• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okrasa z gęsi, a w składzie MOM. Wiesz, co jesz?

Justyna Spychalska
22 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Okrasa z gęsi, a w składzie między innymi: 88 proc. mięsa oddzielanego mechanicznie, 10 proc. mięsa wołowego, konserwant: E262. Okrasa z gęsi, a w składzie między innymi: 88 proc. mięsa oddzielanego mechanicznie, 10 proc. mięsa wołowego, konserwant: E262.

Listopad to dobry czas na spróbowanie tradycyjnej, pomorskiej gęsiny. Jeden z regionalnych producentów uznał najwyraźniej, że spragniony smaku tego mięsa klient kupi wszystko. Sprzedawana przez niego okrasa z gęsi zawiera tylko 10 procent mięsa, w dodatku... wołowego.



O swoim odkryciu poinformował nas czytelnik, pan Zenon. W liście do redakcji napisał: "Chciałem spróbować słynnej okrasy kaszubskiej z gęsi, która uznawana jest za symbol tradycji kaszubskiej i która powstaje zgodnie z dawnymi kaszubskimi recepturami. Zamiast tego kupiłem jedynie tanią mieszankę, która sprzedawana jest pod nazwą okrasy z gęsi."

Sprecyzujmy: w sklepowym koszyku pana Zenona znalazł się produkt pomorskich zakładów mięsnych ZM Skiba sprzedawany jako "okrasa z gęsi". Pod podobną nazwą - okrasa z gęsiny - na liście produktów tradycyjnych można znaleźć siekaną, surową gęsinę z tłuszczem.

- Okrasę z gęsi, czyli tradycyjną òbònę, wytwarzamy z wytrybowanego surowego mięsa z pałki z gęsi z niewielką ilością skórek i tłuszczu, przy użyciu wyłącznie naturalnych przypraw. Wszystko jest mieszane aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - opowiada Dominik Rychert z P.P.H.U. Drobgen, firmy produkującej okrasę, która otrzymała prestiżowy certyfikat "Doceń polskie".

Co robisz, kiedy widzisz na etykiecie produktu MOM albo MDOM?

Tradycyjnie okrasę z gęsi dodawano do zup, jadano z chlebem. Okrasa zakładów mięsnych ZM Skiba według pana Zenona do jedzenia się nie nadaje: "To flaki z wodą, ich smak jest zdecydowanie mdły" - pisze.

Nic dziwnego, okrasa z gęsi tej firmy zawiera co prawda aż 88 procent mięsa gęsiego, ale, niestety, oddzielanego mechaniczne, czyli MOM, a dokładniej MDOM (skrót oznaczający oddzielane mechanicznie mięso drobiowe). To nic innego, jak rozdrobnione kości, skóry i kawałki mięsa z najtańszych części drobiu. Według unijnego prawa MOM i MDOM w ogóle nie są mięsem.

To nie koniec. Na liście składników okrasy jest też 10 procent ... wołowiny. Taki dodatek ma pewnie nadać okrasie mięsny smak. Nie wpływa za to znacząco na cenę. Produkt ZM Skiba kosztuje niewiele, bo 3,80 zł za 250-gramowe opakowanie. Dla porównania, za podobną gramaturę od innych producentów trzeba zapłacić 7-10 złotych.

O wyjaśnienie prawnych norm stosowania nazwy "okrasa z gęsi" i "okrasa z gęsiny" poprosiliśmy Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku:

- Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się "okrasa z gęsiny", ale sama lista nie zapewnia produktowi ochrony - tłumaczy Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy WIIH. - Ma na celu wyłącznie zbieranie i rozpowszechnianie informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych.

A co z "okrasą z gęsi"? Według naszych ustaleń jest to nazwa opatentowana w 2007 roku przez firmę Drobgen. Przedstawicielstwo firmy nie chce komentować sprawy.

Co ma robić biedny konsument, który, jak pan Zenon, kupuje produkt tak niskiej jakości? Przede wszystkim czytać etykiety okrasy. Uważać na MOM, MDOM, mięso oddzielane mechaniczne. Taki składnik w okrasie z gęsi na pewno nie powinien się znaleźć.

Miejsca

Opinie (121) ponad 10 zablokowanych

  • Teraz sobie przypominam

    dlaczego przez 18 lat byłem jaroszem. Takie coś jak na fotce włozyć do przewodu pokarmowego to fiufiu. Gorsze tortury niż przezywają w.w. gęsi przy karmieniu rurowym.

    • 1 1

  • co za syf....

    a nijaki pan T. z Gdańska rozprowadza maszyny do produkcji momu i zdrowo na tym zarabia

    • 1 0

  • gówien nie jadam

    • 1 0

  • Gdzie do ....... byli i są ministrowie zdrowia !!!!?????

    Gdzie prawo ? Gdzie godność ludzka. Jak długo jeszcze odpowiedzialne organa będą tolerowały karmienie NAS g...... . To są kpiny w tym Państwie bezprawia.

    • 0 1

  • no to gratuluję pomysłu

    aby zaufać ludzikom z czarnym podniebieniem

    • 0 2

  • okrasa to tylko z pomorskiej akademii kulinarnej (3)

    jadlem ostatnio pycha

    • 2 0

    • popieram (1)

      byłem tam ostatnio na szkoleniu faktycznie pycha

      • 0 0

      • tzn w pomorskiej Akademii kulinarnej

        j/w

        • 0 0

    • Okrasa

      Na Pikniku w DĘBOGÓRZU jadłam Okrasę robioną przymnie ze świeżutkiego mięska a robił ją chyba pan z akademii Andrzej .To mi przypominało dzieciństwo

      • 0 0

  • mom-nawet to jest w kielbasie polskiej

    • 1 0

  • Facet kupuje

    Kupuje taki coś za 3.80 zł (15 zł/kg), o wyglądzie - z przeproszeniem - s****, a potem ma pretensje, że towar nie gatunkowy... Sam się oszukał. Może jeszcze pretensje, że pasztet z dziczyzny za 9.50 zł/kg ma 3% dziczyzny???

    • 0 3

  • zrób to sam (1)

    najlepiej kupić sobie gęś surową, nie mrożoną, lub same udka albo pierś gęsia i zrobić okrasę samemu, tj. mięso zmielić jak na kotlety mielone, dodać tylko soli(sporo)i majeranku-też sporo.Tak robiła okrasę moja Mama, która mieszkała na Gochach.Pozdrawiam-Kaszub z Wałbrzycha
    Ps.A Skibowie zawsze kombinowali.Polecam sklep Drobgen w Kartuzach

    • 0 0

    • okrasa

      koniecznie oprócz soli i majeranku trzeba dodać pieprz i czosnek
      pozdrawiam z Kaszub

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane