• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem

Michał Sielski
13 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie. Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie.

Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.



Czy lubisz kulinarne eksperymenty w kuchni?

O konkursie na Gdyński Przysmak dowiedziała się z Internetu. - Komputer mam włączony praktycznie cały czas. Akurat robiłam w kuchni śledzie i na Facebooku zauważyłam informację o konkursie. Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam, zrobiłam zdjęcie i wysłałam - opowiada Małgorzata Błasiak.

Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.

- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.

II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Falujące Śledzie

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!

Miejsca

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

  • II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z

    pomidorów i papryki powszechnie wiadomo, że w Gdyni są wielkie połacie plantacji pomarańczy, szpinaku i przdede wszystkim papryki. No szkoda ,że kolega nie wygrał......

    • 8 0

  • Przepraszam (5)

    ale w jaki sposób Jury posmakowało tego śledzia, skoro pani Małgorzata wysłała im jedynie zdjęcie? Domyślili się? Siła wyobraźni?

    • 20 5

    • pomyśl.... (2)

      a może zrobili?? hmm....??

      • 5 1

      • boże co za beton bez poczucia humoru :/

        • 0 3

      • nie łudź się - mało kto tu myśli

        • 9 1

    • Sami

      widzicie jaki kit i kLamstwa wam wciska WP , żenada !!

      • 6 0

    • może po obradach odwiedzili ją po koleżeńsku...

      • 7 4

  • W Gdyni to mają pojęcie o PR i marketingu.... (2)

    Sami sobie robią dobrze, wydając miliony na działania które są nieskuteczne - działają tylko na wyobraźnie samych gdynian i podwyższają ich własną samoocenę.Zastanawiam się czy ten nachalny PR to świadomy zabieg mający za zadanie wzmocnienie obecnej władzy czy efekt braku wiedzy czym jest skuteczny marketing, PR i kreowanie marki? Jeżeli to drugie to jakoś mnie to nie dziwi... Czego spodziewać się po osobach, które na studiach uczyły się o gospodarce totalitarnej :)

    • 29 31

    • A co Ty sobą reprezentujesz? Ujadać na kogoś jest b. łatwo, rusz swoja d...i pokaż co potrafisz. Ręczę, ze zostaniesz skrytykowany przez "madrale" podobne do Ciebie. Po wypowiedzi sądze, ze nie jestes z Gdyni, wiec zajmij sie swoim siołem i ciesz się z tego, co masz.

      • 2 4

    • Ile

      Tej kasy idzie na PR , to się w głowie nie mieści , a efekty żadne , zgroza , tak trwonić nasze pieniadze !!!, karygodne !!!

      • 4 3

  • nie oceniaj po wyglądzie !!!

    Ciekawe czy tzw jury skosztowało to co ich zachwyciło

    • 2 1

  • :)

    a ja chętnie spróbuje. Uwielbiam śledzie

    • 4 4

  • boże i czym my się zajmujemy (2)

    jakimiś przysmakami gdyńskimi, śledziami itp itd , a poważne sprawy dla miasta i polski leżą i tak czekac bedą do końca świata... takimi sprawami mogą zajmowac sie kraje skandynawskie, czy nawet niemcy, gdzie jest ład, skład i porządek. dobre zarobki i co najważniejsze niższe ceny!

    • 12 11

    • Kumaty

      zjedz sobie śledzia, to Ci się może poprawi..

      • 5 2

    • KUMATY TAKI CZŁOWIEK JAK TY TO MUSI DUŻO MYSLEĆ W CIĄGU DNIA.

      • 5 2

  • Skladniki (1)

    Skad wziac 4 sledzie baltyckie i do tego dosc duze.

    • 3 2

    • ... z hali rybnej :P

      • 3 1

  • byłam u Gesler w restauracji na rybie w warszawie i powiem wam tak, lepsze jadam Skwerze za naprawde dużo mniejsze pieniądze. (3)

    śmiech na sali , wstałam i wyszłam, te jej zdolności to jakiś telewizyjny pic na wode dla ciemniuchów.

    • 11 1

    • Komu (1)

      ta Gesler , daje że pokazują tą wywłokę w TV ?????

      • 5 1

      • Gesler goli pejsy wieczorem a rano naciera sie czosnkiem (a moze na odwrot)

        • 3 3

    • no to grubo, jak można śledzia spier.... ?

      • 4 0

  • (4)

    W Gdańsku danie główne to budyń, wszyscy go jedzą rano, we dnie, wieczór w nocy i żadna agencja nie musi o tym przesądzać a jak się komu nie podoba to może oberwać od szczerbatego kolesia w zielonej bluzie ;-)

    • 18 2

    • w zielonej bluzie i tepym wyrazie twarzy wprost ze stadionu...

      • 2 0

    • Budyń jest super.

      • 5 2

    • Ja lubię budyń. Zwłaszcza czekoladowy.

      • 4 1

    • Polecam

      • 3 0

  • prostota

    prosty konkurs, proste potrawy, prosci ludzie.....

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane