- 1 Były wiceprezydent Gdańska skazany (138 opinii)
- 2 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (527 opinii)
- 3 Remontują, zamiast wyburzyć. Dlaczego? (91 opinii)
- 4 8 godzin opóźnienia i lądowanie w Poznaniu (325 opinii)
- 5 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (62 opinie)
- 6 Kredkami w kierowców przy przejściu (88 opinii)
Sanepid bada nadmorską gastronomię. "Jest dobrze"
Gdański Sanepid prześwietla bary i restauracje. W lipcu przeprowadzono 35 kontroli. Jedynie w czterech przypadkach wystawiono mandaty na łączną kwotę 2 tys. zł. Zdaniem urzędników stan lokali jest dobry i ulega systematycznej poprawie.
Aby walczyć z tego rodzaju sytuacjami, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku przeprowadzają w wakacje wzmożone kontrole. Od początku lipca przeprowadzono kontrole 35 barów i restauracji.
- Najczęściej spotykane nieprawidłowości to przede wszystkim: brak utrzymania należytej czystości, brak monitoringu temperatur przechowywania w lodówkach środków spożywczych, jak również brak segregacji asortymentowej przechowywanych środków spożywczych - wyjaśnia Alina Hamerska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku.
Na szczęście, w zdecydowanej większości przypadków nie stwierdzono większych uchybień. Jedynie w czterech lokalach wystawiono mandaty na łączną kwotę 2 tys. zł. Należy pamiętać, że bary i restauracje w Gdańsku to w większości obiekty całoroczne. Dzięki temu stan ich utrzymania jest o wiele wyższy niż w sezonowych lokalach w innych miejscowościach nadmorskich.
- W porównaniu do lat poprzednich, sytuacja w gdańskich barach i restauracjach ulega systematycznej poprawie. Mniej jest też zgłoszeń od klientów, którzy informują nas o nieprawidłowościach. W zeszłym roku było ich pięć, w tym roku trzy. Stan obiektów gastronomicznych w Gdańsku jest dobry - podsumowuje Hamerska.
Kontrole przeprowadzane przez Sanepid są niezapowiedziane. Z reguły przeprowadza je jeden albo dwóch upoważnionych pracowników. Czas kontroli zależy przede wszystkim od wielkości lokalu, ale z reguły trwa ok. dwóch godzin.
Kontrolerzy sprawdzają nie tylko stan czystości obiektu i warunki, w jakich przechowuje się żywność, ale i wszystkie kwestie formalne. W przypadku stwierdzenia uchybień, kontroler może nałożyć na restauratora kary administracyjne obligujące go do określonych działań oraz mandat karny w wysokości do 500 zł. Ostateczną karą - niezwykle rzadko stosowaną - jest decyzja o zamknięciu lokalu w przypadku stwierdzenia zagrożenia zdrowia lub życia.
Kontrole są przeprowadzane codziennie, w sezonie letnim nawet siedem dni w tygodniu. Nawet dziś przeprowadzanych jest kilka kontroli.
W miesiącach letnich gdański Sanepid skupia się przede wszystkim na kontrolach obleganych przez turystów nadmorskich barów i restauracji w centrum miasta. Urzędnicy zapowiadają również wzmożone kontrole na rozpoczynającym się właśnie Jarmarku św. Dominika.
Miejsca
Opinie (129) 10 zablokowanych
-
2015-07-26 16:00
Człowiek człowiekowi wilkiem!
Jest dobrze? Ha, ha........dobry zart.. "Restaurator" to czego sam nigdy by nie zjadl sprzeda blizniemu bez mrugniecia okiem. Liczy sie tylko zysk. Byli pracownicy nadmorskich jadłodajni mówią, że kontrole to fikcja a nadmorska gastronomia to obraz nędzy i rozpaczy.
- 14 0
-
2015-07-26 16:05
Moje spostrzeżenie
im bliżej plaży tym większy shit... głodnej turystycznej gawiedzi łatwiej wcisnąć stare, spleśniałe, ostro przyprawione dla kamuflażu itd. itp.
- 10 0
-
2015-07-26 16:45
Dlaczego kontrole są zapowiadane na kilka dni przed ? (1)
proszę o wyjaśnienie.
- 15 0
-
2015-07-27 08:27
Bo takie jest prawo.
- 1 0
-
2015-07-26 17:08
Szybki Sanepid (1)
35 kontroli w całym lipcu w całym Gdańsku??? Ale mają przerób -nieco ponad jedna kontrola dziennie... I co, przez 8 godzin pracy trzepali jeden lokal? A ileż jest takich lokali w mieście - kilkaset?....
- 11 0
-
2015-07-26 17:18
To i tak więcej niż jedną kontrola na miesiąc odliczać soboty niedziele..... Brawo!!!!!
- 3 0
-
2015-07-26 17:39
Niewiele więcej niż jedna dziennie. Gratulacje dla nierobów.
- 4 1
-
2015-07-26 18:02
Jarmark (1)
Warto by sprawdzic jakosc i termin zywnosci sprzedawanej na jarmarku. na stoiskach sprzedaje sie bez dat produkcji i przydatnosci. Np na stoisku z jedzeniem z Podhala... skusilam sie na bryndze, brak było ww. ... i niestety okazała sie niewypałem. bryndza w sklepie w zakpoanem zupelnie jnna ma konsystencje i smak. ciekawe jak jest z innymi produktami lub jedzeniem na miejscu. czy ktos to sprawdza?
- 7 1
-
2015-07-27 12:18
Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nad morzem kupują specjały z drugiego krańca Polski ....
- 4 0
-
2015-07-26 19:19
Wszyscy tu krytykują sanepid,że niby nie uczciwy ale knajp nie ma byle kto a o utratę pracy ludzie sie boją.
- 2 0
-
2015-07-26 20:05
haha a czy wiecie ze 95% (2)
Pomorskich hoteli w tym 5gwiazdkowe , sieciowe nie ma nawet pojecia o HACAP-ie . Czyli badania sanepidu to czystość z grubsza brak pobierania ogólnie brak wymazow , pomiar wagi posilku i menu. Nie sprawdzali odchylow lodowek mroźni ilości powotrzen mrożenie obrobka...... Dlatego potem po obiedzie za 150zl was skręca w nocy.... Pozdrawiam :| zapytaj o o o wymogi hacapu .... Nie maja pojecia a wymogi istnieją..... Tak jak temp podawanego posilku.
- 5 3
-
2015-07-27 06:37
ha! cap to jest w wielu miejscach....tak capi, że szok (1)
Podziel się opinią...
- 1 1
-
2015-07-27 11:43
ja sie dziele wiedzą -
nie opinią - to widziałem na oczy gdzie chlodnia miała wskazanie 7 a było 12....
5gwiazdek do niczego nie zobowiazuje ;)- 2 0
-
2015-07-26 20:09
Jarmark
Zapraszam kontrolerow na Jarmark Dominikanski. Chleb,paczki itp. podaja bez stosownych rekawiczek.
- 5 1
-
2015-07-26 20:59
Jadł ktoś na terenie ZOO? (1)
Jest OK?
- 2 1
-
2015-07-27 06:34
jest ok, tylko siadaj pod dachem z uwagi na nisko przelatujące hipopotamy
lubią walnąć kupę...
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.