• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwa z browaru Amber brylują w Szanghaju na EXPO

Robert Kiewlicz
25 sierpnia 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber. Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber.

Pomorski browar Amber jako jedyny producent piwa z Polski reprezentuje nasz kraj na światowej wystawie EXPO w Szanghaju.



Pawilon Polski w Szanghaju odwiedza dziennie nawet do 50 tys. osób. Zmęczeni zwiedzaniem mogą się posilić i zaspokoić pragnienie w polskiej restauracji. A tam, jeśli chcą się napić piwa, muszą sięgnąć po którąś z pomorskich marek: Koźlak, Złote Lwy, oraz Remus i Amber Red. To właśnie te piwa, wszystkie warzone w Browarze Amber pod Gdańskiem, jako jedyne piwa z Polski reprezentują nasz kraj na największej wystawie światowej.

- Nasze piwa cieszą się sporym powodzeniem w Szanghaju- cieszy się Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Wszystkie mają znak "Poznaj dobrą żywność" nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz znak Slow Food.

Browar Amber jest jednym z najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Położony jest w Bielkówku, niewielkiej wsi oddalonej o kilkanaście kilometrów od Gdańska. Moce produkcyjne browaru wynoszą 250 tys. hektolitrów rocznie. Na polskim rynku dostępnych jest 8 piw warzonych w browarze Amber.

Wydarzenia

VII Wielka Biesiada Koźlaki Bielkowskie (18 opinii)

(18 opinii)
festyn

Miejsca

Opinie (168) ponad 50 zablokowanych

  • Piwa z lokalnych browarów są najlepsze. Tyle że amber zamiast kreowac sie na ekskluzywną markę na początku spuścił z tonu i tym

    przegrywał. Jedyne dobre piwa dostępne w Gdańsku to Amber i Browar Łomża

    • 0 2

  • najlepsze są nie pasteryzowane:Żywe z Bielkówka i Kasztelan z Sierpca. (4)

    • 12 4

    • sprawdż datę ta kasztelanie i sam sobie odpowiedz czy w środku też jest niepasteryzowane czy tylko na naklejce ;)

      • 0 0

    • po kasztelanie mialem sraczkę... (2)

      ale tak w sumie ok :)

      • 2 2

      • bo Kasztelan nie jest z sierpca... (1)

        ale z dupy :)

        • 4 4

        • czytajcie napisy

          Większość piw jest oszukanych, jedynie właśnie te z małych browarów nadają się do picia.

          • 8 0

  • Najlepsze jest zimne piwo.... (1)

    tzn.nie 10, ale około 5-8 stopni , do tego posolone frytki ,karkóweczka , ostry ser lub chipsy meksykańskie dobry meczyk - liga angielska i śpiąca żona , dzieci też w łóżkach . I wieczór ja za kawalerskich czasów .....gdyby nie aktualnie obrzydliwy smak Tyskiego czy Żywca. Co oni z tym zrobili ?

    • 7 3

    • Temperatura serwowania piwa zależy od jego gatunku - nie ma jednej "uniwersalnej" temperatury. Poza tym ważne jest, z czego piwo jest pite - tutaj również do gatunku należy dobrać pasujące szkło.

      5-8 stopni to spory zakres. Piwo jasne typu lager czy pils piłbym ok. 8 st.C, lecz nie bardziej schłodzone. Pamiętaj, że nadmiernie schłodzone piwo ukrywa swój smak. Zimniejsze lepiej smakują piwa pszeniczne.
      Z kolei porter czy nawet koźlak - te piwa lepiej smakują mi w temperaturze ok. 10-12 st.C. Powolne ogrzewanie im nie przeszkadza, natomiast silne zdecydowanie schłodzenie je spłaszcza.

      Ciekawostką jest Guinness. W wersji Draught (beczkowe i w czarnej puszcze z widgetem) to lekki stout, z niską zawartością alkoholu i ekstraktu. Najlepiej smakuje bardzo zimny. Natomiast Guinness w butelkach 0.33, w wersji Foreign Extra (7.5% alk i wysokie stężenie ekstraktu) smakuje nawet w temp. pokojowej, a najlepiej w kilkunastu st.C.

      M.

      • 1 0

  • (1)

    tak , piwo jest pyszne - a po piwie macie problemy ze wzwodem , miękie paluchy !

    • 4 4

    • ale tylko w twoim towarzystwie

      spójrz w lustro to zrozumiesz

      • 2 0

  • Knajpka na starówce (1)

    Jest taka knajpka miedzy szeroką a kościołem św Mikołaja w gdańsku pod patronatem żywego. W której można dostać ponad 40 gatunków różnych regionalnych piw z polski i ze świata. Naprawdę raj dla smakoszy piwa.

    • 3 0

    • Mowisz o degustatorni chyba?

      • 2 0

  • Koźlęcie - moje ulubione ciemne!

    • 0 0

  • (1)

    Mieszkańcy Gdańska i Sopotu pamiętają, że Amber był /jest?/ sponsorem Arki Gdynia. Żaden świadomy kibic Lechii złotówki nie wyda na to piwo.

    • 4 15

    • Na pewno

      żaden kretyn z zakutym deklem, którego w piłce interesuje lanie po mordzie i wyrywanie krzeseł na stadionie. Świadomy kibic, ośle, to cieszy się, że ktoś jeszcze w ogóle zamierza sponsorować tą żenadę w Polsce, co daje jakąś tam nadzieję na rozwój / poprawę szkolenia itd. co w przyszłości może w nieco podniesie poziom piłki w kraju.

      • 4 1

  • Paulaner i wszystko jasne!

    :)

    • 0 3

  • kolega na zdjęciu

    najlepszy to jest ten kolega na zdjęciu , jakby od kija przez miesiąc nie odchodził

    • 4 1

  • mimo ze na codzien pije Specjal to doceniam Piwa z Bielkówka

    oprócz Remusa i Ambera, reszta jest naprawde dobra.
    Niestety Remus jest wyraźnie gorszy od świeżego Specjala.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane