• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • Szkoda słów...

    Nie dość, że artykuł nic nie mówiący, to na dodatek filmik taki jak ten szef kuchni... Minkę ma nieciekawą-jakby miał popuścić w gatki, że nie wspomnę, iż mógłby się czegoś dowiedzieć na temat tej kuchni mając zamiar się wypowiadać, ale jak mu zwykłe słowa więzną w gardle, to czego tu się spodziewać. Na dobrego kucharza to on nie wygląda, chociaż bardzo ładnie trzymał mikrofon hahaha.
    Szkoda chłopczyka, no ale cóż-nie każdy jest fotogeniczny-trzeba o tym pomyśleć zanim się wystąpi przed kamerą-nawet takiego portalu jak "trójmiasto".

    • 4 15

  • ale czy oprocz pokazu, w Trojmiescie ktos tym sie zajmuje?

    • 1 1

  • Tak, molekuły glutaminianu sodu + chili to drugie życie "antrykotu" - drobiowego po trójmiejsku

    Rowniez frutti di mare...
    Przy dobrej morskiej aurze nawet bez ciekłego azotu garnier z talerza nad morzem przeżyje trzy podania.
    To sie nazywa ekologia i recycling.
    Papier toaletowy ma tez dwie strony....

    • 3 11

  • POZDRAWIAMY WOJTEK

    Wojtek super pokaz.Pozdrawiamy z Edinburgha.

    • 10 2

  • POZDRAWIAMY !!! (2)

    Sami znawcy i specjaliści kuchni molekularnej się wypowiadaja.Ludzie to z zawiści buty by zjedli,a co nowe to odrazu krytyka.
    Chłopaki maja fajny zawód i zarabiają pewnie fajną kaske,i bardzo dobrze!!!
    Pozdrawiamy!!!

    • 8 2

    • Bardzo fajną-byliście kiedykolwiek w kuchni-widzieliście co ci kucharze robią z jedzeniem? (1)

      Nie zjedlibyście ani grama z tego-na szczęście nie wiecie :)

      • 1 8

      • Gdzie ty bywałeś?

        Może jadasz w dziwnych barach czy fastfoodach, dlatego masz takie doświadczenia. Nie każdy kucharz jest paprakiem tak jak nie każdy ksiądz jest bez grzechu! W każdym środowisku znajdziesz jakąś czarną owcę!!! Ale uogólniać i sprowadzać to do wszystkich to naprawdę nie uczciwe!!!

        • 7 0

  • (1)

    ten 2 minutowy filmik w żaden sposób nie przekazuje tego co się tam działo podczas 3 godzinnego pokazu. Jest bardzo chaotyczny trzeba było tam byc żeby móc się wypowiedziec na temat tej prezentacji. Na mnie osobiście zrobiło to duże wrażenie i myśle że jest to super dodatek do nowoczesnej kuchni. A przede wszystkim liczą się chęci i zamiłowanie do prac kulinarnych. Fajnie że w końcu ktoś pokazał o co chodzi w tej kuchni molekularnej.
    Dziękujemy za zaproszenie.

    • 8 1

    • mało widziałaś koleżanko

      • 0 4

  • FAJNY POKAZ

    Interesujący,fajny pkaz,tylko miejsca było mało
    Pozdrawiamy organizatorów!

    • 7 0

  • Dzięki za zaproszenie (1)

    Szacun dla Jeana,Wojtka i ekipy z Królewskiego.Kto nie był niech żałuje.
    Napinacze kulinarni i wielcy znawcy gastronomii -smakosze kebaba piszą tu
    takie banialuki że ho... ho...TOTALNY CIEMNOGRÓD

    • 10 3

    • już po tym jak się podpisałeś

      widać co reprezentujesz. brak słów

      • 0 5

  • Pokaz kuchni molekularnej

    Dla ciekawych i chętnych rozwoju nawet w domowej kuchni polecam nowatorskie rozwiązania kuchni molekularnej. Nie jest to zabawa dla leniwych ale po pokazie w "Królewskim" można się lekko zainspirować i zrobić coś zaskakującego smakowo i wizualnie. Jestem za wszystkim co jest tradycyjne ale kto się nie rozwija-to się cofa. Jest fajny dodatek i nie trzeba tego traktować jako kanon czy wzór-osobiście jest-OK!!!

    • 6 1

  • szkoda tych baranów co pisza takie głupoty (3)

    nie maja pojecia o gotowaniu ,rozwój kulinarny zatrzymał sie na mc Donalds i kfc oraz kebabie a piszą takie bzdury jak by byli wielkimi znawcami kuchni molekularnej.Nie maja o niczym pojecia a pisza takie głupoty.Pełen szacun dla szefa kuchni ze wogóle cos takiego zorganizował.moze przy nastepnej okazji ci wszyscy znawcy (ci wyzej)wybiora sie na taki pokaz to moze sie czegos nauczą.

    • 6 2

    • o czyjim pojęciu ty mówisz (2)

      kolego jeśli masz troszeczkę pojęcia o gotowaniu to wiesz chyba że gotowanie ryb w niskiej temp. to nie 60 pare stopni tylko 45 stopni ,widząc na filmiku ten kawior to w restauracji nigdy bym go nie wypuścił na salę nie mówiąc o pokazie. Sprzęt który używają czysta prowizorka jak i cały pokaz .Dla zainteresowanych polecam stronki elBulli lub chociaż you tube żeby zobaczyć jak wygląda kuchnia molekularna.

      • 1 7

      • cheba pan ma 12 lat!!! (1)

        Lepjej pisac taki komentarz na Pani Domu!! Nic ni gotuj na 45 stopni kolega

        • 2 2

        • oczywiście masz racje

          gotuj rybę w 64 przez "kilka godzin" i życze ci powodzenia

          • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane