- 1 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (156 opinii)
- 2 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (720 opinii)
- 3 Pod prąd uciekał przed policją (250 opinii)
- 4 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (143 opinie)
- 5 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (64 opinie)
- 6 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (103 opinie)
Jemy na mieście: U Wędzonych - mięsne rarytasy!
Restauracja u Wędzonych to stosunkowo nowy lokal, który zajął miejsce po popularnym Cafe Sanatorium w Sopocie. Mieści się przy ul. Grunwaldzkiej 8-10. Skuszona opowieściami o dobrym jedzeniu w tutejszej restauracji postanowiłam zweryfikować te opinie i opisać wrażenia w recenzji z cyklu "Jemy na mieście". Do u Wędzonych wybieram się z moimi dwiema ulubionymi kulinarnymi towarzyszkami w niedzielne popołudnie.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
We wnętrzu dominuje czerń i czerwień, ale z racji dużych okien ciemna kolorystyka nie przytłacza. Praktycznie nie znajdziemy tu żadnych ozdób prócz dużych, szklanych świeczników, zielonych roślin w doniczkach, które zmyślnie zostały umieszczone na krągłych półeczkach przyczepionych po bokach stolików. Świetny pomysł, bo roślinki i świeczki nie zasłaniają rozmówcy i nie przeszkadzają podczas spożywania posiłku.
Zgodnie z panującym trendem nie zabrakło otwartej kuchni, która znajduje się tuż za dużym barem w sali głównej. Tam też na jednej ze ścian widnieje duża, podświetlana grafika z geometrycznymi bykami i logo restauracji. Już nazwa lokalu u Wędzonych sugeruje, co znajdziemy w karcie. Rzecz jasna w menu króluje mięso, m.in. burgery, które nie są serwowane w klasycznej formie z mieloną wołowiną, ale podawane są z wędzonym mostkiem, pastrami czy bardzo rzadko spotykaną szarpaną jagnięciną.
Obszernych informacji o sposobie przyrządzenia i smakach udzieliła nam przesympatyczna pani kelnerka. Otóż każde mięso jest starannie peklowane albo marynowane i długo (nawet kilkanaście godzin), acz delikatnie wędzone lub podwędzane w specjalnym piecu "smoker". Taki sposób podawania mięs przywędrował do nas z USA.
Z wielu mięsnych propozycji wybieramy:
- Burgery:
- Owca ofiarna / szarpana jagnięcina, puree z bakłażana, miętowy sos na bazie jogurtu - 33 zł
- Kurza melodia / wędzone i grillowane udko z kurczaka, coleslaw, sos aioli - 29 zł
- Inne "uWędzone" specjały
- Talerz pastrami (200 g) / podawany z sosem anchois - 30 zł
- Czary mary / skrzydełka z kurczaka uwędzone i grillowane + sos (3 szt.) - 15 zł
- W chrupiącym cieście:
- Pieliczki z szarpanymi polikami wołowymi + sos (3 szt.) - 22 zł
- Frytki - 11 zł
- Do tego lemoniada wiśniowa, która przyrządzana jest na miejscu z przecieru i można wybrać sobie poziom słodzenia.
Naszą mięsną ucztę zaczynamy od wizytówki u Wędzonych, czyli talerza pastrami, a dokładniej rzecz ujmując arcydelikatnych pasków wędzonego mostku wołowego. To było genialne, kruche, rozpływające się w ustach mięso, gdzie pełni smaku dodawał aksamitny sos anchois. W moich kulinarnych doznaniach towarzyszyła mi koleżanka, która nie przepada za mięsem, a więc skoro ją urzekło to pastrami tak samo jak i mnie, to znaczy, że naprawdę było wspaniałe.
Zabrakło nam słów, by wyrazić zachwyt nad burgerem z szarpną jagnięciną. Zacznijmy od maślanej, mięciutkiej w środku i chrupiącej z zewnątrz maślanej bułki, która skrywała soczystą, słodkawą i superdelikatną jagnięcinę z subtelną nutką wędzenia. A sos miętowy, pikle i puree z bakłażana świetnie podkręcały smak mięsa.
Na drugi ogień poszedł burger z kurczakiem, który również urzekł mnie smakiem na tyle, że skłonna byłam przyznać mu palmę pierwszeństwa. To była bardzo smaczna kompozycja - aromatyczny kurczak, chrupiąca sałatka i lekki sos czosnkowy. Po prostu pyszne.
Pierożki były chrupiące i wypełnione po brzegi wyrazistym farszem z policzków wołowych. Doskonale smakowały z sosem BBQ. Bardzo sycące. Skrzydełka z kurczaka to danie, które udaje się niewielu, bo albo są za słabo zgrillowane albo źle doprawione itd. A skrzydełka w u Wędzonych są kapitalne. Lekko podwędzone, natarte różnymi paprykami i zgrillowane. Były soczyste, pełne smaku i chrupiące z zewnątrz, a z sosem z gorgonzoli, który co prawda był za rzadki, ale smaczny, znakomicie się komponowały.
Chyba nie jadłam lepszych ostatnimi czasy. Z początku wahałam się, czy je zamówić, ale okazały się strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługują także nieprzeciętne w smaku pikle, które towarzyszyły każdemu burgerowi. Myślę, że tajemnica ich smaku tkwi w tym, że są robione na miejscu.
Proszę państwa, w u Wędzonych mięso zdecydowanie jest na pierwszym planie. To prosta i smakowita forma podania różnych mięs, gdzie trafnie dobrane dodatki i przyprawy tylko podkreślają jego smak. Nie pamiętam, kiedy jadłam tak dobrze zrobione mięsa, w tym pospolitego kurczaka.
Zdecydowanie i jednogłośnie wraz z moją "nie lubię mięsa" koleżanką wystawiam ocenę celującą za obsługę, klimat, a przede wszystkim za smak i nieszablonowe podejście do kurczaka. Polecam to miejsce wszystkim wielbicielom "smoked meat". Wegetarianie też znajdą coś dla siebie, a mianowicie burgera z burakiem duszonym w podwędzanym maśle oraz grillowanego bakłażana.
O autorze
Miejsca
Opinie (49) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-29 11:40
Opinia wyróżniona
Znowu (niestety) przeczytałem te komentarze... (1)
Ludzie, czy większość z Was ma jakąś, za przeproszenie sr*czkę umysłową? Czy to może efekt bolesnego, niedzielnego poranka? POwcy, PiSowcy, Lidle, Biedry, Katoliban i wszechobecna złośliwość....brrr
- 22 3
-
2022-05-29 16:08
Kto byl ten wie
Jedzonko maja świetne i żaden d**ilny komentarz tego nie zmieni.
- 8 1
Wszystkie opinie
-
2022-05-28 11:39
Elita od dawno przyjęła wegę (4)
Bycie weganem to jest następny krok cywilizacyjny
- 21 42
-
2022-05-28 11:56
aha, podpisz sie imieniem i nazwiskiem elito, ile zarabiasz i jakie masz wyksztalcenie, elyto? elita to steki i zbilansowana dieta, a nie obsik4ne szczawy oraz gluten i cukry/węgle.
- 24 7
-
2022-05-28 13:44
Weganinem, nie weganem.
- 11 4
-
2022-05-28 21:32
Nie ma co prowadzić wojen wege - mięso
Nawet tak pro-mięsna restauracja ma dziś w menu opcje wege. A jeszcze kilka lat temu połowa lokali nie miała.
- 2 0
-
2022-05-29 20:54
W tej knajpie wali
Tylko nie wiem czy szadolkami czy z kibla
- 0 0
-
2022-05-28 11:41
(3)
Owca ofiarna...tzn koszerna?
- 23 9
-
2022-05-28 13:40
Ty udajesz głupiego czy co? (1)
Ahahahaha.
- 2 10
-
2022-05-28 16:54
Nie wiadomo kiedy głupi żartuje
- 1 3
-
2022-05-28 14:30
raczej Hallal
- 3 1
-
2022-05-28 12:01
Kolejna knajpa w tym miejscu:) (1)
Miejsce ma złą energię bo nic nie jest w stanie się utrzymać. Ciekawe ile czasu przetrwa u Wędzonych? Czego tam nie było z wodotryskami włącznie.... i co? i plajta. Życzę powodzenia..... i ostrzegam.... być restauratorem to nie forsować swoich przyzwyczajeń i upodobań a nieustannie wsłuchiwać się w oczekiwania gości.... i tylko wysokiej klasy półprodukt. Ps. Jak będziecie sprzedawać wodę po 8 złotych to za pół roku Was nie będzie. A w Sopocie macie piękną wodę zdrojową którą można podać jako gratis do obiadu. i pamiętajcie gość ma zawsze racje!
- 34 12
-
2022-05-28 15:20
Janusz Gajos w filmie "żółty szalik" powiedział do kelnera
"Pan ma zawsze rację", wiec bzdury piszesz.
- 2 4
-
2022-05-28 12:25
Nazwa jakby po pozarze byli i lokal zadymilo. Jeszcze jeden szyld z gatunku odstreczajacych dziwolagow.
- 15 20
-
2022-05-28 14:00
Jak za obiad więcej niż 20 to dzięki (10)
Ja w domu za 20 robię pół kg piersi, kg frytek, surowevzka i cola. A tam pewnie bym zapłacił 150 hahaha
- 18 31
-
2022-05-28 14:32
(2)
a ile kg parówek z Biedry by było ...
- 12 4
-
2022-05-28 21:56
Z 7 kila bedzie (1)
- 1 2
-
2022-05-28 22:03
w promocji...
i 10 się trafi !!!.
- 1 2
-
2022-05-28 18:48
zatem smacznej coli życzę
- 4 1
-
2022-05-28 22:32
Sama cola 8,40
To musisz do tego dokładać kolejny konkretny syf. Gratki. Mało kto tak
Umie- 0 2
-
2022-05-29 10:49
W tej chwili pół kilo piersi kosztuje 20 zł, marudo, więc skończ lamentować. (1)
- 0 2
-
2022-05-29 20:53
Gdzie ty robisz zakupy?
U ruskich?
- 0 0
-
2022-05-29 17:45
Jak za olej, prąd i resztę
Płaci mama, to tak.
- 2 2
-
2022-05-29 20:52
To co oni tam serwują
To nawet obok obiadu nie stało
- 1 0
-
2022-05-29 21:49
Kłamiesz...
Ty nawet do sklepu nie wszedłeś i już brniesz w brednie!
- 0 0
-
2022-05-28 14:42
Żart (1)
Te wszystkie knajpy nie mają nic wspólnego z wędzonkami. Kupią to tylko ludzie bez pojęcia o wyrobach
- 24 21
-
2022-05-29 16:04
Napisał koleś nie mający zielonego pojęcia o czym pisze.
- 3 2
-
2022-05-28 15:54
(2)
Jadly wyrazisty farsz, a jaki jest nie wyrazisty?
- 14 4
-
2022-05-28 15:56
Geniale miesko i aksamitny sos,cos pieknego i nie drogo!!!
- 1 1
-
2022-05-29 07:45
Twój domowy (ten, co wiesz, co jesz) z biodrówki z Lidla.
- 0 2
-
2022-05-28 16:36
Nie ma jak kiełbaski przy ognisku (1)
- 15 7
-
2022-05-28 18:18
Do popicia piwko. Ach i och.
- 3 1
-
2022-05-28 18:17
Rarytasy to są u mamy na obiedzie.
- 15 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.