- 1 Oślepiał śmigłowiec podczas derbów (199 opinii)
- 2 We wrześniu koniec prac na Chwarznieńskiej (40 opinii)
- 3 Kradli klocki LEGO. Hurtowo (29 opinii)
- 4 Prawie 50 miejsc parkingowych przy Parku Oruńskim (64 opinie)
- 5 Coraz więcej domów pływających na wodzie (56 opinii)
- 6 Powinny być alerty RCB o sinicach? (86 opinii)
Falujący śledź zastrzeżony. Będzie inny gdyński przysmak
Rok temu w konkursie wyłoniono gdyński przysmak, którym zostały "Falujące śledzie". Autorka przepisu zastrzegła go i jest jedyną właścicielką znaku towarowego. Agencja Rozwoju Gdyni musi więc przeprowadzić kolejny konkurs. Podobnie będzie z gdyńską pamiątką.
"Falujące śledzie" miały być gdyńskim oscypkiem - daniem rozpoznawalnym w całej Polsce i od razu kojarzonym. Gdy zaczynał się konkurs, organizatorzy przekonywali, że zwycięska potrawa będzie serwowana w gdyńskich restauracjach.
Dziś próżno jednak jej szukać w menu gdyńskich restauracji. Dlaczego? Okazuje się, że zwyciężczyni zastrzegła swój przepis i sama chciała wprowadzić go do restauracji.
- Kilka dni po konkursie znalazła się osoba chcąca najwyraźniej zarabiać na tym produkcie, więc musiałam szybko zareagować i zastrzec potrawę. Myślałam również, że taki znak towarowy pomoże mi jakoś bardziej zachęcić gdyńskich restauratorów do negocjacji przy wprowadzeniu tego produktu do menu restauracji. Niestety, managerowie gdyńskich restauracji potraktowali mnie jak intruza i wprowadzenie tego dania nie powiodło się - wyjaśnia Małgorzata Błasiak, która wygrała ubiegłoroczny konkurs.
Efekt jest taki, że Agencja Rozwoju Gdyni będzie musiała przeprowadzić drugi konkurs, z nowym regulaminem.
Podobny los spotkał ości, które wygrały konkurs na pamiątkę z Gdyni. Magistrat początkowo planował, że je zakupi i będzie rozdawał kontrahentom i gościom, ale ostatecznie zrezygnowano z tego pomysłu. Już wcześniej zastrzegano bowiem, że poziom konkursu nie zadowolił jury.
- Ości nie trafiły nawet do produkcji. Konkurs zorganizujemy ponownie, ale w innej formule. Najprawdopodobniej będzie miał formę zamkniętą i zaprosimy do niego projektantów, którzy gwarantują określony poziom prac - mówi Ewa Janczukowicz-Cichosz z gdyńskiego Centrum Designu w Parku Naukowo-Technologicznym.
Od piątku do niedzieli atrakcje dla miłośników dobrej kuchni przygotował gdyński Szlak Kulinarny. Wybrane gdyńskie restauracje przygotowały specjalne letnie menu w promocyjnych cenach. Będzie można skosztować takich przysmaków, jak gravlax z łososia z puree z awokado i sałatką z grejpfruta, pikantne krewetki Black Tiger confit w oliwie czosnkowej, aromatyzowanej tymiankiem i rozmarynem, ośmiornica królewska grillowana podana na sałacie, sałatka z boćwiny i rukoli z rabarbarowym dressingiem, pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą i szparagami czy smażona kacza lub pierś z ravioli z kaczki confit z sosem marchwiowo-pomarańczowym.
Na letnie przysmaki zapraszają: BOOLVAR CLUB, COCO, CYNAMON, HOLLYWOOD DINER, KAPITAN COOK, LA LUNA, LAVENDA CAFE, ŁYSA ŻYRAFA, PETIT PARIS, POD DĘBEM - HOTEL GDYNIA, SZTUCZKA, TRIO.
Więcej informacji na stronie Kulinarna Gdynia.
Miejsca
Opinie (129) 10 zablokowanych
-
2012-06-29 11:25
kiszczak
to przeciez kiszczak w mekach komuny
- 0 1
-
2012-06-29 12:42
Jakie miasto takie przysmaki. (1)
Proponuje na gdyński przysmak,hot-doga pana Heńka z budki na skwerku.
- 3 5
-
2012-06-29 13:27
a ja budyń aromatyzowany z szadółek
- 2 2
-
2012-06-29 14:45
Pytanie - o co chodzi pani Błasiak?
"Kilka dni po konkursie znalazła się osoba chcąca najwyraźniej zarabiać na tym produkcie, więc musiałam szybko zareagować i zastrzec potrawę."
Czy ta Pani myślała, że konkurs jest organizowany dlatego, że Gdynia ma za dużo pieniędzy i chce je porozdawać gospodyniom domowym?- 2 0
-
2012-07-02 06:23
a moze nz zulawy h-je
- 0 0
-
2013-05-26 18:58
Domelski
To można zastrzec potrawę czy tylko nazwę? Koniec świata. Jak wszystko będzie zastrzezone to co będziemy jeść? :)
- 0 0
-
2016-02-25 20:56
tradycja albo jest albo jej nie ma
nie da sie wylonic jej w konkursie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.