- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (39 opinii)
- 2 Masz interes? Zostaw kartkę (115 opinii)
- 3 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (259 opinii)
- 4 Reforma ortografii wymusi zmiany w miastach (185 opinii)
- 5 Od soboty spore utrudnienia na A1 (65 opinii)
- 6 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (107 opinii)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-18 14:59
tja, panów cieśli to aż z Kaszub trzeba ściągać, tacy "szpecjaliści"... (1)
lepiej napiszcie , że ekipy były, tylko mało kto chciał to za grosze robić...i tu jest sedno sprawy
- 4 9
-
2015-12-29 14:04
Chyba jestes w bledzie
zapraszam na pomiary dachu poprzednich "majstrów" a co do ceny to wydaje mi sie ze obecny ciesla za 5 dachow nie skasuje tyle co za ten jeden.
- 0 0
-
2015-12-18 15:42
odnowione fajnie, ale goście hotelowi będą mieli hałasy i od dworca i od głównej ulicy :(
jeszcze jak wyremontują dookoła ulice i chodniki od strony torów, to już będzie cudnie, bo póki co to dworzec wschodni w warszawie lepiej się prezentował niż to
- 2 9
-
2015-12-18 16:14
Nowy browar....... (1)
to raczej browarek. A starego wrzeszczańskiego browaru już nie ma. Istniał ponad 120 lat. Przetrwał pruski zabór, dwie wojny światowe i komunę. Zniknął o ironio losu w wolnej Polsce.
- 23 2
-
2015-12-18 19:55
Podczas pruskiego zaboru to on powstał
W podobny sposób jak został zamknięty tenże sam browar przejął i pozamykał przynajmniej kilkanaście mniejszych lokalnych browarów, aż po Wejherowo licząc.
Taki chichot historii, browar zniknął, świat kręci się dalej.- 4 1
-
2015-12-18 20:11
panie rachciachciach. (1)
Uważasz jak myślę, że zniszczenie browaru we Wrzeszczu jest ok ?
0d 1945 do zamknięcia ważył różne piwa np. Hevelius i Kaper i była wytwórnia Pepsi Coli.- 8 2
-
2015-12-18 20:38
Po pierwsze waRZył !!
Po drugie w kształcie nam znanym powstał 11.X.1871r., przedtem od połowy XVIII wieku był tam mały folwarczny browar zwany "Drewnianym", jednak to co innego.
Polecam książkę Zbigniewa Gacha "X wieków piwa w Gdańsku", dowiesz się, że przez wieki browary powstawały i upadały.
A ja nie mam zwyczaju płakać nad rozlanym mlekiem- 2 2
-
2015-12-18 20:23
Browar we Wrzeszczu
Nie powstał pod zaborem pruskim.
Na Kuźniczkach ważono piwo o wiele wcześniej.- 3 4
-
2015-12-18 21:28
A gdzie tam będzie parking przy hotelu?
- 3 1
-
2015-12-18 21:40
i po co kolejny hotel (1)
I po co kolejny hotel? już teraz w sierpniu nie można przejść przez własne miasto w którym się człowiek urodził, fajnie oczywiście, że są turyści ale zaczyna być coraz gorzej i nie daje się tego wytrzymać , to staje się miastem nie do życia w sezonie letnim, ceny coraz wyższe, tylko interes się liczy a co z mieszkańcami? Oni nie pójdą do hotelu ani browaru, sami wielcy pańśtwo z zagranicy.......W swoim mieście człowiek zaczyna się czuć nieswojo...
- 1 9
-
2015-12-19 00:33
No tak,
z hotelu nie skorzysta (to jeszcze mogę zrozumieć), do browaru na dobre piwo też nie pójdzie, w dodatku nie gościnna, bo przyjezdnych nie lubi. Tylko tak mędzić będzie i narzekać, i szukać dziury w całym, zamiast się cieszyć, że coś nowego powstaje, w dodatku godnego uwagi i zahacza na dokładkę o historię.
Mam pytanie: jak wychodzisz z domu to ładujesz pozytywnie baterie przechadzając się po rodzinnym ukochanym mieście, czy wynurzasz się tylko po to, żeby kolekcjonować swoje krytyczne uwagi i podrasować malkontenctwo?- 3 0
-
2015-12-18 22:01
dobrze
szczerze mówiąc dobrze, że robią cokolwiek w tym pięknym budynku, będzie się pięknie komponował z naszym wyjątkowym dworcem
- 6 1
-
2015-12-18 22:30
Gratulacje pomyslu i zangazowania.
Tradycja w dobrym stylu i pomyslem.Pozwala to myslec ze jeszcze sa ludzie,ktorym historia Gdanska lezy na sercu.Nalezy sie troszczyc o zabytki starego
Gdanska ale takze o historie intelektalna.
Czekam na otwarcie tego objektu.- 7 1
-
2015-12-18 23:12
Wolne Miasto Gdansk
Byl browar w Gdansku mozna bylo zrobic z niego pomorska potege ale po co lepiej galerii, blokow,biedronek i bankow nastawiac
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.