• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najsłodszy dzień w roku. Dziś tłusty czwartek

Julia Rzepecka
20 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Pączki vs. donuty:

Tego dnia kolejki przed cukierniami ustawiają się już od samego rana. Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, w tym roku wypada 20 lutego. Prawie każdy chce zjeść w tym dniu przynajmniej jednego pączka. Dawniej wierzono, że zapewni to szczęście na cały rok.

Dobre cukiernie w Trójmieście


Ile pączków zjesz w tłusty czwartek?

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek karnawału przed Wielkim Postem. To święto ruchome, które zależy od daty Wielkanocy. W tym roku wypada 20 lutego.

W to najsłodsze święto najpopularniejszym przysmakiem są przede wszystkim pączki. Po tłustym czwartku rozpoczynają się ostatnie dni karnawału, czyli ostatki. Kończą się we wtorek - "śledzikiem", tuż przed Środą Popielcową. Tego dnia po raz ostatni można zjeść tłuste potrawy. Następnego dnia rozpoczyna się Wielki Post, który jest czasem przygotowania do Wielkanocy.

Tłusty czwartek 2022 - kiedy? Tradycja i zwyczaje pączków na Tłusty czwartek



  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".

Dawniej na słono



Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVI wieku. Pączki nadziewane dżemami owocowymi (różanymi lub śliwkowymi) zastąpiły wcześniejsze wypieki nadziewane boczkiem lub słoniną. W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, spożywano tłuste dania i bawiono się bez umiaru. Powszechne było jedzenie ciasta nadziewanego słoniną, smażonego na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, będzie miał pecha przez cały następny rok.



Do słonej wersji pączka nawiązuje Carmnik Cantyna z Gdyni. Tego szczególnego dnia proponują wyjątkową odmianę karnawałowego przysmaku. To pączki z wołowiną, dżemem z bekonu, czyli dodatkiem do burgerów, i sosem serowym.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Prosto z USA



Popularność zyskują też amerykańskie donuty, czyli pączki z dziurką. Często pokryte są kolorowym lukrem, posypką oraz dodatkowymi słodkościami. W Stanach Zjednoczonych zamiast tłustego czwartku obchodzi się jego odpowiednik - we wtorek. Znany jest jako Mardi Gras lub Shrove Tuesday. Mardi Gras to także nazwa festiwali i parad ulicznych, odbywających się w wielu miastach na całym świecie, np. w Nowym Orleanie czy Sydney.

Autobus - pączek kursuje po śródmieściu Gdyni

Najbardziej widowiskowo ostatki obchodzone są w Rio de Janeiro, gdzie odbywa się największy na świecie bal karnawałowy. Rozpoczyna się on w tym roku w piątek, 21 lutego, i trwa przez pięć dni.

  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donutów.
  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donut'ów.
Do oblężenia przez klientów w tłusty czwartek cukiernie przygotowują się znacznie wcześniej. Pączki sprzedawane są w wielu wariantach: z marmoladą czy dżemem, adwokatem, budyniem, jabłkami lub bez nadzienia. Dekorowane są lukrem lub cukrem pudrem.

- Praca wre od samego rana, mamy zaangażowane wszystkie ręce na pokład - mówił Sylwester Jurczyk z cukierni Rogalik w Gdyni. - W zeszłym roku kolejki ustawiały się u nas już od piątej rano. Zainteresowanie jest bardzo duże.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.

Gigantyczne kolejki pod gdyńskimi pączkarniami


Wielka kolejka po pączki na Chyloni

Miejsca

Opinie (236) ponad 20 zablokowanych

  • Dorośli, często wykształceni ludzie...

    a w imię jakiejś tradycji pędzą za tłumem i ograbiają się z ludzkiej godności.

    • 0 0

  • kiedy wreszcie ludzie zaczną myśleć? (1)

    • 3 0

    • nigdy

      • 0 0

  • Nie mogłam si wyłamać i nie obejśc tradycji. Zjadłam jednego małego pączka, obstawiam że gdybym nie była na dicie lightdiet to zjadłabym ze 4, ale hamowałam się. Jak dieta to nie można dodatkowych kalorii przyjmować.

    • 0 0

  • Polak zje wszystko (14)

    Nawet pączki z biedry, 10 sztuk za piątaka. Wolę nie myśleć co jest w środku

    • 41 6

    • E tam. (4)

      Nie wpadajmy w paranoję. Przynajmniej wydają się mniej tłuste od tych tradycyjnych.

      • 7 4

      • Widziales jak sie produkuje takie pączki ? (2)

        • 2 0

        • widziałam orła cień....

          • 1 0

        • A widziałeś jak się zabija mięso?
          A widziałeś z czego się robi parówki?
          A widziałeś jak się obchodzi w chlebem w piekarni?
          A widziałeś proces pakowania ryb do puszek?
          itd. itd.
          Raz w roku jak zjem świecące pączki to mi sic nic nie stanie, najwyżej większa piramidka w kibelku będzie.

          • 3 2

      • Zjedz gazobeton, tez jest mniej tlusty od tradycyjnych paczkow.

        • 5 4

    • A wiecie że te pączki z biedry pieczone są ze półroku wcześniej i mają date ważności ze 2 lata. I one leżą w zamrażalniku tak gdzie wszystkie mrożonki macie i są wyciągane rano i sprzedawane ciemnym ludzią . A jak przykasie coś wspomniałeś to kasierka cicho cicho nic niemówić I zachwalala jakie one dobre

      • 4 0

    • (3)

      Za to ty mieszańcu tylko koszerne.

      • 3 4

      • Tak, ja jem koszernie i co w związku z tym? (2)

        • 3 2

        • (1)

          To w związku z tym, że patrz w swoją michę, a ja też będę żarł na co mam ochotę.

          • 5 2

          • Jedz, a ja będę to oceniał.

            • 3 0

    • W polomarkecie i lidlu takie same. Tylko w polo jeszcze zle przechowują,nie zachowana temperatura. Dziadostwo....

      • 0 0

    • (1)

      Sa ok.
      Jaka masz gwarancje, ze te za 5 za sztuke nie maja tych samych ulepszaczy?
      Tylko te zrobione w domu mozna uznac za mniej nie zdrowe.
      Raz w roku jedzac paczka za 55g sie nie przekrecisz. Bez przesady.
      Jedzenie wysoko przetworzonego szrotu na codzien masakruje organizm.

      • 5 1

      • No wiesz, ale on żre trawę więc wymaga, żeby wszyscy ją żarli. Ubaw mam z takich cepów.

        • 0 1

    • 12 za 4 zł jak już

      opłaca się

      • 1 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Co wygrywa: pączek tradycyjny czy amerykański donut?

    donut nie ma nadzienia

    więc nie ma porównania do pączka

    • 2 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Co wygrywa: pączek tradycyjny czy amerykański donut?

    Ela (1)

    Pączusie, faworki, oponki drożdżowe i serowe tylko domowe moje poezja!
    Raz w roku niebiańska rozkosz!

    • 2 2

  • tłusty czwartek... (1)

    i te śmieszne kolejki i to po co; no oczywiście po pączki,przecież trzeba być COOL !!!

    • 2 3

    • Nie kupiliśmy pączków wczoraj, zawsze nas odrzuca taka histeria i po co stać w kolejkach

      Jutro upiekę ciasto i taka sama przyjemność.

      • 1 0

  • (18)

    I te pielgrzymki ludzi po "paczki" z biedronki 10 sztuk po 5 zl...

    • 96 9

    • a ja wole dużo i tanio (3)

      niż zjeść jednego małego pączka za 3 zł od polskiego wyzyskiwacza.

      • 13 6

      • (1)

        No kurde, I to jest prawdziwy Polak .Szacuneczek.

        • 16 1

        • Wspiera nie polskiego wyzyskiwacza.

          • 1 0

      • hahaha

        • 6 0

    • Uuuu jaka zazdrość. (4)

      • 7 15

      • Zazdrość? Z powodu tego, że ludzie lubią jeść najtańsze i najgorsze świństwa? (3)

        • 14 3

        • (2)

          Ale to ich sprawa czym się żywią, patrz w swój gar.

          • 5 5

          • Tylko potem wszem i wobec narzekają, że chorują na jelita

            • 1 0

          • NIkt mi nie może zabronić oceny takiego postępowania.

            • 2 4

    • 33 gr za sztuke (4)

      Z czego musi być zrobiony ten pączek, skoro nawet mąka do niego wychodzi drożej

      • 33 3

      • dzisiaj widzialem :janusz z q7 nowka (1)

        w biedrze 4 palety paczkow i ... fakturke prosze.

        • 5 0

        • To dla pracowników.

          Sobie kupi u Geslerowej.

          • 6 1

      • Zarabiaja na utylizacji smieci, cena za paczka jest symboliczna, dla niepoznaki.

        • 8 1

      • ceny dumpingowe

        na pączkach nie zarobią ale przy okazji kupisz pare innych rzeczy

        • 8 2

    • taki dobrobyt panuje najwidoczniej

      • 1 0

    • Wole cały dzień głodować

      Niż jeść to coś z biedronki co nazwano pączkiem

      • 12 4

    • (1)

      Jakie pączki? Chyba ciastka drożdżowe Mendelejewa

      • 24 2

      • ale to też drożdże nie są, a wysoce zaawansowana polimerowa substancja spulchniająca

        • 12 0

  • Pączek UMAM (3)

    To ile Panie kolego za tego pączka? Panie jedynie 21 PLN sztuka.... produkt rzemieślnika

    • 16 2

    • i po co pitolisz bylem przed chwilą i cena to 8zł a pączki bardzo smaczne (2)

      • 1 1

      • (1)

        Pozdro 600 za pączka za 8 PLN sztuka, może bez przesady za 29 gr w Lidlu, ale za 8 PLN- to jest nowobogactwo lub robię w trąbe

        • 3 1

        • A może ktoś miał ochotę akurat na takiego za 8 zł.

          Nie rozumiem tej polskiej tendencji do zaglądania innym do portfeli.

          • 1 1

  • NEWS !!!

    nie zjadłem nawet jednego !

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane