• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?

Michał Dolny
26 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".


Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.



Wybierając się na obiad nad morzem kierujesz się przede wszystkim:

W Gdyni Orłowie, przy klifie i molo, znajduje się urocza Tawerna. Nie tylko ryby są tutaj dobre, dużym atutem jest miła obsługa, spokojny - wręcz sielankowy - klimat i malownicze widoki. Wybór ryb jest ogromny. Właściciel Tawerny kupuje ryby od łowiącego nieopodal gdyńskiego rybaka. To gwarancja smaku i świeżości. Specjalnością kuchni orłowskiej są m.in. placki ziemniaczane z łososiem, które warto zamówić w ramach przystawki. Polecamy również filet z sandacza w sosie borowikowym.

Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.

W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.

Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.

My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.

Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.

Mieszkańcy Trójmiasta powinni wiedzieć, gdzie pojechać na dobrą rybę. Z ofertą rybnych restauracji można zapoznać się w Trójmiasto - Restauracje.

Opinie (476) ponad 10 zablokowanych

  • pic na wodę

    Bar Przystań rybki to może i ma od rybaka, ale pamiętajcie że w sezonie są okresy zakazu połowu i dorsza i flądry. A wtedy hurtownia z wkładką z dzikunów. Nawet tych ryb nie myją tylko smażą z dzikunami. Nie widziałam też porcelany za to widziałam płatne wc dla gości-żenada. Dobrze chociaż że już nie śmierdzi łojem wołowym- chyba zmienili tłuszcz do smażenia, bo goście nie świnie i wyczuli że jedzenie cuchnie. Naprawdę warto iść do baru Przystań.

    • 2 2

  • a ja polecam Bar Karmazyn w Jelitkowie

    ...jeżeli chodzi o ryby.

    • 0 1

  • U Sowy

    najlepsze są oscypki

    • 0 3

  • a ryb najbardziej lubię rypanie i walenie ..

    • 0 2

  • smażalnia na motławie

    pyszną rybkę w piwie mają w smażalni na motławie-''oskar''chyba się nazywa.
    polecam-sam jadłem i byłem naprawdę zaskoczony,że tak dobrze smakuje

    • 0 1

  • Paranoja !.

    Pan "Dziennikarz" wypisuje takie bzdury że strach czytać ,widać nie ma żadnego pojęcia o świeżych rybach ,gdybym nie kupował ryb prosto z łódki może bym uwierzył a tak niestety żenada.
    Najlepiej niech pisze o ziemniakach choć i na tych też trzeba się znać.

    • 0 0

  • Bar Przystań

    Czasy, w których była tam świeża i gorąca ryba już ma dawno za sobą. Bar zamienił już dawno jakość na ilość. Niemożliwe jest, żeby ryby były podawane prosto z patelni zbyt dużo ludzi obsługują - są smażone wcześniej i podawane odgrzewane. Dania tam serwowane mogą smakować ludziom, którzy mają raczej małe pojęcie o tym jak powinna smakować ryba.
    Ewentualnie można zjeść pieczywo czosnkowe, napić się piwa lub zimą grzańca i korzystać z pięknych okoliczności przyrody.
    W Sopocie - dobrą rybę można zjeść w Złotej Rybce (ale to nie bar tylko restauracja).

    • 0 1

  • Knaga, Gdańsk-Brzeźno!

    • 0 3

  • "Knaga",Gdańsk-Brzeźno (2)

    Polecam serdecznie tą knajpkę, miła atmosfera, świeże ryby w 100 %, czysto, schludnie,piękny widok na morze ;) Właścicielka sama trzyma piecze nad tym co wychodzi z kuchni,wszytsko sama przyrządza, pracowałam tam i jestem pełna podziwu! Najczystszy punkt gastronomiczny jaki znam ( a pracowałam w niejednym) , ryby zawsze świeże, frytki smażone w czystej fryturze, a nie jak prawie wszędzie w syfiastej. POLECAM W 200 %!!! ;)

    • 3 4

    • Knaga w Brzeźnie!

      Całkowicie zgadzam się z Karoliną.Tam jest pysznie,zacisznie i estetycznie -uczta dla podniebienia i relaks dla duszy.

      • 1 0

    • Mnie to Rybka

      Do Knagi dorzuciłbym jeszcze "Mnie to Rybka" - nowy lokal i dzięki temu z najświeższym, morskim wystrojem w Brzeźnie.

      • 0 0

  • orlowo-ohyda!

    w Tawernie w Orłowie byłam kilkakrotnie i jedzenie jest paskudne, najlepiej gotuja bracia w Bulaju nad morzem w Sopocie

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane