- 1 Podpalacz z Gdyni w rękach policji (43 opinie)
- 2 Pierwsze spotkanie trzech prezydentek (395 opinii)
- 3 Sprawa zgubionego karabinu trafiła do Gdyni (38 opinii)
- 4 Wyprosił z autobusu dzieci z hulajnogami (930 opinii)
- 5 Wojskowa flota aut wyprzedała się na pniu (80 opinii)
- 6 Nielegalne śmietniska zmorą mieszkańców (124 opinie)
Jemy na mieście: Grill Italia Sempre przyjemnie zaskoczył, mimo wysokich cen
Późnym niedzielnym popołudniem wraz z przyjaciółmi wybrałam się do Grill Italia Sempre. Lokal znajduje się przy ul. Kościuszki 8, tuż przy dworcu i Sopot Centrum. Restauracja mieści się w zabytkowym ceglanym budynku, a wejść do niej można zarówno od strony dworca, jak i ul. Kościuszki.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Italian Grill Sempre to przestronna dwupoziomowa restauracja. Na parterze, zgodnie z panującym trendem, znajduje się otwarta kuchnia, są także wyeksponowane sezonowarki do wołowiny. Na piętrze mieści się znacznie więcej stolików.
Wnętrze utrzymane jest w stylu smart casual - nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu butelkowa zieleń, biel i czerń oraz jasne drewno. Białe ściany zdobią kolorowe retroplakaty reklamowe z włoskimi produktami. Na półpiętrze świeci się duży napis Grill Italia Sempre, a po drodze do toalet, które znajdują się w części piwnicznej, natkniemy się na starą Vespę. Na zewnątrz czeka na gości spory ogródek z parasolami.
W karcie znajdziemy klasyki kuchni włoskiej z pizzą na czele oraz znakomity wybór grillowanych steków z sezonowanej na miejscu wołowiny. Nasz wybór padł na:
- Vitello Tonnato: wolno gotowana cielęcina/sos tuńczykowy/kapary/rukola - 38 zł
- Tartare Primavera: tatar wołowy/kawior z pstrąga/grzyby shimey/grzyby enoki/szparagi/majonez umami/Grana padano - 46 zł
- Zuppa di Pesce: zupa z owocami morza/pieczywo czosnkowe - 59 zł
- Burger dello Chef: wołowina/cheddar/chutney z cebuli/jalapeno/majonez anchois/ketchup - 39 zł
- Rostbef Steak (300 g) - 87 zł
- Steki sprzedawane są na wagę, w karcie cena podana jest za 100 g, a ich waga waha się od 200 do 600 g.
Vitello Tonnato to bardzo dobra przystawka i wiem, że kiedyś ponownie jej skosztuję. Niezbyt gęsty sos był dość wyrazisty, nie tłumił jednak smaku delikatnej i kruchej cielęciny, lecz doskonale go uzupełniał wraz z dużymi, słonymi kaparami. OK, sosu było dużo, może nawet za dużo. Dodam, że Vitello Tonnato jest moją ulubioną włoską przystawką. Nigdy nie wychodzi z mody i pojawia się w menu każdej włoskiej restauracji na świecie, a pochodzi z Piemontu.
Tatar w wykonaniu Grill Italia Sempre nie do końca jest klasycznym tatarem, ale jego nowoczesną wariacją z odrobiną azjatyckiej nuty. Znalazłam w nim smaki słodkie, kwaśne, słone i ostre oraz umami. Smakował dobrze, ale zaburzone zostały proporcje. Dodatki przeważały nad delikatnym mięsem i trochę zgubił się jego smak. Niemniej to dobry tatar i wart uwagi.
Zupa rybna rewelacyjna, esencjonalna, delikatnie pomidorowa z krewetkowo-rybną nutką, z nieprzebraną ilością owoców morza i soczystym kawałkiem dorsza w cieście. Duże brawa należą się za doskonale przyrządzone owoce morza, które nie były gumowate. Także tutaj zostały zaburzone proporcje, wywaru było nieco za mało w stosunku do pozostałych składników. Ale i tak uważam, że to jedna z lepszych zup z owocami morza, jakie jadłam. W smaku przypomina słynną, francuską bouillabaisse.
Burger szefa był fantastyczny. Perfekcyjna średnio wysmażona wołowina była tak soczysta, tak dobra, że rozpływaliśmy się w zachwytach nad każdym kęsem. Smaku dopełniały proste, nieprzekombinowane dodatki, jak: ser cheddar, słodki chutney z czerwonej cebuli, słony majonez anchois i ostre jalapeno, a do tego lekka, nieprzytłaczająca bułka. Naprawdę świetny burger, który plasuje się w pierwszej piątce burgerów, jakie ostatnio jadłam.
Stek z rostbefu nas rozczarował. Poprosiłam o medium, czyli średnio wysmażony. Taki mniej więcej otrzymałam. Stek okazał się za twardy, trudny do przeżucia, raczej gumowaty niż kruchy. Trudno się go kroiło. Wielka szkoda, bo z opisów pani kelnerki zapowiadał się na wyjątkowo smaczny kąsek, a tymczasem trzeba nad nim popracować.
Podsumowanie:
Naszą wizytę w Grill Italia Sempre zaliczam do udanych mimo zastrzeżeń co do steka i wysokich cen, ale taniej już nie będzie.
Klimat/wystrój - 5
Smak - 5
Obsługa - 5
Estetyka potraw - 5
Ocena ogólna: 5
O autorze
Miejsca
Opinie (88) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-12 19:05
jak można tyle jeść! (5)
i to mięcha, i to czerwonego! te kilka muli w zupie rozbuchanej do nie wiadomo jakiej kombinacji nie zrównoważy nadmiaru kalorii, tłuszczu i zbyt dużej, nieekologicznej, niehumanitarnej produkcji mięsa!
- 17 29
-
2022-06-12 20:42
Nachalny prozelityzm wegan (2)
Dawno już przekroczył upierdliwością łazików ze Świadków Jehowy
- 11 2
-
2022-06-12 20:46
Stawiam, że to trol (1)
Udaje wege
- 3 3
-
2022-06-12 21:21
Mało prawdopodobne
Oni tak na serio
- 4 1
-
2022-06-12 20:43
Kto pytał?
- 0 1
-
2022-06-12 19:12
ojejku
uspokój się, odetchnij ze trzy razy.
I daj każdemu jeść to, na co ma ochotę.- 11 0
-
2022-06-12 20:49
Majonez umami?
Umami to japońskie określenie smaku mięsnego. Grzyby są umami,ale nie majonez. Głupoty wypisują, a ludzie wszystko łykają. Co do restauracji to długo nie pociągnie z takimi cenami.
- 27 1
-
2022-06-12 19:20
Smakowicie wyglada (2)
I może bym poszedł ale nikt nie napisał ile szklanka wody do tego obiadu kosztuje być może była bezcenna
- 35 1
-
2022-06-12 20:40
nie będę dokładać się do bańki spekulacyjnej nad naszym morzem (1)
jedna wielka spekulacja - wybieram wakacje w innym miejscu
- 26 0
-
2022-06-12 20:47
Słusznie
Tydzień w hotelu trzygwiazdkowym w Grecji tańszy niż w hotelu trzygwiazdkowym nad polskim morzem.
- 25 0
-
2022-06-12 18:15
Od kiedy zupa rybna jest pomidorowa. Pomidorowa zupa rybna to oszustwo kulinarne. (2)
- 32 4
-
2022-06-12 20:45
A ucha?
- 3 0
-
2022-06-12 20:12
Francuska/prowansalska jest z pomidorami.
- 10 0
-
2022-06-12 20:44
ceny absurdalnie wysokie. widac ze chca orżnąć turystów
- 19 1
-
2022-06-12 18:54
A ci znowu z tym mięchem! Świat głoduje, ale Trójmiasto.pl wciąż promuje mięso. Co za nieodpowiedzialność... (1)
- 12 18
-
2022-06-12 20:41
Kocham rośliny więc ich nie zjadam!
- 8 2
-
2022-06-12 20:33
i musialam o tym koniecznie napisac
- 1 2
-
2022-06-12 20:20
ten cykl nie ma sensu, skoro autorka potrafi tylko chwalić kolejne odwiedzane knajpy
bzdura
- 24 0
-
2022-06-12 19:58
Ocena 5 mimo niedobrego steka
Artykuł sponsorowany?
- 40 1
-
2022-06-12 19:42
Sempre
To syf
- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.