• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niedziela z tradycyjną kuchnią na Długim Targu

Justyna Potorska
4 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Jak smakuje Pomorze? O tym będzie można się przekonać podczas imprezy, która odbędzie się w niedzielę, w ramach Jarmarku św. Dominika, w Gdańsku. Oprócz degustacji lokalnych przysmaków organizatorzy "Pomorskich Smaków" zapewnili ludowe rękodzieło i muzykę. Innymi słowy: będzie tradycyjnie.



O godzinie 13:30 będzie można zobaczyć, jak marszałek województwa, Mieczysław Struk, poradzi sobie z ugotowaniem tradycyjnego obiadu. O godzinie 13:30 będzie można zobaczyć, jak marszałek województwa, Mieczysław Struk, poradzi sobie z ugotowaniem tradycyjnego obiadu.

Interesują Cię imprezy promujące regionalną kuchnię?

Śledź po kaszubsku, szmurowana wołowina, żuchel, plince, szarpak i ruchanki - menu niedzielnej imprezy, która odbędzie się w godzinach 10-18:30 przy Zielonej Bramie w Gdańsku, to nic innego jak potrawy z ministerialnej Listy Produktów Tradycyjnych.

- Województwo pomorskie ma 132 zarejestrowane produkty tradycyjne, jest cały czas na pierwszym miejscu listy. Chcemy promować żywność wysokiej jakości, którą dostarczają lokalni producenci, stąd pomysł na zorganizowanie "Pomorskich smaków" - wyjaśnia Ludmiła Jezierska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, organizatora imprezy.

Potrawy, które będzie można degustować podczas imprezy, przygotują prawdziwe znawczynie tematu: gospodynie z pomorskich Kół Wiejskich. Będzie okazja do darmowej degustacji i zakupu lokalnych produktów.

- Przygotowujemy przysmaki kuchni kociewskiej, będą kluski ze szpyrkami, będzie kapusta zasmażana i produkty z ministerialnej listy: drożdżówka kiszona, chleb wiejski na serwatce, czarna jagoda we własnym soku, sok z kwiatu czarnego bzu - wymienia Alina Jeleń, prezes Stowarzyszenia Kobiety Kwiaty Kociewia.

Uczestnicy "Pomorskich Smaków" będą mogli też podejrzeć, jak wykonuje się tradycyjne dania. Na scenie odbędzie się pokazowe gotowanie pulków (ziemniaków) ze śledziami czy weselnej potrawki z kury po kociewsku. Jedna z potraw może się wydać nieco kontrowersyjna.

- Poproszono nas, żebyśmy połączyli tradycję z nowoczesnością, przygotujemy więc pierogi z kaszanką smażone w głębokim tłuszczu, niczym hiszpańskie empanadas - tłumaczy Krzysztof Szulborski z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Potrawkę z kury też podajemy niestandardowo, bo w cieście francuskim. Będzie inaczej, ale bardzo smacznie.

"Pomorskie smaki" to także okazja skosztowania zupy bursztynowej, czyli rybno-warzywnego wywaru z dodatkiem nalewki z bursztynów i spirytusu.

- Zupę bursztynową razem z kucharzami z Pomorskiej Akademii Kulinarnej będzie przygotowywał sam marszałek województwa, Mieczysław Struk. Zapraszam do obejrzenia tych kulinarnych zmagań o godzinie 13:30 - zachęca Jezierska.

Organizatorzy zadbali o odpowiednią muzyczną oprawę. Podczas degustacji zagrają Levino z Lęborka oraz Maleszki z Cewic, zatańczą i zaśpiewają gospodynie z Kół Wiejskich.

- Przygotowałyśmy przyśpiewki w gwarze kociewskiej, będzie też kabaret i quiz wiedzy na temat Kociewia. Pomorze kojarzy się przede wszystkim z Kaszubami, chcemy przypomnieć także o swoim regionie - tłumaczy Alina Jeleń.

"Pomorskie Smaki" to także okazja do zakupu regionalnego rękodzieła.

- Będą ozdoby, dekoracje z wzorami ludowymi, rzeźby, obrazy - wymienia Ludmiła Jezierska. - Pojawi się też regionalna ceramika, artysta z Gowidlina podzieli się tajnikami swojej sztuki i pokaże, jak wykonuje gliniane przedmioty: aniołki i dzwoneczki, dzbanki i dzbany, ogrodowe rzeźby.

Pozostaje zadać pytanie: czy takie inicjatywy mają sens? Raczej tak, zainteresowanie lokalną kuchnią i sztuką jest coraz większe. O frekwencję martwić się w tym wypadku nie trzeba, Jarmark św. Dominika niezmiennie przyciąga tłumy. Czy tradycyjne, pomorskie wybory przypadną do gustu także turystom z innych regionów polski i zagranicy?

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (52) 2 zablokowane

  • Zapewniam,że zasmakuje Wam kuchnia kociewska. (1)

    • 28 6

    • i kuchnia hendehohowska

      • 3 1

  • ciekawie (5)

    chętnie się wybiorę ale pierogi z kaszanką smażone w głebokim tłuszczu wow to musi być bomba kaloryczna :)

    • 28 1

    • to musi smakować jak żygi (4)

      bleee

      • 1 17

      • a co to są żygi??? (1)

        • 13 0

        • żygi

          Zygi to starogdyńska potrwa ze śledzi

          • 7 3

      • hmmm (1)

        lepiej burgera zarzuc na rogy ulicy za 7 zeta hehe

        • 2 2

        • masz racje...

          zrobionego z kupy :)

          • 0 1

  • Można?... Można! (6)

    A nie ten cały chlam z Mcsyfu, KFC czy jak im tam wszystkim. Nie mowie oczywiści o polskich restauratorach bo ich poziom jest tak nędzny ze szkoda gadać. Ale jak widać można gotować na poziomie.

    • 35 4

    • (2)

      ponarzekać trzeba, bo jak inaczej... nie smakuje Ci KFC i Mc Donald- to nie jedz, nikt Cię nie zmusza. Też nie lubię takiego jedzenia, ale skoro komuś smakuje, to fajnie. Każdy robi co lubi. I jak rozumiem, jesteś znawcą kulinarnym i obieżyświatem skoro z taką pewnością stwierdzasz że polscy restauratorzy reprezentują marny poziom... Śmieszą mnie tacy ludzie jak Ty. Wieczni malkontenci.

      • 8 11

      • (1)

        Mieszkam za granica od ponad 20 lat, wiele widziałem i miałem okazje wypróbować wielu rzeczy. I tak, powtórzę się: polscy restauratorzy to dno. Nie dość że w tych pseudo restauracjach pracują sezonowi obracacze schabowego, bo kucharze to nie są, to serwis jest tak nędzny że się odechciewa. Jak patrze na te pyski które swoją mimiką dają mi do zrozumienia, że mi jako płacącemu klientowi robią łaskę to przepraszam bardzo...

        • 10 4

        • nie wiem w jakich knajpach sie obracasz chyba w mlecznych to wszystko wyjasnia

          • 3 1

    • Oczywiście, że można, tyle że na tę kuchnię nie ma zapotrzebowania (1)

      Ludzie wolą zjeść w McD czy KFC, bo jest tam dobre jedzenie. Przynajmniej dla znacznej części społeczeństwa. A jakby nie patrzeć, to klient decyduje o tym, jakie dania będą serwowane. Skoro takie dania pojawiają się od czasu do czasu na jarmarku, to znaczy, że niewiele osób chce tego skosztować. W przeciwnym razie bary/restauracje z takim jedzeniem całkiem dobrze by prosperowały.

      • 1 12

      • współczuję

        • 1 1

    • pozddro

      szafulin

      • 1 2

  • Lubie jesc

    • 15 1

  • Też mi nowoczesność. (3)

    W głębokim tłuszczu to się smaży w barach szybkiej obsługi. Takie przyrządzanie potraw było nowością w latach 50-tych i 60-tych ubiegłego wieku. Teraz nowoczesne smażenie ma polegać na użyciu jak najmniejszej ilości tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego smaku potrawy. Tak więc te smażenie w głębokim tłuszczu pierogów z pewnością nie będzie nowoczesne.

    • 15 15

    • myliś się malkontencie (1)

      widac ze nie bywasz w restauracjach i nie wiesz co to jest profesjonalna kuchnia - cały swiat zachwyca się smazonymi w tłuszczu pierogami , piermieniami , ravioli empanadoss a ty jedynie nie - żal mi ciebie

      • 7 0

      • Nie neguję tego, że jest to smaczne,

        Trudno jednak tą metodę przyrządzania pierogów nazwać nowoczesną. No chyba, że za punkt odniesienia przyjmie się przedział czasowy 200 - 300 lat.

        • 2 2

    • moje zdanie

      widać,że jako czołowy gzjad masz o tym duże pojęcie.

      • 1 0

  • tradycyjną czyli z czosnkiem i śledziem oraz karpiem? (3)

    czy z rosołem bigosem golonką schabowym i mizerią?

    • 6 5

    • jedno nie wyklucza drugiego

      • 6 0

    • schabowy jest "tradycyjny" od lat PRL ;P

      świniny dawniej nie jadano - były wołu, ptactwo różnej maści, zwierzyna łowna, ale nie świnie

      • 1 2

    • i ta i ta jest tradycyjną

      polską.

      • 1 1

  • fajna sprawa

    miejmy nadzieję, że wybór dań będzie duży. Przejdę się

    • 11 0

  • polskie potrawy (2)

    pierogi ruskie, barszcz ukraiński, ryba po grecku, fasolka po bretońsku, placki po węgiersku i karp po żydowsku

    • 20 5

    • Podane z sałatką szwedzką

      • 3 3

    • moja uwaga

      To nie są polskie potrawy lecz wymysł komuny nie mający zresztą nic wspólnego z krajami,które są w nazwie.Jak chcesz poznać polskie potrawy to przeczytaj sobie chociażby książkę Ćwierczakiewiczowej.

      • 1 2

  • Wspaniale

    Wybiorę się na pewno a jak czytam to będzie tam tradycyne jedzenie a nawet tradycja połączona z nowoczesnością - bravo pomorze

    • 7 0

  • (6)

    a co to są r******ki??

    • 13 2

    • racuchy z ciasta chlebowego

      • 7 0

    • r******ki to placuszki drożdzowe /racuchy/ podawane z cukrem pudrem:)

      • 6 0

    • a takie tam.....

      ..słodkie, miękkie, przyjemne- najlepiej lekko przypudrowane.... można skonsumować od czasu do czasu ;)

      • 8 0

    • jesli jestes piekna kobieta...

      to moge ci zademonstrowac!

      • 3 2

    • Sue,

      zapraszam na http://www.kucharze.pl tam powinien być przepis

      • 1 2

    • moja uwaga

      zapewne młode Kaszubki,hahaha!!

      • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane