• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody. Jakie smaki rządzą w tym sezonie?

Arnold Szymczewski
7 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Motorniczy: klimatyzacja nie daje rady w upały

Słony karmel, snickers vege czy limonkowe? W lodziarni, ogródku czy z lodowego baru na kółkach? Postanowiliśmy sprawdzić, jakie smaki lodów najlepiej sprzedają się w tym sezonie.



Czy próbowałeś "modnych" lodów?

Wiemy: kochacie, gdy piszemy o lodach waszej młodości. O Misiu, Eskimo, i innych małych, osiedlowych lodziarniach, które przypominają wam beztroskie dzieciństwo i z których lody smakowały najlepiej na świecie.

Ale dziś nie będzie o tradycji, lecz o najnowszych trendach w trójmiejskim lodziarstwie. Z naszych obserwacji i kilkugodzinnego spaceru z kamerą po punktach sprzedaży lodów w Trójmieście wynika, że trendy są trzy:

  1. w smakach, o których jeszcze niedawno nie słyszeliśmy można przebierać jak w ulęgałkach,
  2. tradycyjne lody wciąż mają swoich wiernych fanów,
  3. lody sprzedają także te lokale, które lodziarniami nie są. Wykorzystują do tego lodowe bary na kółkach, czyli lodowe wózki.


Czytaj także: Słodycze w diecie? Podpowiadamy jak przygotować zdrowe desery

Lody wegańskie, słony karmel, oreo czy o smaku pleśniowego sera?



Dzisiaj, gdy niemal każdy jest na coś uczulony (albo przynajmniej lubi to podkreślać), producenci lodów tak dostosowują swoje menu, żeby każdy zalazł coś dla siebie. Dlatego np. lody o smaku snickers vege zrobione są z mleka roślinnego (np. kokosowego), a nie krowiego. I co? Skłamalibyśmy pisząc, że były niedobre.

Wegańskich smaków jest dużo więcej a pomysłowość cukierników nie zna granic.

Limonkowe (i wszystkie inne kwaśne) - idealnie orzeźwiają w upalne dni. Z kolei z popularnych ciastek oreo da się zrobić chyba wszystko - ciasta, torty, babeczki, także lody. To nie do końca był test smaku, ale lody oreo zasługują na specjalny order.

Lodziarnie w Trójmieście. Znamy 89 takich miejsc

Hitem ostatnich miesięcy jest smak słonego karmelu. Dlaczego?

- Fenomen polega na tym, że jest to połączenie smaku słonego i słodkiego. Słodycz karmelu przełamana solą morską trafiła do bardzo wielu odbiorców - tłumaczyła nam Nikola, pracownica jednej z gdańskich lodziarni.
W Trójmieście nie brakuje lodziarni, w których nazwach znajduje się słowo "gelateria" (sugerujące włoską tradycję), "manufaktura" (sugerujące rzemieślniczy, a więc staranny i wyjątkowo dbały proces produkcji) czy "Fabryka" (nawiązujące do imponującej skalą produkcji). Jak zwał, tak zwał. Ważne, że niemal w każdym z tych lokali znajdziemy smaki trafiające zarówno do lodowych konserwatystów, jak i do poszukujących nowych doznań smakowych.

Także zwierzęta w ZOO jedzą latem lody

Opinie (381) ponad 20 zablokowanych

  • Podobno lody miś (66)

    to taki wypas, przereklamowane. Choć czasem można trafić gdzieś w różnych budach fajne lodziki.
    Jednakże najlepsze są tradycyjne czyli śmietankowe z automatu jak kiedyś z taką głebią. Gdzie takie można trafić? Podpwiedzcie.
    Spoko były i są calypso prawda?

    • 73 31

    • Lody z automantu-

      -proszek pełen chemi- na końcu lód....bleeeee

      • 0 0

    • Znane smaki. (28)

      W starym Misiu po spadku po zmarłym właścicielu jest nowy personel. Wszyscy starzy pracownicy Misia są 100 metrów dalej w stronę hali targowej w lodziarni Znane Smaki na rogu Podwala Staromiejskiego i Tartacznej. Wg mnie to jest prawdziwy Miś,mimo innej nazwy.

      • 92 8

      • 100% racji (10)

        Znane smaki to sa smaki starego, dobrego "Misia" i basta. Do misia obecnego nie warto zagladac.

        • 70 6

        • Wafelki (1)

          Tylko niech te wafelki zmienią, bo w wielu miejscach są smaczniejsze.
          A już takie od sklepowych Algida Cornetto z warstwą mlecznej czekolady od środka to po prostu uwielbiam :)

          • 5 12

          • Wcale nie, wszędzie teraz te przeslodzone twarde wafle

            A tam lekkie i fajne nieslodkie

            • 1 0

        • Zgadzam się. (3)

          Żadna kryptoreklama.
          Mam takie samo zdanie.
          Miejsce może się zmieniać, ale smaków się nie zapomina.
          A to, że parkuje ulicę obok mi nie robi różnicy.
          Żałuję tylko, że ZM nie mają otwartego punktu w jakiejś galerii, żeby można było cały rok ulubione lody zajadać :)

          • 24 7

          • Weź słownik i przeczytaj, co to kryptoreklama

            A potem komentuj

            • 1 0

          • Nie mają (1)

            bo jak interes kiepsko idzie to skąd kasa na inwestycje

            • 5 17

            • zazdrość przz ciebie przemawia -= co myśałeś że na samej nazwie historycznej majątek zbijesz ?

              • 6 2

        • Mało klientów co? (3)

          Że kryptoreklamę uskuteczniacie

          • 9 42

          • bynajmniej nie mało (2)

            to nowa obsada dawnego Misia skutecznie sprawia, ze Dawne Smaki maja sie dobrze.
            mlodzi "dziedzice" spie.rzyli tradycje Misia i dlugo nie pociagna :)

            • 13 4

            • Ma się dobrze i siedzi na forum, bo klientów brak.

              Łapki do góry na tym forum, to nie realne życie.
              Tym hejtem to się pogrążacie.
              W weekend kolejki do Misia, a wy musicie żebrać o klienta tak żenującymi wpisami.

              • 2 5

            • pazerny zawsze traci

              • 6 0

      • (3)

        W misiu są młodzi teraz I z łaskă te lody nakładajă AZ się odechciewa tak jakby zli że się przychodzi Jak byłam dzieckiem to mama zawsze nas tam zabiera to nie jest już ten sam soak z dziecinstwa Co był wtedy...

        • 45 13

        • A we Wrzeszczu koło rynku w eskimosie? Jako dzieciak pamiętam, że uwielbiałem te lody :)

          • 2 0

        • Panie .. (1)

          Kiedyś to było, nie to co teraz ..

          • 26 8

          • Za naszych czasów było lepiej, kur*a

            • 4 1

      • smak w MIŚ-iu się trochę zmienił-poprzednio ok 5-7 lat temu były lepsze, kiedyś waniliowe były (2)

        z rodzinkami i były rewelacja- teraz są nijakie, poza tym małe gałki i kiepsko to wygląda- zamiast wykupić tą ruderę obok po prawej to w środku od lat ścisk-ale to akurat nie dotyczy smaku lodów, choć po remoncie ciut lepiej wizualnie. teraz moja lodziarnia to lody w SOWA w Galerii Morena- jak wezmę 2 gałki to ładują z takim czubem jakbym kupił 4 i smak jest genialny, mogę sobie od razu iść na taras do stolika albo na leżak i miło delektować się smakiem. do Misia chodziłem z Mamą od dziecka i było fajnie- ostatnio to ja zaprosiłem Mamę- ale ten smak już się trochę zmienił na niekorzyść niestety- są poprawne- ale nie to co kiedyś niestety.

        • 2 5

        • Lody malaga były i są z rodzynkami

          Pinokio tylko nie złam nosa

          • 0 1

        • Nie kłam

          Są duże gałki

          • 1 1

      • Znane Smaki (3)

        Są na przeciwko Technikum Łączności.
        Lody pyszne i połowę tańsze niż w Misiu.
        Szkoda tylko, że Panie, które obsługują w ogóle się nie uśmiechają i zachowują się jak za komuny. (Ta co kasuje pieniądze pilnuje jak policjant żebyś nie dostał przez przypadek za dużo o jedną gałkę a prośba o dodatkowy kafelek, to...ojoj )

        • 22 6

        • Jakie tam pyszne, zwyczajne (1)

          Sprawdzałam kilka razy. Po tym hejcie, na pewno przejdę się do Misia jutro...

          • 4 10

          • koleś ostatnio nałożył dwie galki gratiss w tym Misiu - synek stwioerdził... bleee , wywaliliśmy i poszliśmy do "Znanych smakow" - smak to smak i o smak chodzi

            • 5 4

        • Wafelek*

          • 7 1

      • W starym misiu pracuje rodzina zmarłych poprzedników (3)

        chyba logiczne jest, że to oni posiadają recepturę a nie byli pracownicy.
        Zastanawiam się nad hejtem "starego" Misia
        Byłem w jednym i drugim miejscu.
        Smak z mojego dzieciństwa jest w właśnie w tym starym.
        Ale jakoś nie krytykuję tego drugiego miejsca.
        Kto co lubi. Niech tam je.
        Stare

        • 18 36

        • Co Ty wiesz? W nogach śpisz. (1)

          • 9 16

          • Myślę, że łatwo cię rozszyfrować kim jesteś

            Zwykły klient nie wie o czym piszesz.
            Zainteresowani chyba tak.

            • 4 3

        • recepturę mają...

          ale smak ewidentnie nie ten sam. Jak ktoś całe życie tylko te lody jadł, to odróżni bez kitu. Ja od dzieciństwa je jadłam, czasem Eskimos (ale tylko ten na Wyspiańskiego). To co się zmieniło? Składniki? Na tańsze wersje? Czy na "kultowe"? Dostawca składników?

          • 16 4

      • Kiepsko im idzie

        czyli Znanym smakom
        tak źle, że fora atakują

        • 12 23

      • Kiepsko im idzie

        mało klientów

        • 9 5

    • (1)

      W Misiu wielkość gałki z roku na rok maleje a cena wzrasta !!!!!

      • 3 3

      • Mózg ci maleje od lat

        Tym się zajmij, bo to chyba większy problem.

        • 2 4

    • Dawny miś to teraz (nie ten co teraz jest )

      • 3 3

    • Lody Miś, to już nie te same, (8)

      od kiedy zmarł długoletni właściciel i spadkobiercy prowadzą dalej, ale po swojemu. Dawni pracownicy robią lody według starych przepisów i mają lodziarnię "Znane Smaki" (o ile dobrze pamiętam), niedaleko Misia. Obok Technikum Łączności, na Tartacznej. Tam są te dawne lody.

      • 25 6

      • O ile pamiętam.. he he (7)

        i wpisujesz dokładny adres.
        Wiele osób nie wybrało i nie wybierze się do was za ten hejt na Misiu.
        Sposób na pozykanie klientów przez czarny PR ma krótkie nogi.
        Wszystkich znajomych spoza Trójmiasta zaprowadzam do Misia i są zadowoleni.
        Jaki syf sobie robicie.

        • 5 23

        • A ja od piędziesięciu lat chodzę do Misia którym obecnie dla mnie jest lodziarnia na Tartacznej. (3)

          Lody z misja żarłem będąc brzdącem po 10-12 gałek (a te były dwa razy większe), nosiłem w termosie na desery niedzielne i częstowanie gości. I dwa razy porównywałem z "po spadkowym Misiem" i wątpliwości nie mam...

          • 10 4

          • To już masz demencję

            • 1 1

          • Piędziesięsiu lat buahaha

            Na pewno :D

            • 3 3

          • A kogo to obchodzi

            • 2 4

        • Co Ty wiesz? W nogach śpisz. (2)

          • 2 7

          • Fetyszysta?

            • 3 0

          • Idź do psychiatry

            Co ty z tymi nogami?
            Co za patola te znane smaki.

            • 3 4

    • Dobre tradycyjne lody są w Eskimo

      we Wrzeszczu na Wyspiańskiego.

      • 2 2

    • tam to powinien sanepid wpaść bez zapowiedzi a potem nakazać zamknąć ten bajzel...

      • 1 1

    • Chyba jesteś młodym człowiekiem (5)

      Lody Miś są kultowe.
      Tak jak lody z Eskimosa.

      • 19 10

      • Kultowe bo?

        Byłem kiedyś spróbować. Syf i w misiu i eskimosie. Sama woda, nie lody.

        • 3 3

      • kultowe. z jakiego powodu są kultowe? dzisiaj to wszystko jest kultowe i legendarne (1)

        • 12 4

        • A najbardziej dysfunkcje i uczulenia

          • 12 1

      • Nie u tych młodych (1)

        Co się zachowują jak by pracowali 30 lat w Społemie

        • 16 5

        • Chyba byłeś pijany

          i w innym miejscu

          • 7 5

    • Pyszne (6)

      były w Galerii Baltyckiej gelato, ale podobno już ich nie ma. Zawsze jak jadłam to był wypas-wyrazisty smak, mniam

      • 17 19

      • Najlepszy smak mają (5)

        PIS-tacjowe

        • 13 47

        • Opinia psyhiatry (4)

          Ja prdle… ile można truć o polityce i wszędzie gdzie tylko się da, nawet pod artykułem o lodach (?) Pewnie myślisz, że jesteś taaaki błyskotliwy, bo odkryłeś skojarzenie PIStacjowe. CXUja… ci powiem, a nie błyskotliwy.

          • 76 7

          • ja uwielbiam PO-marańczowe, a czasami lizne o smaku Petrusowym (3)

            • 16 25

            • Najlepsze sa lody u Natalii i Malwiny z Sopotu (2)

              • 17 0

              • Najlepsze lody (1)

                Tylko w Bodedze

                • 15 0

              • Stawia Samanta

                • 6 1

    • (5)

      Jak przereklamowane to idż po Calypso do marketu albo kręcone na Długiej.

      • 16 20

      • (2)

        Akurat Calypso to Ty szanuj

        • 24 4

        • Kupiłem Calypso w zeszłym tygodniu. (1)

          Niejadalne ście*wo, wszystko wylądowało w śmietniku. Wolę robić lody sam.

          • 8 4

          • Ja Ci mogę zrobić.

            • 4 1

      • Sebix, te na Długiej to lipa (1)

        w cenie chyba 4/5sztuka. Raz w roku zakupuję w nadziei, że się coś zmieni i będą pyszne...zawsze niestety wtopa, już wolę te z MC

        • 18 3

        • no...

          Wiem ze lipa te z automatu,a calypso to nie te same co kiedyś..nawet smak nie podobny.

          • 6 3

    • Najlepsze lody można dostać w słonym karmelu

      Te misie były smaczne jak nie było innych lodziarni a jedyna alternatywa to były kredki w spożywczym. Teraz jest pełno innych smaczniejszych lodziarni.

      • 11 4

    • Prawda

      • 3 6

    • W Jelitkowie przy wejściu na plażę strzeżoną,tam gdzie jest stawek i pętla tramwajowa.

      Ostatnio jadłem włoskie kręcone,super.Calipso to w każdym osiedlowym dostaniesz.

      • 15 3

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    LODY

    Tak tradycyjne tylko z nazwy wszystko robione z prochu
    Mam nadzieje ze jeszcze dostane tradycyjne lody pasteryzowane w orłowie, dawno juz nie bylem w tej lodziarni

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    a lody MEWA można gdzieś dostać?

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Czy tylko mnie tak ten koleś wk... a

    Praca w mediach ma to do siebie, że jest łatwa i przyjemna, masa ludzi chciałaby ją wykonywać i łatwo się zastępuje jednego pracownika drugim. Uroda wątpliwa, ciekawe czyim synkiem jest.

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Jedyne znane mi naturalne lody to Haagens Daazs. Wszystkie inne to chemia.

    Zamiast prawdziwego mleka - woda. W najlepszym wypadku sproszkowane mleko. Aż 3/4 rocznej sprzedaży lodów przypada na okres od czerwca do końca sierpnia.

    Dobre lody powinny być zrobione tylko z czterech składników: prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru. Ewentualnie można dodać stabilizator roślinny lub glukozę. Nie należy jednak mylić tego ostatniego składnika z syropem glukozowo-fruktozowym.

    Dziś większość producentów lodów wytwarza je ze składników w proszku. A to psuje smak. Potwierdza to nasz test porównawczy. Przejrzeliśmy etykiety lodów w dużych opakowaniach - tzw. familijnych. Wybraliśmy te najpopularniejsze oraz trzy marki własne: Biedronki, Lidla oraz Tesco. Jakie są wyniki?

    Prawdziwe lody robi tylko amerykańska firma Haagen-Dazs.

    Reszta producentów stosuje różnego rodzaju dodatki. Lody od Haagen-Dazs zawierają wprawdzie tylko śmietanę, mleko, cukier oraz jajka, ale kosztują fortunę. Półlitrowe opakowanie to aż 25 zł, czyli kilkukrotnie więcej niż u innych producentów.

    Jeśli Haagen-Dazs to lody dla bogaczy, to na polską kieszeń dobre lody chciał robić Zbigniew Grycan. Skład jego lodów waniliowych zaczyna się od śmietany kremówki. Później jest woda, cukier oraz odtłuczone mleko w proszku. W ten sposób Grycan wyraźnie wyróżnia się na rynku.

    Większość sprawdzonych przez nas lodów w znacznej mierze składa się z odtworzonego odtłuszczonego mleka. To de facto koncentrat. Powstaje poprzez odparowanie wody z mleka i wytworzeniu proszku. Dzięki temu zmniejsza się koszty transportu i magazynowania mleka oraz wydłuża jego trwałość. By zrobić lody, do takiego proszku mlecznego dodaje się tylko wodę.

    Tylko lider rynku lodów w Polsce - Algida - podaje, jaką część ich produktów stanowi odtworzone mleko - 66 proc. W pozostałych przypadkach na opakowaniach nie ma takich informacji. Kiepsko na tym tle wypadają lody z Biedronki. Marka własna dyskontu o nazwie Bellcanto składa się głównie z wody. Dopiero drugim składnikiem jest śmietanka kremowa. Co ważne, w lodach z Biedronki znajdują się prawdziwe jajka. W większości innych produktów stosuje się tylko emulgatory.

    Niemal wszyscy producenci lodów dodają syropu glukozowo-fruktozowego. To tańszy i gorszy jakościowo zamiennik cukru. Poza tym standardem są mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.W uproszczeniu można powiedzieć, że to tańsza śmietana.

    Standardem są też stabilizatory, które zagęszczają lody i utrzymują ich konsystencję. Zazwyczaj w lodach używa się naturalnych składników: mączki chleba świętojańskiego (E410), gumy guar (E412) oraz karagenu wytwarzanego z morskich wodorostów (E407).

    • 0 0

  • (4)

    Lody galkowe w Polsce. Mikroskopijna galka i jeszcze musza wytrzec przyrzad do nakladania zeby czasami za duzo klient nie dostal. Szkoda kasy

    • 19 4

    • W grycanie najchetniej wklesle by dawali

      Tak robia w Grycanie. Sowa jak w niemczech- galki czubate

      • 0 0

    • (2)

      Tak jest. Zwlaszcza w grycanir. W niemczech galki czubate a cena juz podobna. 1 galka w Niemczech to przynajmniej 2 w Polsce

      • 1 0

      • W Chorwacji jedna kugla to nasze trzy

        • 0 0

      • Sowa

        W Sowie nakladaja znacznie wiecej

        • 1 0

  • Co będzie następne? (2)

    spocona skarpeta, niemyte jaja a może śledziowe?

    • 10 14

    • O smaku ci**y. (1)

      • 7 5

      • Piwo takie juz jest. Wlasnie pisali ze takie uwazyli

        • 0 0

  • Eskimoska w Oliwie przy pętli tramwajowej (1)

    Pyszne, z tradycyjnej receptury i nieprzekombinowane!

    • 23 4

    • Eskimos nie eskimoska. Reszta sie zgadza

      • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Lody od Sowy

    lubię lody owocowe od bydgoskiego Sowy.Smaczne i ogromne " kulki".Najmniejsze kulki dają w Grycanie, gdzie 3 kulki dorównują jednej od Sowy.Smakowo też są lepsze od Sowy.Cena ta sama 3,50

    • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Sierakowice - przy drodze wyjazdowej na Lębork - najlepsze, pychota -Trójmiasto się chowa !!!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane