- 1 Pod prąd uciekał przed policją (148 opinii)
- 2 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (466 opinii)
- 3 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (52 opinie)
- 4 Zakaz wstępu do lasów w Gdyni przez ASF (503 opinie)
- 5 Dulkiewicz niechętna do wymiany zastępców (285 opinii)
- 6 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (304 opinie)
Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim
Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.
Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.
Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.
Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.
Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
Opinie (81) ponad 10 zablokowanych
-
2010-05-04 08:51
Szkoda słów...
Nie dość, że artykuł nic nie mówiący, to na dodatek filmik taki jak ten szef kuchni... Minkę ma nieciekawą-jakby miał popuścić w gatki, że nie wspomnę, iż mógłby się czegoś dowiedzieć na temat tej kuchni mając zamiar się wypowiadać, ale jak mu zwykłe słowa więzną w gardle, to czego tu się spodziewać. Na dobrego kucharza to on nie wygląda, chociaż bardzo ładnie trzymał mikrofon hahaha.
Szkoda chłopczyka, no ale cóż-nie każdy jest fotogeniczny-trzeba o tym pomyśleć zanim się wystąpi przed kamerą-nawet takiego portalu jak "trójmiasto".- 4 15
-
2010-05-04 09:19
ale czy oprocz pokazu, w Trojmiescie ktos tym sie zajmuje?
- 1 1
-
2010-05-04 09:47
Tak, molekuły glutaminianu sodu + chili to drugie życie "antrykotu" - drobiowego po trójmiejsku
Rowniez frutti di mare...
Przy dobrej morskiej aurze nawet bez ciekłego azotu garnier z talerza nad morzem przeżyje trzy podania.
To sie nazywa ekologia i recycling.
Papier toaletowy ma tez dwie strony....- 3 11
-
2010-05-04 12:17
POZDRAWIAMY WOJTEK
Wojtek super pokaz.Pozdrawiamy z Edinburgha.
- 10 2
-
2010-05-04 22:37
POZDRAWIAMY !!! (2)
Sami znawcy i specjaliści kuchni molekularnej się wypowiadaja.Ludzie to z zawiści buty by zjedli,a co nowe to odrazu krytyka.
Chłopaki maja fajny zawód i zarabiają pewnie fajną kaske,i bardzo dobrze!!!
Pozdrawiamy!!!- 8 2
-
2010-05-04 22:51
Bardzo fajną-byliście kiedykolwiek w kuchni-widzieliście co ci kucharze robią z jedzeniem? (1)
Nie zjedlibyście ani grama z tego-na szczęście nie wiecie :)
- 1 8
-
2010-05-04 23:11
Gdzie ty bywałeś?
Może jadasz w dziwnych barach czy fastfoodach, dlatego masz takie doświadczenia. Nie każdy kucharz jest paprakiem tak jak nie każdy ksiądz jest bez grzechu! W każdym środowisku znajdziesz jakąś czarną owcę!!! Ale uogólniać i sprowadzać to do wszystkich to naprawdę nie uczciwe!!!
- 7 0
-
2010-05-04 23:54
(1)
ten 2 minutowy filmik w żaden sposób nie przekazuje tego co się tam działo podczas 3 godzinnego pokazu. Jest bardzo chaotyczny trzeba było tam byc żeby móc się wypowiedziec na temat tej prezentacji. Na mnie osobiście zrobiło to duże wrażenie i myśle że jest to super dodatek do nowoczesnej kuchni. A przede wszystkim liczą się chęci i zamiłowanie do prac kulinarnych. Fajnie że w końcu ktoś pokazał o co chodzi w tej kuchni molekularnej.
Dziękujemy za zaproszenie.- 8 1
-
2010-05-05 22:00
mało widziałaś koleżanko
- 0 4
-
2010-05-05 09:03
FAJNY POKAZ
Interesujący,fajny pkaz,tylko miejsca było mało
Pozdrawiamy organizatorów!- 7 0
-
2010-05-05 10:35
Dzięki za zaproszenie (1)
Szacun dla Jeana,Wojtka i ekipy z Królewskiego.Kto nie był niech żałuje.
Napinacze kulinarni i wielcy znawcy gastronomii -smakosze kebaba piszą tu
takie banialuki że ho... ho...TOTALNY CIEMNOGRÓD- 10 3
-
2010-05-05 22:04
już po tym jak się podpisałeś
widać co reprezentujesz. brak słów
- 0 5
-
2010-05-05 21:20
Pokaz kuchni molekularnej
Dla ciekawych i chętnych rozwoju nawet w domowej kuchni polecam nowatorskie rozwiązania kuchni molekularnej. Nie jest to zabawa dla leniwych ale po pokazie w "Królewskim" można się lekko zainspirować i zrobić coś zaskakującego smakowo i wizualnie. Jestem za wszystkim co jest tradycyjne ale kto się nie rozwija-to się cofa. Jest fajny dodatek i nie trzeba tego traktować jako kanon czy wzór-osobiście jest-OK!!!
- 6 1
-
2010-05-05 21:24
szkoda tych baranów co pisza takie głupoty (3)
nie maja pojecia o gotowaniu ,rozwój kulinarny zatrzymał sie na mc Donalds i kfc oraz kebabie a piszą takie bzdury jak by byli wielkimi znawcami kuchni molekularnej.Nie maja o niczym pojecia a pisza takie głupoty.Pełen szacun dla szefa kuchni ze wogóle cos takiego zorganizował.moze przy nastepnej okazji ci wszyscy znawcy (ci wyzej)wybiora sie na taki pokaz to moze sie czegos nauczą.
- 6 2
-
2010-05-05 22:20
o czyjim pojęciu ty mówisz (2)
kolego jeśli masz troszeczkę pojęcia o gotowaniu to wiesz chyba że gotowanie ryb w niskiej temp. to nie 60 pare stopni tylko 45 stopni ,widząc na filmiku ten kawior to w restauracji nigdy bym go nie wypuścił na salę nie mówiąc o pokazie. Sprzęt który używają czysta prowizorka jak i cały pokaz .Dla zainteresowanych polecam stronki elBulli lub chociaż you tube żeby zobaczyć jak wygląda kuchnia molekularna.
- 1 7
-
2010-05-06 13:04
cheba pan ma 12 lat!!! (1)
Lepjej pisac taki komentarz na Pani Domu!! Nic ni gotuj na 45 stopni kolega
- 2 2
-
2010-05-06 23:17
oczywiście masz racje
gotuj rybę w 64 przez "kilka godzin" i życze ci powodzenia
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.