• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Swieza ryba tylko Bar Pomorza (1)

    Jesli chcecie zjesc naprawde swieza rybeee, to poleca w gdyni kuter który stoi przy skwerze.
    jestem gdynianinem ale mieszkam zza granica,ryby mam tu pod dostatkiem,jakiej chce.
    ale zawsze jak przyjezdzam na urlop idziemy z zonka tam i halibycik pyszny raz , fladra raz do tego zawsze swieze surówki.
    i co najwazniejsze nigdy nie smierdzialo starym olejem,
    jak to się idąc po skwerku czuc z niektórych smażalni
    polecam bar pomorza

    • 10 8

    • Marku i Małgosiu !

      Wiecie co dobre , ja polecam wszystkim !

      Nigdzie nie jadłem lepszej rybki .

      GDY - 50 brązowy kuter , pod pokładem salka klimatyzowana .

      • 2 4

  • Ja jem zawsze turbota TDI

    • 9 0

  • Rybka... (3)

    świeża i pyszna rybka przez cały rok.....Kwadrans Skwer Kościuszki Gdynia

    • 3 20

    • Re: Rybka... (2)

      Dorsz świeży teraz jest zakaz połowu dorsza bo idzie na tarło ...Więc nie ma świeżego w sprzedaży , jest tylko odmrażany ...Smacznego wszystkim

      • 9 0

      • i 50 komentarzy że dorsz ma ochronę teraz (1)

        cebulaki

        • 0 4

        • dorsz ma ochronę teraz.

          • 2 0

  • Nie ma świeżych ryb,
    To są ryby świeżo rozmrożone.

    • 19 1

  • swieza ryba tylko w Mechelinkach i Rewie (2)

    Tam na pewno zjecie swieza rybkę dorsz fladra polecam prosto z morza od rybaka smazona na miejscu Rewa na zakręcie 90 stopni badz u Sikorskich przy samej plaży niedaleko pętli autobusowej natomiast w Mechelinkach do plaży na rozjezdzie w prawo i od razu po pierwszy po lewej polecam smacznego

    • 10 4

    • Zjem tam dorsza w lipcu? (1)

      Właściciele to bandyci, czy ściemniacze?

      • 5 0

      • czemu nie jedno i drugie?

        • 0 0

  • Dorsz zamrożony, bo jest ochrona do końca sierpnia

    Flądry coraz gorsze - chudzizna, skóra pokryta jakimiś plamami. Łosoś nafaszerowany antybiotykiem. Belona tylko w maju i czerwcu. Dziękuję.

    • 14 1

  • tylko z biedronki

    mniam

    • 5 5

  • za ilę?!?! (3)

    Jak idę z cztero osobową rodzinę to ilę trzeba liczyć?

    • 4 0

    • 500 złotych

      • 2 0

    • "czteroosobową." jeśli tak zarabiasz jak piszesz, to polecam jednak Biedronkę.

      • 1 1

    • Ilę?

      Czysta, albą i pińcet :)

      • 2 0

  • do konsumentow nt wagi zamawianej ryby.

    Jezeli sprzedawca mowi Wam, ze zaplacicie przy odbiorze bo nie wiadomo ile bedzie ryba wazyla to sprzedawca probuje Was naciagnac. Mozecie to zglosic Inspekcji Handlowej.

    Kazdy konsument ma prawo przed zamowieniem powiedziec ile gram ryby chce kupic. Np 200 gram. I ta rybe sprzedawca ma obowiazek zwazyc przed smazeniem!

    Po smazeniu dochodzi do tego olej i maka. Wiec po smazeniu placicie np 8 zl/100g za rybe, olej i make.

    Nie dajcie sie nabrac, zadajcie tyle ryby ile chcecie kupic z wazeniem przed smazeniem.

    To jest zasr....ny obowiazek sprzedawcy. A jezeli ktos Wam bedzie to utrudnial idzcie gdzie indziej. Nie ma sensu dawac sie oszukac.

    A tu mala probka jak jestescie oszukiwani. Wystarczy poszukac w internecie.
    http://ihgd.home.pl/2011_14.html

    • 16 2

  • (2)

    Ja był nigdy nie zjadł ryby z barów przyplażowych. Jakoś im nie ufam. Poza tym co to za nieustająca moda na jedzenie ryby smażonej w głebokim oleju, grubo obtoczonej w cieście. Jak można tak maltretować ryby? Jak ktoś widział jak się przyrządza ryby nad m. śródziemnym to tych nad baltykiem do ust nie weżmie.(sok cytrynowy, sól, oliwa, jakieś zioła...ewentualnie coś jeszcze, ostatecznie delikatnie oprószyć mąką, a u nas...)

    • 19 3

    • ale gdzie konkretnie nad morzem śródziemnym ? (1)

      Syria, Grecja, Turcja, LIbia, no faktycznie tam to jo

      • 3 2

      • Francja, Hiszpania, Włochy

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane