• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

132 tradycyjne produkty z Pomorza. Wynik świetny, ale ile z nich znamy?

Justyna Spychalska
22 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Województwo pomorskie wyróżnia się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Na chwilę obecną mamy aż 132 zarejestrowanych, regionalnych przysmaków - to najlepszy wynik w Polsce. Aż chce się zadać pytanie: ile z tych produktów naprawdę znamy?



Przepisy, które trafiają na ministerialną listę produktów tradycyjnych, zbiera Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego z pomocą samych mieszkańców Pomorza.

- Wniosek o wpisanie produktu na chronioną listę może złożyć każdy, zarówno osoby fizyczne, jak i organizacje - tłumaczy Ludmiła Jezierska z Urzędu Marszałkowskiego. - Zgłaszają się do nas i koła gospodyń wiejskich, i gospodarstwa agroturystyczne, i osoby prywatne. Warunkiem przyjęcia takiego wniosku jest odpowiednia dokumentacja: przepis musi mieć przynajmniej 25 lat, jego istnienie powinny poświadczyć źródła literackie i inne osoby, musi zawierać składniki pochodzenia naturalnego.

Zobacz pełną listę produktów regionalnych i tradycyjnych z Pomorza

Wpis na liście to dla regionalnych produktów przede wszystkim dobra, ogólnopolska promocja.

- Samo wpisanie na listę nie gwarantuje ochrony prawnej nazwy i przepisu. - zaznacza Edyta Klasa z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego. - Żeby uzyskać taką ochronę, grupa producentów musiałaby zgłosić produkt do Komisji Europejskiej. Obecnie ochroną objęta jest wyłącznie truskawka kaszubska.

Tak czy inaczej, 132 tradycyjne produkty Pomorza to imponujący wynik: 10-krotnie większy niż liczba produktów pochodzących z zachodnio-pomorskiego, o 100 przepisów lepszy od kujawsko-pomorskiego. Skąd taka lokalna aktywność i chęć promowania regionalnej kuchni?

- W województwie pomorskim mamy bardzo dużo kół gospodyń wiejskich, które są niezwykle aktywne. Wynika to z ogromnego wsparcia, jakie kobiety otrzymują od lokalnych władz, między innymi Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego, wójtów poszczególnych gmin - tłumaczy prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, Piotr Hałuszczak. - Wystarczy wspomnieć, że nasz region ma w tym roku aż 22 imprezy promujące lokalną kuchnię i zwyczaje.

Który z produktów tradycyjnych najbardziej kojarzy Ci się z Pomorzem:

Z innego źródła wiemy też, że duży udział w tak aktywnym promowaniu regionalnej kuchni ma sam prezes Hałuszczak. - To bardzo zaangażowany człowiek, który nigdy nikomu nie odmówi pomocy - mówi portalowi Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Forum Kobiet.

Dzięki aktywności i wsparciu lista cały czas powstaje, wnioski nie przestają wpływać: obecnie na zatwierdzenie czeka jabłko czerwińskie i zupa z pasternaku. Nie można jednak oprzeć się wrażeniu, że niektóre nazwy potraw brzmią obco: no bo kto wie, co to jest szpajza albo żuchel?

- Szpajza to pyszny krem jajeczny z cukrem, cytryną, na żelatynie - wyjaśnia Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki", które zgłosiło na listę kremowe melene, czyli truskawkowy mus. - Żuchel to z kolei zapiekana babka ziemniaczana z boczkiem. Innymi regionalnymi produktami kaszubskimi są na przykład zupa zagraj, czyli kartoflanka czy plince ziemniaczane: placki podawane z cukrem.

- Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych jest tez dużo kociewskich przysmaków, na przykład zgłoszone przeze mnie świąteczne fefernuski, czyli małe piernikowe kruche ciasteczka, i grochowinki kociewskie: nasze regionalne faworki - wymienia Krystyna Gierszewska. - Nie zabrakło też szandaru, czyli kociewskiej babki ziemniaczanej.

Oczywiście, obco brzmiące nazwy wynikają często z nieznajomości języka kaszubskiego albo z niemieckich naleciałości.

- Nazwy pewnych przepisów kaszubskich mogą brzmieć obco nawet dla niektórych Kaszubów, wszystko dlatego, że ten język ma 30, a nawet 40 odmian - tłumaczy Piotr Hałuszczak. - Podam przykład: osoba pochodząca z Borów Tucholskich, posługująca się "miękkim" językiem kaszubskim, mówi inaczej niż osoba znad morza, która operuje kaszubskim "twardym".

Na liście nie brakuje też potraw językowo zrozumiałych, za to niektórym zupełnie niekojarzących się z kuchnią regionu. Mleko gdańskie, czyli bita śmietana z migdałami i rumem, wschodnie pierogi z kaszą gryczaną sprawiają, że chce się zadać pytanie: czym tak naprawdę tradycyjna kuchnia Pomorza?

- Kuchnia Kaszub i Kociewia z terenów Borów Tucholskich jest uboga, oparta na leśnym zbieractwie, hodowli. Bardzo prężnie rozwijającym się regionem jeszcze przed rozbiorami były za to Żuławy, gdzie jedzono tłusto. "Kaszubi piją wodę, Żuławy maślankę" - mawiano - opowiada historyk, prof. Andrzej Januszajtis. -Inaczej było w regionach nadmorskich: tam jedzono bardzo dużo ryb. Gdańsk, jako miasto portowe, które miało kontakty z Południem i Bliskim Wschodem, był kolebką kulinarnych nowości. Gdańszczanie bardzo wcześnie poznali smak ryżu, przypraw korzennych, fig, migdałów czy rodzynek.

Miejsca

Opinie (96) ponad 10 zablokowanych

  • Ja tam wszystko zezre!

    • 8 4

  • nie ma w całym zestawieniu... (3)

    rosołu z kaczki z dodatkiem krwi i klusek lanych.....
    przyrządzanej od wieków w mazowieckim zwanej Czarniną lub Czarną Polewką podawaną zakochanemu mężczyźnie przy braku zainteresowania jego osobą przez pannicę...
    zupa pyszna...słodko kwaśna mocno doprawiona....dla wielu nie do zaakceptowania po poznaniu składników a to tylko kaszanka w wydaniu wodnym..

    • 0 10

    • czarnina najpierw pojawiła się w wielkopolsce (1)

      • 5 0

      • jamniczka dzięki...i tam w rejestrze występuje....jestem usatysfakcjonowany 8}

        • 0 0

    • Następny "doprawiający"...

      • 0 1

  • Super temat na Srode Popielcowa

    Kurcze, troche jestem glodny ...

    • 12 2

  • Najbardziej kaszubski jest chleb z ziemniakami i czernina

    • 4 2

  • głupia nazwa

    i od razu wyjątkowy specjał regionalny...
    "plince ziemniaczane: placki podawane z cukrem"
    albo żuchel...
    porazka
    takie specjały to w każdym regionie są...

    • 2 8

  • no tak

    marcypany lubeckie, pierniki norymberskie i czekoladki belgijskie;P

    • 1 2

  • Kaszubi ratują sytuacje, bo gdyby po wojnie nie wygano stąd (5)

    dawnych mieszkańców, którzy byli tu od wieków to takich produktów było by 10 razy więcej z Goldwasserem na czele!

    Bo chłopcstwo i zaścianek ze wschodu co sie tu napatoczył to raczej nie wiele wniósł do regionalnej kultury, jedynie niszczył

    • 7 5

    • Po co taki wpis? (2)

      Po co te głupoty wypisujesz i co chcesz tym osiągnąć? Ludzi obrazić, czy dodatkowo skłócić? "Chłopstwo i zaścianek ze wschodu" nie napatoczył się, tylko został wygnany ze swoich domów tak samo, jak "dawni mieszkańcy, którzy byli tu od wieków". A kuchnia kresów wschodnich jest nie mniej bogata i różnorodna, niż kuchnia Kaszub i Pomorza. Pomijając już drobny fakt, że np. plińce czy żuchel to nie żadne tutejsze wynalazki, a tylko lokalna nazwa potraw znanych na terenie całej Polski i nie tylko.

      • 2 1

      • prawdę napisał i im szybciej się z nią oswoimy tym lepiej dla Polski (1)

        jesteśmy krajem trzeciego świata w praktyce nie różniącym się od Bangladeszu czy Pakistanu. Nie wierzysz? Odwiedź te kraje albo uwierz i na słowo. I żadna siła nie sprawi, że białe stanie się czarne. Za europejską kulturą jesteśmy z pół tysiąclecia i tyle samo za Chinami. Najwy ższy czas to zrozumieć i spojrzeć na świat racjonalnym wzrokiem bo płaszczenie się przed czarnoksiężnikami i dawanie się rolować każdemu i wszędzie na każdym kroku nie wróży nic dobrego.

        • 0 2

        • Tylko, że my się rozwijamy, a kultura europejska zaczyna się zwijać. Lewactwo niedługo sprowadzi ich do poziomu chłopa galicyjskiego.

          • 0 0

    • KASZUB

      Szkoda , ze juz nie ma prawdziwych Gdanszczan , tylko jakies Bose Antki niewiadomo skad ( pewnie ze wschodu , wielcy Gdanszczanie :-) ) , bo polaczenie smakow kaszubsko - gdanskich to jest to........ Pozdrowienia dla czytelnikow trojmiasta.pl

      • 1 1

    • Porada dla wiele wnoszących - pisze się "niewiele". Wracaj za Bug :)

      • 0 3

  • Budyń po gdańsku i śledzik po gdyńsku odmiana arkowa,to są moje typy (1)

    • 8 3

    • a co to sa r******ki ????

      • 0 1

  • sledzie deptane jak kapucha od podstaw mmmmmmm

    • 0 1

  • WŁASNIE ROBIE BANANY PIECZONE Z CZEKOLADĄ , MIODEM I WIORKAMI KOKOSOWYMI ! BARDZO TRADYCYJNE DANIE KASZUBSKIE ! (1)

    Lubie tradycyjną kuchnie kaszubską z wpływami RPA !

    • 3 5

    • od kiedy banany rosna na kaszubach...? ;)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane