- 1 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (128 opinii)
- 2 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (702 opinie)
- 3 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (133 opinie)
- 4 Pod prąd uciekał przed policją (237 opinii)
- 5 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (99 opinii)
- 6 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (59 opinii)
Browar Kulturalny we Wrzeszczu. Co nowego na budowie?
Browar Gdański. W budowie jest największy budynek mieszkalny osiedla. Pod nim powstaje sala koncertowa na 1200 miejsc siedzących. Prace trwają niemal we wszystkich zabytkowych częściach browaru.
Przyśpieszyły prace w Browarze Kulturalnym we Wrzeszczu . Sala koncertowa, choć jeszcze wypełniona stemplami podtrzymującymi konstrukcję, już nabrała ostatecznego kształtu. Prawdopodobnie w 2018 roku będzie można przyjść tu na koncert, skorzystać z kompleksu rekreacyjnego i zjeść w jednej z podziemnych restauracji.
Znaczna część produkcji i magazynów działającego tu do 2001 roku browaru znajdowała się w piwnicach. Właśnie te przestrzenie wykorzystuje Przedsiębiorstwo Budowlane Górski do tego, by stworzyć przy Parku Kuźniczki nową część miasta. Podziemia pełnić będą trzy główne funkcje: koncertową, wypoczynkową, gastronomiczną.
Weszliśmy na budowę, aby zobaczyć, na ile zaawansowane są prace.
Czytaj także: Historia browaru we Wrzeszczu
Sala koncertowa, sala klubowa, kino studyjne
Powstanie sali koncertowej pod budynkami mieszkalnymi zapowiadane jest od dawna. Pierwsze wizualizacje nowego obiektu pojawiły się ponad półtora roku temu. Teraz obiekt już fizycznie istnieje. Sala będzie zlokalizowana pod częścią powstającego właśnie budynku E, w którym będzie 157 mieszkań. W tylnej części sali wylane są podesty, które stworzą wygodną widownię. Chodzić można też już po antresoli, która będzie salę otaczać. Ta przestrzeń pełnić będzie mogła rolę "balkonu" dla VIP-ów. Miejsca na nią nie zabrakło, bo pomieszczenie ma dziewięć metrów wysokości. Specjalne schody będą prowadziły ze sceny właśnie na antresolę - artysta po koncercie będzie mógł przejść do gości, by napić się z nimi szampana, rozdać autografy. Sprzęt na scenę wjeżdżał będzie windą, której szyb znajduje się z tyłu podwyższenia.
Jak dotąd, sala koncertowa to las budowlanych stempli i chociaż nie wygląda ona jeszcze jak przyjazne miejsce, to właśnie na tym etapie budowy odbywają się tu najistotniejsze prace.
- Nad salą koncertową znajdą się lokale usługowe, a nad nimi mieszkania, dlatego cała konstrukcja musi być tak rozwiązana, aby dźwięki nie przenosiły się na wyższe kondygnacje. Są tu zatem podwójne ściany o grubości 80 centymetrów, oddzielone dylatacją, która pochłaniać będzie drgania, "pływająca" jest także podłoga. To jakby osobny budynek w budynku, wielka wanna - opowiada Arkadiusz Hronowski ze spółki Browar Kulturalny, który odpowiada za projekt. - Wszystkie elementy wnętrza i jego przyszłe wyposażenie rozwiązane są tak, aby pochłaniać dźwięk. Planujemy też cały system tzw. pułapek akustycznych, które będą minimalizować pogłos i sprawiać, że dźwięk nie będzie wydobywał się na zewnątrz. Podesty na końcu sali będą pełnić rolę pułapek basowych, "zbierających" dolne częstotliwości.
Z sali koncertowej będzie można przejść bezpośrednio do mniejszej sali klubowej, gdzie odbywać się będą mogły kameralne koncerty czy spontaniczne jam sessions.
Restauracje i kino studyjne
Sala klubowa oraz przylegający do niej pub otwierać będą podziemną strefę restauracji. Urządzona ona zostanie w byłej leżakowni browaru. Leżakownia to ciąg wysokich, zwieńczonych łukowym sklepieniem pomieszczeń. W trakcie renowacji zostały one pogłębione o około półtora metra, dzięki czemu wysokość każdego z nich wyniesie docelowo około siedmiu metrów. To pozwoli na zakomponowanie wnętrz restauracyjnych z antresolami. Stylizację uzupełniać będą przeszklone witryny, industrialne elementy.
- Każde z tych pomieszczeń zostało pogłębione, zbrojonym betonem wzmacniane są też fundamenty. Nad leżakownią znajdował się będzie pięciokondygnacyjny budynek mieszkalny, konstrukcja musi to wytrzymać. Dlatego w ścianach konieczne jest umieszczenie dodatkowych żelbetonowych słupów. Te prace wymagają dużo czasu, bo wykonuje się je etapami, kawałek po kawałku - wyjaśnia Łukasz Weichhold, kierownik budowy.
- Każde pomieszczenie leżakowni ma 174 metry kwadratowe, jest dodatkowo powiększone o zaplecze. Dlatego restauracje, które tu powstaną, będą miały raczej proste menu. Dzięki antresolom powstaną tu wnętrza, jakich nie ma nigdzie indziej w Trójmieście - rekomenduje Arkadiusz Hronowski.
W jednym z takich pomieszczeń powstanie także kino studyjne.
Na restauracjach w leżakowni program gastronomiczny Browaru się nie skończy. Pod willą dyrektora na powierzchni około 500 m kw. powstać ma bowiem skład wina z klimatycznym, sprzyjającym degustacji wnętrzem. Odrestaurowane ściany i unikatowe stalowe słupy konstrukcyjne czekają na kolejny etap prac. W obszernym budynku warzelni powstać ma z kolei nawiązujący do historii tego miejsca minibrowar. Nie został jeszcze wybrany żaden z restauratorów ani operatorów lokali. Nie powstały także szczegółowe projekty wnętrz - będą one opracowywane dopiero w porozumieniu z przyszłymi najemcami poszczególnych części rozrywkowo-gastronomicznych.
Baseny, cześć rekreacyjna
Ogromne przestrzenie znajdują się na drugim poziomie piwnic pod willą dyrektora oraz pod placem przed warzelnią. Tutaj powstanie strefa relaksu na wzór łaźni rzymskich - z basenami, saunami, jacuzzi oraz częścią wypoczynkową. Mniej będzie tu atrakcji wodnych, a więcej elementów sprzyjających relaksowi w ciszy. Oferta tej części ma być cenowo dostępna dla każdego. Wnętrza zostaną tak zakomponowane, by można zorganizować tu na przykład kameralne, leniwe spotkanie przyjaciół. W tej chwili pomieszczenia, w których kiedyś znajdowały się baseny do uzdatniania wody do produkcji piwa, są wyczyszczone, pogłębione, mają wylaną posadzkę i są gotowe na pojawienie się tu nowych basenowych niecek.
Nad ziemią mieszkania i usługi
Nad salą koncertową i leżakownią (przyszłe restauracje) powstaje budynek E ze 157 mieszkaniami. W jego konstrukcję wkomponowana zostanie zabytkowa elewacja budynku browarnianej butelkowni. Poza powstającym budynkiem w ramach projektu powstanie jeszcze jeden budynek mieszkalny z 200 mieszkaniami - zostanie zbudowany w miejscu istniejącej do dzisiaj hali.
Trwają prace w obiektach zabytkowych. To właśnie na terenie Browaru powstaną pierwsze prawdziwe lofty w Trójmieście (nowe mieszkania o podwyższonej wysokości z antresolami to soft lofty). Powstaną one m.in. w magazynie słodu. Mieszkania będą także w zabytkowej willi dyrektora. Pod jej nowym dachem zaprojektowane zostały dwa obszerne, dwupoziomowe apartamenty.
Prace zakończyły się już w budynku byłego szaletu (jest tu fryzjer), stajni (przedszkole) oraz transformatorowni (sklep). Prace trwają także w budynku, gdzie były biura dyrekcji browaru.
- Na dzień dzisiejszy planujemy, że znajdą się tutaj, przynajmniej w części budynku, biura naszej firmy - informuje Katarzyna Sasiak, dyrektor sprzedaży w firmie Górski.
Za projekt odpowiadają pracownie ART Biuro Projektowe Wojciecha Wyki i Biuro Inwestycyjne RG Ryszarda Grudy.
Lipiec 2014. Podziemia pod browarem przed rozpoczęciem remontu
Inwestycje
Browar Gdański
Miejsca
Opinie (121) 3 zablokowane
-
2017-01-30 15:50
przemysłu i produkcji zero, tylko galeryjki, kafejki, piwiarnie z miernym jakościowo trunkmiem
do tego drożyzna nie na polskie zarobki (nie mylić że złodziejami, kastami i tymi co bardzo ciężko pracują i mają talent lub wykształcenie którzy to należą do mniejszości w każdej populacji)
- 0 1
-
2019-04-13 22:42
etyka zawodowa w polskim browarnictwie w okresie prywatyzacji po 1989 r.
Taki temat pracy naukowej proponuję absolwentom Technikum Przemysłu Browarniczego w Tychach.
Jestem absolwentem w/w Technikum, z rocznika 1955/59. Odbywałem praktyki produkcyjne w browarach : w Tychach, we Wrocławiu, w Szczecinie, w Gdańsku Wrzeszczu,
w Namysłowie.
W browarze Piastowskim we Wrocławiu kontynuowałem pracę magisterską z zakresu enzymologii.
Równocześnie uczestniczyłem w komisji oceny sensorycznej jakości piwa różnych browarów.
Dzisiaj, piję piwo wyłącznie przypadkowo, żeby zaspokoić zawodową ciekawość oraz przywołać z pamięci wzorce sensoryczne i wyrazić swoją tęsknotę za dobrym piwem.
Najczęściej kończy się moja degustacja z niezadowoleniem i wyrażaniem słów krytyki pod adresem wszystkich odpowiedzialnych za surowce, za produkt końcowy oraz kontrolę etapów produkcji i dystrybucji piwa.
Przypomnijmy sobie o tym, że piwo jest produktem spożywczym, odżywczym, ożeżwiającym ,
chłodzącym . Bywa też celowo stosowanym w gastronomii, np.jako zupa piwna, golonka po bawarsku itp. oraz w kosmetyce i dla celów leczniczych.
Dziękuję serdecznie za informację dotyczącą losów browaru w Gdańsku Wrzeszczu.
Mój los był związany z tym browarem, w roku 1963, A wcześniej byliśmy na wycieczce szkolnej z Technikum Przemysłu Browarniczego w Tychach, którą zorganizował nasz nauczyciel przedmiotu technologii browarnictwa, Pan prof. Tadeusz Rzemieniuk.
Wnioski Końcowe: Historia produkcji piwa sięga czasów Egipskich.
Piwo uznawane było w przeszłości za napój królewski. Tajemnicę produkcji piwa
zachowywały dawniej niektóre zakony.
A dzisiaj ?
Dzisiaj - piwo produkowane jest w ramach cywilizacyjnej gigantomanii i ekonomicznego zysku i pośpiechu .Zamiast krzewić kulturę produkcji oraz picia, monopole liczą zyski.
Największym paradoksem współczesnej cywilizacji jest - niezgodność pomiędzy ludzkim myśleniem, mową a działaniem. Skutkiem tego jest brak etyki zawodowej w wielu branżach, w tym również- w browarnictwie . Dowodem na to jest dezinformacja konsumenta poprzez niezgodność pomiędzy rozbudowaną reklamą piwa a jego rzeczywistymi cechami jakościowymi.
Z poważaniem : - Adam Tadeusz Szarek - absolwent Technikum Przemysłu Browarniczego w Tychach /1955/59 /- 0 0
-
2020-01-01 17:20
na jakim etapie sa prace?
Chyba Gorski zaniechal dokonczenia czesci podziemnej... Od ponad roku cisza, zadnych informacji o postepach... a naobiecywac potrafil...
- 0 0
-
2021-09-12 11:42
I co dalej?
I co dalej z sala i browarem i z basenem?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.