• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki

Patryk Szczerba
7 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gastronomia wraca na skwer Kościuszki
  • Lekka zabudowa modułowa ma różnić się od tego, co można było do tej pory oglądać przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni.
  • Przestrzeń poza nimi nie ma być zajęta. Na skwer wróci też plac zabaw.
  • Budynki będą drewniane i modułowe. Staną w trzech miejscach wokół fontanny.

Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.



Czy podoba ci się koncepcja budynków gastronomicznych przy fontannie w Gdyni?

Gastronomia przy fontannie na skwerze Kościuszki po raz pierwszy zagościła podczas Euro 2012, a później pojawiła się ponownie w 2014 roku. Wtedy teren został przez Gdynię oddany w dzierżawę firmie AmRest, właścicielowi m.in. marek KFC i Starbucks, których produkty można było kupować w sezonie przez trzy lata. Obok dwóch pawilonów pojawiły się krzesła, a po drugiej stronie zbudowano plac zabaw dla dzieci.

Dwóch chętnych w przetargu

Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.

Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.

Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.

Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.

Pasta, makarony i alkohol

Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.

Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.

Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.

- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa

Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.

- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.

Miejsca

Opinie (147) 6 zablokowanych

  • Ktoś tu wtopuł

    • 1 0

  • Dlaczego na 3 lata? Przetarg na takie budy powinien być na rok. Miasto na tym traci

    • 6 2

  • szczur dlaczego mam to robisz???

    • 14 4

  • Chyba z mrożonek, a owoce morza z chin albo z wietnamu :-)))

    • 16 4

  • (1)

    a puszeczki rybne i mebelki kuchenne będą?

    • 7 2

    • o jeden nie o co chodzi

      • 0 0

  • Skwer Kościuszki to wiocha!

    • 16 1

  • Beznadzieja

    Tam jest mało miejsca, na wizualizacji ładnie, ale na żywo będzie kiepsko.

    • 15 2

  • Menu - piwo na plus, ale w takim miejscu przydałoby się coś z kuchni polskiej (promujmy polskie potrawy).

    • 11 3

  • (2)

    jak w Bangladeszu skwer zasyfiony obskurnymi kramami z chińskimi pamiątkami i marnym żarciem wstyd Szczur co ty zrobiłeś z tak ładnego miejsca wygląda jak na odpuście w zabitej gwoździami wiosce

    • 26 2

    • (1)

      na skwerze latem nie czuć zapachu morza tylko stary spalony tłuszcz wieczorem alkohol od tłumu nawalonych ludzi ja dziękuję za takie atrakcje

      • 8 0

      • a o północy mocz od zaszczanych scian i bud

        • 2 0

  • (3)

    Wiecie jak sie robi frankfurtery,hamburgery do McDonaldsa i podobne fast foody?Kolega,ktory pracowal w produkujacym je zakladzie mowil mi,ze mieli sie wszystkie scinki,odpady z tluszczem z miesa,kosci,a nawet,,jak zdarzylo sie,ze szczur wpadl,to tez go przemielili. Pozniej taka miesna mase faszeruje sie mieszanka przypraw,ktore maja zneutralizowac niezbyt przyjemny smak tej masy,dodaje sie chemie czyli stabilizatory,emulsje, sztuczne koloranty, i dodatki smakowe oraz srodki konserwujace.Pozniej sie to wszystko laduje do maszyny,ktora zaparza,formuje owa mase na zadany ksztalt,czy wymiar.Smacznego!

    • 19 2

    • Jak będzie dobrze przyprawiony

      To czemu nie spróbować takiego Szczuroburgera? Może nawet mógłby się stać potrawą promującą Gdynię?

      • 6 2

    • ale ty glupi jestes

      • 1 3

    • A ludzie to jedzą...takie miejsca w ogóle nie powinny istnieć, to "trucicielnia" Najsmutniejsze jest to, że tam.zawsze największe kolejki, a rodzice karmią tym syfem swoje dzieci. Ale czego się spodziewać jak matka potrafi kilku miesięczne dziecko parówkami karmić, za chwilę zabierze je do Maca

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane