• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Grill Italia Sempre przyjemnie zaskoczył, mimo wysokich cen

Agnieszka Haponiuk
12 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Późnym niedzielnym popołudniem wraz z przyjaciółmi wybrałam się do Grill Italia Sempre. Lokal znajduje się przy ul. Kościuszki 8, tuż przy dworcu i Sopot Centrum. Restauracja mieści się w zabytkowym ceglanym budynku, a wejść do niej można zarówno od strony dworca, jak i ul. Kościuszki.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Italian Grill SempreMapka to przestronna dwupoziomowa restauracja. Na parterze, zgodnie z panującym trendem, znajduje się otwarta kuchnia, są także wyeksponowane sezonowarki do wołowiny. Na piętrze mieści się znacznie więcej stolików.

Wnętrze utrzymane jest w stylu smart casual - nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu butelkowa zieleń, biel i czerń oraz jasne drewno. Białe ściany zdobią kolorowe retroplakaty reklamowe z włoskimi produktami. Na półpiętrze świeci się duży napis Grill Italia Sempre, a po drodze do toalet, które znajdują się w części piwnicznej, natkniemy się na starą Vespę. Na zewnątrz czeka na gości spory ogródek z parasolami.

W karcie znajdziemy klasyki kuchni włoskiej z pizzą na czele oraz znakomity wybór grillowanych steków z sezonowanej na miejscu wołowiny. Nasz wybór padł na:

  • Vitello Tonnato: wolno gotowana cielęcina/sos tuńczykowy/kapary/rukola - 38 zł
  • Tartare Primavera: tatar wołowy/kawior z pstrąga/grzyby shimey/grzyby enoki/szparagi/majonez umami/Grana padano - 46 zł
  • Zuppa di Pesce: zupa z owocami morza/pieczywo czosnkowe - 59 zł
  • Burger dello Chef: wołowina/cheddar/chutney z cebuli/jalapeno/majonez anchois/ketchup - 39 zł
  • Rostbef Steak (300 g) - 87 zł
  • Steki sprzedawane są na wagę, w karcie cena podana jest za 100 g, a ich waga waha się od 200 do 600 g.


  • Vitello Tonatto to przystawka, która pojawia się w menu każdej włoskiej restauracji na świecie, a pochodzi z Piemontu.
  • Vitello Tonatto to przystawka, która pojawia się w menu każdej włoskiej restauracji na świecie, a pochodzi z Piemontu.
  • Tatar wołowy z kawiorem z pstrąga.
  • Tatar wołowy z kawiorem z pstrąga.

Vitello Tonnato to bardzo dobra przystawka i wiem, że kiedyś ponownie jej skosztuję. Niezbyt gęsty sos był dość wyrazisty, nie tłumił jednak smaku delikatnej i kruchej cielęciny, lecz doskonale go uzupełniał wraz z dużymi, słonymi kaparami. OK, sosu było dużo, może nawet za dużo. Dodam, że Vitello Tonnato jest moją ulubioną włoską przystawką. Nigdy nie wychodzi z mody i pojawia się w menu każdej włoskiej restauracji na świecie, a pochodzi z Piemontu.

Tatar w wykonaniu Grill Italia Sempre nie do końca jest klasycznym tatarem, ale jego nowoczesną wariacją z odrobiną azjatyckiej nuty. Znalazłam w nim smaki słodkie, kwaśne, słone i ostre oraz umami. Smakował dobrze, ale zaburzone zostały proporcje. Dodatki przeważały nad delikatnym mięsem i trochę zgubił się jego smak. Niemniej to dobry tatar i wart uwagi.



  • Zupa rybna delikatnie pomidorowa z krewetkowo-rybną nutką, z nieprzebraną ilością owoców morza i soczystym kawałkiem dorsza.
  • Zupa rybna delikatnie pomidorowa z krewetkowo-rybną nutką, z nieprzebraną ilością owoców morza i soczystym kawałkiem dorsza.
  • Burger szefa był fantastyczny.
Zupa rybna rewelacyjna, esencjonalna, delikatnie pomidorowa z krewetkowo-rybną nutką, z nieprzebraną ilością owoców morza i soczystym kawałkiem dorsza w cieście. Duże brawa należą się za doskonale przyrządzone owoce morza, które nie były gumowate. Także tutaj zostały zaburzone proporcje, wywaru było nieco za mało w stosunku do pozostałych składników. Ale i tak uważam, że to jedna z lepszych zup z owocami morza, jakie jadłam. W smaku przypomina słynną, francuską bouillabaisse.

Burger szefa był fantastyczny. Perfekcyjna średnio wysmażona wołowina była tak soczysta, tak dobra, że rozpływaliśmy się w zachwytach nad każdym kęsem. Smaku dopełniały proste, nieprzekombinowane dodatki, jak: ser cheddar, słodki chutney z czerwonej cebuli, słony majonez anchois i ostre jalapeno, a do tego lekka, nieprzytłaczająca bułka. Naprawdę świetny burger, który plasuje się w pierwszej piątce burgerów, jakie ostatnio jadłam.

  • Stek okazał się za twardy.
  • Stek okazał się za twardy.
Stek z rostbefu nas rozczarował. Poprosiłam o medium, czyli średnio wysmażony. Taki mniej więcej otrzymałam. Stek okazał się za twardy, trudny do przeżucia, raczej gumowaty niż kruchy. Trudno się go kroiło. Wielka szkoda, bo z opisów pani kelnerki zapowiadał się na wyjątkowo smaczny kąsek, a tymczasem trzeba nad nim popracować.

Podsumowanie:
Naszą wizytę w Grill Italia Sempre zaliczam do udanych mimo zastrzeżeń co do steka i wysokich cen, ale taniej już nie będzie.
Klimat/wystrój - 5
Smak - 5
Obsługa - 5
Estetyka potraw - 5
Ocena ogólna: 5
5.0/6   Ocena autora
+ Oceń


O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (88) ponad 10 zablokowanych

  • jak można tyle jeść! (5)

    i to mięcha, i to czerwonego! te kilka muli w zupie rozbuchanej do nie wiadomo jakiej kombinacji nie zrównoważy nadmiaru kalorii, tłuszczu i zbyt dużej, nieekologicznej, niehumanitarnej produkcji mięsa!

    • 17 29

    • Nachalny prozelityzm wegan (2)

      Dawno już przekroczył upierdliwością łazików ze Świadków Jehowy

      • 11 2

      • Stawiam, że to trol (1)

        Udaje wege

        • 3 3

        • Mało prawdopodobne

          Oni tak na serio

          • 4 1

    • Kto pytał?

      • 0 1

    • ojejku

      uspokój się, odetchnij ze trzy razy.
      I daj każdemu jeść to, na co ma ochotę.

      • 11 0

  • Majonez umami?

    Umami to japońskie określenie smaku mięsnego. Grzyby są umami,ale nie majonez. Głupoty wypisują, a ludzie wszystko łykają. Co do restauracji to długo nie pociągnie z takimi cenami.

    • 27 1

  • Smakowicie wyglada (2)

    I może bym poszedł ale nikt nie napisał ile szklanka wody do tego obiadu kosztuje być może była bezcenna

    • 35 1

    • nie będę dokładać się do bańki spekulacyjnej nad naszym morzem (1)

      jedna wielka spekulacja - wybieram wakacje w innym miejscu

      • 26 0

      • Słusznie

        Tydzień w hotelu trzygwiazdkowym w Grecji tańszy niż w hotelu trzygwiazdkowym nad polskim morzem.

        • 25 0

  • Od kiedy zupa rybna jest pomidorowa. Pomidorowa zupa rybna to oszustwo kulinarne. (2)

    • 32 4

    • A ucha?

      • 3 0

    • Francuska/prowansalska jest z pomidorami.

      • 10 0

  • ceny absurdalnie wysokie. widac ze chca orżnąć turystów

    • 19 1

  • A ci znowu z tym mięchem! Świat głoduje, ale Trójmiasto.pl wciąż promuje mięso. Co za nieodpowiedzialność... (1)

    • 12 18

    • Kocham rośliny więc ich nie zjadam!

      • 8 2

  • i musialam o tym koniecznie napisac

    • 1 2

  • ten cykl nie ma sensu, skoro autorka potrafi tylko chwalić kolejne odwiedzane knajpy

    bzdura

    • 24 0

  • Ocena 5 mimo niedobrego steka

    Artykuł sponsorowany?

    • 40 1

  • Sempre

    To syf

    • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane