakaś bzdura, chleb razowy to razowy a nie z mąką pszenną i nie zabarwiany karmelem tylko słodem jęczmiennym. Ludzie czemu piszecie takie bzdury.

      • 0 1

  • a pierkarnia A. Szydlowski w Realu?

    No przeciez na Kolobrzeskiej mamy piekarnie ze wspanialym chlebem, Szydlowski ma swietne pieczywo!

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane