• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kucharka oskarżona o zatrucie u 51 osób

Michał Sielski
16 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Kucharka uznana za winną zatrucia w przedszkolu
Dzięki szybkiej i dobrze skoordynowanej akcji ratowniczej wiele dzieci szybko uzyskało pomoc. Dzięki szybkiej i dobrze skoordynowanej akcji ratowniczej wiele dzieci szybko uzyskało pomoc.

To kucharka winna jest zatrucia dzieci w gdyńskim przedszkolu - twierdzi prokuratura, która właśnie skierowała do sądu akt oskarżenia. W kwietniu ubiegłego roku jedzeniem w przedszkolu zatruło się 51 osób. Przyczyna? "Nieprzestrzeganie norm sanitarnych", czyli po prostu brud.



Masz zaufanie do osób podających posiłki w szkołach, przedszkolach czy internatach?

27 kwietnia 2012 roku w przedszkolu nr 46 przy ul. Pustej zobacz na mapie Gdyni na Pustkach Cisowskich jedzeniem zatruło się 42 dzieci i 9 osób z obsługi. Objawy były gwałtowne: biegunki, wymioty, osłabienie i odwodnienie.

W akcji ratowniczej brała udział m.in. straż pożarna, bo początkowo obawiano się, że doszło do zatrucia tlenkiem węgla. Strażacy sprawdzili elektronicznymi miernikami wszystkie urządzenia, instalacje i pomieszczenia, ale nic nie znaleźli. Karetki z całej okolicy odwoziły najbardziej cierpiące dzieci do szpitali, a dla pozostałych podstawiono autokar, który eskortowany przez policję również pojechał do szpitala. Dzieciaki bez objawów zostały odebrane przez rodziców.

Trzy dni później okazało się, że w aż czterech różnych posiłkach, które jadły dzieci i obsługa przedszkola - m.in. w paście drobiowej, bananach, pasztecie i pulpetach - znaleziono bakterie gronkowca złocistego, który wywołał zatrucie. Według prokuratury winę za to ponosi kucharka zatrudniona w samorządowym przedszkolu.

- Główną przyczyną były zaniedbania w przestrzeganiu wymogów sanitarno-higienicznych w kuchni - mówi Grażyna Wawryniuk, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Gdańsku.

Wszystko wskazuje na to, że proces będzie krótki i wyrok zapadnie szybko. Kucharka już została przesłuchana w charakterze podejrzanej i przyznała się do popełnienia przestępstwa. Najprawdopodobniej nie trafi jednak do więzienia, otrzyma karę w zawieszeniu i grzywnę.

Miejsca

Opinie (124) 2 zablokowane

  • Dlatego ja nigdy nie jem ani w barach ani w stolówkach bo kto wie co za ludzie tam pracują (9)

    i co wrzucają do jedzenia,dla mnie gotuje mama i tylko jej ufam

    • 55 96

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Bądż

      grzeczny bo cię mamuśka załatwi na cacy !!!!

      • 23 5

    • (1)

      rozumiem nigdzie też nie wyjeżdżasz bo kto wie co w hotelu przygotują?

      • 27 2

      • Gdzie on wyjedzie jak na 16-tą na obiad musi wrócić ?

        • 50 2

    • (1)

      oj biedny jesteś - dziewczyny też nie dotykasz bo nie wiesz co robiła wcześniej - współczuje ci

      • 33 3

      • Bo to prawda!!! A jak taka dziewczyna całowała się wcześniej z kominiarzem albo nie daj boże z MURZYNEM!!! Można się czymś zarazić, umrzeć... wolałbym być gejem, ale że nie jestem to wybieram wieczne prawictwo.

        • 16 4

    • kucharka

      heh ja pracuje na stolowce i przyznam ziemniaki w wiadrze trzymamy kilka dni obrane heh gnija

      • 7 2

    • A d*psko też ci jeszcze mamusia podciera?

      • 3 1

    • ciekawe....

      Ciekawe kto ci ugotuje jak mama umrze?

      • 2 0

  • Niech dalej narzucają w szpitalach jedzenie z kartonów to na pewno będzie lepiej!!! (4)

    polepszyli nam wszytkim w ten sposób na siłę.

    Własna kuchnia w przedszkolu, szkole czy szpitalu to podstawa. Tak było do tej pory i nie było takich sytuacji... smacznie i przede wszytkim jedzenie było gorące a nie letnie lub zimne jak teraz

    • 69 6

    • Te (3)

      cateringi w szpitalach doprowadzą kiedyś do tragedi , komu przeszkadzały kuchnie w szpitalach , właścicielom firm cateringowych ??????

      • 20 1

      • (2)

        Outsourcing jest tańszy. Poza tym nie wiem czy przygotowanie jedzenia dla wszystkich w szpitalu który siłą rzeczy jest bardziej narażony na obecność bakterii i wirusów jest bardziej bezpieczne.

        • 5 5

        • jestes z branzy cateringowej ze takie bzdury piszesz? (1)

          • 5 1

          • DArek wie wszystko,

            już nie raz się popisywał na tym forum

            • 8 1

  • jakie to wszystko delikatne dzisiaj (9)

    trochę brudu i już chorują. jak byłem młody jedliśmy szczaw i mirabelki z bakteriami i nikt nie chorował

    • 158 32

    • to teraz Pan zjedz i wal Pan na OIOM od razu ;)

      panie polityk :P

      • 6 6

    • bo makdonaldów, co dzieciom żołądek rozwala, nie było - Mak s**** - i po 15 latach żołądek i jelita do wymiany

      • 25 0

    • Panie Niesiołowski

      Wszyscy wiedzą co jadł pan kiedyś, oraz co jesz pan teraz i za czyje pieniądze.
      zatem wszystkie dzieci niezamożnych rodziców, jedzące szczaw i mirabelki, życzą panu smacznego.

      • 10 1

    • co ty wiesz o bakteriach?

      • 6 0

    • ja jestem ciekaw kto robił za kontrolującego posiłki przed ich wydaniem

      w tym przedszkolu? i dlaczego ten ktos sie nie rozchorował ??? skoro musi robic to ORGANOLEPTYCZNIE

      • 4 0

    • Problem w tym, że dziś dzieciaki spedząją czas przed TV lub komputerem od najmłodszych lat

      Zamiast taplać się w błocie, kałużach, czy piaskownicy...
      Odporność zyskuje się poprzez zabawę na świeżym powietrzu.

      • 20 0

    • a na wsi jedliśmy brukwie wyrwane z ziemi, bez umycia

      aż mam dreszcze...:-)
      nie dałabym moim dzieciom :-)

      • 12 1

    • aaa

      a ja jadlam chleb z cukrem i sie zylo

      • 11 0

    • ale

      ale gronkowca złocistego to tam raczej nie było... raczej piach i spaliny

      • 4 0

  • teraz zacznie się nagonka na kucharki (4)

    w tvnie widzę już loże ekspertów

    • 101 11

    • Ten

      durny San-Epid będzie szalał tylko tam gdzie nie trzeba u nich za kasę wszystko się załatwi !!!

      • 7 0

    • jestem za tym aby KAZDY obywatel (1)

      musial miec obowiazkowe OC (Odpowiedzialnosc Cywilna). Nie mowie tu tylko o przypadku tej kucharki, ale jesli z czyjejs winy trzeba pokryc jakies koszty (leczenia, remontow, odszkodowania) bardzo ciezko jest odzyskac jakiekolwiek sumy (juz nie mowie ze zajecia komornicze sa niesamowicie uciazliwe dla platnika) i w takim przypadku nie trzeba nic zajmowac, tylko jest polisa OC.

      • 3 5

      • jeśli tak by było to zalałaby nas fala wyłudzeń odszkodowań

        • 7 0

    • a w loży '' Perfekcyjna Pani domu i Magda Gessler.

      j.w.

      • 6 0

  • zatrucie (22)

    u nas w przedszkolu sanepid nie kontroluje jedzenie mało kaloryczne dzieci są głodne

    • 15 15

    • kucharki (8)

      dlaczego kucharki emerytki na dzień nauczyciela w przedszkolu dostają nagrody

      • 6 5

      • (1)

        a właśnie dlaczego??????????????????????????????

        • 3 4

        • polaki !!!

          wy się dla paru groszy sami zagryziecie , co za wredny naród !!!!!!

          • 13 2

      • Żal Ci 300 zł dla kobiety, która ciężko pracuje (fizycznie) przez kilkadziesiąt lat? (5)

        Bo tyle średnio dostają te kucharki. Nagrody dla nauczycieli? Równowartość pensji, a niekiedy (jubileusze) nawet i 3-krotność. Kucharki nie są nauczycielami, ale ich pracodawcą jest (pośrednio) MEN. Kto ma im wypłacać nagrody, jeśli nie oni?

        • 15 4

        • Doktor Dźi (4)

          emerytka kucharka ma emeryturę i pensje a mi nauczycielce brakuje na spłatę kredytu około 350 zł dlatego czuję się niedoceniona ze nie doceniono mnie jako nauczyciela

          • 1 10

          • Taaa, Wam nauczycielom zawsze jest mało, zawsze jesteście biedni i pokrzywdzeni. (1)

            Ciekawe, czy bierzesz pod uwagę wszystkie dodatki, które otrzymujesz, a o których kucharka może sobie pomarzyć. Ciekawe, czy musisz przepracować fizycznie co najmniej 40 godzin tak jak ona. To jej wina, że bierzesz kredyt, na który Cię nie stać?

            • 13 2

            • Heh najśmiesziejsze jest to że zawsze wypowiadają sie ci którzy nie wiedzą jak jest naprawdę ale za to wydaje im się coś więc biorą to za fakt...

              • 1 3

          • (1)

            O jaka ty pokrzywdzona jesteś. Nie pasuje to się zwolnij! Jeżeli jesteś nauczycielką to współczuje uczniom. 14 października to dzień edukacji narodowej, a nie dzień nauczyciela.

            • 9 4

            • Szanowna Redakcjo!

              Nazwy świąt np. Dzień Edukacji Narodowej, Boże Narodzenie, Wszystkich Świętych itp. piszemy w języku polskim wielką literą. Nie wiem dlaczego w powyższym poście zostało to zmienione, ale polecam przestudiować słownik języka polskiego.

              • 4 0

    • zatrucie (1)

      w wiekszosci przedszkoli jedzenie jest beznadziejne a dzieci glodne w przedszkolach moich corek a chodzily w pdstepach 10 letnich kucharki wychodzily z pracy z wielkimi siatami pelnymi jedzenia kilka razy zostala kucharka na tym przylapana i nic a dzieci juz od progu w szatni krzyczaly czy mam cos do jedzenia

      • 6 4

      • Popatrz lepiej na wymogi sanepidu, a nie na kucharki, bo to niech ich wina, że Pani za biureczkiem jest mądrzejsza i wie lepiej, ile i co może zjeść Twoje dziecko.

        • 5 0

    • Piszesz bzdety, czyli to, co Ci się wydaje słuszne (2)

      Prawda jest taka:
      1. Dzieci są "głodne", bo nie chcą jeść tego, co podaje kuchnia. A dlaczego nie chcą? Bo rodzice od małego przyzwyczajają je do chipsów, słodyczy i fast-foodów.
      2. Sanepid kontroluje kuchnie, i to wiele razy w ciągu roku, bo MUSI.
      3. Porcje są przygotowywane wg wcześniej ustalonej gramatury, która w zupełności wystarcza dla dziecka, żeby się najadło.
      Amen i nie pisz bzdur.

      • 13 4

      • od niemowlaka przyzwyczająją do coli i czipsów i komputera

        • 7 1

      • do doktora Dżi

        Sam piszesz bzdety chyba nie miales dzieci w przedszkolu, i czytaj teksty ze zrozumieniem

        • 0 3

    • brak podstaw prawnych do nakładania kar za niewłaściwą wartość odżywczą potraw (6)

      Nasi kochani parlamentarzyści w żadnym przepisie nie określili sankcji karnych za nieprzestrzeganie tych norm. Jest to kontrolowane, ale nie można ukarać, więc dzieci chodzą głodne (jest to znany problem i nikt z nim nic nie robi)

      • 0 3

      • Nie podszywaj się pod pracownika Sanepidu (4)

        Za nieprawidłową gramaturę posiłku w instytucjach masowego żywienia dostaje mandaty kuchnia (kucharka/intendentka). Oczywiście, że jest to kontrolowane i egzekwowane, więc nie siej fermentu.

        • 3 3

        • nie podszywaj się pod pracownika Sanepidu (1)

          mandaty otrzymuje dyrektor przedszkola za niewłaściwy nadzór

          • 2 0

          • Dyrektor może pojechać po pensji pracownikom kuchni w zamian na mandat.

            Może, ale nie musi. Natomiast mandaty są częstym zjawiskiem.

            • 1 3

        • (1)

          Za gramaturę tak i nakłada je inspekcja handlowa, a nie sanepid i nie w szkołach i przedszkolach, tylko w otwartych zakładach żywienia zbiorowego (bary, restauracje). Sanepid nie ma podstawy prawnej do nałożenia mantatu za niewłaściwą gramaturę.

          • 3 0

          • Inspekcja handlowa kontroluje pod tym względem placówki komercyjne,

            a nie non-profit, jak stołówki szkolne. Tutaj właśnie Sanepid sprawdza gramaturę.

            • 0 1

      • ilością chemi w produktach też nikt nie kontroluje

        • 3 0

    • żarłok przedszkolny

      Wszystko wyjadasz i jeszcze kapujesz.

      • 2 0

  • Sanepid i Prokuratura są bardzo mądre... (3)

    ...po czasie. Niby tacy wnikliwi, a jednak...firmy cateringowe mają kontrole co chwilę, ciekawe jak to wygląda w placówkach oświatowych...

    • 29 2

    • Firmy (1)

      cateringowe załatwiają sprawy z San-Epidem w wiadomo polski sposób !!!!!!

      • 3 1

      • a masz jakieś dowody na poparcie swoich słów? to do prokuratury. a jak nie masz a tylko tak ci się wydaje to nie ogłaszaj tego.

        fakt jest taki że sanepid potrafi być bardzo upierdliwy. wiem bo sam nie raz w pracy załatwiałem sprawy z sanepidem.

        • 0 1

    • Co najmniej kilka kontroli w ciągu roku, średnio co 2 miesiące kontrola ogólna,

      raz w roku można się spodziewać "niespodziewanej" kontroli szczegółowej (tzn. wcześniej dzwonią), łącznie z trzepaniem papierów, sprawdzaniem gramatury itp. Kontrola ogólna to papiery pracowników, pobieranie próbek, kontrola lodówek. Jeszcze jakieś pytania? Kary? 500 zł wzwyż. Na ogół NIE MOŻNA się dogadać jak u prywaciarza. Jeszcze jakieś pytania?

      • 2 2

  • W hipermarketach dzis widac takie kobitki ale tez i klientow ktorzy dlubia w nosie !!! (5)

    Nie zrzucajmy wszystkiego na kogos bo brak higieny i dbalosci jest dzis ogolny wszedzie !!!!!!! Sprzedawczynie czesto sobie w nosie dlubia i za chwile wedline kroja lub swieze ryby podaja . Klienci tez zra brudnymi lapami wszelkie towary niby probujac. Dziad spocony i smierdzacy w dresie dlubie sobie w gaciach a za chwile ten smierdziel winogrona smakuje . To wrecz ogolnie dzis obrazy obrzydzenia i braku higieny . Wielu lazi do kibla i nawet rak nie myje . Polowa spoleczenstwa to smierdziele i syfiarze a kobiety to juz dzis ogolnie obraz rozpaczy bo nie dosc ze spocone i brudne to perfumy leja na ten syf wiec to katastrofa. Nie mozna tego tlumaczyc brakiem czasu czy zmeczeniem po pracy bo to smieszne . Dziadostwo to dziadostwo i brud wynika z bezmyslnosci . Jak sie mowi zeby brac prysznic dwa razy dziennie i myc rece przed kazdym posilkiem i przed przygotowaniem nawet co piec minut to nie ! bo ona wie lepiej i jara szlugi nad kotletami .Wody i mydla za pare groszy w domu nie macie ? .

    • 90 6

    • biedny człowieku (2)

      kto ci kazał ręce co 5 min myć?? trzeba myć gdy są brudne a nie gdy zegarek powie ci "weź pigułkę" ;)

      • 7 7

      • rece sie pocą a to tez syf. (1)

        Rece nie musza byc brudne aby je tylko wtedy myc. Co piec minut sie myje w czasie przygotowywania posilku przewaznie. Rece sie poca , dotykasz roznych bzdetow co chwila , od papierochow wiec nalezy je myc czesto . Jestes pewnie jednym z tych co kapia sie co drugi dzien a spodnie piora raz na miesiac :) . Odziez i bielizne sie chlopku roztropku zmienia dzien w dzien i sie kapie dwa razy dziennie . W domu ci nie mowili tego ?

        • 11 10

        • oj, to chłopie musisz się mocno pocić...

          ... skóra ludzka posiada warstwę ochronną. myjąc się zdejmujesz ją, przez co narażasz się na różne choroby - eksponując bezbronny naskórek. oby ci się rak nie przytrafił. oczywiście - higieny należy przestrzegać, ale mam wrażenie, że jesteś strasznie przewrażliwiony na tym punkcie. nadmierna higiena też nie jest dobra, organizm powinien być eksponowany w normalny sposób na otoczenie zawierające również bakterie czy wirusy. Dzięki temu w swoisty sposób przyzwyczaja się do ich obecności i radzi sobie z zakażeniami.

          • 6 2

    • niechby choć raz na dzień szorował narodek cielsko swoje mydłem i gorącą wodą

      • 3 1

    • Ludzie to brudasy.

      Pewnie wielu się oburzy, ale niestety to prawda.99% ma prochnice na dodatek w większości wypadków nieleczona. Co zadziwiajace ogromna część nie myje zębów, a nawet nie posiada szczoteczki. O braku wiedzy na temat przenoszenia bakterii nie ma co gadać. Pani sprzedawczyni w sklepie mięsnym do dziś się do mnie nie odzywa po tym jak poprosiłam ją o umycie rąk. Najpierw podała mi mięso następnie rękoma bez rękawiczek zaczęła kroić wędliny, więc powiedziałam ze tego co pokroila nie wezmę ,proszę o umycie rąk. Pani była oburzona. Takich przykładów można podawać setki, więc nie ma się co dziwić że co jakiś czas bedzie zatrucie.

      • 1 2

  • czyli po Polsku !!!

    fleja i brudas przy garach i żarciu, tak jak debile i gamonie przy polityce i gospodarce !!! . Tak trzymać ! to polskie normy i standardy

    • 35 4

  • Teraz to już tylko catering z McDonalda. (5)

    SMACZNEGO.

    • 29 4

    • (3)

      ludziom się wydaje że fast foody to samo zło, a nasza rodzima kuchnia to samo zdrowie. tymczasem tak naprawdę to się niewiele różni od siebie. polska kuchnia chociaż smaczna to nie jest specjalnie zdrowa. to jest tak, że jak dzieciak ma iść do maca to rodzice go przestrzegają że to niezdrowe, że trucizna itp, a potem wołają na "zdrowy" obiadek w postaci kluchów, pyzów i schabowego.

      • 1 2

      • bzdury gadasz '' darek'' !!!!!!!!! (2)

        W domu ci matka tez tyle cukru i chemi do miesa mielonego sypie co w Macu ? . Roznica jest w tym co dodaja w macu zarowno do mielonego jak i bulki . Kup dobre mielone z szynki w dobrym sklepie wiejskim i masz mieso czyste a nie nasaczone syfem chemicznym. Przeciez hamburger w macu to sama chemia i cukier w tym kotlecie mielonym ?..niewiedziales ? . Kanapki w domu nie potrafisz sam zrobic czy zurku ?. Jedz fast to szybciej umrzesz . Chyba nigdy nie jadles prawdziwej polskiej zdrowej kuchni !

        • 7 0

        • Mnie najbardziej martwi, że pokolenie SMSowe przestaje już używać dużych liter, znaków interpunkcyjnych, polskich liter (czyt. ogonków). I jeszcze te błędy ortograficzne i stylistyczne :(
          W imię czego, szybkości komunikacji? Szybciej i łatwiej się czyta tekst pisany poprawnie.
          Czy tak teraz uczą w szkołach?

          • 11 0

        • Tu nawet nie o chemię chodzi tylko o tłuszcze i węglowodany proste. Bo nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę że jedzenie moze być naturalne i tez niezdrowe. Moze też być źle przyrządzone - np smazenie na oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym. Niby takie zdrowe tłuszcze, ale mają niski punkt dymienia co sprawia że w stosunkowo niskiej temperaturze tracą swoje właściwości i mogą nawet szkodzić zdrowiu.

          Mąka, tłuszcze zwierzęce - to wszystko także koło zdrowej żywności nie stało. Pyzy, kopytka, chleb, to wszystko jest oparte na białej mące i jako takie tez jest niezdrowe.

          I w drugą mańkę, to że coś zawiera konserwanty nie znaczy że jest szkodliwe. Konserwanty żywności zażegnały ryzyko wielu chorób biorących się z brudu i gnicia. Tylko teraz ludzie nie zdają sobie sprawy z tego że cofnięcie rolnictwa o 100 to także zagrożenia sprzed 100 lat.

          • 1 0

    • Polak to taki człek co jak mu się dobrze coś zareklamuje to kupi wszystko , ładnie opakowane , pachnie i wygląda ok to bierze ... tylko , że to sama chemia to sprawiła :(

      • 2 0

  • Najgorsze ze nic sie nie zmienia w spoleczenstwie !!!!!!!!! czyli polak to trep niewyedukowany ! (3)

    Artykuly o higienie sa co chwila na portalach a spoleczenstwo nadal brudne i smierdzace . Wiecie z czego to wynika ? lubicie byc brudasami i tyle. Z kolejk do kasy az wychodza ludzie nieraz bo tak niektorzy smierdza . Spodnie widac ze nie prane miesiacami , buty mierza to tez wali od skarpet . Spoleczenstwo jest tluste jak prposiaki oraz spocone i smierdzace. W tramwajach mlodziez tez wali smrodem . Kiedys kobiety szczegolnie mlode wrecz pachnialy mydlem bo to wstyd stac przy facecie i smierdziec. Nie pasujecie niestety do tzw. zachodniej europy !!!!!!!!Perfumy sie skrapia po pare kropel na cialo lecz na umyte mydlem i swieze a nie cale litry na spocone tluste i brudne. !!!!!

    • 40 8

    • pitolisz dzieciaku, nie jest tak źle.

      • 4 6

    • nie wiem w jakich kolejkach stoisz, że tak ci wszystcy śmierdzą

      Ludzie na poziomie już dawno w kolejkach nie stoją. W XXI wieku nawet sprawy urzędowe można załatwić przez internet!

      Ale jak stoisz w w kolejce po porannego browara to się nie dziwię

      • 2 2

    • a czy ktos sprawdziłźródło?

      a sa jakies informacke na temat źródła tego miesa? czy ktos sprawdzil warunki sanitarne wlasnie tam? mieso moglo byc juz zatrute.
      rownie dobrze moglaby byc winna osoba ktora to kupila, bo nie sprawdzila warunkow w miejscu zakupow.
      biedna kobieta placi teraz za glupote systemu!
      szkoda mi jej, ciezko pracowala, pewnie robila cos z niczego bo wydatki na takie jedzenie sie ogranicza....
      a przepraszam bardzo, bawet jesli bylo tam brudno... to gdzie byla dyrekcja? co nikt nie widzial?
      chory wyrok seiadczacy o płytkim sposobie myslenia.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane