- 1 Dulkiewicz niechętna do wymiany zastępców (216 opinii)
- 2 Zakaz wstępu do lasów w Gdyni przez ASF (476 opinii)
- 3 Kleksem asfaltu w gumę przy Zieleniaku (119 opinii)
- 4 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (300 opinii)
- 5 4- i 7-latek opuścili mamę. Pojechali do parku (147 opinii)
- 6 "Ławka wstydu" zniknęła i nie ma wstydu (120 opinii)
Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?
Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".
Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.
Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.
W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.
Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.
My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.
Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.
Opinie (476) ponad 10 zablokowanych
-
2010-07-26 11:35
Tawerna Rybaki Sopot
Ja najpyszniejszą rybkę jadłam w Tawernie Rybaki w Sopocie , super obsługa rybka świeża za nieduże pieniadze a porcja nie do zjedzenia !!!! polecam dorsza w pomidorach albo z boczkiem i pieczarkami !!!! palce lizać !!!! a widok z Tawerny - bezcenny !!!! pozdrawiam smakoszy ryb .
- 3 7
-
2010-07-26 11:37
To chyba Barracuda w g-Dyni jest najlepsiejsza? Zupcia rybna w kilku odsłonach. (2)
Tam serwują dobre dania z rypci....
- 2 7
-
2010-07-26 11:58
Podpis wiele mówi
o niewiedzy w sprawie Pangi.
Gdzieś przeczytane, zapewne na jakimś durnym forum i utrwalone, bo głupotę utrwalić najłatwiej.
Panga pływa sobie spokojnie oraz rośnie w delcie Mekongu i innych ujść rzek płd.-wsch. Azji, rzecz w tym że rozmnaża się wyłącznie u źródeł. Dojrzałe osobniki płyną zatem w górę rzeki i tam się przekształcają i rozmnażają. Podobne zatem zjawisko, jak u łososi. Jest to ryba która się świetnie spisuje w hodowli ale właśnie rozmnaża się daleko od miejsc hodowlanych. Odkryto jednak że gdy do złapanych dorosłych osobników do wody w której się znajdują doda urynę od kobiet czy innych ssaków będących w ciąży, zawarte tamże hormony, feromony i inne "historie" wywołują w rybach taki sam efekt jak wtedy gdy wędrują na tarło w naturalne siedliska. Wystarczy szklanka uryny na solidny basen wody. Zatem stężenie "szczochów" może być kilkaset krotnie mniejsze niż w przeciętnym basenie miejskim czy w Zatoce Gdańskiej.- 1 0
-
2010-07-27 10:58
w Barakudzie także najlepsze są szarlotki
jak we wszystkich nadmorskich cosiach
- 2 0
-
2010-07-26 11:38
Troszkę bezsensu polecać tak oczywiste miejsca
O ile przy przewodniku po lodziarniach tekst był ciekawy i udało się wskazać ciekawe miejsca jakich nie znajdzie się w przewodnikach o tyle w temacie ryb jest słabiutko i banalnie. Te knajpki to miejsca znane praktycznie każdemu turyście, więc po co je jeszcze polecać? Przydałby się tekst o jakichś małych lokalikach działających od wielu lat, gdzieś zagubionych, niekoniecznie tych najgłośniejszych, przy samej plaży. Temat smażalni ryb w Trójmieście na pewno zasługuje na coś ciekawszego niż taki tekst i mam nadzieję, że jeszcze do niego wrócicie. To co zrobiliście mógłby napisać turysta z Warszawy, który wpadł na jeden weekend do Tromiasta a to trochę mało jak na regionalny portal...
- 16 1
-
2010-07-26 12:13
Karmazyn (5)
Najlepsza rybka była w barze Karmazyn przy SKM w Sopocie
- 8 0
-
2010-07-26 13:03
Wspomnienia (2)
Pamiętamy,pamiętamy i do tego kufelek zimnego gdańskiego.I komu to przeszkadzało.
- 5 0
-
2010-07-27 10:16
Wspomnienia (1)
A jaki to był smak.Do dziś to czuję.
- 0 0
-
2010-07-27 20:02
Karmazyn
Mniam,mniam
- 0 0
-
2010-07-26 16:00
Karmazyn
Reaktywować Karmazyna.Zadanie dla rządzącej Sopotem ekipy.
- 3 0
-
2010-07-26 21:54
Poparcie
Popieram reaktywację Karmazyna .Co pan na panie prezydencie Karnowski.Wybory tuż,tuż.
- 3 0
-
2010-07-26 12:16
Rewa
w Rewie jest swietne miejsce do zjedzenia rybnych pysznosci a ceny nie zbijaja z nog.... nie wiem jak brzmi oficjalna nazwa, ale znana jest z nazwy " u Grubasa" :) wejscie głowne na plaze w Rewie... polecam!!!
- 4 0
-
2010-07-26 12:17
Kleszczewo
najlepsze rybki podają w Kleszczewie
- 2 1
-
2010-07-26 12:18
świeże ryby
Świeżo rozmrożone. Widziałem pod jednym z tych barów jak pewna firma handlująca mrożonkami wyładowywała pełne mrożonych ryb białe plastikowe pojemniki.
Aby sprzedawać świeże ryby bar czy restauracja musi mieć odpowiednie pomieszczenie do czyszczenia ryb. Pracownika przeszkolonego i zajmującego się tylko tym. Odpowiednie pojemniki na odpady rybne. Koszt takiej ryby byłby kolosalny.
Rybacy z Sopotu sprzedają swój połów na pniu mieszkańcom w ciągu godziny którzy codzienne rano czekają w kolejce na świeżą rybkę.- 6 0
-
2010-07-26 12:21
nie wiem czy w naszymmiescie nie powinni zakazac ryb
bo lekarze, w razie problemu z oscmi, oleja sprawe i mozna stac sie arzywem
ostatnio dyletanctwo, olewajstwo i brak profesjonalnego podejsci lekarzy w Gdansku, spowodowal wlasnie taka tragedie- 2 1
-
2010-07-26 12:24
Tylko nie Tawerna w Orłowie,koszmarne jedzenie!!!! wstyd panie kucharzu.
- 6 1
-
2010-07-26 12:57
Michał Dolny ile Ci zapłaciłi za reklamę najdroższych badziewnych miejsc?
drożyzna i nastawianie na zdarcie z turystów i jeszcze to chwalić?
- 15 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.