- 1 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (170 opinii)
- 2 Pod prąd uciekał przed policją (251 opinii)
- 3 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (720 opinii)
- 4 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (65 opinii)
- 5 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (147 opinii)
- 6 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (104 opinie)
Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?
Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku
Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.
Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.
Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków
Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.
- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.
W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.
- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.
W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.
Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne
Materiał archiwalny
O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 3 zablokowane
-
2013-10-14 09:50
przepis na piwo (7)
pol szklanki brzeczki
pol litra wodki
3 l wody
drozdze
i przyprawy do smaku
odstawic na pare dni.- 1 8
-
2013-10-14 10:10
i tyskie jak znalazł (6)
albo żywiec jak kto woli
- 4 1
-
2013-10-14 10:17
(1)
drożdże nie przeżyłyby w takiej ilości alkoholu
- 2 0
-
2013-10-14 18:46
słowiańskie dazdą radę do 17% :-)
- 0 0
-
2013-10-14 10:27
Tak - otrzymujemy piwopodobnego mózgotrzepa (2)
Taki wyrób o zawartości 7-8% alk.
Po wypiciu 3-4 flaszek masz odjazd jak po amfie.
Ale widocznie amatorów sportów ekstremalnych nie brakuje.- 2 0
-
2013-10-14 10:42
alkohol do amfy porownywac? (1)
- 1 0
-
2013-10-14 10:57
Nie alkohol tylko skutki po użyciu
Taka drobna różnica.
- 2 0
-
2013-10-14 13:19
zgadza sie
smakuje calkiem jak tyskie
- 0 0
-
2013-10-14 11:03
W większości
alkohol dostępny ( czyli cenowo) dla większości jest podłej jakości...zwykłe mózgo...by.
Dobry jakościowo trunek jest pp drogi ...a często i cena nie gwarantuje jakości.- 1 1
-
2013-10-14 11:33
Nie rozumiem - PO CO DO PIWA TEN CHMIEL? (4)
Przecież przez to piwo jest obrzydliwie gorzkie!
- 0 12
-
2013-10-14 11:38
a ja nie rozumiem po co ten słód ? (1)
przecież przez to piwo jest obrzydliwie słodkie
- 2 1
-
2013-10-14 11:46
Nie jest.
Gorycz chmielu zabiłaby nawet aspartam, a co dopiero trochę słodu.
- 0 2
-
2013-10-14 15:47
(1)
Z tej samej przyczyny, dla której do zupy albo ziemniaków dodajesz sól. Bez chmielu piwo jest obrzydliwe słodkie, nie do wypicia.
- 1 1
-
2013-10-14 23:01
Ja muszę je słodzić, żeby wypić
jestem przeciwko tej goryczy, to jest ohydne po prostu, nie wiem, skąd taka popularność czegoś, co "na trzeźwo" nie da się pić...
- 0 1
-
2013-10-14 11:37
Jak Ci nie pasuje gorycz w piwie (3)
- pij wodę ))) na zdrowie
- 6 1
-
2013-10-14 11:46
Ale ja się pytam: PO CO TA GORYCZ? (2)
bez niej piwo jest o niebo lepsze~!
- 1 1
-
2013-10-14 13:16
gorycz symbolizuje los ludzi pracy najemnej (1)
- 3 1
-
2013-10-14 23:03
Gdzieś mam symbolike i katowanie się nimi
gorzki smak piwa nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia
- 0 0
-
2013-10-14 12:48
Wypijesz jedno, drugie, trzecie piwo
Może pójdziesz deko krzywo.
A po gorzale nie pójdziesz wcale.
Więc zapamiętaj to mały cymbale.
Jak swego prawił klasyk gatunku.
Pamięta ktoś?- 2 1
-
2013-10-14 12:56
Tekst Rewińskiego
wspaniały ....
ale i tak piwa nie lubię , głównie za jego zapach ...- 1 5
-
2013-10-14 13:11
Prawdziwy Polak
Soli wszystko, a zaleca się 5 g do spożycia dziennego, ma okrągłą twarz, cienkie włosy, kobieta na stopę 39 i duże dłonie ....i inne takie tam... a dziecku da imię...jak słychać w piaskownicy po kilka razy i wszystko jest "na".
- 0 6
-
2013-10-14 13:17
po co w piwie alkohol?
bez tego piwo jest o niebo lepsze
- 1 6
-
2013-10-14 15:49
a skąd pomysł by piwo nie miało być gorzkawe? (1)
L.
- 0 1
-
2013-10-14 23:02
Bo gorzki smak to smak trucizny
tak nam podpowiada nasza własna fizjologia - kubki smakopwe dla goryczy, która nas ostrzega przed zjedzeniem czegoś są znacznie liczniejsze, niz ta odrobina kubków smakowych dla słodyczy.
- 2 0
-
2013-10-14 18:11
Masłowski już nawet ekspertem od piwa został?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.