- 1 Rozwód Koalicji Obywatelskiej z Dulkiewicz? (257 opinii)
- 2 Tony kokainy w Gdyni. Mówili, że to kreda (84 opinie)
- 3 Zuchwała kradzież w sklepie budowlanym (80 opinii)
- 4 Gdynia ma dwóch nowych wiceprezydentów (401 opinii)
- 5 Kolejny pożar aut w Gdańsku. Podpalenie? (107 opinii)
- 6 Kiedy otwarcie Kauflandu w Gdyni? (224 opinie)
Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem
Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.
Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.
- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.
II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.
Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.
Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!
Miejsca
Opinie (131) ponad 20 zablokowanych
-
2011-09-14 00:15
II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z
pomidorów i papryki powszechnie wiadomo, że w Gdyni są wielkie połacie plantacji pomarańczy, szpinaku i przdede wszystkim papryki. No szkoda ,że kolega nie wygrał......
- 8 0
-
2011-09-13 10:30
Przepraszam (5)
ale w jaki sposób Jury posmakowało tego śledzia, skoro pani Małgorzata wysłała im jedynie zdjęcie? Domyślili się? Siła wyobraźni?
- 20 5
-
2011-09-13 10:42
pomyśl.... (2)
a może zrobili?? hmm....??
- 5 1
-
2011-09-13 22:18
boże co za beton bez poczucia humoru :/
- 0 3
-
2011-09-13 11:21
nie łudź się - mało kto tu myśli
- 9 1
-
2011-09-13 19:17
Sami
widzicie jaki kit i kLamstwa wam wciska WP , żenada !!
- 6 0
-
2011-09-13 10:35
może po obradach odwiedzili ją po koleżeńsku...
- 7 4
-
2011-09-13 10:27
W Gdyni to mają pojęcie o PR i marketingu.... (2)
Sami sobie robią dobrze, wydając miliony na działania które są nieskuteczne - działają tylko na wyobraźnie samych gdynian i podwyższają ich własną samoocenę.Zastanawiam się czy ten nachalny PR to świadomy zabieg mający za zadanie wzmocnienie obecnej władzy czy efekt braku wiedzy czym jest skuteczny marketing, PR i kreowanie marki? Jeżeli to drugie to jakoś mnie to nie dziwi... Czego spodziewać się po osobach, które na studiach uczyły się o gospodarce totalitarnej :)
- 29 31
-
2011-09-13 22:05
A co Ty sobą reprezentujesz? Ujadać na kogoś jest b. łatwo, rusz swoja d...i pokaż co potrafisz. Ręczę, ze zostaniesz skrytykowany przez "madrale" podobne do Ciebie. Po wypowiedzi sądze, ze nie jestes z Gdyni, wiec zajmij sie swoim siołem i ciesz się z tego, co masz.
- 2 4
-
2011-09-13 19:22
Ile
Tej kasy idzie na PR , to się w głowie nie mieści , a efekty żadne , zgroza , tak trwonić nasze pieniadze !!!, karygodne !!!
- 4 3
-
2011-09-13 21:06
nie oceniaj po wyglądzie !!!
Ciekawe czy tzw jury skosztowało to co ich zachwyciło
- 2 1
-
2011-09-13 20:22
:)
a ja chętnie spróbuje. Uwielbiam śledzie
- 4 4
-
2011-09-13 11:28
boże i czym my się zajmujemy (2)
jakimiś przysmakami gdyńskimi, śledziami itp itd , a poważne sprawy dla miasta i polski leżą i tak czekac bedą do końca świata... takimi sprawami mogą zajmowac sie kraje skandynawskie, czy nawet niemcy, gdzie jest ład, skład i porządek. dobre zarobki i co najważniejsze niższe ceny!
- 12 11
-
2011-09-13 20:19
Kumaty
zjedz sobie śledzia, to Ci się może poprawi..
- 5 2
-
2011-09-13 12:13
KUMATY TAKI CZŁOWIEK JAK TY TO MUSI DUŻO MYSLEĆ W CIĄGU DNIA.
- 5 2
-
2011-09-13 16:05
Skladniki (1)
Skad wziac 4 sledzie baltyckie i do tego dosc duze.
- 3 2
-
2011-09-13 20:01
... z hali rybnej :P
- 3 1
-
2011-09-13 12:15
byłam u Gesler w restauracji na rybie w warszawie i powiem wam tak, lepsze jadam Skwerze za naprawde dużo mniejsze pieniądze. (3)
śmiech na sali , wstałam i wyszłam, te jej zdolności to jakiś telewizyjny pic na wode dla ciemniuchów.
- 11 1
-
2011-09-13 19:08
Komu (1)
ta Gesler , daje że pokazują tą wywłokę w TV ?????
- 5 1
-
2011-09-13 19:58
Gesler goli pejsy wieczorem a rano naciera sie czosnkiem (a moze na odwrot)
- 3 3
-
2011-09-13 15:02
no to grubo, jak można śledzia spier.... ?
- 4 0
-
2011-09-13 12:44
(4)
W Gdańsku danie główne to budyń, wszyscy go jedzą rano, we dnie, wieczór w nocy i żadna agencja nie musi o tym przesądzać a jak się komu nie podoba to może oberwać od szczerbatego kolesia w zielonej bluzie ;-)
- 18 2
-
2011-09-13 19:52
w zielonej bluzie i tepym wyrazie twarzy wprost ze stadionu...
- 2 0
-
2011-09-13 14:41
Budyń jest super.
- 5 2
-
2011-09-13 14:25
Ja lubię budyń. Zwłaszcza czekoladowy.
- 4 1
-
2011-09-13 13:16
Polecam
- 3 0
-
2011-09-13 19:50
prostota
prosty konkurs, proste potrawy, prosci ludzie.....
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.