• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarne trendy: czesana wieprzowina

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
17 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Czesana wieprzowina wizualnie przypomina poszarpane, rozerwane mięso. W smaku jest bardzo krucha, soczysta i delikatna. Jej sekretem jest długa obróbka termiczna w niskiej temperaturze. Czesana wieprzowina wizualnie przypomina poszarpane, rozerwane mięso. W smaku jest bardzo krucha, soczysta i delikatna. Jej sekretem jest długa obróbka termiczna w niskiej temperaturze.

Czesana wieprzowina to popularna na zachodzie alternatywa dla klasycznie podawanego mięsa. W Polsce powoli zdobywa serca klientów, wciąż jednak budząc zdziwienie wśród większości. Jak się ją przyrządza, jakie są jej walory smakowe i gdzie znajdziemy ją w Trójmieście?



Czy próbowałeś/aś kiedyś czesanej wieprzowiny?

Możemy spotkać się z różnym nazewnictwem tego sposobu podawania mięsa. Zaczynając od anglojęzycznego odpowiednika, czyli pulled pork, poprzez czesaną, aż po rwaną albo odrywaną wieprzowinę. Wszystkie oznaczają dokładnie to samo, czyli długą obróbkę termiczną mięsa w niskiej temperaturze oraz specyficzne rwanie, szarpanie wzdłuż jego włókien.

Test Smaku: pomysłowa kuchnia meksykańska w Tako

- Nie każdy lubi wieprzowinę, ale wieprzowina czesana zazwyczaj każdemu smakuje. Jest krucha, delikatna, dobrze przyprawiona, wręcz rozpływa się w ustach. Niewiele restauracji decyduje się na taką formę przyrządzania wieprzowiny, ponieważ jest to metoda bardzo czasochłonna. Mięso należy najpierw zamarynować, a następnie pozostawić w niskiej temperaturze piekarnika na kilka godzin - mówi szef kuchni Tako, Paweł Borkowski.
W Tako możemy spróbować czesanej łopatki wieprzowej podanej na dwa sposoby. Pierwszym jest Burrito (od 14 do 19 zł) zawijane w tortilli, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego sosu barbecue oraz czerwonej kapusty według własnego, równie czasochłonnego przepisu. Drugim jest Quesadilla (29 zł) podawana z sosem grzybowym. Ceny obu dań mogą się wahać ze względu na sezon i są uzależnione od cen dodatków.

Aby zobaczyć, jak wygląda proces przygotowywania czesanej wieprzowiny, odwiedziliśmy gdyńskie Tako.

  • Łopatka wieprzowa wyjęta prosto z pieca. Przez ostatnie 4-5 godzin piekła się w temperaturze 150 stopni Celsjusza w towarzystwie przypraw i warzyw korzeniowych. Następnym krokiem jest poszarpanie mięsa.
  • Szef kuchni rozszarpuje mięso wzdłuż jego włókien. Można to robić za pomocą widelca lub za pomocą dłoni. Mięso jest kruche i delikatne, więc jego rozszarpywanie nie sprawia większego problemu.
  • Mięso gotowe do użycia.
  • W Tako dostaniemy czesaną wieprzowinę podawaną w dwóch formach: burrito i quesadilla. Na tym zdjęciu widzimy burrito ze wszystkimi dodatkami, na chwilę przed zawijaniem tortilli.
  • Burrito gotowe do spożycia. Jednym z dodatków jest własnoręcznie przygotowany sos barbecue.
  • Quesadilla gotowa do spożycia. Jednym z dodatków jest sos przygotowany na bazie grzybów.

Czesanej wieprzowiny możemy spróbować również w gdyńskiej Cyganerii. Szef kuchni, Radosław Szymański, podaje ją w formie kanapki na ciepło. W Cyganerii używają mięsa z żeber wieprzowych, które najpierw zasala się na całą noc, a następnie piecze w piekarniku przez około 4-5 godzin w temperaturze 140 stopni Celsjusza.

- Istnieje wiele wariacji tej kanapki jeśli chodzi o dodatki czy rodzaj pieczywa, w którym się ją podaje. W naszym wydaniu podajemy ją z piklowaną przez nas czerwoną kapustą, sosem pomidorowym z wędzoną śliwką, odrobiną tabasco i majonezem. Wszystko jest zamknięte w bułce maślanej i podawane z frytkami, które również robimy na miejscu. Dodatek piklowanej, lekko słodko-kwaśnej w smaku czerwonej kapusty jest ciekawym, odświeżającym kontrapunktem dla pieczonego mięsa wieprzowego. Uzupełnieniem jest sos pomidorowy z wędzoną śliwką nadający całej kanapce lekko dymny posmak - przekonuje szef kuchni Cyganerii, Radosław Szymański.
Test Smaku: sopocki Fidel pozytywnie zaskoczył


W sopockiej restauracji Fidel skosztujemy czesanej wieprzowiny zamkniętej w formie burgera z dodatkiem pikantnych frytek oraz sałaty (25 zł).

- Sekret i wyjątkowość mięsa tkwi w metodzie obróbki, czyli długiego pieczenia w niskich temperaturach do momentu, gdy mięso stanie się tak delikatne, że będzie się rozrywać pod naszymi palcami. Wybór przypraw do marynowania mięsa jest już uzależniony od naszych smakowych upodobań. Ja osobiście używam świeżego tymianku, oregano i czosnku oraz słodkiej suszonej papryki - mówi szef kuchni restauracji Fidel Marek Szałkowski.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 6 zablokowanych

  • Świnia jaka by nie była

    i tak krowie do pięt nie urośnie

    • 0 0

  • Po czerwonym mięsie raka masz jak w banku (1)

    czerwone mięso równa się rak, moi rodzice już dawno w grobie, codziennie mama serwowała nam świnki a czasami wołowinę, na śniadanie, obiad , kolację. Do tego masło, sery , mleko. Mama wykruszyła się na raka w wieku 52 lat a tata w wieku 50. Ja mam problemy z sercem, watrobą i nadciśnieniem, rodzeństwo podobnie. Myślę że to kwestia trucia nas od młodego wieku mięsiwem, zwierzęta mszczą się po śmierci;

    • 0 1

    • Odstawcie faje i alkohol.

      • 0 0

  • Biedronka (2)

    cena około 20 złotych. Wkladamy do pica na pół godziny i mamy to samo.

    • 19 9

    • smacznego (1)

      Przysypane chemią stare mięso bleee Dziękuję wolę zrobić sama w domu.

      • 4 1

      • straszliwa ta chemia

        jestem za zakazem stosowania chlorku sodu oraz tlenku wodoru w kuchni!!

        • 0 1

  • Każde mięso dobrze przyrządzone można (4)

    zjeść. Mi smakowało mięso krokodyla na Kubie i pyszne mięso z bydła gzu w Afryce zachodniej.

    • 11 5

    • poooważnie? byłeś na Kubie i w Afryce? (2)

      niessamowite....

      • 1 6

      • poważnie! a Ty poza swoją droge do pracy i do domu gdzies bywasz? (1)

        • 7 1

        • w warsie

          na końcu skmki

          • 0 0

    • ale założę się, że ne jadłeś kotleta z matoła

      • 3 2

  • O ty w ząbek czesany.

    • 0 0

  • Szanowni czytający, żal mi was. Obojętnie co się pojawi w tej sekcji, zawsze narzekacie... A po co to komu, w domu można też zrobić, itd. Jak was nie stać, to nie wypowiadajcie się. Zabierzcie głos np w sprawie skrzydełek, pasztetu, parówek za 4 zł za kilogram z Biedronki. I tu sobie porównujcie czy to dobre czy nie. Zawistne buraki.

    • 2 1

  • Na zachodzie dobre sobie (3)

    To typowe poolskie danie z czasów pewnej królowej. Tylko wtedy nie nazywało się czesanym
    Amerykę ktoś odkrywa za miedzą a we własnych książkach kucharskich nic nie widzi :-)

    • 7 0

    • już nie zmyśłaj, że polskie (2)

      a po drugie zawsze jest dobry czas na renesans
      czy powrót mody,
      to fajne

      • 1 2

      • Nie zmyślaj że czytasz książki. (1)

        • 1 1

        • nie czytam, oglądam tylko obrazki

          więc nie zmyślaj

          • 0 0

  • amator kłaków

    Czesana pod włos czy z włosem.

    • 0 1

  • (2)

    Wieprzowina jest niezdrowa.

    • 9 23

    • a co jest "zdrowe"?

      bo umieram z ciekawości (więc nie trzymaj mnie w mojej niezdrowej niepewności zbyt długo)

      • 2 0

    • Przy dawkach antybiotykow.ktorymi karmi sie kurczaki to wieprowina jest ultra zdrowa

      • 5 1

  • pulled pork

    pulled pork zjemy też w gdyńskim lokalu stacjonarnym Carmnika

    • 0 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane