• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?

Michał Dolny
26 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".


Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.



Wybierając się na obiad nad morzem kierujesz się przede wszystkim:

W Gdyni Orłowie, przy klifie i molo, znajduje się urocza Tawerna. Nie tylko ryby są tutaj dobre, dużym atutem jest miła obsługa, spokojny - wręcz sielankowy - klimat i malownicze widoki. Wybór ryb jest ogromny. Właściciel Tawerny kupuje ryby od łowiącego nieopodal gdyńskiego rybaka. To gwarancja smaku i świeżości. Specjalnością kuchni orłowskiej są m.in. placki ziemniaczane z łososiem, które warto zamówić w ramach przystawki. Polecamy również filet z sandacza w sosie borowikowym.

Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.

W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.

Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.

My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.

Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.

Mieszkańcy Trójmiasta powinni wiedzieć, gdzie pojechać na dobrą rybę. Z ofertą rybnych restauracji można zapoznać się w Trójmiasto - Restauracje.

Opinie (476) ponad 10 zablokowanych

  • Tawerna Orłowska (2)

    Owszem, rybka przepyszna. Obsługa lekko tępawa.
    Jeżeli wiesz, że za godzinę będziesz głodny- możesz już iść złożyć zamówienie.
    Dostaniesz je, o ile pani kelnerka nie poda Twojego zamówienia do stolika obok....

    • 0 0

    • (1)

      Słuchaj eve nie wypisuj bzdur - ja jestem częstym gościem w Tawernie Orłowskiej !!!!!!!!!!
      Obsługa jest wyśmienita i przesympatyczna , a nie tępawa !!!!!!!!!!!!!!
      Jedzenie pyszne, a ceny przystępne !!!!!!!!

      • 0 0

      • podpisano menager tawerny orłowskiej

        • 0 0

  • (1)

    "Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym." No i na koniec te mule i wino. Może poda nam Pan ceny tych mrożonych specjałów. Dziękuję, wolę w Bułgarii, gdzie za te rarytasy płaci się 1/4 ceny co w Polsce.

    • 1 0

    • Ludzie, on jako dziennikarz jadł za darmo. Zapłata - owy artykuł

      • 0 0

  • a wszędzie oszukują, zamiast dorsza - czarniak, łososia - keta, sandacza - okoń nilowy itp.

    restauratorzy myślą, że większość klientów itak nie zauważy co jest pod grubą warstwą panierki, na ogół mają niestety rację. Ja się zraziłem do paru lokalnych restauracji, m.in. opisywanej Tawerny Orłowskiej, pozorny ekstra zarobek niewielki (np 5zł w cenie 1kg ryby to 1zł na porcję, przy cenie dania 30), nie mówię już o rzekomej świeżości ryb (chyba świeżo rozmrażane lub odgrzewane :-)

    • 0 1

  • (1)

    NAJLEPSZA RYBA TO TYLKO NA SKWERZE KOŚCIÓRZKI W GDYNI

    • 0 4

    • "KOŚCIÓRZKI "

      ha ha ha ha ha ha haha

      • 0 0

  • Bulwar nadmorski w Gdyni - Barakuda

    Byłem w ostatnia sobotę z zona wieczorem zamówilismy barakuda i łososia niestety poza miła atmosfera i ładnym widokiem reszta nedzna pierwsza rybka nieswierza druga czyli łosoś wysuszony na wiur surowki wysoce średnie, generalnie nie polecam byłem tam pierwszy i ostatni raz. Jest jeszcze taka knajpach w Sopot "Wieloryb" kiedyś było rewelacyjnie ciekawe jak teraz?
    Pozdrawiam M.S. Gdynia

    • 0 3

  • Kościórzki, świerza, nieświerza, wiur, cena wygurowana, itd. !!!

    Ludzie, wracajcie do podstawówki i uczcie się ortografii !!!

    • 1 0

  • NAJLEPSZA (2)

    RYBKA TO PALUSZKI PALUSZKI RYBNE Z BIEDRONKI DO TEGO 5-6 BROWCÓW I ZA 25-30 ZŁOTYCH PYSZNY OBIAD BEZ NARZEKANIA ŻE ZA DROGO (200 ZŁOTYCH ) ŻE ZA SUCHE SURÓWKI NI ŻE NIEŚWIEŻE RYBKINAPRAWDĘ POLECAM!!!!
    P.S MOŻNA ZJEŚĆ NA BALKONIE PO UPRZEDNIM PRZYGOTOWANIU

    • 1 1

    • A ile w paluszkach rybnych jest ryby? (1)

      Mielonki wynaleziono po to, aby pozbywać się wszelkiego rodzaju odpadków. Jaka oszczędność na utylizacji i na zakupie prawdziwego mięsa. Jak myślisz, dlaczego gotowy do spożycia kotlet z supermarketu smakuje jak ropucha?

      • 1 1

      • Te

        matematyk a żarłeś kiedyś ropuchę?
        Bo ja nie to oświeć mnie inteligencie szpagatowy jak smakuje?

        • 0 0

  • Matematyk (5)

    nie mądruj się bo sam pewnie śmigasz do biedrony czy innego lidla i kupujesz to co najtańsze a mówiąc szczerze to kotlety z biedrony wcale nie są złe po co palić głupa że chodzi się na rybki za dwie stówy jak z tego pisania to tylko zapach sprzed 20 lat świeżej ryby z Alozy w Gdyni

    • 0 1

    • Akurat nie wskazuję, konkretnego sklepu lub producenta. Wskazuję (4)

      co przyświecało wynalazcy mielonki. Surowe mięso jest mięsem. W znacznym stopniu. A to coś pokryte panierką, co możesz nawet na zimno, a wystarczy minuta w piecu... Naprawdę przypomina ropuchę w smaku. Obojętnie, co jest napisane na cenie. Smakuje wszystkim, tylko nie mięsem. Może kiedyś nim było. Ale przed naszymi narodzinami.

      • 0 1

      • Ale nadal nie odpowiedziałeś na pytanie : (1)

        jak smakuje ropucha?
        Jak gówno?
        Czy gorzej

        • 0 0

        • Skoro przyrównałem, wiesz jak to sprawdzić, nie krzywdząc

          tego zwierzaka.

          • 0 0

      • Co jest napisane na cenie??? (1)

        Oj oj na cenie są cyfry ile dany towar kosztuje matematyk.....
        NO COMMENTS

        • 0 0

        • W lodówkach sklepowych stosuje się ceny na szpikulcach. Oprócz wartości

          nazwa produktu. A skład? Wszystko oprócz mięsa.

          • 0 0

  • Przystań to już komercja o dawnej świetności można pomarzyć

    W Przystani jadałam od lat, najlepsza zupa rybaka. Ale ryby się bardzo posuły, szczególnie w sezonie. I NIGDY nie pamiętam bym dostała rybę na porcelanie! Jak to bywa w zawodzie, jak dziennikarz pisze o danym meijscu, zawsze dostaje lepsze procje i może w tym wypakdu lepiej podane. Za to bardzo przyjemnie, i na porcelanie, można zjeść zupełnie obok Przystani, w Tawernie Rybaki! Polecam!

    • 0 1

  • WIELKI BLĘKIT ;DD

    wielki błękit góra!:DD a jakie ładne dziewczyny tam pracują mmm.. haha;D

    "Lokal może nie zachwyca wystrojem" Heloooł? Remont mieliśmy niedawno! z****iscie to wygląda!;d

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane