• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze otwarty dla gości

Patryk Szczerba
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Browar przy bulwarze jest już czynny. Pierwsi goście zachwalają przede wszystkim piwo pszeniczne.


Klienci mogą już kosztować warzonego na miejscu piwa z browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Lokal został oficjalnie otwarty w środę. Na razie złocistego trunku można napić się w środku, a latem będzie to możliwe na tarasie z widokiem na zatokę.



Browar przy bulwarze stanie się nową atrakcją Gdyni?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek" zobacz na mapie Gdyni, ruszyła na początku września 2014 roku. Obiekt zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego stanął na działce wydzierżawionej od miasta na okres 20 lat. Początkowo otwarcie miało nastąpić w maju 2015, ale ostatecznie niecierpliwi klienci musieli poczekać aż do teraz.

Architektura industrialna

Browar Port Gdynia docelowo zostanie podzielony na trzy sale: browarnianą, restauracyjną, gdzie będą serwowane także posiłki, oraz najmniejszą, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Ta ostatnia czeka jeszcze na przygotowanie.

Magnesem z pewnością będzie taras o powierzchni 500 m.kw., gdzie podczas kosztowania złocistego trunku, będzie można raczyć się widokiem na zatokę. W planach są tam pokazy mody i koncerty z muzyką na żywo.

Całość zaaranżowana jest w minimalistycznym stylu nawiązującym do elementów związanych z portem i marynistyką. Drewniane wykończenia, meble oraz ciepłe oświetlenie mają stworzyć odpowiedni nastrój.

- Liczymy, że klienci docenią kształt architektoniczny tego miejsca i przede wszystkim wreszcie znajdą miejsce, gdzie będą mogli w spokojnej atmosferze wypić piwo warzone na miejscu. Atutem jest bowiem nie tylko położenie, ale przede wszystkim możliwość skosztowania własnej produkcji piwa - wyjaśnia Anna Sobkowiak, dyrektor marketingu i sprzedaży Browaru Port Gdynia.
Warzenie przy stolikach

Jedną z głównych atrakcji dla odwiedzających lokal jest bowiem możliwość podglądania warzenia trunku. Odbywa się to w dwóch tankach zlokalizowanych w części browarnianej. Po początkowych procesach baza piwa, czyli brzeczka, po oddzieleniu chmielin i osadów jest przelewana specjalnym systemem rur do 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 20 hektolitrów każdy.

W zależności od gatunku i receptury brzeczka spędza tam od kilku do kilkunastu tygodni. Stamtąd gotowe piwo przepływa prosto do barowych kranów i trafia do szklanek klientów. Jednorazowe wybicie warzelni wynosi 20 hektolitrów, a roczne moce przerobowe browaru to ok. tysiąca hektolitrów uwarzonego na miejscu piwa.

- Przy okazji produkcji piwa stawiamy na edukację. Samo warzenie jest procesem długotrwałym. Są jednak etapy, kiedy można pokazać bardziej ciekawe momenty i jednocześnie przekazać informację dotyczącą produkcji piwa. Zresztą już teraz klienci dopytują o szczegóły warzenia i ciekawostek z nią związanych, co nas bardzo cieszy. Gdy tylko piwowarzy są na miejscu chętnie służą pomocą - wyjaśnia Anna Sobkowiak.
W pokazach mają uczestniczyć mistrzowie piwowarscy z zaprzyjaźnionych browarów z Polski, ale także zagranicy, m.in. z Czech, Słowacji, Austrii i Niemiec.

Obecnie w ofercie znajdują się cztery rodzaje: jasne, ciemne i pszeniczne oraz specjalne, które jest warzone okazjonalnie. Piwo pod marką Browar Port Gdynia sprzedawane jest w trzech pojemnościach, póki co tylko w lokalu, ale niebawem ma być butelkowane.

Za 0,4 litra pierwszych trzech rodzajów trzeba zapłacić 9 zł. 1 litr trunku kosztuje 20 zł. Deska piw (4 x 0,12 l.) to wydatek 12 zł. Cena piwa specjalnego, w zależności od jego rodzaju będzie się zmieniać.

Miejsca

Opinie (346) 2 zablokowane

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Browar Port Gdynia już czeka na gości

    szkoda bulwaru (1)

    widok zepsuty.. wejście na bulwar optycznie zamknięte..
    czy nie można było, bardziej w głębi wybudować?
    za chwilę cały bulwar może tak wyglądać..

    • 7 7

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Browar Port Gdynia już czeka na gości

      Można przesunąć rozbijające fale kamienie dalej w wodę

      i poprowadzić w ich miejsce niższy poziom deptaka za betonową opaską. Murowany bliższy kontakt z wodą i naturą, więcej jodu,...

      Należy tylko zgłosić to do proj.obywatelskiego ?
      Miejscówka wspaniałe a i będzie jeszcze większe zainteresowanie.

      • 1 1

  • przyjechalism 200 km.zeby zobaczyc browar i posmakowac zlotego trunku stalo sie pychota z posmakiem goryczki i chmielu spelnila nasze oczekiwania,wnetrze piekne a widok z browaru na zatoke zapiera dech w piersiach zyczymy sukcesu toruniacy.to

    • 7 2

  • Piwo 0,4 - 9pln. Piwo 1L - 20 pln. Hamburger - 37 pln, Najtańsza pizza - 34 pln

    zawinąłem się szybko i poszedłem do Komara, Warto było :)

    • 3 5

  • Browar przy bulwarze

    Ja preferuje Biedronkę i dobre piwo za 2 zł.

    • 1 6

  • Arka

    Byłem dzisiaj wystrój super ale niestety tylko wystrój piwo a raczej kadzie wypłukane po piwie slabiutke

    • 2 3

  • Chamstwo !!!!!!

    Katastrofa tak chamskiej obslugi nie widzialem nigdzie bylismy dzis z zona czekalismy na znajomyh podeszla kelnerka dlugie czarne wlosy i zabrala krzesla na pytanie mojej zony dlaczego to robi zaczela krzyczec ze przeciez zaraz wychodzimy,....Zenada nie polecam....Sam pracuje w gastronomi in takie zachowania sa nie do przyjecia a ta pani zachowuje sie jakby w pracy byla za kare!!!!

    • 5 3

  • Smród w kiblu ( rynna z nierdzewki) to totalna poraźka! Klimatu w browarni port też nie ma! Duźy zawód.

    • 1 3

  • Piwo nie powala. W Gdańsku nad Motławą, czy na Piwnej zdecydowanie lepsze. Zaznaczam,źe jestem z Gdyni.No i ten śmierdzący WC! Wali szczochami niemiłosiernie.

    • 1 3

  • chyba jednak nieporozumienie

    W browarze zwykle oczekuje się piwa co najmniej na "przyzwoitym" poziomie.
    To co nam podano, a zamówiliśmy pszeniczne i tradycyjny lager nie różniło się niczym, poza szklankami... Dodatkowo kolorem , smakiem przypominało coś , czym wypłukano beczkę i ta temperatura... letniej wody.
    Sorry, ale długo tam nie zajrzę :(

    • 1 1

  • szkoda gadać.

    1. słaba "obsługa" - rozumiem jeśli mało płacicie swoim pracownikom. 2. róbcie selekcję - buractwo do Was się schodzi.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane