• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujący śledź zastrzeżony. Będzie inny gdyński przysmak

Michał Sielski
29 czerwca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Falujących śledzi nie zjemy na razie w żadnej gdyńskiej restauracji. Falujących śledzi nie zjemy na razie w żadnej gdyńskiej restauracji.

Rok temu w konkursie wyłoniono gdyński przysmak, którym zostały "Falujące śledzie". Autorka przepisu zastrzegła go i jest jedyną właścicielką znaku towarowego. Agencja Rozwoju Gdyni musi więc przeprowadzić kolejny konkurs. Podobnie będzie z gdyńską pamiątką.



Ości, które wygrały konkurs na pamiątkę z Gdyni, nie trafiły nawet do produkcji. Ości, które wygrały konkurs na pamiątkę z Gdyni, nie trafiły nawet do produkcji.
"Falujące śledzie" miały być gdyńskim oscypkiem - daniem rozpoznawalnym w całej Polsce i od razu kojarzonym. Gdy zaczynał się konkurs, organizatorzy przekonywali, że zwycięska potrawa będzie serwowana w gdyńskich restauracjach.

Dziś próżno jednak jej szukać w menu gdyńskich restauracji. Dlaczego? Okazuje się, że zwyciężczyni zastrzegła swój przepis i sama chciała wprowadzić go do restauracji.

- Kilka dni po konkursie znalazła się osoba chcąca najwyraźniej zarabiać na tym produkcie, więc musiałam szybko zareagować i zastrzec potrawę. Myślałam również, że taki znak towarowy pomoże mi jakoś bardziej zachęcić gdyńskich restauratorów do negocjacji przy wprowadzeniu tego produktu do menu restauracji. Niestety, managerowie gdyńskich restauracji potraktowali mnie jak intruza i wprowadzenie tego dania nie powiodło się - wyjaśnia Małgorzata Błasiak, która wygrała ubiegłoroczny konkurs.

Efekt jest taki, że Agencja Rozwoju Gdyni będzie musiała przeprowadzić drugi konkurs, z nowym regulaminem.

Próbujesz lokalnych przysmaków?

- W sierpniu rozpoczniemy kolejną edycję konkursu. Będzie w nim zapis o automatycznej zgodzie zwycięzcy na wprowadzenie jego dania do menu w restauracjach - przyznaje Katarzyna Gruszka z ARG.

Podobny los spotkał ości, które wygrały konkurs na pamiątkę z Gdyni. Magistrat początkowo planował, że je zakupi i będzie rozdawał kontrahentom i gościom, ale ostatecznie zrezygnowano z tego pomysłu. Już wcześniej zastrzegano bowiem, że poziom konkursu nie zadowolił jury.

- Ości nie trafiły nawet do produkcji. Konkurs zorganizujemy ponownie, ale w innej formule. Najprawdopodobniej będzie miał formę zamkniętą i zaprosimy do niego projektantów, którzy gwarantują określony poziom prac - mówi Ewa Janczukowicz-Cichosz z gdyńskiego Centrum Designu w Parku Naukowo-Technologicznym.

Smakosze na start

Od piątku do niedzieli atrakcje dla miłośników dobrej kuchni przygotował gdyński Szlak Kulinarny. Wybrane gdyńskie restauracje przygotowały specjalne letnie menu w promocyjnych cenach. Będzie można skosztować takich przysmaków, jak gravlax z łososia z puree z awokado i sałatką z grejpfruta, pikantne krewetki Black Tiger confit w oliwie czosnkowej, aromatyzowanej tymiankiem i rozmarynem, ośmiornica królewska grillowana podana na sałacie, sałatka z boćwiny i rukoli z rabarbarowym dressingiem, pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą i szparagami czy smażona kacza lub pierś z ravioli z kaczki confit z sosem marchwiowo-pomarańczowym.

Na letnie przysmaki zapraszają: BOOLVAR CLUB, COCO, CYNAMON, HOLLYWOOD DINER, KAPITAN COOK, LA LUNA, LAVENDA CAFE, ŁYSA ŻYRAFA, PETIT PARIS, POD DĘBEM - HOTEL GDYNIA, SZTUCZKA, TRIO.

Więcej informacji na stronie Kulinarna Gdynia.

Miejsca

Opinie (129) 10 zablokowanych

  • śledzie w galarecie

    • 4 0

  • Śledzie sprzedawać można

    W tym przypadku wystarczy zmienić jedynie nazwę potrawy. Z tego co widać na zdjęciu, to patyczki są standardowe - ot takie do szaszłyków. Sposób nabijania śledzia na patyk nie jest zastrzeżony, bo tego zastrzec się nie da - nie ma w tym nabiciu nic nadzwyczajnego. Mnie się w każdym razie wydaje, że restauratorzy mają rozum i nie chcą płacić za coś, co i tak już sprzedają tyle, że inaczej podane i pod inną nazwą. Mam też nadzieję, że nikt od tej pani nie kupi licencji i ta pani będzie stratna, gdyż będzie ponosić wyłącznie koszty zastrzeżenia nazwy.

    • 11 1

  • Pani Błasiak, chciwość i pazerność gubi:) (6)

    • 17 9

    • to jakiś zabobon (2)

      Chciwość i pazerność prowadzą do bogactwa, na nich wyrosły fortuny.

      • 5 4

      • ale nie w tym przypadku

        • 5 2

      • prowadzą na chwilę - potem jest zjazd w dół, wcześniej czy później ale jest

        • 1 6

    • popieram

      wstyd i hańba!

      • 4 2

    • idź się leczyć Halewicz (1)

      Najlepiej wszystko cudzym kosztem załatwiać. Ale ty musisz być palant życiowy bez kitu.Czytam te Twoje wypowiedzi i rzygać się chce przy każdej

      • 0 2

      • rzygaj śmiało!

        • 0 0

  • DORSZE W HERBIE GDYNI (1)

    Dorsze powinny być gdyńskim symbolem, bo to one widnieją w herbie.

    • 10 2

    • zróbcie dorsze, g.wno gorsze

      • 2 4

  • ŻENADA.

    W takim razie powinni nadziewać śledzia na patyk w odwrotną stronę i nazwać go:"Śledź na fali"
    A ta pani niech się wali.

    • 23 4

  • To się wysiliła.Nadziała śledzia na patyk i zatrzegła w urzędzie patentowym.

    Dobrze że samego śledzia nie zastrzegła.

    • 18 2

  • Słusznie pani Błasiak ! (1)

    To jest jej pomysł, to ona wygrała konkurs. A niektórzy myśleli, że wszystko jest za firko i chcieli kobietę po prostu wystawić do wiatru. Dlatego zastrzegła znak towarowy. Bardzo dobrze. Nie żyjemy w komunie gdzie wszystko, wszystkich się gratis należało albo można było ukraść. A że organizatorzy konkursu w Gdyni okazali się indolentami, to inna sprawa.

    • 15 14

    • Tyle, że to ta pani będzie ponosić koszta zastrzeżenia nazwy.

      • 3 0

  • Rezerwuję prawo do nazwy potrawy: "Śledź na płocie a' la 84"

    To będzie prawdziwy hit kulinarny,

    • 15 1

  • pazerne babsko

    • 5 9

  • żenujące (1)

    najpierw bierze udział w konkursie dla fanu a potem żądza kasiory, obleśne, i możliwe tylko w Polsce

    • 6 9

    • Jasne, za granicą wszyscy są bezinteresowni.

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane