• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber

Robert Kiewlicz
3 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku. Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku.

Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.



Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku. Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.

- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.

Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.

Czym głównie kierujesz się przy wyborze piwa ?

- Piwa sezonowe były u nas warzone od dawien dawna. Kiedyś takie piwa produkował Żywiec czy Browar Szczeciński. Teraz następuje renesans tych piw i bardzo dobrze - twierdzi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, stowarzyszenia miłośników piw - Małe browary nie mogą inaczej konkurować z wielkimi koncernami, które produkują głównie lagera. Jest to piwo płytkie, bez charakteru i w zamyśle ma gasić pragnienie. Nie nadaje się jednak do tego, aby zrobić sobie przyjemność wieczorem. Koszty produkcji takiego piwa przez koncerny są nawet trzykrotnie mniejsze, niż piw produkowanych w browarach regionalnych.

Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.

Miejsca

Opinie (246) ponad 10 zablokowanych

  • Mój znajomy na wsi sam ma mini browarek i to jest prawdziwe piwo a nie te szczyny jak lech czy tyskie (32)

    • 251 13

    • (4)

      TYLKO KASZTELAN NIEPASTERYZOWANY!!!

      • 3 33

      • popsuł się strasznie! (1)

        • 9 3

        • To kiedyś był w ogóle dobry?

          Spróbuj sobie prawdziwego piwa niepasteryzowanego jak Ciechan czy Żywe Ambera.

          • 0 0

      • tak ale...

        ...ten zielony regionalny którego już nie ma :(((( a ten biały to pasteryzowany tylko chłyt taki martetindody - zobacz datę ważności - nie pasteryzowane powinno mieć max 3 miesiące - i to i tak za długo jak na nie pasteryzowane.

        • 3 2

      • Niepasteryzowany bo przefiltrowany tak dokładnie że smak niepasteryzowania też odfiltrowali

        • 11 2

    • lech, tyskie i browar to słabe piwa, o nijakim smaku (16)

      ale już produkty Ambera czy kilku innych mniejszych browarów, z Ciechanem na czele, to bardzo przyzwoite napoje, które można pić ze smakiem

      • 90 4

      • Amber niepasteryzowany (5)

        Smak ok, ale to ściema z tym niepasteryzowaniem skoro piwo ma przydatność do spożycia przez prawie 3 miesiące

        • 6 3

        • Po co pasteryzować? (1)

          Tak się składa, że bawiłem się w warzenie piwa w domowych warunkach. Jak sama nazwa wskazuje, warzenie piwa polega na jego "gotowaniu". Proces chmielenia przebiega w temperaturze warki około 100C, więc żadne bakterie nie mają szans tego przetrwać. Dodatkowo sam chmiel ma właściwości bakteriobójcze. Cały problem polega na tym, aby późniejszą fermentację, butelkowanie i leżakowanie przeprowadzić w jak najbardziej sterylnych warunkach. Produkowane przeze mnie piwa można było spokojnie pić po 1 roku od wyprodukowania, mimo, że nie były ani pasteryzowane, ani "utrwalane" przed butelkowaniem. Co więcej, pełnię smaku można było dopiero docenić po 3-4 miesiącach od warzenia.

          • 1 0

          • racja

            ale, takie piwa cały czas z powodu obecności drożdży będą dojrzewać, nie nadają się do przechowywania w temperaturze pokojowej bo ich smak się znacznie zmienia. Zależy to oczywiście od piwa, ale żeby mieć powtarzalne doznania trzeba w którymś momencie proces przerwać. Wg. mnie rządzi Naturalne z Gościszewa, niepasteryzowane i niefiltrowane i mi akurat odpowiada, że to piwo zmienia swój smak w trakcie przechowywania :)

            • 0 0

        • niepasteryzowane nie znaczy nieutrwalone. (2)

          Kasztekany , Specjale, i Ambery niepasteryzwoane moze i są, ale prawdziwe piwo jest nieutrwalane, czyli niepasteryzowane , niesterylizowane i niewyjałowione.Polecam m.in. Ciechan Wyborny nieutrwalony. cena nie najwyższa,a napój wyśmienity ;)

          • 7 0

          • poszukajcie informacji o piwach niepasteryzowanych

            piwa korporacyjne niepasteryzowane w tym również Ambera są "utrwalane" zdaje się jakimś promieniowaniem jonowym czy coś takiego...w jakiejś gazecie w tym roku wypowiadał się na ten temat właśnie ktoś z Ambera

            • 0 0

          • Już się tak nie podniecajcię tą pasteryzacja.. nawet babcia pasteryzuje słoiki na zimę. Dużo warzniejsze jest czy piwo zawiera np żółć zwierzęcą .. czy choćby czego dodają aby było mocniejsze fuj fuj,,..

            • 4 1

      • Kompania piwowarska nie warzy piwa tylko produkuje napoje piwnopodobne!

        • 8 1

      • (8)

        Łomża niepasteryzowana!

        • 18 39

        • Na opakowaniu: "Łomża produkowana zdala od zgiełku wielkiego miasta" (6)

          ciut niżej mniejszym drukiem: Rozlano w browarze X, ulica jakaś tam, Warszawa.

          • 62 4

          • (2)

            rozlana, nie wyprodukowana w warszawie....

            • 3 3

            • czyli muszą to guano cysternami wozić, (1)

              zatem ja dziękuję.

              • 11 1

              • nie wożą cysternami...

                wożą granulat, który zalewają później wodą i wprowadzają dwutlenek węgla

                • 11 1

          • fuifi

            • 2 1

          • Produkcja a rozlewanie to różne sprawy (1)

            Swoją drogą, jaki wpływ na produkcję piwa ma uliczny zgiełk za bramą browaru?

            • 12 9

            • Ano taki że to nie Łomża i nie Łomżański smak

              .. to Warszawka

              • 28 2

        • Lepszy jest Amber Naturalny !!

          • 22 5

    • (2)

      tyskie nie jest takie złe, lech też nie. Właściwie to każde piwo jest dobre, tylko kubeczki smakowe musza się przyzwyczaić

      • 1 15

      • miliony much też się nie mogą mylić (1)

        • 9 1

        • Łysiak Rulzezzzz :)

          :)

          • 0 0

    • ojejku, (3)

      czy to napisał jakiś mój znajomy?Ujawnij się Waść :)Albo wpadnij na piwko.Od czasu jak sam zacząłem warzyć przestałem w ogóle kupować piwo.

      • 14 0

      • Całkiem możliwe że jesteś moim znajomym a piwko z tego browarku jest zacne (2)

        • 5 0

        • Już ja was namierzę (1)

          • 11 0

          • mogę się przyłączyć?

            • 6 0

    • A mój znajomy na wsi

      ma mini gorzelnię...I to jest prawdziwy smak a nie tam jakiś Bols czy Wyborowa. :-)I zagrycha też swojsko ubita :-)

      • 10 1

    • ja sam sobie robię piwo z setu

      15-20 l na raz wychodzi

      • 10 0

    • Też próbowałem tego wiejskiego piwka,nie złe jest:)

      Wieś to kolebka starych technologii oo których my mieszczuchy już zapomnieliśmy:)

      • 4 0

  • panie wlascicielu browaru amber......

    .....prprponuje zmienic firme projektujaca opakowania poniewaz puszka od ambera zimowego wyglada tragicznie a kolory puszki przypominaja sciek dla meneli pod tytulem harnas i jeszcze mala proropzycja aby wyprodukowac piwo niekoniecznie nazywajace sie gdanskie (wiadomo nasz budyn zamordowal browar) ale o identycznym smaku............

    • 2 0

  • a kiedy????

    gdańskie i heweliusz kaper??/

    • 0 0

  • koźlak moj uluiony tylko czemu taki drogi? (1)

    • 1 0

    • 4.00 - 4.50 to dobra cena za dobre piwo

      więc nie narzekaj, idź na jakość, nie ilość

      • 2 0

  • Zacne piwa pije się jako pierwsze, aby niezmąconym umysłem się nimi rozkoszować

    Amber do tego grona piw nie należy, choćby i wszyscy pracownicy lobbowali i minusowali na tym forum. A wypowiadać każdy się może, takie to już uroki internetu, choćby pękli spece od marketingu nawet z litości nie wydam na to piwo pieniędzy.

    • 1 2

  • tylko ciechanki (6)

    mniam mniam siup i nie ma :(

    • 9 1

    • (5)

      Ciechan Miodowe było pyszne, ale coś przy nim pomajstrowali i wraz z nową etykietą jest nieco gorsze. Jakby mniej miodu, za to więcej goryczki, której akurat w tym piwie nie potrzebowałem.

      • 5 1

      • Zgadza się (3)

        Ciechan Miodowy, to nie jest już ten sam, co gdzieś półtora roku temu.

        • 4 1

        • Nie może być ten sam (2)

          Skoro półki w Carrefourze uginają się od Miodowego... Przynajmniej w Wawie

          • 4 0

          • Z miodnych ... (1)

            moim ulubionym jest Piwo na miodzie gryczanym z Jabłonowa i Miodne z Kormorana. Dobre jest także, ale to nie do końca jest miodowe (ale nuty miodowe są), Piwo klasztorne Szafarza, które można kupić w sklepie u ojców Benedyktynów. Pychotka, polecam.

            • 3 0

            • z miodowych nie polecam Fortuny Miodowej.

              To piwo się również zepsuło wraz ze zmianą etykiety z Czarnego Miodowego na Fortunę Miodową. To chyba jakiś ogólny trend, że jak piwo wchodzi do hipermarketów, to w smaku musi dorównać korporacyjnemu guanu.

              • 0 0

      • przecież ciechan miodowy to jakaś porażka, to ma posmak przesłodzonego, sztucznego miodu.

        • 0 0

  • Pamiętacie piwio GDAŃSKIE?

    wszystko ta europejska hołota rozpieprzyła...

    • 2 1

  • amber naturalny - najlepsze piwko!

    dobre piwo w dobrej cenie

    • 0 0

  • Podgdański hehe (5)

    teraz to juz przesadziliscie :)

    • 36 14

    • dlaczego? wiesz ile to km od Gda?

      • 0 0

    • nie jest to aż taka przesada, już teraz od Oruni po Kolbudy ciągnie się jeden wielki obszar zurbanizowany

      • 5 0

    • SPOD GDAŃSKA, CZYLI SZYNY KANAŁOWE .

      • 0 2

    • (1)

      Jak Amber sponsorował Arke to tak łatwo sie do tej "podgdańskości" nie przyznawali :P

      • 10 1

      • Polonię Gdańsk

        w II lidze też sponsorował

        • 7 0

  • blacharnia czy warzelnia? (6)

    Jak chcą robić te piwo/piwa tylko w puszkach to niech się nie kłopoczą. Prawdziwy piwosz nie toleruje posmaku blachy.

    • 112 17

    • a Amber ma tez w butelkach!

      • 0 0

    • Jaka jest różnica?

      Być może czegoś jeszcze nie zauważyłem ale jaka jest różnica pomiędzy Zimowym Amberem a zwykłym Amberem poza opakowaniem? To tylko akcja marketingowa czy faktycznie produkt innej jakości?

      • 2 0

    • piwo z puszki

      piwo z puszki jest pyszne, tylko trzeba przelać do kufla, puszka chroni piwo przed działaniem promieni słonecznych, które wspomagają rozkład niektórych składników tego napoju. Lecz w plenerze to tylko butelka ;-)

      • 3 1

    • to prawda (1)

      jednak przelanie piwa z puszki do kufla sprawia, że piwo szybko odzyskuje swój normalny smak

      • 23 6

      • hmmm piwo z butelki po otwarciu nawet inaczej pachnie niż to z puszki

        • 16 1

    • Będzie tez wersja butelkowa

      • 15 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane