- 1 Powstanie kilometrowy tor do jazdy rowerem (115 opinii)
- 2 Piękne werandy odtworzone w kamienicy (42 opinie)
- 3 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (93 opinie)
- 4 Od soboty spore utrudnienia na A1 (74 opinie)
- 5 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (260 opinii)
- 6 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (122 opinie)
Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim
Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.
Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.
Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.
Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.
Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
Opinie (81) ponad 10 zablokowanych
-
2010-05-05 23:44
...nie jestem znawcą
ale zawsze chętnie popatrze na coś nowego,tym bardziej na żywo,pokaz byl bardzo fajny i im więcej takich pokazow tym lepiej.
Tam nikt nikomu nie kazal budowć calej karty na bazie kuchni molekularnej,to nie program Geslerowej.
A jak ktoś jeździ szybkim samochodem nie znaczy od razu,ze jest mistrzem formuly.A impreza była super,tylko nie wycelowana w bufonów a w ludzi z pasją .- 4 1
-
2010-05-06 12:52
fAJNA SPRAWA
Ja tez nie jestem znawcą,i nie jestem związany z gastronomią,ale pokaz wywarł na nas super wrażenie.
- 4 2
-
2011-11-17 16:35
Trochę mało jak na takiego mistrza...
Metoda gotowania w niskich temperaturach to metoda ,,sous vide" i jest elementem kuchni molekularnej a nie nią samą geniusze. Trochę nie wyszedł kawior z marchewki, ogólnie jakoś słabo to wyszło. Spodziewałem się czegoś więcej na takim poziomie, jaki prezentuje hotel królewski...?
- 0 1
-
2014-12-30 22:13
wegetarianskie opcje
Luka w kuchni molekularnej to brak calych wegetarianskich kart dan w restauracjach.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.