• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nagrody dla hitów tegorocznego Jarmarku

ms
28 lipca 2023, godz. 12:00 
Opinie (112)
Twórcy produktów nagrodzonych w konkursie na najciekawszą ofertę tegorocznego Jarmarku św. Dominika w Gdańsku. Twórcy produktów nagrodzonych w konkursie na najciekawszą ofertę tegorocznego Jarmarku św. Dominika w Gdańsku.

Zestaw do samodzielnego wykonania filcowych ozdób domowych otrzymał główną nagrodę w kategorii Dobry pomysł, a domowej roboty przetwory i przeciery w kategorii Dobry smak - jak co roku wybrano najbardziej atrakcyjne i oryginalne produkty sprzedawane na Jarmarku św. Dominika.



Na Jarmarku św. Dominika przede wszystkim:

Konkurs na najciekawsze i najbardziej oryginalne produkty oferowane na Jarmarku św. Dominika towarzyszy tej imprezie od ponad 20 lat. Oferty wszystkich wystawców oceniane są w dwóch kategoriach: Dobry pomysł oraz Dobry smak.

Nagrodę przyznaje się na koniec pierwszego tygodnia Jarmarku. Z jednej strony ocena wszystkich oferowanych produktów (ponad 760 kramów!) wymaga czasu, z drugiej - nagrodzeni rzemieślnicy muszą mieć czas, by zdyskontować nagrodę i wykorzystać ją jako reklamę swojego stoiska. Przypomnijmy, że Jarmark trwa do 13 sierpnia.

W tym roku jury przyznało dwie nagrody Grand Prix oraz cztery wyróżnienia - po dwa w każdej kategorii.

Samodzielnie robione dekoracje, stare żagle i kalejdoskopy



W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix otrzymała marka Agna Wool Art, której stoisko znajduje się na ul. Św. Ducha (kram nr 1028Mapka). Agna Wool Art podbiło serca kupujących nie tylko swoimi dekoracyjnymi wyrobami z filcu, ale też gotowymi zestawami, z których można własnoręcznie stworzyć domowe ozdoby, np. niewielkie zwierzątka.

  • Współwłaścicielka firmy Agna Wool Art prezentuje zestaw do samodzielnego stworzenia filcowego zwierzątka. Jej produkt otrzymał główną nagrodę w kategorii Dobry pomysł podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika.
  • Nagrodzone w ramach konkursu stoisko firmy Agna Wool Art.
- Wygraliśmy? Naprawdę? Kurczę, ale fajnie - cieszy się Paweł Kurnatowski, który wraz z żoną prowadzi Agna Wool Art. - Wełna jest bardzo wdzięczna, ponieważ z jej "włosów" można zrobić filc. Wystarczy tylko cierpliwość i pomysł, a stworzymy zwierzęta czy inne postaci. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Swoją pasją dzielimy się z innymi, dając im zestawy, dzięki którym mogą rozpocząć swoją przygodę z filcowaniem.
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymała marka Code Zero Marcina Matli (Grobla I, stoisko 417Mapka), który oferuje własnoręcznie szyte kamizelki, torby, plecaki czy nerki, tworzone ze zużytych żagli. Dodatkowym smaczkiem jest to, że we wszytych w produktach metkach umieszczono informacje, z jakiej jednostki pochodził materiał i gdzie ona pływała.

  • Kamizelki, torby, plecaki, nerki wykonane ze zużytych żagli można kupić na stoisku firmy Code Zero.
  • Kamizelki, torby, plecaki, nerki wykonane ze zużytych żagli można kupić na stoisku firmy Code Zero.
Równie wpisująca się w morski klimat Gdańska jest oferta stoiska Eyeillusion Adventure (ul. Podmłyńska, stoisko 203Mapka). Prowadzący je Oz Dror, Izraelczyk z Wielkiej Brytanii, oferuje ręcznie robione przez siebie wyroby optyczne - jeśli szukacie wyjątkowych lunet, lornetek, kompasów czy kalejdoskopów, koniecznie musicie odwiedzić jego stoisko.

Oz Dror (Eyeillusion Adventure) prezentuje wykonany w swoim warsztacie kalejdoskop. Oz Dror (Eyeillusion Adventure) prezentuje wykonany w swoim warsztacie kalejdoskop.

Przetwory i przeciery, babcine cynamonki i rzemieślnicze octy



W kategorii Dobry smak Grand Prix otrzymała manufaktura z Gliwic Niebo w Gębie (ul. Podmłyńska, stoisko 220Mapka), która oferuje samodzielnie robione przetwory - małe słoiczki pełne wybornych smaków, które można wykorzystać do wielu dań, ale też zajadać się nimi łyżką.

  • Agnieszka Kloryga z gliwickiej manufaktury "Niebo w gębie" była organizatorem koncertów, ale podczas pandemii zaczęła wytwarzać przetwory i przeciery. Jej produkty zdobyły główną nagrodę w kategorii Dobry smak.
  • Przetwory oferowane na stoisku manufaktury "Niebo w Gębie".
- Moja przygoda z przetworami zaczęła się podczas pandemii - mówi Agnieszka Kloryga, właścicielka firmy. - Wcześniej organizowałam koncerty. I to naprawdę dużych gwiazd. Leonard Cohen, Chris Botti, Macy Gray i wielu, wielu innych. Czasy się jednak zmieniły i trzeba było znaleźć inny sposób na życie. Od dawna robiłam konfitury dla znajomych. Uznałam więc, że dlaczego nie robić tego dla wszystkich - opowiada.
Wyróżnienia trafiły do trojga rzemieślników. Cynamonkę Bakery prowadzi rodzeństwo, KatarzynaŁukasz Rejniakowie, których stoisko działa w ramach Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 932Mapka). Oferują oni cynamonki tworzone według przepisu babci z nadzieniem tradycyjnym, pistacjowym lub różanym.

  • Katarzyna Rejniak z cynamonkami upieczonymi według przepisu swojej babci.
  • Katarzyna Rejniak z cynamonkami upieczonymi według przepisu swojej babci.
Z kolei na stoisku Anny Krawców z firmy EkoAnka, również działającym w ramach Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 936Mapka), znaleźć można tak wiele rodzajów kraftowych octów ziołowych, że trudno je zliczyć. Ocet z bursztynem? Bardzo proszę, taki też tu mają!

Co można zjeść na Jarmarku w 2023 r.?



Laureaci nagrody Grand Prix w obu kategoriach otrzymają, poza statuetką i dyplomem, voucher o wartości 5 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.

Jury konkursu o Grand Prix Jarmarku św. Dominika składało się z ośmiu osób, wśród których był gdański radny Piotr Dzik, przedstawiciele Referatu Handlu Urzędu Miejskiego w Gdańsku, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego i mediów, w tym redakcji Trojmiasto.pl.
ms

Wydarzenia

Jarmark Św. Dominika (23 opinie)

(23 opinie)
street food, jarmark, kiermasz

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (112)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane