• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańsk za pół ceny przyciągnie turystów?

ms
8 marca 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat "Weekend za pół ceny" - kolejny za prawie rok
Żadna sztuka przyciągnąć do Gdańska turystów latem... Żadna sztuka przyciągnąć do Gdańska turystów latem...

40 gdańskich restauratorów porozumiało się i na jeden weekend kwietnia o połowę obniży ceny w swoich lokalach. Ma to przyciągnąć do Gdańska turystów, ale i zachęcić mieszkańców do wychodzenia na miasto.



...znacznie trudniej jest wyciągnąć ich na miasto po sezonie. ...znacznie trudniej jest wyciągnąć ich na miasto po sezonie.
O inicjatywie wzorowanej na organizowanej od dwóch lat poznańskiej akcji "Poznań za pół ceny" pisze Gazeta Wyborcza. Jak to wygląda? W jeden z letnich weekendów setki poznaniaków i przyjeżdżających do stolicy Wielkopolski turystów korzysta z miejskich atrakcji za pół ceny. W ubiegłym roku w akcji wzięło udział 19 restauracji, do tego hotele i muzea.

- Jednego dnia odwiedziło nas 150 osób! - cieszyła się w trakcie zeszłorocznej akcji Zofia Golusińska, szefowa jednej z poznańskich restauracji. - Deserów ile poszło! A kaczka aż się skończyła i goście musieli trochę poczekać, aż dopieczemy następne. W dodatku to się opłaca. Przy większej liczbie gości zarobimy nawet sprzedając za pół ceny. A przede wszystkim to promocja, w mediach o nas mówią. Liczymy, że goście zasmakują i wrócą.

Czy obniżenie cen w restauracjach i hotelach o połowę zachęciłoby cię do odwiedzenia innego miasta?

Na coś podobnego liczą gdańscy restauratorzy, którzy chcą zaadaptować poznański pomysł także nad Motławą. Na o połowę tańsze zwiedzanie i stołowanie się na mieście możemy liczyć najprawdopodobniej w weekend 24-25 kwietnia.

- Wierzymy, że ta akcja okaże się hitem również w Gdańsku - mówi Gazecie Jan Orchowski, właściciel Baru pod Rybą, zlokalizowanego na Głównym Mieście. - I rozhula w końcu centrum miasta. Na udział zdecydowało się ponad 40 knajp, w tym hotele, m.in. Radisson. Poparła nas też Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy.

Pomysł na taką akcję zrodził się podczas spotkania gdańskich restauratorów z zastępcą prezydenta miasta Maciejem Lisickim. Spotkanie zaproponowali przedsiębiorcy chcący ożywić historyczne śródmieście Gdańska, ale to Lisicki zwrócił ich uwagę na poznańską akcję.

Restauratorzy uznali, że to świetny pomysł i zabrali się za zbieranie podpisów. - Skala poparcia zaskoczyła nas samych - relacjonuje Orchowski. - Chyba nikt już nie ma wątpliwości, że sytuacja przekroczyła próg krytyczny. I tylko my możemy zmienić wizerunek zabytkowego centrum, które uznawane jest za martwe.

Ożywmy wreszcie śródmieście Gdańska! - apelują gdańscy restauratorzy.

Czytaj także: Nie taki Gdańsk pusty, jak go malują oraz Idzie nowe!
ms

Opinie (153) 7 zablokowanych

  • (1)

    a czym zabłyśnie budyń

    • 0 0

    • spoconym czołem...

      hm..tylko spoconym czołem

      • 0 0

  • Jestem za tym by obnizac ceny przez cztery weekendy.Jeden weekend?To z decydowanie za malo.A w pozostale pustki..Mam sporo znajomych mieszkaja w Londynie,Dublinie...dla nich ceny sa ok, przystepne.Ja pomimo ze biore nadgodziny..nie bywam w restauracjach-jedynie w pizzeriachSporadycznie..Cztery osoby zakladajmy obiad 20zl/ razem koszt80zl.Zdecydowanie za drogo.

    • 5 1

  • "Restauratorzy uznali to za świetny pomysł...."

    Olśnienie jakieś.... to dla nich chyba jak grom z jasnego nieba... A może warto obniżyć te ceny nie tylko w jeden weekend, ale chociażby na cały okres zimowy.

    • 5 0

  • No i fajnie (1)

    Będzie okazja zepchnąć zleżałe mrożonki, przeterminowane półprodukty i upłynnić wszystkie zalegające od dawna remanenty.

    • 4 1

    • i skwaśniały browiec, brrrrrrrrrrrrrrrr............

      • 2 0

  • (1)

    w Kosie jem 50% taniej co wieczór.
    Więc ktoś chyba już na to wpadł !!!!!!!!!!!!!!

    • 1 2

    • Gdzie ten Kos i po ile browar ?

      • 0 0

  • pół ceny-pół obiadu

    • 2 0

  • Zastanawiam się ,czemu żaden z tych 'restauratorów' nie wpadł

    na to by samemu obniżyć marżę i dzięki temu z czasem mieć więcej klientów. Wiadomo, takie wieści o dobrych cenach szybko się rozchodzą.
    Czyli :
    albo mają 'pakt' między sobą o cenach
    albo to PO prostu to pralnie kasy i w d.pie mają klientów, tylko kłopot im robią.

    • 9 0

  • ALE ŁACHA !!!! ZAPRASZAMY NA ZLEWKI Z CAŁEGO TYGODNIA - restauratorzy

    • 5 0

  • Niskie ceny w sezonie jesienno-zimowym ! (4)

    Jak mam iść do lokalu i płacić za piwo 7 zł, za obiad 20 zł to ja dziękuje

    • 63 11

    • A jednak można zarobić ...

      CYTAT: W dodatku to się opłaca. Przy większej liczbie gości zarobimy nawet sprzedając za pół ceny.

      I tak powinno być zawsze, można zarobić, tylko nie wolno być pazernym.

      • 3 0

    • Za 20 zł to chyba startera - przystawkę zjesz, (2)

      a nie obiad :-) No chyba, ze mówisz o obiedzie w McDonaldzie.

      • 26 2

      • zjesz w niejednej dupku (1)

        • 4 27

        • żryj śmieeciu w domu jak cie nie stać

          zero

          • 5 30

  • no to ciekawe czy 2 dni przed obnizka ceny nie podniosa ceny o 30 % (1)

    by potem obnizyc i i jeszcze wyjdzie ze zeczywista obnizka to 10% proponuje wczesniej sprawdzic ceny bo jak zawsze w Polsce moze sie okazac ze niejest taniej a jeszce zarabiaja czyli drozej

    • 16 0

    • wtedy odstraszyli by klientow na dobre, sugerujac, ze normalnie mają ceny z kosmosu

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane