- 1 Wypadek i blokada obwodnicy. W akcji LPR (216 opinii)
- 2 Co się wydarzyło na lotnisku z piątku na sobotę (140 opinii)
- 3 Napad na bank miał być żartem (131 opinii)
- 4 W majówkę ruszają linie sezonowe (35 opinii)
- 5 Rozporządzenie ws. zakazu wstępu do lasów (158 opinii)
- 6 2,5 roku więzienia dla rosyjskiego szpiega (94 opinie)
Gdańsk za pół ceny przyciągnie turystów?
40 gdańskich restauratorów porozumiało się i na jeden weekend kwietnia o połowę obniży ceny w swoich lokalach. Ma to przyciągnąć do Gdańska turystów, ale i zachęcić mieszkańców do wychodzenia na miasto.
O inicjatywie wzorowanej na organizowanej od dwóch lat poznańskiej akcji "Poznań za pół ceny" pisze Gazeta Wyborcza. Jak to wygląda? W jeden z letnich weekendów setki poznaniaków i przyjeżdżających do stolicy Wielkopolski turystów korzysta z miejskich atrakcji za pół ceny. W ubiegłym roku w akcji wzięło udział 19 restauracji, do tego hotele i muzea.
- Jednego dnia odwiedziło nas 150 osób! - cieszyła się w trakcie zeszłorocznej akcji Zofia Golusińska, szefowa jednej z poznańskich restauracji. - Deserów ile poszło! A kaczka aż się skończyła i goście musieli trochę poczekać, aż dopieczemy następne. W dodatku to się opłaca. Przy większej liczbie gości zarobimy nawet sprzedając za pół ceny. A przede wszystkim to promocja, w mediach o nas mówią. Liczymy, że goście zasmakują i wrócą.
- Wierzymy, że ta akcja okaże się hitem również w Gdańsku - mówi Gazecie Jan Orchowski, właściciel Baru pod Rybą, zlokalizowanego na Głównym Mieście. - I rozhula w końcu centrum miasta. Na udział zdecydowało się ponad 40 knajp, w tym hotele, m.in. Radisson. Poparła nas też Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy.
Pomysł na taką akcję zrodził się podczas spotkania gdańskich restauratorów z zastępcą prezydenta miasta Maciejem Lisickim. Spotkanie zaproponowali przedsiębiorcy chcący ożywić historyczne śródmieście Gdańska, ale to Lisicki zwrócił ich uwagę na poznańską akcję.
Restauratorzy uznali, że to świetny pomysł i zabrali się za zbieranie podpisów. - Skala poparcia zaskoczyła nas samych - relacjonuje Orchowski. - Chyba nikt już nie ma wątpliwości, że sytuacja przekroczyła próg krytyczny. I tylko my możemy zmienić wizerunek zabytkowego centrum, które uznawane jest za martwe.
Ożywmy wreszcie śródmieście Gdańska! - apelują gdańscy restauratorzy.
Czytaj także: Nie taki Gdańsk pusty, jak go malują oraz Idzie nowe!
Opinie (153) 7 zablokowanych
-
2010-03-08 17:35
(1)
a czym zabłyśnie budyń
- 0 0
-
2010-03-08 20:47
spoconym czołem...
hm..tylko spoconym czołem
- 0 0
-
2010-03-08 19:32
Jestem za tym by obnizac ceny przez cztery weekendy.Jeden weekend?To z decydowanie za malo.A w pozostale pustki..Mam sporo znajomych mieszkaja w Londynie,Dublinie...dla nich ceny sa ok, przystepne.Ja pomimo ze biore nadgodziny..nie bywam w restauracjach-jedynie w pizzeriachSporadycznie..Cztery osoby zakladajmy obiad 20zl/ razem koszt80zl.Zdecydowanie za drogo.
- 5 1
-
2010-03-08 19:30
"Restauratorzy uznali to za świetny pomysł...."
Olśnienie jakieś.... to dla nich chyba jak grom z jasnego nieba... A może warto obniżyć te ceny nie tylko w jeden weekend, ale chociażby na cały okres zimowy.
- 5 0
-
2010-03-08 18:06
No i fajnie (1)
Będzie okazja zepchnąć zleżałe mrożonki, przeterminowane półprodukty i upłynnić wszystkie zalegające od dawna remanenty.
- 4 1
-
2010-03-08 18:36
i skwaśniały browiec, brrrrrrrrrrrrrrrr............
- 2 0
-
2010-03-08 18:04
(1)
w Kosie jem 50% taniej co wieczór.
Więc ktoś chyba już na to wpadł !!!!!!!!!!!!!!- 1 2
-
2010-03-08 18:34
Gdzie ten Kos i po ile browar ?
- 0 0
-
2010-03-08 18:12
pół ceny-pół obiadu
- 2 0
-
2010-03-08 17:36
Zastanawiam się ,czemu żaden z tych 'restauratorów' nie wpadł
na to by samemu obniżyć marżę i dzięki temu z czasem mieć więcej klientów. Wiadomo, takie wieści o dobrych cenach szybko się rozchodzą.
Czyli :
albo mają 'pakt' między sobą o cenach
albo to PO prostu to pralnie kasy i w d.pie mają klientów, tylko kłopot im robią.- 9 0
-
2010-03-08 17:34
ALE ŁACHA !!!! ZAPRASZAMY NA ZLEWKI Z CAŁEGO TYGODNIA - restauratorzy
- 5 0
-
2010-03-08 10:04
Niskie ceny w sezonie jesienno-zimowym ! (4)
Jak mam iść do lokalu i płacić za piwo 7 zł, za obiad 20 zł to ja dziękuje
- 63 11
-
2010-03-08 17:16
A jednak można zarobić ...
CYTAT: W dodatku to się opłaca. Przy większej liczbie gości zarobimy nawet sprzedając za pół ceny.
I tak powinno być zawsze, można zarobić, tylko nie wolno być pazernym.- 3 0
-
2010-03-08 10:18
Za 20 zł to chyba startera - przystawkę zjesz, (2)
a nie obiad :-) No chyba, ze mówisz o obiedzie w McDonaldzie.
- 26 2
-
2010-03-08 10:27
zjesz w niejednej dupku (1)
- 4 27
-
2010-03-08 10:33
żryj śmieeciu w domu jak cie nie stać
zero
- 5 30
-
2010-03-08 10:22
no to ciekawe czy 2 dni przed obnizka ceny nie podniosa ceny o 30 % (1)
by potem obnizyc i i jeszcze wyjdzie ze zeczywista obnizka to 10% proponuje wczesniej sprawdzic ceny bo jak zawsze w Polsce moze sie okazac ze niejest taniej a jeszce zarabiaja czyli drozej
- 16 0
-
2010-03-08 16:50
wtedy odstraszyli by klientow na dobre, sugerujac, ze normalnie mają ceny z kosmosu
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.