• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Na dorsza jest teraz ochrona (2)

    jak ktoś będzie wam wciskał, że jest świeży to alko będzie kłamał albo kłusuje ;)

    • 6 2

    • i na każdej stronie (1)

      po kilka komentarzy że na dorsza jest ochrona, po co w w kółko piszecie to samo ?

      • 2 0

      • bo tak

        • 1 1

  • Rok temu bylem w Poroninie(jak co roku) (3)

    Rozmawiam z wlascicielami:

    - wzialbym jakies oscypki, warkocze nad morze, dla znajomych.

    Wlasciciel na to: panie Tomku, niech pan tylko nie nie kupuje na krupowkach. To wszystko przemyslowa chemiczna produkcja, nie majaca nic wspolnego z oryginalnymi produktami :D

    - zamowilem u nich, samemu robione, pyszne. Nawet wytrzymaly 15H podroz polskim busem(z przesiadka w Krakowie i zwiedzaniem).

    I w gorach i nad morzem te same praktyki lupania turystow ;)

    • 29 2

    • Polecam robienie sera samemu, smakuje wybornie, smak zbliżony najbardziej do oscypka właśnie

      Wystarczy kupić podpuszczkę za kilkanaście zł na allegro.

      15H i dłużej wytrzymują bo są dobrze nasolone, nie wierz że to jakiś cud :) A sól średnio zdrowa.

      • 3 0

    • W Poroninie?

      W Poroninie to Włodzimierz Iljicz a nie osypki

      • 1 1

    • Panie Tomku u nich Pan nie kupuj bo złe

      kupuj Pan u nas bo lepsze :)

      • 7 0

  • Ośmiorniczki a nie jakaś stara flądra (1)

    Tak w ogóle to ostatnio jadam ślimaczki bo mnie stać a was ?

    • 5 3

    • Ślimaczki z biedronki to za drogie nie są.

      • 3 0

  • Bar przystan (1)

    Bar przystan to jakies nie porozumienie kiedys to może i tam bylo można zjeść a teraz to jakiś syf i ceny z kosmosu za rozciapana rybę i czas oczekiwania przeszlo godzina na dwa dania nie polecam

    • 19 1

    • "nieporozumienie." ale jak tu oczekiwać znajomości podstawowych zasad czegokolwiek, tym bardziej ortografii, od sopociaka? :)

      • 2 0

  • Rybka... (3)

    świeża i pyszna rybka przez cały rok.....Kwadrans Skwer Kościuszki Gdynia

    • 3 20

    • Re: Rybka... (2)

      Dorsz świeży teraz jest zakaz połowu dorsza bo idzie na tarło ...Więc nie ma świeżego w sprzedaży , jest tylko odmrażany ...Smacznego wszystkim

      • 9 0

      • i 50 komentarzy że dorsz ma ochronę teraz (1)

        cebulaki

        • 0 4

        • dorsz ma ochronę teraz.

          • 2 0

  • (1)

    Ceny ryb są skandalicznie wysokie! Węgorz czy łosoś to jakiś rarytas dla bogatych. Tak jakby Polska leżała trzy dni drogi od morza. A potem te cyniczne spoty UE typu "Polacy jedzcie ryby".

    • 27 3

    • ale fajurki i browarki każdemu januszowi i sebixowi kupić mus! w biedrze w koszyku dwa czteropaki, "pani kerowniczko paczkę wicerojów" (nota bene gdyby poprosić o paczkę "wajsrojów", tzn. wymówić ich nazwę poprawnie, pani kerowniczka by nie wiedziała o co chodzi....). za codzienną porcję taniego alku i substancji smolistych, pół kilo łososia byś zjadł. ale priorytety są jakie są, n'est-ce pas? dlaczegoś biedny? boś głupi. dlaczegoś głupi? boś biedny.

      • 3 0

  • Halibut, flądra, śledź = marża 350 % (3)

    Wychodzi po 60-80 zł za kilogram. Chore.
    No, ale złakniony Polak mitów polskiego wybrzeża to kupi. Przecież nie będzie oszczędzać, gdy przez rok oszczędzał, by zabrać rodzinę na plażę.
    Niepohamowana żądza zarobku - tak to wygląda.

    • 41 7

    • 120zl to tez polskie bandyckie realia (1)

      Dorsz w skupie po 7zl/kg a po namoczeniu w smierdzacym oleju 120zl
      Gdansk miasto PO czyli zlodziei

      • 1 3

      • otwórz własną smażalnię, trylion zarobku w tydzień!

        • 1 1

    • Rozumiem że Ty jak coś możesz sprzedać drożej to sprzedaż o połowę taniej

      nikt Ci kupować nie każe

      • 2 0

  • Bar Przystan (11)

    Jeśli na rybkę to tylko tam.

    • 21 80

    • (2)

      Kmioty poznanskie wzięły sie za kuchnię rybna, gdzie kiedyś byla toaleta publiczna. Obkredytowani i obleasingowani po uszy na lata do wieku pozno emerytalnego.
      Nareszcie wyrosła silna konkurencja wokoło, a do tego ma powstać obok przy wejściu nr 33 kolejny lokal caloroczny.

      • 13 5

      • "późnoemerytalnego."

        • 4 3

      • Pewnie Twój lokal

        ma powstać co?

        • 4 1

    • Wieki temu tak (4)

      ale obecnie juz mi nie smakuje... Moze dlatego, ze powstalo wiele innych miejsc i tez sa dobre rybki :)

      • 20 2

      • kilka lat temu tak (3)

        teraz masówka dla niekumatych

        • 34 1

        • (2)

          Nie kilka lat temu tylko kilkadziesiąt

          • 9 1

          • nie kilka dziesiąt (1)

            tylko kilka set

            • 10 1

            • "kilkaset."

              • 4 4

    • Przystań tylko na ilość

      Wczoraj bylem z żoną ba dorszu .ryba wysuszona letnia czyli wcześniej przygotowana podgrzewana napoje ciepłe bez gazu .poza sezonem można dobrze trafić w sezonie liczy się tylko ilość j

      • 9 1

    • (1)

      Tydzień temu jadłam tam zupe rybną-pychota! Bo ja lubię mniej pikantną taki rosołek!

      • 3 14

      • Produkty z biedronki polecaja sie na przyszlosc.

        • 20 2

  • 1000 % przebitki na fladrze

    Oszuści gastronomicy niech sami żrą te ryby.

    • 7 2

  • (2)

    Ja był nigdy nie zjadł ryby z barów przyplażowych. Jakoś im nie ufam. Poza tym co to za nieustająca moda na jedzenie ryby smażonej w głebokim oleju, grubo obtoczonej w cieście. Jak można tak maltretować ryby? Jak ktoś widział jak się przyrządza ryby nad m. śródziemnym to tych nad baltykiem do ust nie weżmie.(sok cytrynowy, sól, oliwa, jakieś zioła...ewentualnie coś jeszcze, ostatecznie delikatnie oprószyć mąką, a u nas...)

    • 19 3

    • ale gdzie konkretnie nad morzem śródziemnym ? (1)

      Syria, Grecja, Turcja, LIbia, no faktycznie tam to jo

      • 3 2

      • Francja, Hiszpania, Włochy

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane