• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?

Michał Dolny
26 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".


Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.



Wybierając się na obiad nad morzem kierujesz się przede wszystkim:

W Gdyni Orłowie, przy klifie i molo, znajduje się urocza Tawerna. Nie tylko ryby są tutaj dobre, dużym atutem jest miła obsługa, spokojny - wręcz sielankowy - klimat i malownicze widoki. Wybór ryb jest ogromny. Właściciel Tawerny kupuje ryby od łowiącego nieopodal gdyńskiego rybaka. To gwarancja smaku i świeżości. Specjalnością kuchni orłowskiej są m.in. placki ziemniaczane z łososiem, które warto zamówić w ramach przystawki. Polecamy również filet z sandacza w sosie borowikowym.

Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.

W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.

Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.

My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.

Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.

Mieszkańcy Trójmiasta powinni wiedzieć, gdzie pojechać na dobrą rybę. Z ofertą rybnych restauracji można zapoznać się w Trójmiasto - Restauracje.

Opinie (476) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Ryba jest swieza, kiedy zostala w nocy zlowiona, rano kupiona i w poludnie podana. W dzisiejszych czasach statki rybackie to male fabryki przetworstwa rybnego, gdzie zlowione rybki sa sortowane, patroszone, filetowane i natychmiast mrozone.
    Czesc ryb jest w porcie rozmrazana i sprzedawana jako tzw. swieze. Stad pozniej restauratorzy zapewniaja nas, ze u nich wszystko jest swieze i prosto od rybaka.
    Nie rozumiem tylko dziwnego zwyczaju "chrzczenia" ryby cytryna. Skoro jest ona swieza i smaczna, to po co psuc jej smak? Hiszpanie, Francuzi, czy Wlosi dostaja szalu kiedy widza turystow z Niemiec zabijajacych delikatny rybi smak, dominujacym, cytrynowym kwasem.

    • 5 4

    • Cytryna

      Cytryna zazwyczaj podawana jest obok ryby, więc jeżeli ktoś chce to ją używa jeśli nie ma na to ochoty to oczywiście je bez....ęą hiszpanie , francuzi czy wlosi....hehe niech się uczą ...

      • 0 0

  • PORAZKA

    bar przystan w sopocie powstała z dawnego kibla na plazy--a własciciel jest pokłócony z rybakami i kupuje mrozonki lub ze swoich stawów na kaszubach--hehehhe--ale turysci= naiwniaki!--ludziska z 3-city omijaja ten badziew!

    • 4 0

  • BRAVO!--TAK DALEJ!

    Pamiętam jak kiedyś z zona mielismy zamiar wybrac sie do tej restauracji wielki blekit w brzeznie :). Zona ma tendencje do sprawdzania komentarzy, opinii itp. takich placówek. To co mi utkwiło w pamieci to wpis w ksiedze gosci w/w restauracji o tresi: "Polecam lody, ktore robi ta najmniejsza z obsługi". :)==SUPER TEXT!--polskie realia!---hihihihiii

    • 0 0

  • bar przystań???

    bar przystań jest najgorszą speluna w trojmiescie, kiedyś tam byla dobra ryba, ale ostatnio myslalam, ze zwróce to coś co dostalam, padło odmrożone z ośćmi!!! nie polecam a wasz wybór był chyba za małą opłatą...

    • 4 1

  • wszędzie dobrze..ale

    najlepszą rybkę to się je, jak się ją samą złowi i poda w domu :)

    • 0 0

  • mrożone ryby i słaba obsługa

    Nie miejcie złudzeń,to mrożone ryby,obsługa baaardzo słaba a artykuł zapewne sponsorowany.Ceny mega kosmos.

    • 3 0

  • Poniedziałkwy wieczór spracer w okolicach molo w Orłowie - smród śniętych rych i ceny w tawernir masakra :)

    • 1 0

  • Najlepsza ryba u Zamojskiegiego ...

    w barze na wsi Stilo /Sasino. Polecam - lepszej nie ma!!!!

    • 0 1

  • OSTRZYCE OSTRZYCE STRZYCE

    NAJLEPSZĄ RYBKĘ JADA SIĘ W OSTRZYCACH W SMAŻALNI POD STRZECHĄ ,ZAWSZE ŚWIEŻA ,SUPER PRZYRZĄDZONA A DO TEGO MIŁA OBSŁUGA, JUŻ NIE MOGE SIĘ DOCZEKAĆ KIEDY ZNOWÓŻ ODWIEDZĘ MOJĄ ULUIBIONĄ SMAŻALNIĘ POZDRAWIAM CAŁE OSTRZYCE

    • 1 1

  • W tawernie dobre ryby? a moze jeszcze swieze?

    BUAHAHAHAHAH tylko ktos z warszawy doceni taka 'swieza' rybe. Probowalem 2 czy 3 razy. fajna knajpa super lokalizacja, obsluga OK, ale ryby.... sorry, najgorsze jest to ze nie mozna polecic nic w zamian... polecam kupic swieza rybke na hali i zrobic samemu.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane